Šta je novo?

Verbatim eksterni diskovi

The Shadow

Slavan
Učlanjen(a)
19.10.2005
Poena
319
Interesuje me kakva su ovdasnja iskustva sa Verbatim eksternim diskovima, posebno u slucaju velicine od 500 GB (ili vece)?
Trebalo bi da uzmemo jedan za firmu, ali ja bas i nisam siguran za ovaj "brand" za eksterne (a bogami ni za interne) HDD-ove, a posto su ovi moji navalili da se uzme taj, umesto WD-a, koji je izdahnuo, :smash: i kojeg treba da zameni, a njega smo uzeli na moju preporuku... (dzaba i garancija i sve, izvestan deo podataka smo izgubili, sve sto je moglo - se recover-ovalo, a posto nisu vise imali ovaj model, vratili su pare, umesto novog diska...)
Sada ne znam sta da radim..... prema tome, ko je radio sa njima ili zna nesto vise o njima, molio bih da to iskustvo podeli sa nama!
Hvala unapred! :wave:

Niko ne moze da ti da apsolutnu garanciju za hard diskove. Prica je poznata: radite redovno bekap Vasih podataka...! I drzi se toga kao svetog pisma.
Za Verbatim ne mogu da budem izricit, jos nisam saznao koji su hardovi u njemu..ali je i pitanje i izrade, pakovanja, elektronike, napajanja...konekcije (USB, eSata, ieee1394). Medjutim...:
Moja preporuka je nemoj da se zezas sa time, Seagate FreeAgent Pro serija vise nije tako skupa (20-ak e je skuplja od Verbatima, ali je ekstra ceo uredjaj plus sve konekcije). Cak ni WD nije los (oni pa imaju tri modela: WD Book koji je samo USB i sa 8MB kesa, i dva jaca, oba sa sve tri konekcije ali jedan sa 8MB a drugi sa 16MB). Jeste da je Vama crkao WD, pitanje je UZROKA. Satrost, struja, sam disk, nesto trece...
Takodje nije uopste los izbor ni Maxtor, jeftiniji je od Seagate-a, malo je drugacije pakovanje, ali disk i prateca elektronika su identicni Seagate-u, razlika je u firmweru i jednom od kontrolerkih cipova na stampi; performanse i trajnost: isti.

Poslednja izmena:
Pa znam da "apsolutna garancija" ne postoji, naravno. Samo sam hteo da vidim da li neko vec ima iskustava sa ovim novim "nepoznatim" brendom (barem u slucaju HDD-a) kod nas.
A sto su bas zapeli za taj brend,...... paaaa, razlog za to bi bio sledeci: nisam ja taj u firmi koji odlucuje, ali mogu dati konstruktivan predlog pri nabavci (koji se uglavnom i uvazava), ali posto imamo "dilerski dil" sa pakomom (ne bi sad ovde ulazio u detalje...), prosli put smo od njih uzeli WD MyBook Premium Edition 500GB (ili kako se vec tacno zvao...), tadasnji najveci i najjaci model koji su oni imali, sa sve 3 godine (ili cak 5, ne secam se sada vec) garancije.
Medjutim, kako sam i napisao, isti disk je nedavno riknuo (99% posto materijala je uspesno spaseno), pa smo isli na reklamaciju, koja je i uvazena, ALI, oni sada vec neko vreme nemaju WD external diskove na lageru, nego samo ove Verbatim. Shodno tome, vratili su nam pare, a nama sada hitno treba novi veliki spoljasnji disk, posto uskoro ponovo treba neke materijale sa nekih seminara arhivirati, dok se ne zavrsi editovanje i backupovanje, a zbog "posebnog odnosa" sa vec spomenutom firmom, bili smo limitirani izborom brenda i modela.
Srecom, moj "glas razuma" je uspeo da ih odvrati od pocetne ideje, i srecom ovaj put ce uzeti od neke druge firme, ponovo isti (ili veci) model, jer kada sam im pokazao i objasnio rezultate i komentare dobijene nakon pretrage po netu, promenili su misljenje.
Inace, samo da znas, u Verbatim eksternim diskovima se nalaze WD hardovi, ali isti su svi slabijih performansi, pa su ocajno spori! Svi testovi ukazuju na to, da su u pitanju neki "lj" diskovi, ili neka "leva" serija, ili su jednostavno nesto sje*@li sa elektronikom..... ali sve u svemu, jaaako su spori, naspram konkurencije. Tako da, ako neko uskoro uzima nesto slicno od hw-a, bolje da i ove podatke uzme u obzir.
Eto toliko od mene, nadam se da smo svi nesto naucili! ;)

...
Inace, samo da znas, u Verbatim eksternim diskovima se nalaze WD hardovi, ali isti su svi slabijih performansi, pa su ocajno spori! Svi testovi ukazuju na to, da su u pitanju neki "lj" diskovi, ili neka "leva" serija, ili su jednostavno nesto sje*@li sa elektronikom..... ali sve u svemu, jaaako su spori, naspram konkurencije. Tako da, ako neko uskoro uzima nesto slicno od hw-a, bolje da i ove podatke uzme u obzir.
Eto toliko od mene, nadam se da smo svi nesto naucili! ;)

O da, i WD Passport serija je ocaj zivi, imam utisak da su isti diskovi unutra, ali ljudi se zalicu, cena naravno kao presudni faktor.
Nista, juri Seagate...

Preporuka:

Western Digital MyBook Pro II 1TB - 2x500 GB, RAID 0,1 - stavite hard u mirroring režim, na jedan se pakuju podaci, on backup-je na drugi hard u mirroring-u, mala šansa da crknu oba harda, a ako jedan ne daj bože crkne samo ga promenite, a podaci su tu.
http://www.itsvet.com/proizvod/west...-1tb-7k-usb2.0,-firewire/comp_comp_hdd/26/760

ili

Western Digital MyBook Premium Edition II 1TB
http://www.itsvet.com/proizvod/west...sb2.0-&-firewire-400-800/comp_comp_hdd/26/559

Razlika ova dva je samo u izboru interfejza.

Ja sto sam video Verbatim bio je jaaako spor.
Bolje uzmi nesto drugo

Ima u Metrou za 9000 i nesto Verbatim externi 500 GB

Ima u Metrou za 9000 i nesto Verbatim externi 500 GB
Da, ALI taj uzmite samo ako isti zelite da koristite za kucnu upotrebu, a i tada samo ako nemate neke ekstra zahteve za brzinom, i cena predstavlja veoma znacajan faktor, posto su diskovi poprilicno (citaj: jako) spori. Naravno, u zavisnosti od toga ko za sta (i kako) zeli da ga koristi, to ne mora da predstavlja iskljucujuci faktor, ali za moje potrebe ozbiljne poslovne prirode ni u kojem slucaju ne dolazi u obzir, bez obzira na to, sto su ekstra jeftini, i sto se unutra zapravo nalaze WD diskovi....
U svakom slucaju se zahvaljujem na obavestenju o akciji, mozda moze nekim drugim memberima foruma da pomogne! ;)

Nazad
Vrh Dno