Šta je novo?

Veoma lose iskustvo sa Samsungom iz Madjarske

Za tehniku, ima toga ali nije pravilo.
Mnogo je prošarano na tržištu, Kinezi i Turci su napravili ozbiljnu industriju i teško im je parirati.
Nije retkost da određeni proizvođač se za isti model uređaja stavlja komponente od različitih proizvođača ali nije pravilo da se lošiji proizvod plasira na loše tržište. Takođe, nije retkost i da se kompletni uređaji rebrendiraju pa imate Bosch ili Whirlpool veš mašinu napravljenu u Vestelu, 80% mašina za sudove na našem tržištu pravi Midea, nisu nužno loši uređaji, šta više, koliko koštaju, odlično rade.
Ono što je bitno, garancija, sve se kvari.

Isti q je i sa tehnikom - ugradjuju se delovi nize klase kvaliteta za razlicita trzista - za pocetak (a to definitivno nije samo u tom slucaju!) modeli sa odredjenim oznakama uopste ni ne postoje na zapadnom trzistu, a to nema nikakve veze sa standardom signala za tjuner i slicno - 99% modela podrzava sve moguce standarde. BTW, to je kod televizora - kod ostale tehnike ni ne postoji bas nikakav razlog da na razlicitim trzistima postoje modeli sa totalno razlicitim oznakama modela (ves masine, sudo masine, staklokeramicke ploce...) To je prvo mesto na kom je i ludom jasno da postoji gradacija proizvoda.
Izvrces sad pricu...
Pricali smo da je proizvod sa istom oznakom isti svuda i ovde i u nemackoj.

To sto postoje razlicite oznake za razlicita trzista je isto prosto, jer se proizvodi prilagodjavaju trzistu, pa recimo ves masina za nemacko trziste ima ispisane nazive na nemackom a za nase trziste ima na engleskom i sl.

Najbolji vic je da ovde nesto vredi garancija. Edukovana rasprava o klasama uredjaja nestaje u sudaru sa tvrdom bosanskom glavom vlasnika sirokog lanca koji je poceo kao prodavac piraterije.
Uredjaj bio pod dejstvom vlage, kvar nije uocen, kvar nastao neadekvatnim rukovanjem... Vrti mile jednu istu plocu dok ne poludis, naucio je on nekoliko trikova, njega si nasao, djubre jedno potrosacko. Saobraznost je pojam koji nema i nikakvog smisla potezati. Drustva za zastitu potrosaca vredi spominjati u komicnom kontekstu.

Prosek plata od 300e je jos i najmanje bolna statistika od koje je gora samo Ukrajina i Moldavija, a povlaci citav niz ponizavajucih implikacija po kupca velikog hd ekrana koji kupuje iluziju da ovde i nije tako lose. Bedan procenat reklamacija resen u korist kupca. Da bi prosli jeftinije kupujemo od madjara gde zavisis od dobre volje svercera koji sutra moze da zatvori "kp kiosk" i otvori kafanu "Bolji Dani".

U sustini mozes da se pomolis da ti ne crkne tehnika. Ostavite neki dinar ispod ikone omiljenog cudotvorca.

@padawan
Da. To je tek posebna prica...

@bakara
Pa valjda vidis da sam naglasio da je to samo najocigledniji primer, a u zagradi lepo pise: "a to definitivno nije samo u tom slucaju!".

A primer za ves masinu je bas zanimljiv jer sam uz svoju Bosch dobio nalepnice na jedno 10-ak jezika :)
Pazi da Nemac ne dobije nalepnicu - pa sudili bi se u Strazburu :d

Isti q je i sa tehnikom - ugradjuju se delovi nize klase kvaliteta za razlicita trzista - za pocetak (a to definitivno nije samo u tom slucaju!) modeli sa odredjenim oznakama uopste ni ne postoje na zapadnom trzistu, a to nema nikakve veze sa standardom signala za tjuner i slicno - 99% modela podrzava sve moguce standarde...
Covek ima problem sa TV-om za trziste EU,nije kupljen ovde..a na YT imas konkretne primere sa drugih trzista za Samsung-e i LG-je.

Ali neka si se "istresao"..pa i vi "cigani" imate dusu! :D

Madjarsko trziste je isto znj trziste. A sasvim je normalno da ce da rikne i TV za zapadno trziste. Morao bi da kosta bas mnogo, pa da bude neunistiv.

