Šta je novo?

Ventilatori u kucistu...

skituljko

Slavan
Učlanjen(a)
01.05.2007
Poena
319
Da li mi neko moze reci kako bi zaista trebala da izgleda shema postavljanja case coolera?
Koji da uvlache, a koji da izvlache vazduh? Konkretno redom; onaj prednji kod tastera, zadnji koji graficke, onaj sa strane u nivou procesora i na pojedinim kucistima i onaj gornji....

Prednji da uvlaci.
Zadnji da izvlaci.
Onaj sa strane da uvlaci (mada nije neohodan ako imas dobar vazdusni tunel koji stvaraju prednji i zadnji ventilatori).
Gornji da izvlaci.

To mi deluje najlogicnije.

^
Ta se kombinacija i koristi u vecini slucajeva ;)

Kakvu kombinaciju napraviti ako kuciste nema mjesta za predji ventilator, vec samo za zadnji i bocne? Jos ako treba da se hlade diskovim, tu nastaje problem (kao kod moga Chieftec-a u potpisu)...

Pa bocni ubacuju, zadnji i gornji(ovaj posao zna da radi i napajanje, osim u Big Tower kucistima) izbacuju... same thing, samo bez prednjeg venta.

Poslednja izmena:
Dobro, to je stvarno logicno... Ali kako da hladim diskove, kad nema ovog naprijed da duva preko njih (nikako nema mjesta da se uglavi, cak ni 80-ka)!? Ovi bocni ne dohvacaju diskove, takodje... :(

Nije obavezno da se se HDD-ovi hlade, uglavnom se ne greju cak i bez ventilatora (naravno ovo uvek treba da se i proveri, nije svako kuciste isto, nije svaki HDD isti...)
Dakle, uglavnom moze i bez njih.

POZ

Thanx za info, upravo tako sam ih i postavio, hteo sam samo da proverim. :)

Nije obavezno da se se HDD-ovi hlade, uglavnom se ne greju cak i bez ventilatora (naravno ovo uvek treba da se i proveri, nije svako kuciste isto, nije svaki HDD isti...)
Dakle, uglavnom moze i bez njih.

POZ

Da, naravno, jasno mi je to... Otisao sam malo offtopic, ali me interesovalo kako to najjednostavnije rijesiti!
A palo mi je na pamet jer ja svoja 3 harda hladim jednom 12-om...
Prije pola godine ili vise da mi je neko rekao na cu montirati 3 i vise 12-ca u kuciste, ja bih mu rekao da je lud - sad mi je to normalna stvar (prije svega, nekako se sigurnije osjecam kada moja 2 WD-a rade na nekih 30 C umjesto 37-40)!

Imas ventove i kulere specijalno dizajnirane za hard diskove.

Da, vidjao sam te spravice naokolo, ali eto, kod mene je trenutno hladjenje diskova zbudzeno jednom 12-com, koja mi radi posao (bar sto se temperature samih diskova tice), mada ne znam kakav sam kuršlus napravio u kucistu sto se airflow-a tice... Zato sam i zapoceo pricu o ovome! :D
Poenta je, koliko para - toliko muzike!

Uh, ne znam bas, imam gotovo identicno kuciste kao tvoje i prezadovoljan sam jer je od kvalitetnog materijala koji je stvarno stamen i nikada nema nekih vibracija pa je bas sa ugradjenim noctuama komp bessuman. Hladjenje je bazirano na dva bocna ventilatora na stranici koja se ne otvara koji duvaju u hdd-ove, jednom bocnom sa druge strane koji izvlaci topli vazduh sa hdd-ova i jednoj 12-ci na zadnjem panelu koji izvlaci toplotu. Hdd-ovi imaju 25-30c na ovaj nacin a i ostale komponente su vise nego ok (procesor u idlu oko 23 na coreovima a gpu 40-42).

Kuciste jeste stameno, stvarno je kvalitet, ali vratasca me nerviraju, nekad se stvori neka rezonacija (da li od diskova ili silnih ventilatora) i pocnu da zvrce strasno iritirajucim tonom, tada ih moram otvoriti i zatvoriti da bi prestalo! :(

Sto se tice tvog sistema hladjenja, ne znam koliko su nam slicna kucista, ali ako je bocna stranica izvedena kao kod mene, onda se samo 80-ce mogu montirati na bocne strane a to mi se vec ne svidja, jer bih morao bar dva takva ventilatora montirati da bih ohladio 3 diska...
A nije mi jasno kako izvlacis vazduh sa diskova na drugoj bocnoj strani (standardnoj, koja se otvara), kod mene tu nema prostora da se montira ventilator (stranica preblizu diskovima, tj. njihovim SATA konektorima, iako su L konektori u pitanju)!?

