Šta je novo?

VETS ili ETF ili FON...

Voodoo_NBGD je napisao(la):
e od toga nam je zhivot zavisio! :d

one pitchke gore na arhitekturi imaju i kafic, majke im ga...
E ne znaš ti kako je bez kafe :d
Kako nemamo? Imamo mi onu "Desetku" ili kako se već zove :bottle:
Kakav faks takav kafić :-devil-: Pogotovu sada kada su maznuli onaj jedan sto iz Meka :D

jddipqd je napisao(la):
E ove novajlije nikad nisu zadovoljne :d
Kutijo pa jel ti znaš koliko je sada tvoja prva godina lakša nego što je bila moja pre tri godine...
.
.
.
Čak imate i okrečen faks i kafemate :d

eee, poshtovani kolega, al vi niste davali chetres 'iljada za godinu...

je li, znash li ishta kad ce da prorade oni windows kompovi dole u RC-u? 'ocu neshto da skidam, a sa linuxa nemam pristup disketama...

Moje skromno mišljenje je da se najveće ZNANJE stekne na ETF-u. E sad, da li
se dobije ono što se očekuje!? Teško, ali to je praktično nemoguće, ne vezano
o kojim studijama pričamo. Na VETŠ-u ima puno studenata koji su pobegli
sa ETF-a, FON-a i drugih fakulteta (među kojima sam i ja). Razlozi su svima
jasni. Oni koji su bežali sa srodnih studija - očigledno nisu hteli da uče, dok za ostale ima mali milion razloga, ne bih da pričam o tome jer odoh u offtopic. Lično, najviše mi se sviđa plan i program NRT-a, ali ja sam na RT-u (za neupućene RT-računarska tehnika NRT-nova računarska tehnika). Da, kao što
neko reče, NRT košto đavo ipo para, a... Ne mogu reći da malo daje, ali se
olako shvata (kako od studenata, tako i od profesora), a to je upravo
posledica visoke cene. RT je najvećim delom baziran na programiranje, dok na
NRT-u postoji veliki spektar izbornih predmeta koji omogućavaju usmeravanje
prema zvuku, grafici, programiranju ili nečem desetom. Ipak, o steknutom
znanju nakon što se diplomira je nezahvalno pričati, jer se opet svodi na to
koliko taj neko želi da nauči. Evo mog primera: trenutno se mučim sa C# i nadam se da ću to uskoro položiti, ali samo u smislu da to više skinem sa one stvari, dok opet ima "stvari" koje želim da naučim, pa to lakše i temeljnije učim
(ona stara filozofija uzima maha - ako radiš posao koji voliš, to ga čini
lakim ma koliko on bio težak).

BTW. Smerovi elektronika i računarska tehnika su (kao što rekoh) puni bivših
ETF-ovaca, FON-ovaca i drugih, ali kuriozitet je da su smerovi nove računarske tehnike, elektronskog poslovanja i ostalih (ostalih koji su skupi, a nemaju budžet varijantu) puni onih koji su pobegli upravo sa smerova elektronike i računarske tehnike. Šta vam to govori? Inače, od oktobra ove godine bi trebalo da se pojave dva smera na temu kompjuterskih igara.

P.S. kutijo, sa takvim stavom, imam utisak da ću te vrlo brzo videti na VETŠ-u!

Meni se čini da ljudi žive u veliko iluziji kada je VETŠ u pitanju. Činjenica
jeste da je lakše nego na FON-u, ETF-u ili mašincu :wall: , ali to ne znači da je lako (mada je težina uvek bila relativna stvar) i da daje koliko se priča.
Uslovi rada su nešto što spada u prednosti škole, ali (kao i za mnoge druge
stvari) ispod namazane priče spolja, ipak se kriju mnoge truleži iznutra.

Zaboravih da dodam. Ja da mogu da biram koju bih diplomu, definitivno bih izabrao ETF, ali čisto sumnjam da bih bio spreman toliko sebe da uložim koliko ETF zahteva.

