Šta je novo?

Verujete li programima za testiranje stabilnosti?

• Začetnik teme Začetnik teme Cat
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Cat

Čuven
Učlanjen(a)
15.03.2004
Poena
680
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 3600 & Xigmatec HDT-S1284
Matična ploča
MSI MAG B550 TOMAHAWK
RAM
2X16GB G.Skill RipJaws DDR4@3600
GPU
GTX 1660 Super
Storage
Samsung M.2 980pro & SATA 850 EVO
PSU
CHIEFTEC GDP-650C
Da li svoju masinu drzite na maksimalno stabilnim podesavanjima koje ste utvrdili mukotrpnim i dugotrajnim testiranjem ili ipak ignorisete neke od testova?
Na primer: moj CPU je stabilan ko stena sto se tice Prime-a, S&M, OCCT testova a memorija prolazi dugotrajni GoldMem i Memtest86, ali nikada nije uspela da prodje S&M memorijski test ( onaj iz windowsa ) - na jednom od tri testiranja javi se greska. Inace komp radi apsolutno stabilno i primerno se vlada vec godinu dana ( ne zakucava, ne restartuje se ).

Poslednja izmena:
...

Pa ako su prosli ostali testovi onda je OK, probaj i 3dmark01-03-05 i neku drugu verziju S&M

Ma ja sam siguran da je OK. Samo taj S&M test mi nije previse pouzdan - koji jos dobar memorijski test radi u Windowsu?

Cat je napisao(la):
Da li svoju masinu drzite na maksimalno stabilnim podesavanjima koje ste utvrdili mukotrpnim i dugotrajnim testiranjem ili ipak ignorisete neke od testova?
Na primer: moj CPU je stabilan ko stena sto se tice Prime-a, S&M, OCCT testova a memorija prolazi dugotrajni GoldMem i Memtest86, ali nikada nije uspela da prodje S&M memorijski test ( onaj iz windowsa ) - na jednom od tri testiranja javi se greska. Inace komp radi apsolutno stabilno i primerno se vlada vec godinu dana ( ne zakucava, ne restartuje se ).

Sto se mene licno tice, ako prolazi barem 16h Prime (sve 3 torture testa ponaosob) i 30 min OCCT, sto se procesora i memorije tice smatram da je racunar stabilan. S&M memoriski test ume na nekim masinama da zeza, zato prodji memoriju sa GoldMem-om (iz DOS-a) ili pak HC-om (iz Windows-a).

http://hcidesign.com/memtest/

Koji je to HC test?

@M_M
Prime moze da prolazi u sva 3 testa krsh sati, a da prsne posle par prolaza 3DMark-a.

Ja verujem OCCT-u, Prime95-u i Testu #5 MemTest-a. Kada sve to prodje i provrte se dva - tri 3DMark-a, iz mog iskustva je komp skroz stabilan.

S&M je znao da pravi greske, ja sam recimo probao jednu verziju, i nije mem. test prosao ni na jednoj masini, cak i na ne overklokovanim, tako da ga vise koristim kao CPU teser.

Kao sto rekoh - memorijski testovi koji rade iz windowsa ne ulivaju bas poverenje.
Mislim da je GolMem apsolutni sampion sto se tice poudanosti.

Iz mog iskustva, nijedan test nije bas 100% pokazatelj da je to sto testira ispravno/stabilno.
Desava se da npr. memorija prolazi i memtest i GM, a da u totalno nezahtevnom radu ili podizanju win-a vileni (skorasnja serija Hynix BGA).
Meni se desilo da masina vrti apsolutno sve testove po vise dana svaki i sve radi besprekorno, ali cim se pokrene Doom3 ili Rudgby 2005 (i iskljucivo te 2 igre) odmah puca. Posto je u pitanju bila O/C masina, jedan jedini memorijski parametar je uticao na to.
Takodje, verujem da je jedino masina koja moze da radi sve bez problema 100% ispravna. Iskljucujem iz ovoga bug-ove u nekim programima, mada se cesto desi da ljudi krive bug za nesto sto je ipak uzrokovano nestabilnoscu.
Da svi rade na 100% stabilnim masinama bilo bi daleko manje prica kako je windows ovakav/onakav.

Nemoj da se opterecujes. Zato i postoji nekoliko vrsta testera, uvek jedan zakaze.
Imam memoriju u kompu koja kod drugara ne da ne radi nego nece ni da se pokrene komp, a kod mene radi ko blesava. Prestao sam da razmisljam o tome i mnogo mi je lakse. Samo jedna briga vise ili manje. Zavisi od tebe.

Delija je napisao(la):
@M_M
Prime moze da prolazi u sva 3 testa krsh sati, a da prsne posle par prolaza 3DMark-a.

Slazem se, mada ako uz Prime95 prodje i OCCT bez problema, a 3dMark prsne, prvo bih trazio uzrok u grafickoj kartici (ako je OC-ovana) ili drajverima...

Kao sto je vec receno ne postoji neki univerzalni test program koji bi sa sigurnoscu mogao da kaze da je masina 100% stabilna. Ali kombinacijom nekoliko, npr, za memoriju, GoldMem, HCI i Prime95 (large test), za procesor Prime95 (mali i srednji torture test), OCCT i S&M, i za sve zajedno 3dMark'03 i '05, moze se sa barem 99.9% sigurnosti reci da je masina stabilna ako svi navedeni testovi prolaze bez problema.

Naravno, to ne znaci da kad dodje leto i bude i +10C u prostoriji (a samim tim i +10C na svim komponentama) da ce i dalje sve raditi stablino.

Jedna stvar koju takodje traba imati u vidu, narocito ako OC-ujete do maximuma i tako drzite komp za stalno jeste i prasina koja se talozi na kuleru i koja sigurno dodaje po stepen-dva na temperaturu procesora svakih par meseci, zavisno koliko vam se prasine skuplja u samom kucistu.

Poslednja izmena:
u prime 95 za procesor sam siguran da je ok test.Mada odlican test procesora je
Photoshop ,ogromna slika i neki filter koji ce da muci procesor

Nazad
Vrh Dno