Šta je novo?

Ventilator na NB-u kod NF7-(S)

Paradigma

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
09.07.2000
Poena
740
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core i9-10850K | Corsair Hydro Series H80i v2
Matična ploča
ROG MAXIMUS XII HERO (WI-FI)
RAM
Trident Z RGB DDR4-4000 CL18-22-22-42 1.35V 32GB (4x8GB)
GPU
PNY GeForce RTX 3080 Ti 12GB XLR8 Gaming REVEL™ EPIC-X RGB™ Triple Fan
Storage
Samsung SSD 970 PRO 1TB | Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB | WDC WD80EFAX | WDC WD80EFBX
Zvuk
Sound Blaster Z
PSU
Cooler Master V1000
Kućište
Thermaltake Level 10
Monitor
ROG SWIFT PG348Q
Miš & tastatura
Logitech G903 Lightspeed Wireless | Logitech PowerPlay | Corsair K70
Ostale periferije
BOSE Companion 50
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Nervirao sam se svojevremeno kako mogu da stave ventilatore koji ne izdrze ni godinu dana u krajnje pristojnim uslovima, ali ovo sada je stvarno prevrsilo meru. Dve ploce koje sam uzeo sa razmakom od mesec dana od prvog dana imaju kuler koji zuji. Imam jos jednu koju cu probati ovih dana i ako ne bude zujala iskreno ce me iznenaditi.

Poznata stvar...probaj da narucis Zalmanov kuler za NB.

Dva ortaka i ja smo kupili ploce sa razlikom od 2 dana. Jednom je zujalo od prvog paljenja pa ga je on "chvrkao" pa se unormalio :D
Drugom ortaku i meni je poceo da se cuje posle 2 meseca otprilike pa smo ih na kraju svi zamenili Zalmanovim kulerima (i jos 2 ortaka su zamenila, preventivno).

Ne cuje se, nemoz' da se pokvari a dzabe je :d Svaka preporuka!

Poslednja izmena:
Pasivno resenje je vecito resenje, a o kojem modelu je rec i koji je princip montaze?

Ja sam ga čukao, podmazivao, bajao i na kraju uzeo Zalman.

Model je ZM-NB47J, a uputstvo za instalaciju i detalji na sajtu

offtopic: Zna li neko da li su su pojavili zalmani u BG?

Pozdrav!

Paradigma je napisao(la):
Pasivno resenje je vecito resenje, a o kojem modelu je rec i koji je princip montaze?

Mile, na IC7 Max3 koju smo uzeli pre par meseci takođe je riknuo ventilator na NB. Pa sad ti vidi. :smash:

FAQ je napisao(la):
Mile, na IC7 Max3 koju smo uzeli pre par meseci takođe je riknuo ventilator na NB. Pa sad ti vidi. :smash:

Taj ko ima para za IC7 Max3 ima i za Zalmana na Nb-u. :p

Salu na stranu jadno je da na plocama za entuzijaste stavljaju tako lose ventilatorcice, a mozda niko i ne pravi tako male kulere sa kuglicnim lezajevima i preciznim kucistem koje se lako nedeformise.

Broj NF7-ca u BG-u (da ne govorim sa Cijelu Srbiju) iznosi sigurno nekoliko hiljada. Ako predpostavimo da 50% njih prozuji poslije 2-3 mijeseca, postavlaja se pitanje koliko vlasnika ovih ploca trpi zujanje istih, koliko ih podmazuje original kulere, koliko je njih nesto improvizovalo (stari kuleri), a koliko ima original pasivne hladnjake (kao recimo taj Zalman NB47)! Da ne racunamo dzaba, vidi se od'oka da bi sigurno njih bar 200 u roku od 1-2 mijeseca pazarilo NB-47! A znamo da se na sitnicama najbolje zaradjuje! :p

Pre sam imao KT7A, pa je riknuo nb cooler. U to doba sam ga zamenuo sa 40mm ventilatorom sa 486-ce.

Sada na NF7-S ista priča, zuji ventilator. Uzeo sam kuler za FCPGA/Socket A, našao sam u servisu neki kojem je ruknuo ventilator (u svakoj većoj firmi ovoga ima koliko 'oš) pa ostao samo alu blok. Osnova mu je taman dovoljno velika da pokrije NB i dohvati do rupa za montažu. Dao sam ćaletu da je malo obradi na glodalici, izbušio rupe na dva kraja za montažu i to je to. Pasivni kuler za NB za bilo koji ploču, džaba, veliki odlično radi.

Slika u ponedeljak.

Imam feeling da je doticno resenje dosta vece od nb-a, sto znaci da moze da zakaci sto ne treba pa da izazove kratak spoj, sto znaci... kako vam nije zao da ne date 400din za zalmana, nego se zaj sa puno skupljim stvarima?!