Ja ne znam sta bi vam drugo rekao, osim - blago vama - vi ocigledno zivite u nekoj drugoj Srbiji u odnosu na mene.

Vi ovde kupujete iste "original" Nike/Adidas/Puma... patike kao u Nemackoj, nosite iste Nike/Adidas/Puma... trenerke kao u Nemackoj, jedete iste Nestle/Milka cokolade kao u Nemackoj, pijete istu Coca Colu kao u Nemackoj, jedete meso istog kvaliteta (i koje je proslo isto toliko stroge kontrole) kao u Nemackoj, pijete mleko istog kvaliteta...

Isti q je i sa tehnikom - ugradjuju se delovi nize klase kvaliteta za razlicita trzista - za pocetak (a to definitivno nije samo u tom slucaju!) modeli sa odredjenim oznakama uopste ni ne postoje na zapadnom trzistu, a to nema nikakve veze sa standardom signala za tjuner i slicno - 99% modela podrzava sve moguce standarde. BTW, to je kod televizora - kod ostale tehnike ni ne postoji bas nikakav razlog da na razlicitim trzistima postoje modeli sa totalno razlicitim oznakama modela (ves masine, sudo masine, staklokeramicke ploce...) To je prvo mesto na kom je i ludom jasno da postoji gradacija proizvoda.

Kod automobila odredjeni paketi opreme (cak i motori) postoje iskljucivo na istocnim trzistima, neki proizvodjaci cak i totalno otvoreno imaju identican model pravljen za razlicito trziste po razlicitoj ceni - iliti imaju "obogaljenu" varijantu - Megane Generation, recimo (Turska). Astra Classic je slican primer kad je proizvodnja premestena iz Nemacke u Poljsku.

Lepo receno. Apsolutna istina.

Na nasem trzistu cak ni najobicnija lino lada nije identicna kao u Hrvatskoj, a evo gde nam je. Ova sto je kod nas ima 3 puta manje lesnika i mleka.

Cak je i Koka kola Srbija dobila priznanje iz "centrale" za uspesno kreiran koka kola napitak koji lici na pravu Koka kolu. Da, prodaje se u istoj ambalazi i pise koka kola, ali nema ukus kao prava koka kola. Priznanje je zbog toga sto su uspeli da naprave napitak koji se jeftino proizvodi i dovoljno lici na pravu koka kolu kako ne bi proizveo bojkot medju kupcima.

Ajmo nazad na tehniku.

Vidim da se uveliko na forumu preporucuje LG jer ima IPS panele. To naravno nije tacno. U LG televizorima koji se plasiraju u Srbiju se u 80% slucajeva ugradjuju CMO odnosno Innolux paneli ( KINA ) i to VA matrice.

.....

Coca-Cola teorija zavere. Majka svih teorija zavere. [emoji2]

Cak je i Koka kola Srbija dobila priznanje iz "centrale" za uspesno kreiran koka kola napitak koji lici na pravu Koka kolu. Da, prodaje se u istoj ambalazi i pise koka kola, ali nema ukus kao prava koka kola. Priznanje je zbog toga sto su uspeli da naprave napitak koji se jeftino proizvodi i dovoljno lici na pravu koka kolu kako ne bi proizveo bojkot medju kupcima.

Ne znam da li znas ali koka kola i pepsi nisu nigde na svetu isti. Idi u susedne zemlje i probaj, nijedna nece imati isti ukus. Valjda nasa ima manje voca i lekovitih sastojaka :S:

Ja ne znam sta bi vam drugo rekao, osim - blago vama - vi ocigledno zivite u nekoj drugoj Srbiji u odnosu na mene.

Kod automobila odredjeni paketi opreme (cak i motori) postoje iskljucivo na istocnim trzistima, neki proizvodjaci cak i totalno otvoreno imaju identican model pravljen za razlicito trziste po razlicitoj ceni - iliti imaju "obogaljenu" varijantu - Megane Generation, recimo (Turska). Astra Classic je slican primer kad je proizvodnja premestena iz Nemacke u Poljsku.
Ne ubacuj automobile jer je to posebna priča, gde je veća kupovna moć i veći standardi postoje posebna pravila. I nema veze za potrošačkom elektronikom.

