Šta je novo?

Veze provajdera ka inostranstvu

Lemilica

Čuven
Učlanjen(a)
25.09.2000
Poena
619
Znate li ( da li su uopšte dostupne informacije) koje su brzine veze naših provajdera koa globalnom netu?

Da li je telekom smanjio one nenormalne cifre od pre par godina ( 200.000 EVRA DO GRANICE SA MAÐARSKOM, 80.000 ODATLE DO AMSTERDAMA) ?

Jedino sam video da se verat hvali sa (sad je već samo) 155mbita, koje beše radiorelejno imaju sa deutche teklekomom, čime izvrdavaju telekomov harač...

Znate li ( da li su uopšte dostupne informacije) koje su brzine veze naših provajdera koa globalnom netu?

Da li je telekom smanjio one nenormalne cifre od pre par godina ( 200.000 EVRA DO GRANICE SA MAÐARSKOM, 80.000 ODATLE DO AMSTERDAMA) ?

Jedino sam video da se verat hvali sa (sad je već samo) 155mbita, koje beše radiorelejno imaju sa deutche teklekomom, čime izvrdavaju telekomov harač...

Telekom 622 Mbit/s
Verat 2x155 Mbit/s
Ka bosni radio link (nelegalan) 8 Mbit/s.

To je sve...

Telekom 622 Mbit/s
Zvuči mi nerealno malo. Po ovome bi taj link mogao da podmiri samo oko 2500 256 kb/s ADSL korisnika. A gde su brže ADSL konekcije, dial-up, iznajmljene linije, kablovski korisnici?

Toliko o tome da kod Lelekoma nece biti agregacije .

verat - preko 350 mbita
telekom - preko 1.8 gbita

Poslednja izmena:
Negde procitah da se telekom hvalio (na nekoj konferenciji) da ima 6 gigabita linkove. Mislim da u strategiji razvoja (ima na RATEL-ovom sajtu) pise da je telekom prosle godine imao 2,4 gigabita prema inostranstvu.

Zvuči mi nerealno malo. Po ovome bi taj link mogao da podmiri samo oko 2500 256 kb/s ADSL korisnika. A gde su brže ADSL konekcije, dial-up, iznajmljene linije, kablovski korisnici?

Ne mozes tako da racunas.. A gde je tu agregacija?

Ovde definitivno nijedna tema ne moze da prodje bez price o agregaciji. Adsl postoji vec dve godine kod nas i jos nisam cuo da se neko zali da ima problem sa brzinom protoka tipa uplatio je 256 a dobio 128. Postoje mala odstupanja ali sve je to u granicama normale kao i svuda u svetu jer je takva tehnologija. Zato zavrsite vise sa tom pricom dok se ne pojavi kod nekoga konkretan problem pa onda razglabajte.

Ovde definitivno nijedna tema ne moze da prodje bez price o agregaciji. Adsl postoji vec dve godine kod nas i jos nisam cuo da se neko zali da ima problem sa brzinom protoka tipa uplatio je 256 a dobio 128. Postoje mala odstupanja ali sve je to u granicama normale kao i svuda u svetu jer je takva tehnologija. Zato zavrsite vise sa tom pricom dok se ne pojavi kod nekoga konkretan problem pa onda razglabajte.

Agregacija postoji! To je cinjenica. Nisu ludi da uzimaju npr 10 Mbit/s za 20 korisnika od 512, pa da placaju link koji nije iskoriscen. To nisam izmislio ja niti bilo ko ove na forumu, ima ljudi koji se bave time.
Uostalom, ja sam samo komentarisao ovo
wiz011 je napisao(la):
Zvuči mi nerealno malo. Po ovome bi taj link mogao da podmiri samo oko 2500 256 kb/s ADSL korisnika.

