Šta je novo?

Vesele igre EPSa i zveknuti komp

IzNoGooD

Čuven
Učlanjen(a)
20.08.2003
Poena
860
Dakle, rekla mi zhena da je juche ceo dan dolazila i odlazila struja, a komp je, naravno, bio ukljuchen (24/7).

Problem se manifestuje tako sto kada se upali komp, monitor mi kazhe "No signal" i iako ventilatori, hardovi rade, ja nemam slike na monitoru.

Konfiguracija je: DTK napajanje 300W, CPU 1.1GHz Athlon, 512MB SDRAM, ASUSU 9550GE/TD, MB Chaintech 7 AJA2. hard i optika nije bitna.

Probao sam jos rotiranje 2 razlicita napajanja (300W i 200W), jednu 128MB SDRAM NoName, jedan procesor (Duron 750) i nijedna kombinacija nije proradila.
Upale se venitlatori, hard vibrira ali nema slike na monitoru.

Ima li neko neku ideju sta moze biti problem, samo se nadam da nije do graficke jer je to najskuplji deo kante? Planiram da pronadjem staru AGP GF2 MX200 i da probam i sa njom.

Iskopaj tu staru graficku,verovatno je to, ja sam imao istih problema kad mi je na nekoj staroj ploci crk'o AGP slot, sve je radilo cak se i cuo startup zvuk,ali slike nije bilo tj. bila je
No signal, tako da ti je verovatno otisla grafika.

EDIT: Da je proc ili memorija onda pi pistao....
:wave:

Poslednja izmena:
kako da pisti kada sam PC Speaker sibnuo kroz prozor 2001 :D

Graf'ka ba' u najavi...Ako imas srece moz biti i da proradi kad je izvadis,ocistis slot i vratis...(al to si verovatno vec probao...).Postoji i velika verovatnoca da je MB zvekete...Kad malo bolje razmislim to je najverovatnije-probaj grafiku na drugom kompu(ako radi juri maticnu plocu)

Moz' da bude i proc i ploca ali cenim da je procesor!
Ja sam pre godinu dana imao identicnu situaciju gde se komp isto ponasao i nije bilo nikakvog pistanja ali nije bilo signala na monitoru! Procesor ja bio mrtav i kada sam ga izvadio vidno je bilo to da je poceo da se topi!!!!
Nakon par minuta sam utvrdio i da je ploca naprasno pocela da jede procesore, a gle cuda, grafika je radila kao satic.
Moj savet ti je da ga dobro ispitas jer moze da se se desi da je neka od komponenti pojedinacno zakucala, a takodje moze da se desi da je zakucalo i vise njih.

Pozz

Slazem se sa proximo-m, mada moze da bude da je ploca pre rikavelaod procesora, ali ne mora da znaci.Na servis su mi dolazili takvi ppaaaaa vise komada, se secam se bas tacno i na nekima je riknula ploca a na nekima procesor.Mada imao sam i jedan slucaj de su oba prazivela ali je riknuo HDD i napajanje.

kao npr, ploca I procesor.
najverovatnije je to, proveri da nije explodirao neki mosfet ili da se nije naduo neki kondenzator. ako je napajanje crklo zbog cestih dolazaka struje, moglo je da se desi da pusti neki divlji napon u plocu i da ubije stosta...

poz.

ricardo je napisao(la):
Slazem se sa proximo-m, mada moze da bude da je ploca pre rikavelaod procesora, ali ne mora da znaci.

Upravo tako! Prakticno, meni je ploca ubila procesor!

dakle, net imam sada samo na poslu pa se tek sada javljam.

procesor mislim da nije jer sam menjao procesor (vec sam napisao) i nije pomoglo.

graficku jos nisam u prilici da promenim/proverim jer sam se kasno setio da sam staru poklonio drugarici.

da napomenem: primetio sam da kada upalim komp LED na tastaturi NE RADE !!! znachi, chak i da je otishla samo graficka, valjda bi barem NumLock na tastaturi radio, zar ne?!?