A za potrošačku elektroniku ti kažem da lično radim sa njima i znam jer prolazi kroz moje ruke a tvoji argumenti su "blago vama, živite u drugoj Srbiji..." Da ti objasnim pošto ne znaš ili se praviš, svi TV uređaji, mobilni, tableti, DVD, BluRay i slični uređaji imaju lokalizaciju a to uključuje određene personalizacije u smislu jezika, podrazumevanih podešavanja, slobodan frekventni opseg i sl. a pošto uglavnom postoji neki i softver onda softverska verzija za određenu teritoriju (ili možda samo firmver). Sve to mora neko da napravi, testira i odobri. Zato postoje razne verzije i oznake (kako ti kažeš različite oznake modela). Dešava se da postoje grupne lokalizacije pa postoji ista oznaka za teritoriju (više država) ali i za svaku državu posebna oznaka. Pogledaj kod nas samo da jedan isti mobilni uređaj ima drugačije oznake kod Telenora, Vipa i Telekoma a samim tim i drugačiji SW (95% SW je identični ali 5% nije).

O tome šta imaju modeli na zapadu a šta na istoku zavisi od lokalnih regulatornih tela pa i te nalepnice koje pominješ imaju veze sa time. Probaj da nađeš neki model uređaja za rusko tržište u ovom delu Evrope ili obrnuto a samo zato što je kod njih uslov da ćirilica bude podrazumevana, čak ni šasije TV nisu isto štampane, samim tim imaju sve posebno. Kad naše regulatorno telo i zakon propiše da mora da bude sve na srpskom i sa "nalepnicom na jednom jeziku" i sve ostalo što nemci imaju onda ćemo imati i mi. Ali to povlači višu cenu jer lokalizacija i kastomizacija za nemačku košta "ništa" pošto mogu da povuku 50 puta veću količinu nego Srbija. Evo ti primer, za jedan brend mobilnih telefona ako želiš besplatnu kastomizaciju mora minimum 10.000 komada. To Srbija ne može da priušti da uveze 10.000 komada istog modela (da bi bilo besplatno), Nemačka može.

Poslednja izmena:
Coca-Cola teorija zavere. Majka svih teorija zavere. [emoji2]

Kada budes probao pravu koka kolu, neke stvari ce ti biti jasnije.

(mozda si bio sarkastican, ali mnogi zaista tako razmisljaju )

Ne znam da li znas ali koka kola i pepsi nisu nigde na svetu isti. Idi u susedne zemlje i probaj, nijedna nece imati isti ukus. Valjda nasa ima manje voca i lekovitih sastojaka :S:

Kako me pitas da li znam kada sam upravo to ja napisao malopre? Zvanicna politika kompanije je da koka kola modifikuje ukus ( i sastav ) u skladu sa potrebama pojedinacnih trzista.

To je otprilike isto kada MTS ukine neku pogodnost koju su korisnici imali i izjavi da je to uradjeno u skladu sa potrebama korisnika itd. da ne sirim temu.

Ne ubacuj automobile jer je to posebna priča, gde je veća kupovna moć i veći standardi postoje posebna pravila. I nema veze za potrošačkom elektronikom.

A za potrošačku elektroniku ti kažem da lično radim sa njima i znam jer prolazi kroz moje ruke a tvoji argumenti su "blago vama, živite u drugoj Srbiji..." Da ti objasnim pošto ne znaš ili se praviš, svi TV uređaji, mobilni, tableti, DVD, BluRay i slični uređaji imaju lokalizaciju a to uključuje određene personalizacije u smislu jezika, podrazumevanih podešavanja, slobodan frekventni opseg i sl. a pošto uglavnom postoji neki i softver onda softverska verzija za određenu teritoriju (ili možda samo firmver). Sve to mora neko da napravi, testira i odobri. Zato postoje razne verzije i oznake (kako ti kažeš različite oznake modela). Dešava se da postoje grupne lokalizacije pa postoji ista oznaka za teritoriju (više država) ali i za svaku državu posebna oznaka. Pogledaj kod nas samo da jedan isti mobilni uređaj ima drugačije oznake kod Telenora, Vipa i Telekoma a samim tim i drugačiji SW (95% SW je identični ali 5% nije).