Ovo je realno ali samo u slucaju iznajmljene linije :p

Poslednja izmena:
Dnevni peak je oko 3Gbit

Ovo je realno ali samo u slucaju iznajmljene linije :p
Nemoj da odgovaraš mehanički, nego pokušaj da razumeš šta je pisac hteo da kaže. Sasvim je izvesno da istovremeno vuče mnogo više od 2500 korisnika (neki od njih vrlo velikim brzinama) i nikakvom agregacijom se ne može osporavati da je već to dovoljan dokaz da link mora biti mnogo jači od 622 Mbps. U protivnom, svi bi mi imali brzinu na nivou dial-upa.

A sta je sa agregacijom od 1:16 ili koja je vec ? Ako je ta onda mu dodje da sa tim linkom moze da se "nahrani" 2500 x 16 = 40 000 korisnika :D

Sad još samo ostaje da objasniš kako može.

Sad još samo ostaje da objasniš kako može.

Procesljaj malo forum...
Evo citata:

"Agregacija (akumulacija) 8:1 znaci da internet provajder zakupljuje jedan link te brzine i deli ga na 8 korisnika. Sto je veci stepen agregacije manja je cena koja se naplacuje korisniku. Mozda pomisljate u ovom trenutku kako je to veoma losa stvar ali u igri velikih brojeva ovo se pokazalo kao veoma stabilno i jeftino resenje "

Npr Neobee.net ima 1:16 nivo agregacije.. Agregacija ide na 1 Mbit/s. Znaci na 1 Mbit/s nece da kace 4 korisnika od po 256 nego 4 x 16 = 64. Koliko god izgleda neverovatno jednostavno je tako. :trust:

edit: posle posta sam pogledao jos malo po forumu i nije bas ovako kako sam napisao ali nije ni istina daleko od toga :)

Poslednja izmena:
Ukupan stepen Interkonekcije Telekoma ka Inostranstvu je:
2.4 Gbit/s - Matav (Hungary)
622 Mbit/s - Deutche Telekom (Hrvatska)
622 Mbit/s - Rumunija
622 Mbit/s - Republika Srpska (TEOL)
622 Mbit/s - Telekom Makedonia
622 Mbit/s - Telekom Crne Gore
622 Mbit/s - Btk

Ovo je ukupan saobracaj (VOICE, Mobilna, Linkovi itd..) ali za Internet se koristi:
2x155 Mbit/s Madjarska
2x155 Mbit/s Austria
Sada je uplanu prosirenje.

SBB ima oko 300.000 korisnika (kablovske televizije i oko 30.000 korisnika Interneta) i oni trose otprilike 140 Mbit/s (od telekoma) pa izracunajte agregaciju. Svi provideri ostali zajedno nemaju 300 Mbit/s. Tako da je to to

Verat:
2x155 Mbit/s Madjarska (mada nemaju potrosnje sigurno ni 150 megabita sve zajedno)

(da ne imenujem) Bosna - 10 Mbit/s (Blic.Net)

Poslednja izmena:
Mene zanima kakva je infrastruktura kroz koju prolaze ti linkovi? Recimo od Nisa za BG ili dalje ka Madjatskoj?
Jel to podzemno , bezicno, preko dalekovoda...?

^^ Kroz postojecu infrastrukturu... ili najverovatnije Radio Relejnom vezom ;) a mozda i nije ovako kao sto sam ja napisao...

Moram da primetim da korisnik "IPAQ" uvek ima neke zanimljive informacije a do sada nam nije ni jedanput reko gde radi i koji su mi izvoti tih informacija. Dakle da ne bude nesporazuma ovo sto je on napisao ovda najvise ima logike mene samo zanima odakle je dobio taj info ?

IPAQ ti podatci su dobrim delom ne tacni, nemoj zavaravati ovde ljude bez potrebe ako vec ne znas o cemu govoris.

Poslednja izmena:
Vidi ga sada i ovaj. A boze svi imaju najtacnije informacije samo niko ne govori odakle im. Opet ne kazem da to sto ti si reko je netacno samo kazem da nema neku vrednost ako ne kazes barem odkle dolaze.

Radim kod jednog provajdera i imam solidan uvid u ostale.