Imao sam slican slucaj sa nekom starijom masinom,isto nema signala na monitoru,nista ne pisti,sve izmenjao i sve je radilo,osim ploce.Mislim da je ista situacija i kod tebe.I procesor i grafika i memorija i danas rade na drugim racunarima...

Najpre ce biti da je rikavela maticna, ali nemoj da potpuno iskljucujes ni ostale komponente. Mom ortaku se desila identicna situacija, zvao servis i oni rekli da je 100% crkla maticna, kad je odneo komp u servis, ispalo je da je crkla graficka, i to od starosti. To :wc: je moralo da mu crkne da bi ga promenio (ne zelim da pominjem doticnu grafiku)

Pre nego sto krenes sistemom eliminacije sta je riknulo probaj prvo da uradis sledece:prebaci jumper na ploci na clear cmos i drzi ga tako 1-2 minuta,skini konektor napajanja sa ploce,izvadi bateriju iz ploce drzi tako bez baterije jedno 2-3 minuta,vrati bateriju,vrati jumper na prethodno stanje,prikaci konektor napajanja na plocu,ubaci strujni kabl u napajanje pomoli se i pritisni power dugme na kucistu.meni je taj trik pomogao vise puta jednom sa xp2000+ radeon 9800pro,512 ram itd. i jednom jako skoro sa 2800+ sempronom,9550 kartom i 512 rama itd. u obe masine je bilo bas to dtk 300w napajanje i obe masine su imale iste simptome kao tvoja nakon nestanka struje.inace btw dtk ali od 400w je meni teralo northwood-a [email protected],1 gb rama,6800gt,2 hdd,2 opticka uredjaja isto nestajala struja i nikad nista nije riknulo

Nazalost, kod mene je graficka najskuplji deo kante... shmrtz shmrtz... vise bi voleo da je ploca.

@ivke proslo mi je i to kroz glavu, ali ajde probacu to danas kad dodjem kuci.

Poslednja izmena:
IzNoGooD je napisao(la):
Dakle, rekla mi zhena da je juche ceo dan dolazila i odlazila struja, a komp je, naravno, bio ukljuchen (24/7).

Menjaj ti lepo tu zenu, ako vec nije u stanju da ugasi racunar kad prvi put nestane struje... :trust:

IzNoGooD je napisao(la):
da napomenem: primetio sam da kada upalim komp LED na tastaturi NE RADE !!! znachi, chak i da je otishla samo graficka, valjda bi barem NumLock na tastaturi radio, zar ne?!?

To znaci da CPU ne prolazi INIT. Ako je procesor ispravan, a kad izvadis svu memoriju i graficku kompjuter ne pisti kao sto bi trebalo, onda je crkla ploca i/ili napajanje. To sto se racunar pali ne znaci da su svi naponi na mestu.

Poslednja izmena:
Postoji jedna lepa sprava zvana Uninterruptible Power Supply...

Ali je se uvek setimo kada bude kasno...

Poslednja izmena:
@audiofreek zhena je pogasila sve chim je primetila, ali sta se desavalo od onda kada sam ja otisao na posao i dok je ona ustala... e za to mogu samo da se zahvalim EPSu... grmpf

@Sasa_NS mislis da oni UPSevi od 30 Evra mogu da te zastite od EPSa ?

IzNoGooD je napisao(la):
@audiofreek zhena je pogasila sve chim je primetila, ali sta se desavalo od onda kada sam ja otisao na posao i dok je ona ustala... e za to mogu samo da se zahvalim EPSu... grmpf

Eh, ista situacija je bila kod mene pre 5 godina (doduše 1.33 tbird, KT7 i neki fireball su sada u toplom sećanju).
Tebi je druže otišla ploča 300%. To što se fanovi zavrte, znači da jedinica za napajanje na ploči propušta 12v (barem to, a može biti i da je probila mada je to retko), ali je northbridge riknuo. Hard i optika se sama inicijalizuje kada dobije struju, bez obzira da li je ploča živa ili ne.
Dakle, nabavi novu ploču, a još bolje prvo UPS, pa onda novu ploču.

IzNoGooD je napisao(la):

Ko je pomenuo UPS od 30 evra?

