Šta je novo?

Ventilator u napjanju

sakiboj

Slavan
Učlanjen(a)
27.10.2008
Poena
320
Pozdrav, polomilo mi se jedno krilce na ventilatoru, jel ovo 14cm? Gde se moze kupiti i kako povezati kada ovaj moj ima 2 pin-a?

Jeste 14cm, i možeš da upotrebiš bilo koji te veličine. Možeš da upotrebiš konektor sa tvog Yate Loon-a, samo odseci i ogoli žice, skini konektor sa zamenskog venta, ogoli i tamo, spoj, izoliraj, uključi gde treba i to je to. Crna žica je nula, crvena je faza. Na ventilatorima sa tri žice, treća je kontrola obrtaja. Zapravo, treća žica je za očitavanje napona na motoru ventilatora, pa se iz toga računa trenutna brzina obrtanja... Napajanje radi tu kontrolu brzine regulacijom napona koji stiže crvenom žicom, a na osnovu izmerene temperature preko termistora, tako da ti treća žica i ne treba. Radiće i sa samo dve. Ventilatori sa četiri žice imaju PWM žicu za kontrolu obrtaja bez smanjenja napona, ali ni ona nije neophodna za funkcionisanje ventilatora, tako da se ne sekiraš.

A majke ti. Dobro, crvena nije faza, već je napon. Whatever. Ionako je sva iole upotrebljva literatura na engleskom, gde bi to bilo ground/live ili ground/voltage, što bi bukvalno bilo uzemljenje/živo ili uzemljenje/napon. Cepidlako.

Ovo je jedini forum na kojem moram da proveravam sta sam napisao, ljudi se kace za svaku grescicu.

A majke ti. Dobro, crvena nije faza, već je napon. Whatever. Ionako je sva iole upotrebljva literatura na engleskom, gde bi to bilo ground/live ili ground/voltage, što bi bukvalno bilo uzemljenje/živo ili uzemljenje/napon. Cepidlako.

:)

mojne se ljutis, ja tebe cenim i postujem, a tvoje postove citam sa velikim interesovanjem i nalazim ih zanimljivim :d

ovo sam prokomentarisao jedino iz (dobronamernog) razloga jer ne znam sta bi se desilo kada bi neko ko se ne razume preterano u elektroniku ( kao ja npr.) po inerciji prikopcao vent na mrezni deo od 220v.
u smislu faza - nula, ovo-ono :)

Poslednja izmena:
Nije to baš ljutnja, više je revolt, jer je stvarno delovalo kao pecanje sitnice... A i ipak jesam rekao da poveže konektor od starog venta i da ga priključi gde je stari vent bio ;)

U svakom slučaju, priznajem, "faza" je rezervisana reč, a vent za napajanje radi na 12V jednosmernom naponu, pri struji manjoj od 1 A. Ne bi valjalo povezati ga na izvor naizmenične struje.

E sad si bio dovoljno egzaktan! Ispunio si svoje standarde objasnjavanja kojima si nas razmazio. :D

Vrh Dno