Šta je novo?

vesh mashina ...

SumAnuT je napisao(la):
ma neka se preseli u drugu drzhavu ... :crash:

Ali kad se selis,nemoj sa sobom da vuces vesh masinu :cuss:

Posto se diskutuje o napajanjima, u kontekstu smetnji u mrezi...
Mene zanima, koliko te smetnje pogadjaju notebook-ove?
Ne znam nista o tome kako je napajanje izvedeno kod notebook-ova. Da li te necistoce iz mreze prolaze i napajanja notebook-ova? Ili su ona izvedena tako da se ovaj problem potpuno eliminise?
Ima li smisla upotreba UPS-a kod notebook-ova?

Prvo nekoliko stvari da razjasnimo. UPS koji kosta razumnu sumu novca ne moze da mu popravi stanje na monitoru jer nije za to napravljen. Isti dok je prikacen na mrezu i dok je napon u razumnim granicama 180-230V samo propusta mrezni napon prema potrosacu. Onog trenutka kada nestane napona ili on padne ispod predvidjene granice UPS prelazi na rad sa baterija odnosno preko svicera i trafoa salje kvadratni napon 50Hz na potrosac. Naravno da postoje i UPS-evi koji stalno drze potrosac na idealnom naponu, ali oni imaju dva transformatora odnosno prvim ispravljaju napon i spustaju ga na napon baterija (kojim ujedno i pune i snabdevaju invertor sa potrebnom strujom za potrosac). Samo sa ovom vrstom UPS-eva se moze dobiti idealan napon na potrosacu jer ujedno i njegov izlazni napon nije kocka nego sinusoida. A sto se tice samog monitora, ako je isti iz neke nize klase, odnosno sa slabijon naponskom jedinicom moguce je da nemoze da odreaguje na brze promene napona u mrezi. Takodje je i moguce da na monitor uticu i vihorna magnetna polja oko ves-masine ali i to bi trebalo preispitati jer je svaka ves masina uradjena od metala, koji bi u tom slucaju upio rasipanje.

Pozdrav
Nemanja

pa monitor je samsung SyncMaster 955b ... jel to nizha klasa?

SumAnuT je napisao(la):
pa monitor je samsung SyncMaster 955b ... jel to nizha klasa?

Vrlo niska klasa.
Srednja klasa je do skoro imala da se kupi, ima i dalje tu i tamo.
Visoka klasa kod nas maltene nije mogla nikada sa se kupi, a
sada je definitivno nema.
Ovo se sve odnosi na CRT.
Srednja klasa je mozda NF, i Viewsonic P95f+, NEC FE991.

Naravno da je taj monitor iz niske klase, tako da od njega ne mozes da ocekujes da se ponasa kako treba (u nasim uslovima). Prva velika mana tog monitora je sto nije oklopljen, odnosno nema zastitu od spoljnih magnetnih i elektricnih polja, takodje mu je naponska jedinica vrlo lose uradjena, odnosno ne moze da isprati promene opterecenja kako treba (promena velicine slike pri promeni sadrzaja-osvetljenja). Tako da i ne mozes nista bolje da ocekujes.

Pozdrav
Nemanja

:? shta znam ja sam sasvim zadovoljan ... jedino shto ga **** je centrifuga ... a i drzhim dva zvuchnika od 70 vati pored njega i boja se ne razliva/gubi/tamni ... mada verovatno su oni oklopljeni ...

SumAnuT je napisao(la):
:? shta znam ja sam sasvim zadovoljan ... jedino shto ga ***** je centrifuga ... a i drzhim dva zvuchnika od 70 vati pored njega i boja se ne razliva/gubi/tamni ... mada verovatno su oni oklopljeni ...

A i verovatno si slucajno dodao jednu nulu na podatak o snazi zvucnika. :mrgreen:
Ne mari. Nama ne smeta.