To shto je dosta ljudi pobeglo sa ETF-a na VETS uopshte ne mora da znachi da oni nisu hteli da uche... uvek se javlja pitanje smisla svega toga, na primer 'zashto ja moram da nauchim kompletnu matematichku analizu i dinamiku chvrstog tela da bih se bavio audio/video produkcijom ili telekomunikacijama? zar ce mi koshijeve teoreme pomoci u pravljenju [lupam] boljeg 44.1->48kHz konvertora?'

je li, znash li ishta kad ce da prorade oni windows kompovi dole u RC-u? 'ocu neshto da skidam, a sa linuxa nemam pristup disketama...
Nemam pojma, ali zar ti nije lakše da to skineš bez RCa. Mislim, ne verujem da planiraš da nosiš 50tak disketa i da moliš boga da nijedna ne crkne usput :)

To shto je dosta ljudi pobeglo sa ETF-a na VETS uopshte ne mora da znachi da oni nisu hteli da uche... uvek se javlja pitanje smisla svega toga, na primer 'zashto ja moram da nauchim kompletnu matematichku analizu i dinamiku chvrstog tela da bih se bavio audio/video produkcijom ili telekomunikacijama? zar ce mi koshijeve teoreme pomoci u pravljenju [lupam] boljeg 44.1->48kHz konvertora?'
Ajde ajde nisu matematika i fizika toliko teške :)
Ja imam teoriju o prve dve godine na ETFu: jednostavno daju ogromnu količiju relativno beskorisnih informacija da bi razdvojili one koje mogu i one koji ne mogu (ili ne žele) da to sve nauče. Prvi će da ostanu a drugi da odu na VETŠ ili neko slično mesto. Tako na prilično veštački način pokušavaju da zadrže elitni status... ono da ETF ne može svako da završi.

I da: ja imam teoriju (teoremu :) ) koju josh niko nije opovrgao: ne zavisi ti posao od obrazovanja nego od toga gde se uvalish. moji stric i strina u ivanjici rade na satelitskoj stanici (koja je srushena 1999), znachi sede tamo bezveze i primaju platu oboje preko hiljadu maraka svako (a imaju srednju shkolu). i sad se razmishljaju da predju u mobilnu telefoniju jer je to besposlichenje polako pochelo da im dosadjuje.

Naravno, znacesh onoliko koliko se sam budesh trudio, nevezano od diplome (najbolji primer su profesori 'kompjuterskih' predmeta po srednjim shkolama koji ne znaju dupe da obrishu), ali vazhno je imati ikakav papir, da te za dvajes godina ne bi *****avao i pretio otkazom neki mladi selja pun sebe...

Ljudi, bolje i visha turistichka nego srednja shkola.

jddipqd je napisao(la):
Ajde ajde nisu matematika i fizika toliko teške :)
Ja imam teoriju o prve dve godine na ETFu: jednostavno daju ogromnu količiju relativno beskorisnih informacija da bi razdvojili one koje mogu i one koji ne mogu (ili ne žele) da to sve nauče. Prvi će da ostanu a drugi da odu na VETŠ ili neko slično mesto. Tako na prilično veštački način pokušavaju da zadrže elitni status... ono da ETF ne može svako da završi.

bash sam to provalio nedavno, a isto mi je rekao i ortak koji ima burazera chetvrta godina ETF-a... znachi bombarduju te svim i svachim, i ko se ne smori, taj na kraju dozhivi diplomu... ali na pochetku su studenti samo 'topovsko meso'...

svaka chast ljudima koji su u vreme sankcija zavrshili ovaj fakultet...

Poslednja izmena:

Ma dobro, donekle si upravu, ne treba sad da ulazimo u statističku raspravu. Ali, ako sagledaš realno, na svakom faksu imaš u manjoj ili većoj meri opštih predmeta ili kao što rekoh, teško da igde možeš da dobiješ baš ono što želiš.