O tome šta imaju modeli na zapadu a šta na istoku zavisi od lokalnih regulatornih tela pa i te nalepnice koje pominješ imaju veze sa time. Probaj da nađeš neki model uređaja za rusko tržište u ovom delu Evrope ili obrnuto a samo zato što je kod njih uslov da ćirilica bude podrazumevana, čak ni šasije TV nisu isto štampane, samim tim imaju sve posebno. Kad naše regulatorno telo i zakon propiše da mora da bude sve na srpskom i sa "nalepnicom na jednom jeziku" i sve ostalo što nemci imaju onda ćemo imati i mi. Ali to povlači višu cenu jer lokalizacija i kastomizacija za nemačku košta "ništa" pošto mogu da povuku 50 puta veću količinu nego Srbija. Evo ti primer, za jedan brend mobilnih telefona ako želiš besplatnu kastomizaciju mora minimum 10.000 komada. To Srbija ne može da priušti da uveze 10.000 komada istog modela (da bi bilo besplatno), Nemačka može.

"Kastamizacija" podrazumeva ne samo sofver vec i hardver i to na vecem nivou.

Ajde sad ti meni objasni, Zbog cega npr. LG u svoje televizore za npr. nemacko trziste stavlja svoj IPS panel, a za srpsko (ovo srpsko ne shvataj bukvalno, tu se podrazumeva dobar deo istocne Evrope) stavlja kineske VA panele ??? Ne u svim modelima ali u 80% modela.

Poslednja izmena:
Koka kola prodaje sirup velikim lancima brze hrane. Prodaju i masine koji spravljaju kolu. U Americi najbolji ukus ima kola iz McD, a svima prodaju isti sirup. Zasto? -Zato sto je McD standardizovao proces (preciscena voda, temperatura, kolicina sirupa, led itd) kojim dobijaju najbolju kolu i tako rade svuda u svetu.
Ista stvar je i sa proizvodjacima flasirane/konzervirane koka kole u svetu. Svi dobijaju isti sirup.

.....

A zasto onda limenka i to malo veca od ove kod nas(355mL) kosta u USA priblizno isto? http://www.amazon.com/Coca-Cola-Fridge-Pack-Cans-Count/dp/B00HZYDW5E

Koka kola prodaje sirup velikim lancima brze hrane. Prodaju i masine koji spravljaju kolu. U Americi najbolji ukus ima kola iz McD, a svima prodaju isti sirup. Zasto? -Zato sto je McD standardizovao proces (preciscena voda, temperatura, kolicina sirupa, led itd) kojim dobijaju najbolju kolu i tako rade svuda u svetu.
Ista stvar je i sa proizvodjacima flasirane/konzervirane koka kole u svetu. Svi dobijaju isti sirup.

McD je dugo drzao pravi kvalitet koka kole, cak i nakon plasiranja ove nase domace. To je bilo isuvise "opasno" jer je razlika u ukusima bila drasticna pa je opao kvalitet koka kole i u Meku, naravno, ne u istoj meri.

Po tebi mi dobijamo isti sirup kao i na zapadu, ali ne znamo da je napravimo kako treba, ili je mozda do ove nase vode?

Da, da, kako da ne.

Reci mi, da li si ikada probao milku za nemacko trziste ? Pitanje je za sve ove sto kazu da nema razlike u proizvodima.

Poslednja izmena:
Kao da je bitno da li je coca-cola za srpsko ili američko tržište, sve je to ista zašećerena vodica sa nekom aromom :)

Ali je definitivno promenila ukus, otkako koriste fruktozni sirup kao primarni zaslađivač. Sada ima ukus gazirane karamele.

Trenutno je Pepsi za njih pojam kvaliteta, da ne kažem da je 30% jeftiniji.

Edit: Da ne bude totalni off-topic, moj 37" fHD Samsung iz 2008. still going strong. :)

Još je kupljen u Tehnomarketu, na nekom mega popustu za praznike.

Poslednja izmena:
Ne bih se bas slozio za Pepsi, ni oni nisu nista bolji.
Daleko su oni jos od " malo viski, malo pepsi kola " pesama :bottle: :d

Uzdravlje nek je Samsung jos 10god. Imao si srece.

BTW cuo sam da Samsung za 2016.god. sprema veliku akciju.

Uz svaki kupljeni Samsung televizor dobija se gratis lemilica :D :D

Poslednja izmena:
McD je dugo drzao pravi kvalitet koka kole, cak i nakon plasiranja ove nase domace. To je bilo isuvise "opasno" jer je razlika u ukusima bila drasticna pa je opao kvalitet koka kole i u Meku, naravno, ne u istoj meri.