Jeste, 8-ce su i stvarno sam i stavio dve 8-ce, a drugu osmicu sam montirao sa spoljen strane :D Mada ako imas jedan - dva sata diska mislim da mozes i sa unutrasnje taman izmedju dva hdd-a.

Stvarno je legenda... Jedino sto treba paziti prilikom transporta i sto ruzno izgleda.. Al' ipak radi posao!:)

Meni nije jasno zasto se na netu povaljuju slike gde likovi okrecu naopako psu , koje je na donjoj strani kucista.

Pa tako onda izvlaci hladan vazduh napolje?!! Stvarno ne vidim poentu toga...

Pa valjda uvlaci hladan vazduh sa dna i ubacuje ga u kuciste, ne izvlaci vazduh napolje.

Meni nije jasno zasto se na netu povaljuju slike gde likovi okrecu naopako psu , koje je na donjoj strani kucista.

Kod mene na kućištu (NZXT Tempest) ni nemože drugačije jer ispod mesta za napajanja nema rešetka za usis vazduha nego još i neki komad lima koji kao služi da pridržava napajanje.

Kad bih okrenuo napajanje u pravilan položaj tj. meni logičan, a predpostavljam i tebi samo bih mu zablokirao usis vazduha što bi verovatno dovelo do toga da se počne više grejati.

Evo i dve slike čisto da vidiš zašto je to tako (barem kod mene), slike su sa neta jer nemam trenutno čime da slikam, a da to liči na nešto.

Prilozi

• 280.jpg
    280.jpg
    151.2 KB · Pregleda: 59
  • 285.jpg
    285.jpg
    270.4 KB · Pregleda: 50
To je jedino resenje kada nema rupa gde bi trebale da budu. vidjao sam slike na netu gde su likovi na 932 HAf i 922 Haf stavljali naopako napajanje?

Možda se boje prašine ili im tako lepše. Ni meni baš nije jasno zašto ali ako je njima dobro meni još bolje. ;)

Poslednja izmena:
To je jedino resenje kada nema rupa gde bi trebale da budu. vidjao sam slike na netu gde su likovi na 932 HAf i 922 Haf stavljali naopako napajanje?
Da, ima slika gdje stavljaju na HAF naopako, ja dobijam za par dana 922 pa ću stavit normalno, da uvlači odozdo...

mnogo je bolje kada je napajanje dole!!!

Da se pohvalim :)

Zamenio sam dosadni ADDA ventilator u Stealth-u za Scythe S-FLEX. Apsolutna tisina je vredna svakog dinara ovog (osrednje skupog) ventilatora. Nisam ga isprobao na 12v, pa ne znam koliko je bucan na maksimalnih 1600 RPM.

S-Flex je najbolji (mislim na buku) kada radi do nekih 1200rpm (barem meni)

S-Flex je najbolji (mislim na buku) kada radi do nekih 1200rpm (barem meni)

OCZ ima regulaciju obrtaja, tako da se ne cuje uopste. Da sam stavio 1200 RPM model, verovatno bi radio na 500-600 obrtaja, sto bi bilo premalo. Konacno sam saznao kakav zvuk proizvodi HDD kad nista ne radi :D

da, zato ja odavno razmisljam o ssd :)

Imam nameru da zamenim fan na kucistu, onaj gore sto izbacuje vazduh.
Imam dva sleeve fana koje bih zamenio sa Fluid Dynamic (procitah ovde da su bolji s'obzirom kako stoje).
Vidim da S-Flex svi hvale da je dobar, ali mi je skup.
Da li bi ovaj Arctic Cooling AF12025L 120mm mogao da bude dobra zamena?
Vrti se na 1000rpm, ima FDB lezaj i prihvatljivu cenu ,).
Kakvi su ovi ventilatori i da li su dobri za ovo sto meni treba??

Hvala za edukaciju..
Medjutim ja jos uvek ne znam kakvi su ovi Arctic Cooling ventilatori ..
Jel' probao neko ove ventilatore??

Nazad
Vrh Dno