Naveo sam sebe kao primer. Dao sam deset ili jedanaest (više ni sam ne znam) na mašincu :wall: , pa sam digao ruke. Nisam hteo više da učim, ali se tu nije radilo o mojoj lenjosti već nečem drugom.

poz' :wave:

pa dobro, mashinac jeste krajnje smor fakultet... al je zato dzabe! :d

Poslednja izmena:
MOj glas za VETS ako te zamara preobimno teoretisanje i ucenje mase stvari koje ti nece trebati zbog toga da ti u 4. godini sine da treba da iskoristis neku jednacinu koju si ucio u 1.
Mene je nerviralo to sto ti se ne predocava zasto nesto ucis i sto je praksa na kasicicu.
Inace ja sam na RT (jos 3 ispita) i na njemu mozes da biras ispite i menjas ih sa ispitima dr. smerova pa mislim da je to isplativije nego upisati NRT ali ako imas para samo napred

Ja ne idem ni u jednu nabrojanu ustanovu već u smešnu Poslovnu Školu i nisam se pokajao. Programiranja ima ortprilike koliko i na ostalim faksovima kolegenica gde god se okreneš. :D
BTW. Imam dva ortaka koja su završila ETF, jedan sanja da će naći neki posao u struci, a drugi koji ga je završio u roku sa prosekom iznad 9 se vratio kući i rešio da otvori kafanu.. Pa vi vidite sad. :-devil-:

Ajde mlade kolege sa ETF-a, cemu tolika kuknjava?
Caja se penzionisao :)
Mada moram da priznam da su mi njegova dva potpisa u indexu ubedljivo najdraza, a polaganje usmenog dela elektronike 2 najlepsa uspomena sa faxa. Proslo je 7 dana dok je dosao moj red red za egzekuciju, a ekipa koja je polagala je sto od treme a sto sledeci Cajin primer beskonacno ispijala alkohol u Domovini na pauzama ispitivanja :D :D
Eh kako je to nekad opako bilo....prva godina - uslov OET i Matematika 2; druga godina - uslov elektronika 1, TEK i Matematika 4; treca godina - uslov telekomunikacije, Impulsna i digitalna, i Automatika.
Sad od uslova nista, cim studenti pocnu da galame uvedu vanredni ispitni rok, smanjuju potreban broj ispita za upis godine - divota! :)

salac je napisao(la):
Sad od uslova nista, cim studenti pocnu da galame uvedu vanredni ispitni rok, smanjuju potreban broj ispita za upis godine - divota! :)
Nemoj da zaboraviš kompenzaciju zaostalih ispita za upis godine i upis posle februarskog roka. :D
Ako bude sreće ja sad upisujem četvrtu bez elektronike 1 :banana:

u subotu polazhem Matematiku 1 (bivshu Matematiku 2, dakle god-damn-it Analizu)... :(

ortak/kolega koji je na OSO je dao sa shesticom, ali kod njih nisu morali nishta da dokazuju...
ovaj nash trazhi sve...
e da mi je neko prichao da cu matematiku da uchim napamet, ne bih mu verovao...

e da mi je neko prichao da cu matematiku da uchim napamet, ne bih mu verovao...
Eh da je samo matematika... :cuss:

mene zanima ako zavrshim Vets RT ili NRT jel mogu da predjem na fon na trecu godinu ?
isto koja je razlika tachna izmedju RT i NRT,i vredi li davati razliku,pare nisu toliki problem

Mora da se šališ :smackbum:

Jedina mogućnost oko prebacivanja je posle završenog VETS-a na Elektrotehnički u Novom Sadu, ali je pitanje da li će ta mogućnost ostati kad ti završiš studije i da li ćeš imati volje za tako nešto. Prebacivanje sa bilo kog fakulteta na VETS je lakše, samo je problem u ispitima. Dakle priznaće ti se ispiti koje si položio a ne godina kao takva.

ovo prichash iz iskustva ili ?

[G]H1ghLANdeR je napisao(la):
mene zanima ako zavrshim Vets RT ili NRT jel mogu da predjem na fon na trecu godinu ?
isto koja je razlika tachna izmedju RT i NRT,i vredi li davati razliku,pare nisu toliki problem

Drugar sa kojim sam išao u srednju školu je diplomirao na NRT-u i nakon toga je prešao na treću godinu FON-a. Ne znam da li je polagao neku razliku ispita ili ne, ali u svakom slučaju je nastavio školovanje na trećoj godini FON-a.
Inače, RT ili NRT!? Pa, zavisi šta želiš, ali pošto kažeš da ti kinta nije bitna, onda NRT, ali ako želiš da naučiš nešto na NRT-u, moraćeš ti da izvlačiš maksimum od profesora (znam da ovo zvuči ultra debilno, ali je zaista tako)!