Ja takodje imam NF7-S ploču i razočarao sam se kada mi je posle nedelju dana počeo da zuji taj cooler. To je bilo samo kad se upalio komp i od tada ba do danas se nečuje, da kucnem u drvo, a ploču imam već cirka 2 meseca. A ako mi počne opet da zuji rado bi uzoe tog Zalmana, pa makar i preventive radi, samo što je problem što u Sremskoj Mitrovici prodavci kompova, i razne firme nisu čule za taj Zalmanov hladanjak, čast izuzetcima koji su čuli za njega a nemaju gu trenutno.

danijel00 je napisao(la):
... kako vam nije zao da ne date 400din za zalmana, nego se zaj sa puno skupljim stvarima?!
A kome da damo, toga nema kod nas! Ponekad neko donese 10-20 kom. al se to razgrabi sa pola dana!

Skoro godinu dana NF7 bez ikakve najave zujanja.

KD7-E i naravno NB47J (i imam jos jedan u rezervi za novu masinu).

vredi svake pare, lako se montira i moze da zameni i hladnjak na nekoj grafickoj koja se ne greje zivotinjski a ima aktivno hladjenje.

svaka preporuka...

Ljudi sta je sa vama, prestanite da se hvalite kako imate NB-47J, i kako je to super stvar, kako ste zadovoljni, bla, bla... (to vise i vrapci znaju)...
Jer, TOGA NEMA U SCG!

Poslednja izmena:
kibob je napisao(la):
Skoro godinu dana NF7 bez ikakve najave zujanja.

Na prvoj Abit NF7-S ploci koja je kupljna prosle godine u oktobru nisam imao problem sa NB coolerom, ali ova tura koju sam uzeo u PIN-u (1x NF7-S, 2xNF7) bez greske svakoj zuji NB cooler od prvog dana!

Poslednja izmena:
Paradigma je napisao(la):
Na prvoj Abit NF7-S ploci koja je kupljna prosle godine u oktobru nisam imao problem sa NB coolerom, ali ova tura koju sam uzeo u PIN-u (1x NF7-S, 2xNF7) bez greske svakoj zuji NB cooler od prvog dana!

Isti slucaj sam imao i ja samo sto ih nisam uzeo u pinu ali je stvar ista.

Slicna prica - NF7 iz Maja 2003. do pre par meseci se nije cuo. A onda sam je zamenio za AN7 i nije sastavila mnogo -> odmah je stavljen Zalman umesto one krshine.

Zekiyu je napisao(la):
Ljudi sta je sa vama, prestanite da se hvalite kako imate NB-47J, i kako je to super stvar, kako ste zadovoljni, bla, bla... (to vise i vrapci znaju)...
Jer, TOGA NEMA U SCG!
A mi smo svi isli u inostranstvo da kupujemo stvarcice od 5-10 evra :D

Mladen je napisao(la):
A mi smo svi isli u inostranstvo da kupujemo stvarcice od 5-10 evra :D
Bravo za vas sve!
Ja samo pokusavam da nekako uticem na ljude kojima je to posao; da malo cesce "donose" tako korisne "stvarcice", kao sto je recimo taj kulercic; pa da i mi ostali odmorimo usi!

pa ima drugih kulercica koji rade posao mozda i bolje od tog zalmana a mogu se naci, recimo TRM (TT) serija kulera, ima i za NB, a bogami i za SB, check pyramid shop ;)

Ma da, u Pyramidu pitas za neki pasivni hladnjak za NB a oni ti nude ono pakovanje hladnjaka za memoriju kao u fazonu " pa zalepi vise komada..."

Ventilator na NF7-S i kod nove ploce ima piskav zvuk, ja sam plocu ubacio u Chifteka, usitao sve fanove pomocu Zalaman fan kontrolera i nakon toga izvadio je iz kucista da skinem taj ABit kulercic sa NB-a...

Donosio je lephafta Zalman kulere iz MaDZarske, probaj na PM
Tako smo svi (ili vecina) i uzeli Zalmane u zadnjih mesec-dva... :smoke:

obećao sam sliku...

i evo je... malo je mutna, nisam se baš trudio da mi ruka bude mirna, ali jasno je šta se gleda..

detail

za Danijela - filing te vara, osnova bloka za 2 mm sa svake strane prelazi preko ivice nb-a, zato je sečen, da ne bi dokačio nešto na ploči, mada se vidi da oko nb-a baš i nema nešto gužve.
BTW, rebra su tako postavljena da hvataju struju vazduha koju prave donji usisni i gornji izduvni ventilatori, tako da je hlađenje takoreći skoro da i aktivno. Blok je jedva mlak na dodir.

Poslednja izmena:
glisoni je napisao(la):
...Blok je jedva mlak na dodir.

Dobronamjerno-mozda je mlak zato sto ne preuzima dobro toplotu od NB-a?

Inace, zar to ne bi trebalo spadati pod garanciju?

cicija je napisao(la):
Dobronamjerno-mozda je mlak zato sto ne preuzima dobro toplotu od NB-a?
Jok, ima dobar jak kontakt, stavljena pasta, poravnat blok na glodalici.
cicija je napisao(la):
Inace, zar to ne bi trebalo spadati pod garanciju?
Verovano, ali da čekam nedeljama da mi zamene ploču ili kuler, ne pada mi na pamet.

glisoni je napisao(la):
...Verovano, ali da čekam nedeljama da mi zamene ploču ili kuler, ne pada mi na pamet.

Huh, najezih se :) U pravu ste onda :)

Nazad
Vrh Dno