I reče li ti, čini mi se, da imaš u kompu skupu grafičku?

Izvedi sam računicu: ako ti je ona crkla, da li si za pola ili malo više od te love (koja je sad cela - nadam se da nije - otišla u vetar), mogao da imaš dobar UPS koji je sposoban i da pegla napon?

Vidi, ne misli da sad likujem i pametujem nad tvojom nevoljom - ni ja nisam išta bolji - setim se obično kad bude kasno. :wall: Srećom, u poslednje vreme slučajno kući imam lap pa nemam tih problema...
Samo razmisli ubuduće (ako živiš u kraju u kome su česte oscilacije napona) o nabavci takvog uređaja...

Poslednja izmena:
izvadi sve... vrati sve... resetuj bios....
ako ne radi, bices 200eu siromasniji (licno cenim da nije SAMO graficka, ali nema garancija da nije crkla i ona), al bogat za jedno iskustvo...
btw meni se racunar slogirao kroz ups od 60eu, tako da...
i da se kladimo da toga svega ne bi bilo da je masina na ener ili slicnom napajanju?
meni samo nije jasno kako ti je posle prvog nestanka racunar ostao upaljen?!?

Sasa_NS je napisao(la):
I reče li ti, čini mi se, da imaš u kompu skupu grafičku?

Izvedi sam računicu: ako ti je ona crkla, da li si za pola ili malo više od te love (koja je sad cela - nadam se da nije - otišla u vetar), mogao da imaš dobar UPS koji je sposoban i da pegla napon?

ne citas detaljno... graficka vredi mozda 45Evra..znaci pola od toga je 22Evra...vidis, jos sam precenio vrednos upsa :wall:

@danijel00 pa ne znam da li je ostao upaljen.. samo sam hteo da kazem da mi je to masina koja je radila 24/7 non-stop. i ja nisam bio tu kada je zveknuo EPS.

ah well... life goes on... mislim da sam posle 5 godina najzad spreman za upgrade

Auuu, ti reče da ti je grafička najskuplji deo računara (nisam obratio pažnju na konfiguraciju koju si napisao u prvom postu), pa sam te automatski svrstao u gamere, a oni su ludaci :) po tom pitanju. Retko ko ima grafičku ispod 150-200 evra...

Sorry...

Ipak razmisli o UPS-u, pogotovo ako nabaviš bolju mašinu...

Poslednja izmena:
Zbog napona,ako je ploca zveknula, obicno prvo naduva neki od kondezatora. Proveri to,ako ne onda je graficka!!!

Ja i dalje tvrdim da je ploca rikavelo!

na kraju covek i dalje ne rece da li je resetovao bios, sto sam ja odmah predlozio...

nisam stigao da se javim... probao sam reset biosa... drzhao sam bateriju napolju oko pola sata i ista situacija kada sam je vratio... no luck...

elem... nakon svih praznika uspeo sam da iskopam GF2 mx200 AGP karticu ...

i ista situacija je i sa njom... nista se nije promenilo... dakle, mogu da konstatujem da mi je zveknula samo plocha...

nego, jel zna neko gde da nadjem SocketA plochu? :p :)

IzNoGooD je napisao(la):
elem... nakon svih praznika uspeo sam da iskopam GF2 mx200 AGP karticu ...

i ista situacija je i sa njom... nista se nije promenilo... dakle, mogu da konstatujem da mi je zveknula samo plocha...

Ja ti lepo rekoh gore ako kad izvadis graficku i memoriju nema pistanja da je ploca zar ne?

Medjutim, dok ne probas i ostale komponented na ispravnoj ploci, ne mozes da konstatujes da je samo ploca.

Poslednja izmena:
audiofreak je napisao(la):
Ja ti lepo rekoh gore ako kad izvadis graficku i memoriju nema pistanja da je ploca zar ne?

Medjutim, dok ne probas i ostale komponented na ispravnoj ploci, ne mozes da konstatujes da je samo ploca.

jedno pitanje: kako plocha mozhe da pishti ako nema PC Speaker ?

Nazad
Vrh Dno