Šta je novo?

vezani html formovi...

danijel00

Čuven
Učlanjen(a)
08.11.2003
Poena
875
za pocetak u pitanju je html, uz javascript (ako mora), php (najverovatnije) ili cistu javu (ako mi se smuci php i ako me ne bude tomcat mrzelo da instaliram)

treba mi sledece
dva combo boxa
kad korisnik izabere vrednost u prvom, drugi se popuni dopustivim vrednostima za izabranu prvu vrednost (iz baze, ali to je manje bitno)
primer ovoga je telekomov telefonski imenik, npr kad izaberete 021, on prikaze sva mesta sa 021 u drugom combo boxu...
e sad ja sam video da ovo moze nekako sa javascriptom da se odradi, ali mi se cini da ovo resenje nije u javascriptu (za pocetak mi deluje da se cela strana refresuje, a da je js, verovatno bi se samo vrednosti ponovo popunile, mada nisam siguran), a drugo ja mislim da su mi razni antispy-ovi pogasili sve varijante javascripta, a imenik mi ipak radi, dakle verovatno je server side resenje, a to bi i meni jako trebalo... da li uopste moze da se submituje vrednost forma bez submit dugmeta?
ideje, sugestije, predlozi?

Možda si do sada rešio... ali nisam bio u BG 15 dana...

Postoje dva rešenja, a pošto čitaš podatke iz baze oba moraju da budu zasnovana na dinamičkim stranicama.

1. Na startu učitaš podatke iz baze vezane za sve moguće kombinacije i popuniš u JS-u nizove s tim vrednostima, napraviš nekoliko funkcija koje će raditi onChange... komplikovano.

2. Opet moraš da koristiš JS. Kada se uradi onChange za ComboBox treba da se uradi onPost forme. Tada se uradi refresh strane i pošalje se vrednost koja je selektovana u ComboBox-u. Na osnovu te vrednosti ti neka funkcija određuje šta će se prikazati u drugom ComboBox-u. Trebalo bi da DreamWeaver ima čarobnjake za slične stvari. U svakom slučaju, teško da ćeš zaobići JS. Čak i ako radiš u VisualStudio-u, on će generisati neki JS kod. Možda ne bi bilo loše da se malo bolje upoznaš sa JS-om jer će ti mnogo značiti.

Poz, Nick.

Vrh Dno