:? , zashto bih to pobogu radio ... ponekad pravim muziku pa moraju zvuchnici da budu simetrichno ispred mene ... nebitno ... kakav svet na ovom benchmarku svashta ...

evo poshto se secam da su i drugi imali problema ... a i za ove shto su predlagali trafo stanice i termoelektrane ... kupio sam najobichniji neo produzhni sa nekakvom zashtitom ... 700 dindzhi ... i sve je ok ...

poz

Ja sam imao slican problem doduse ne sa ves masinom nego sa celim ormanom sa strujomerima na jednom zidu. Tacno 30 strujomera se nalazi na tom zidu sa hodnicne strane. Monitor, Philips 107T kada se stavi na taj zid, jednostavno se razboli a slika skace, trese se, cima se...ma strasno. Jedino resenje je bilo promeniti monitoru mesto tj. staviti ga na drugi zid. Posle sam coveku rekao da za svaki slucaj skloni i krevet sa tog zida da ne bi i on sam poceo da se trese, skace i cima. Struja je cudo. Ne verujem da je tvoj problem do uticnice. Pa probaj, ostavi ga na istoj uticnici gde se trese ali mu promeni mesto. Stavi ga dalje od ves masine.

Podignut thread iz mrtvih...
Pada mi nesto napamet. Ne mora da znaci da je bas vesh masina uzrok. Pitanje je i gde prolazi kabl kroz zid. Znate za ono: padne visokonaponski kabl na njivu, krava prekoraci i magnetno polje je ubije :)
E sad, nisu ovo visokonaponske struje, al' verovatno je dovoljno jako polje da utice na monitor.
Suma sumarum, vodite racuna o svemu...

npetar je napisao(la):
Podignut thread iz mrtvih...
Pada mi nesto napamet. Ne mora da znaci da je bas vesh masina uzrok. Pitanje je i gde prolazi kabl kroz zid. Znate za ono: padne visokonaponski kabl na njivu, krava prekoraci i magnetno polje je ubije :)
E sad, nisu ovo visokonaponske struje, al' verovatno je dovoljno jako polje da utice na monitor.
Suma sumarum, vodite racuna o svemu...

E jos samo da vidimo ko je poginuo od magnetnog polja :d :d

Jadni oni sto rade u Djerdapu, svaki dan iznose po 50 - 100 mrtvih :laugh:

Neko je jos na pocetku thread-a pitao da li ves masina ima magnet u sebi....

Trebalo bi da ima elektromagnet koji 'zalepi' vrata tako da ne mogu da se otvore dok je masina ukljucena.....

e to su neke nove ... ova moja to radi me'anichki ... i ipak ... problem je i dalje tu ... ali definitivno nije do instalacije vec do magneta motora ... koji stoji odmnah preko puta monitora ... tj na istom zidu samo sa druge strane ... a to sam zakljuchio na osnovu toga shto kada sam monitor jednim delom odmakao od zida ... tj nakosio ga i pogurao u coshak stola ... samo jedan cosak se tresao ... pogadjate ovaj koji je najblizhi mashini ... da ne bude opet zabuna ... mashina i komp nisu u istoj sobi vec im je zajednichki zid od dve razlichite prostorije ... kupatila i moje sobe ...

Ja bih reko da je ves masina najveci krivac u celoj prici. Posto vesmasina ima elektromotor u sebi, trebalo bi da ispostuje neke standarde pre nego sto izadje u prodaju. Ti standardi izmedjuostalog definisu sta masina mora da ispuni kako ne bi remetila strujnu mrezu (da ne pravi "djubre" na mrezi, da ne vraca reaktivnu snagu na mrezu kako rece notax, da ne ometa druge kucne aparate itd.. za sve ove probleme postoje tehnicka resenja). Avaj, posto je u nas drzava odavno u stanju kakvom jeste, to izgleda niko nije kontrolisao godinama pa se tako pojavila i roba koja ne ispunjava neke standarde (ali je jeftinija) ili uvezena polovna pa naknadno krpljena/popravljana i slicno. Osim ove pojave, desava se da masina crkne, onda dodje majstor elektricar i pocupa kondenzatore oko elektromotora ("ma koj ce ti ku*ac ovo, moze masina i bez njega" - kao sto se radi i sa mixerima, usisivacima itd.. pa se pitaju posle ljudi sto im je "struja" toliko losa i sto im crkavaju stvari po kuci)
Nemojte da vas prevari ako masina ima "ime". To, verujte, ne znaci mnogo u ovom slucaju.
I ajd sad.. sta da se uradi?
U slucaju da je majstor poskidao neki "visak delova", to podhitno da se kupi i vrati na mesto. Ukoliko je masina "fabricki" dosla takva, pokusati nekom vrstom izolacije (mala sansa da proradi jer priroda problema moze da bude razlicita), recimo staviti aluminijumsku foliju izmedju zida i masine u kupatilu (i zakaciti je na radijator da se uzemlji :D )?

Nazad
Vrh Dno