Telekom kupuje svoj upstream saobracaj od 6 (sto tier1, sto tier2) provajdera u Evropi. Ovo Bugarska, Rumunija, Hrvatska, Bosna... to je peering ili downstream. Ne znam koliki su im trenutni realizovani kapaciteti, trebalo bi da bude oko 2.4gb/s, dok su im ukupni, po njihovim recima sa ovogodisnjeg CiscoExpo-a 6gb/s.

Sbb kupuje 400+M, Verat ima 155+34M...

Da ostali imaju ukupno 300M je besmislica. Eunet, YUBC, SezamPro, Beotel, PTT svako od njih ima najmanje 155M linkove, neki i prilicno vise.

Vecina provajdera te informacije cuva kao tajnu, to sto pise po njihovim sajtovima obicno je ili preterivanje ili zastarela informacija.

Poslednja izmena:
Radim kod jednog provajdera i imam solidan uvid u ostale.

Telekom kupuje svoj upstream saobracaj od 6 (sto tier1, sto tier2) provajdera u Evropi. Ovo Bugarska, Rumunija, Hrvatska, Bosna... to je peering ili downstream. Ne znam koliki su im trenutni realizovani kapaciteti, trebalo bi da bude oko 2.4gb/s, dok su im ukupni, po njihovim recima sa ovogodisnjeg CiscoExpo-a 6gb/s.

Sbb kupuje 400+M, Verat ima 155+34M...

Da ostali imaju ukupno 300M je besmislica. Eunet, YUBC, SezamPro, Beotel, PTT svako od njih ima najmanje 155M linkove, neki i prilicno vise.

Vecina provajdera te informacije cuva kao tajnu, to sto pise po njihovim sajtovima obicno je ili preterivanje ili zastarela informacija.

Pa nisi upravu ali ako hoces veruj ako neces ne moras.

Sve se to prenaduvava samo da bi ispalo ne znam ni ja sta.

Telekom Srbija ima sledece kapacitete:

TELIANET TeliaNet Global Network - Po Ugovoru je 300 Mbit/s PIR saobracaja sto znaci pustaju ih i na veci kapacitet ali da potrosnja bude 300 Mbit/s na kraju meseca. Prekoracenje se placa po Megabajtu.
LEVEL3 Level 3 Communications - Po ugovoru je 155 Mbit/s PIR-a.
BT BT European Backbone - - 155 Mbit/s PIR-a.
To je tacno IP Saobracaj ka Internetu.

Postoje sad i neki peerinzi ili gde Internet kupuju drugi od Telekoma ali sto se IP-a tice ka Internetu to je sve ali je PIR znaci moze da se desi da povuku i vise za momenat ali u principu se to poravnja na to sto je zakupljeno.

Optickim kablom sistem prenosa ide do Pantela zatim preko Pantela optika dolazi do njihovog cvorista u Budimpesti:
Address Pantel Rt.
Budapest, Infopark

A onda posebno Telekom Srbija placa i Local Loop do pomenutih providera.
Npr BT.
BT Limited Magyarország
H-1123 Budapest, Alkotás u. 50.

Sto se tice Verata oni imaju
- 155 Mbit/s Invitel i
- 34 Mbit/s Telekom Srbija
- 155 Mbit/s za prenos podataka ali nije Internet

Eto to ti je ceo Internet saobracaj u Srbiji. Sve je agregirano na to.

Postoji i jedan nelegalan Link koji radi na 5.4 Ghz koji ide preko granice ka Bosni (RS) i tu ima neki kapacitet.

Eto to je sav ukupan saobracaj Interneta

Eunet, YUBC, SezamPro, Beotel, PTT
Ovi svi zajedno imaju potrosnje oko 290 Mbit/s.

Poslednja izmena:
Evo svi korisnici Telekoma Srbija sa AS-om (NAPOMINJEM DA JE OVO PROSECNA POTROSNJA) a ne po Ugovoru ili tako to.

