Šta je novo?

VGA Asus 9550GE/TD

Zoran037

Slavan
Učlanjen(a)
11.10.2006
Poena
320
Problem je u sledecem: Pri startovanju racunara monitor je izbacio crnu sliku sto je bio znak da nesto nije uredu, sumnje su odmah pale na grafiku.Ponovo je instaliran Xp i na monitoru je slika prilikom instalacije sasvim normalna sve dok se ne ubace driveri za graficku.
Znaci po instaliranju drivera slika koja se pojavi na monitoru je prvo sa crno belim prugama a zatim potpuno crna (ili odmah potpuno crna) i tako non stop, medjutim aka se u win udje u safe modu sve funkcionise a ako se driveri uklone pa se normalno pokrene win opet je sve u reudu sve dotle dok se drivri ponovo ne instaliraju.
Grafika je probana i na drugom racunaru gde je ista situacija, prilikom demontaze sa drugog racunara gde je isprobana ustanovjeno je da se jedan mali integralac mnogo greje (P15V330WZ0438XC).
Dali ima svrhe servisirati karticu ili ne?

Koje si drajvere stavio? Da li si probao vise njih? Kod mene 9550 nije htela da radi sa Omega 6.5 na KT400 ploci, ali je radila sa Omega 5.10a. Izgleda da vise voli starije drajvere. Tome sto se greje prilepi neki hladnjacic (za memoriju n.pr, da ne izgori jadan)

Ne mora da znaci da je problem u to.
Ja sam imao isti problem. U BIOS-u mi je po default ukluceno "Fast Write...." ili tako nekako. Sada se ne secam koja stavka je bila i kako tacno se zvalo. I znam da sam instalirao neki driveri i imao sam isti problem. Kada sam isklucio taj "Fast Write...." problem se resio. Naravno sa narednoj reviziji na drajverima ovaj problem se odklonio i opet mogao sam uklucim "Fast Write..."

Koristio sam originalne drivre sa prateceg cd-a a probao sam i novije i starije i naravno probao sam i na drugom racunaru (Asus k8n Nf3) i sve je isto.Memorija se ne greje vec jedan mali integralac pored naponskog kontrolera.Danas sam isploirao kontakte i nista ista prica.
Bitno je da napomenem da je grafika radila sasvim normalno na vec instaliranom racunaru i jednog dana je doslo do ovog o cemu pricam pa je iz tog razloga ponovo instaliran sistem znaci u biosu nista nije cackano i neverujem da je tu problem vec sumnjam na neku neispravnost (recimo na taj integalac koji se greje)

Ako se greje da ne možeš prst da držiš na njemu, onda nije normalno i verovatno je on kiksno.
Ono što je najveći problem je što se ne zna zašto je on rikno, može da se desi da staviš drugi i da se isto ponaša.
Zato treba neki iskusan majstor da je ispita, i odradi servis, a to je od prilike, pola cene polovne...
Ti ako si u mogućnosti, zameni ga.

Ja sam imao slican problem sa starim Geforce-om. Resio sam ga tako sto sam spustio klokove za memaru i GPU. Probaj da nekako i ti smanjis a javi sta se desava. poz

To da, da ima delova moglo bi da se proba ovako nije vredno zauzimati se oko nje.

Mali OFF: Zar nisi dobio garanciju 5 god. na tu karticu. :)

5? Pa zar nije garancija na Asus proizvode 3 godine? (izuzev optike)

Poslednja izmena:
Kartica je 99% crkla zato sto je bila povezana sa TV-om zajedno sa kablovskom, posto kablovska nije kvalitetno odradjena i pod naponom je cela mreza (kablovska) kartica nije mogla da izdrzi i povremeno je pravila probleme od kako je kablovska postavjena.
Ovo nije jedini slucaj posto su se i drugi zalili da im je grafika stradala bas zbog kablovske.

Kartica je 99% crkla zato sto je bila povezana sa TV-om zajedno sa kablovskom, posto kablovska nije kvalitetno odradjena i pod naponom je cela mreza (kablovska) kartica nije mogla da izdrzi i povremeno je pravila probleme od kako je kablovska postavjena.
Ovo nije jedini slucaj posto su se i drugi zalili da im je grafika stradala bas zbog kablovske.

Slican problem ista karta Asus 9550GE na ploci ECS KT 266 pali svaki 20 put na gurku...Prvo sam mislio da je ploca i kad sam ustanovio da na drugoj ploci pali od 20 puta recimo 19 vise nisam pametan...Znaci kod mene racunar upali oko 5% pokusaja a na drugoj ploci 95% pokusaja :crash: :laugh: Majstor koji je gledao mi je rekao da su inace kondenzatori na njoj slicni kao na DV/kamerama :S: i da cesto otkazuju/oslabe...Kaze bolje da promenim VGA nego da mi on to popravlja i naplati :smackbum: a i nema delova ...Jednostavno se zamenih za 9250/64 bit sa komsijom i svakom dobro...i onako mi je "slave" :wave:

Kondenzatori u principu ne mogu da oslabe vec rade ili ne rade (probiju) a i nije problem njih zameniti jer njih bar ima svih vrsta.
Problem su poluprovodnicki elementi (integralci, st.diode, tranzistori itd) jer se oni tesko nalaze a i sama montaza i demontaza je veoma pipkava, potreban je najfiniji alat jer mogu da se pregreju delovi koji se montiraju pa je samim tim i popravka neisplativa (deo 10-tak E + montaza bar 10 = 20) dok nova kosta 40e

Kondenzatori u principu ne mogu da oslabe vec rade ili ne rade (probiju) a i nije problem njih zameniti jer njih bar ima svih vrsta.
Problem su poluprovodnicki elementi (integralci, st.diode, tranzistori itd) jer se oni tesko nalaze a i sama montaza i demontaza je veoma pipkava, potreban je najfiniji alat jer mogu da se pregreju delovi koji se montiraju pa je samim tim i popravka neisplativa (deo 10-tak E + montaza bar 10 = 20) dok nova kosta 40e

U pravu si u pitanju su diode cini mi se...

Kondenzatori, elektrolitski pre svega bas imaju obicaj da oslabe a sto se tice delova tranzistore diode i pasivne komponente je uglavnom lako naci najpre na otpisanim komponentama. Jedini problem su integralci a posto obicno crkavaju jedni te isti tesko ih je naci i na starim plocama. Osim toga tesko da se isplati popravka delova jeftinijih od 20 e.

Vrh Dno