Po tebi mi dobijamo isti sirup kao i na zapadu, ali ne znamo da je napravimo kako treba, ili je mozda do ove nase vode?

Da, da, kako da ne.

Reci mi, da li si ikada probao milku za nemacko trziste ? Pitanje je za sve ove sto kazu da nema razlike u proizvodima.

Naporan si sa tom Milkom. Zna se, a i pise na deklaraciji proizvoda da ima manje ovoga ili onoga. I nisu jedini. Uzgred, receptura 'cokolade' se toliko promenila da je pitanje da li se svi ti proizvodi mogu nazvati cokoladama ili su to sada 'cokoladne poslastice' ili...

Pricam ti za CC. CC nije istog ukusa u Meku kao u ostalim lancima brze hrane u samoj Americi.
CC nije bila ista iz Zemuna i iz Hadzica za vreme SFRJ. Ili su Ameri favorizovali sarajevsku ili zemunsku CC?
Sirup je isti. Ako neko trziste zahteva ovo ili ono, to se naknadno dodaje u procesu proizvodnje.

Jao, pio sam kolu u spaniji, francuskoj, italiji, madjarskoj, poljskoj, sloveniji, hrvatskoj, uvek je to isto smeće, a definitivno se svuda pokvarila pre desetak godina. Za lesnjak cokolino, to je čak pr podravke rekao da je prilagođeno "ukusu srpskih potrošača", tj natrpali su nam tonu šećera u dečju hranu da nas na vreme prilagode smecu... kvalitetna dečju hrana se ne uvozi, uvoze nam jeftine serije po premium cenama.
Najveća razlika je na arielu kupljenom ovde i u segedinu, nebo zemlja... dukatos npr isto, ovde i hr ogromna razlika...
E sad to je sve jednostavno prilagoditi i očekujem da se to radi na nivou domaćeg distributera, lepo se razredi kvalitetna sirovina, lupi marza 50posto i eto, za nas je i to dobro.
Što se tehnike tiče, crkavalo je i što je kupljeno u ita, usa, hu, potpuno isto kao ovde. Aparat za kafu bialetti mi je crkao skroz sa 13 mes, garancija naravno 12... flashevi, ram, hard diskovi itd...

Pošto ovih dana treba da kupim jedan LCD jer mi stari sony trinitron crkava, čitajući ovda vaša iskustva, ispade da je najbolje da kupim što jeftiniji TV sa što dužom garancijom ovde kod nas, jet sve ostalo je mačka u džaku, pogotovo ovi preprodavci. Samsung i LG da izbacim iz razmatranja ( mada prema samsungu imam neku averziju inače), a filips, panasonik, fox, voc itd fa uzmem u razmatranje.

Što se coca cole tiče, sve licencirane punionice, pa i našla CCHBC, dobijaju originalan sirup iz USA, ostalo su nijanse. To vam je info iz prve ruke.

"Kastamizacija" podrazumeva ne samo sofver vec i hardver i to na vecem nivou.

Ajde sad ti meni objasni, Zbog cega npr. LG u svoje televizore za npr. nemacko trziste stavlja svoj IPS panel, a za srpsko (ovo srpsko ne shvataj bukvalno, tu se podrazumeva dobar deo istocne Evrope) stavlja kineske VA panele ??? Ne u svim modelima ali u 80% modela.
Već sam objasnio, zahtevi tržišta, kupovna moć, tržišna konkurencija, zakonske regulative. Hoće što bolju poziciju ispred konkurencije kada rade testove i prezentacije. To je značajno tržište i tamo nema popravnog. Pored toga možda im je jednostavniji atest, servis, rezervni delovi, obuke. Imaš milion faktora koji utiču na odluke. Ne znam konkretno za LG zašto je tako. Ali tu razliku u panelu 99% korisnika i ne zna niti vidi, stvar marketinga. Ja ne znam koji panel imam niti me interesuje, bitno da mi je slika odlična.

Evo ja sam kupio VOX 32" Full HD ne znam napamet koja oznaka... Ima vec 4 godine kako ga imam. Istekla je i garancija, sljaka po cele dane vrhunski. I ima Samsung panel unutra... Moji imaju VOX 39" fullHD, prezadovoljni su vec drugu godinu.
I sada kad budem kupovao nov TV, samsung mi je zadnji na spisku. Pre bih uzeo VOX opet. LG mi je prvi na spisku.

Nazad
Vrh Dno