25 Mbit/s YUBC YUBC System
100 Mbit/s PTT-SRBIJA-NET PTTSRBIJANET
15 Mbit/s MOBTEL-NET
4 Mbit/s AKTON-AS Akton Autonomous System
3 Mbit/s SCPEXIM Pexim Solutions
4 Mbit/s VGN VGN o.d.
8 Mbit/s CS-INFOSKY InfoSky - Informatika a.d.
2 Mbit/s RBA-AS Raiffeisenbank Serbia a.d.
4 Mbit/s B92-NET Autonomous System
70 Mbit/s YUNET-AS YUnet International
20 Mbit/s NEOBEE-AS Autonomous System ISP Neobee.net
10 mbit/s ABSOLUTOK AbsolutOK NET, Belgrade, SCG
50 Mbit/s SEZAMPRO-AS PCS - SezamPro On-Line d.o.o.
10 Mbit/s TEHNICOMNET-AS TehnicomNet Autonomous
30 Mbit/s VERAT-AS-1 Autonomous System Verat D.O.O. Belgrade, Yugoslavia
4 Mbit/s ONNET-AS-OWN ON NET Autonomus System
28 Mbit/s - KUJTESA-AS Kujtesa, ISP, located in Prishtina
- IPKO-AS Ipko Net, ISP in Kosova
(ovo je ono sto je odradjeno preko BITS-a ako se secate ide RR link sa Kopaonika)
5 Mbit/s RADIJUSVEKTOR-AS RADIJUS VEKTOR DOO
300 Mbit/s SERBIA-BROADBAND-AS Serbia Broadband Autonomous system
4 Mbit/s SOFTNET-AS Softnet
34 Mbit/s BIHNET BIHNET Autonomus System
Peering INTERNET-CG Internet Crna Gora
80 Mbit/s BEOTEL-AS Autonomous System BeotelNet ISP
8 Mbit/s MEDIAWORKS-AS Media Works ISP Autonomous System

I sad kad saberete opet ispada da je to ne znam ni ka koji saobracaj ali prosecna potrosnja je verovali ili ne oko 650 Mbit/s nekad manje nekad vise. Jer ne vuku svi u isto vreme. Npr ovi sa Kosova nekad ne vuku nista a onda vuku svih 34 itd... ali u proseku je 28 Mbit/s + verat + nelegalni linkovi sve zajedno ne moze da bude 1 Gbit/s (za celu Srbiju) pa taman da svi kupe po jos jedan ADSL :)

Poslednja izmena:
LOL

Ja sam ti lepo rekao da ako nemas neke potrebe ne pises notorne gluposti. Jesi li ove brojke napamet ispisivao? Inace kad saberes to sto si tu ispisao dobijes 790M (minus ovaj sa Kosova provajer). Kako se sad to ulapa u onu prethodnu racunicu gde telekom ima 622M ?
Drugo svaki put imas neke razlicite cifre. SBB na primer, i ponovo nisi pogodio kapacitet.

Samo mi (provajder za koga radim, a to nije SBB) imamo dnevno 200M average. Naravno da ti ne verujem, dovoljno je samo svoj mrtg da pogledam.

Inace za Telekom si zaboravio da spomenes i Sprintlink, GBLX i AlterNet. Kao i to da nema nikakvog PIR-a. PIR inace znaci Peak Information Rate, kakve to sad veze ima sa prosekom?

Ne razumem zaista cemu ovakvo izmisljanje. Sezam 50M sa onoliko adsl korisnika?! Svasta.

Poslednja izmena:
a jel to tajna da se kaze da neko radi od vas u telekonju i da kaze koji su kapaciteti?

Ma, decku je bilo malo dosadno pa je provalio za ovaj link nafrljao neke brojeve ispred, termine itd...

Ljudi zar ne shvatate da nikad necemo znati koliko nam internet ide :d jednostavno ni ono na ovom linku gore nije tacno... evo npr. ja idem preko VojOnline a oni preko absolutOK provajdera i imaju daleko veci link od 10mbit/s, sad da li to govori da IPAQ prica gluposti(mozda je jednostavno pogresno obavesten) vi prosudite sami... U svakom slucaju jadna je situacija kako god da okrenemo... poz

Vrh Dno