Kao što rekoh (moje mišljenje), NRT daleko više vredi, ali upravo zbog cene, prolaznost (valjda da studenti ne bi odustajali - škola im omogućava neke olakšice) je ogromna. Sa druge strane, ni RT nije toliko loš, ali je daleko teži i ima manji izbor atraktivnih predmeta.

P.S. ono za veliku prolaznost na NRT-u se odnosi za sve privatne smerove na VETŠ-u, a pretpostavljam da je tako na svim/većini privatnim studijima, zar ne?

poz' :wave:

...sta ce mi zivot,bez ETF-a...kada drugu moru,ne zelim da iiiiimaaaam!
jeste culi ovu pesmu(bez sale)?

da parafraziram kolegu i njegovu teoriju;Vidis,mi etf-ovci smo gomila spermatozoida!e sad vi znate koliko spermatozoida ubode tamo de treba? :banana: vecina nas zavrsi....okolo.... :D

zakljucak-oces da vidis dal si dobar za fajt-upisi ETF
oces da nosis armani i da muvas sekretarice-upisi MEGATREND
oces da raduckas i zivis relativno normalno-VETS i ostalo u bransi

*upozorenje-ovo gore navedeno podrazumeva da ste normalna osoba sa normalnim radnim sposobnostima i da ste svesni sta zelite u zivotu i da ste spremni da se borite za to i ostvarite ga(one 'normalno"stavke ne vaze za prvi slucaj!!!)

izvinjavam se ako je ovaj post suvise konfuzan(duhovito-ozbiljan).

cheers mates! :beer:

Hmm, mislim da sam se zeznuo pri upisu shkole, trebao sam da izaberem Armani i sekretarice :d

A ako se zavrsi NRT na VETS kakve su sanse da se prebaci na ETF?

Midgard je napisao(la):
A ako se zavrsi NRT na VETS kakve su sanse da se prebaci na ETF?

Nikakve! Možda postoji neka varijanta sa ETF-om u Novom Sadu, ali ovde...

Izvinjavam se što upadam, je l' neko zna nešto o kombinaciji NRT>Informatika?

Ko voli da se bavi projektovanjem industrijskih sistema neka upise TMF(Tehnolosko-metalurski fax) . Izvanredno upoznavanje sa prenosom mase, uredjajima, podsticanje na timski rad, projektovanje samih sistema i odredjivanje specifikacija za isti... a sve to obavezno simulacijama na racunarima . Naravno, odsek je Hemijsko inzenjerstvo a organizacija na fax-u je najbolja u Srbiji.
Mozda sve ovo nema mnogo veze sa IT pa ne zamerite, ali bilo koji informacioni sistem vezan za industriju ili pak tehnoloski sistem je nezamisliv bez hemijskog inzenjera koji izvanredno poznaje programiranje, uredjaje i automatsku regulaciju procesa.
E sad, mozda je ETF najtezi ali TMF je jos tezi ;)
...sve ovo vam prica apsolvent TMF-a

jeste, ali NRT nema budzet a koshta boga oca...
a ja bih da studiram neshto zadjabe, kao moji tjalci shto su radili...

Pa uzmesh onda RT...i upadnesh na budzet a predmete mozesh da uzmesh i sa NRT-a..Jedan po svakom semestru!!!

Ivice, gde si bio...? Kada si se vratio....?

Da znash kakve si stvari propustio... :d

jddipqd je napisao(la):
Mada valjda znate da ETF znači E Treb'o sam Fon :d

Da a kad dodje na FON docheka ga cliper... :D ..shta sa njim!!!
Bar za one satarije.....

E nije dobro nista...ova zemalja nema takav fax koji bi mogao da odgovori na sve nashe prohteve na tom polju...Meozda neki buduci...Informatichki!!!

Ali neshto se mora....pa kako nam bude. Valjda cemo biti "pametniji" od predhodnih generacija...sveobuhvatno.(ETF-ovci,FON-ovci,VETS-ovci)

Pozdrav za sve VETS-ovce!!! Tamo bar ima nade da cesh da zavrshish a drill najmanje traje(1 god.)...a zato od druge radish zanimljivije stvari!!!

Vrh Dno