Šta je novo?

Ventilator na FX 5900

Stefan1

Čuven
Učlanjen(a)
05.09.2003
Poena
649
Hocu da uzmem tu graficku karticu,sve je ok.pa cak i cena...ali ona na sebi ima ventilator u prodavnici su mi demonstrirali jedan racunar sa tom grafickom medjutim buka u prodavnici pa nista nisam cuo.
Prodavac kaze da je ventilator 28 db i da je to ultra quite.

Da li je stvarno to tiho da kazem besumno,jako mi je bitno jer mi buka smeta u radu pa i najmanja(evo uzeo sam novo napajanje sa besumim ventilatorom i "besumni" cooler tacnije to je turbina ima potenciometara pa mu je podesavam brzinu i samim tim i jacinu zvuka)

28dBA nije ultra quiet, pusti ti prodavca sta prica...u ultra quiet spada buka od 20dBA i manje.

To sto si gledao je MSI karta.......a nivo buke koju ta kartica proizvodi je mizerno mala,tako da ne moras da brines uopste (ja imam 5900ultra,i ne cujem uopste ventilator na njoj ni kad radi u 3d ni u 2d).......
Inace i sam MSI se hvali na kutiji ventilatorima koji su <26dB ,a kao sto napomenuh to je fenomenalno malo i tiho.........naravno,nijedna kartica tog ranga nije "ultra quiet",jer nema ni jedna sa pasivnim hladjenjem.......ali takodje su daleko od toga da su bucne (za razliku od npr. fx5800ultra koja se cuje kao mlazni avion 🙂 )
Znaci,rezime,sto se buke tice,uzivaj jer neces imati problema....

Hm...

Majstore, pa zasto lepo ne iskljucis ventilator na graf. kartici i to je to, sta te briga :eyebrows:

nesharm je napisao(la):
28dBA nije ultra quiet, pusti ti prodavca sta prica...u ultra quiet spada buka od 20dBA i manje.

E svaka ti cast neso kakav sluh imas :d :d

20db bi bilo ravno pasivnom hladjenju zato sto tih 20db ti ni teoretski nema sanse da cujes

nesharm je napisao(la):

A kako si ti dosao do ovog zaključka?
Ima neka deklaracija šta je ultra quiet, šta je mega quiet, šta turbo, a šta je samo quiet ?
🙂

Pozdrav!

Pa normalo da je tiha.... 😉

Za Simpsa i Saleta...28 dBA je kao recimo fan od vecine kulera za CPU koji se vrte od 2500-3000rpm. Jel to ultra tiho?

Twix je napisao(la):
To sto si gledao je MSI karta.......a nivo buke koju ta kartica proizvodi je mizerno mala,tako da ne moras da brines uopste (ja imam 5900ultra,i ne cujem uopste ventilator na njoj ni kad radi u 3d ni u 2d).......
Inace i sam MSI se hvali na kutiji ventilatorima koji su <26dB ,a kao sto napomenuh to je fenomenalno malo i tiho.........naravno,nijedna kartica tog ranga nije "ultra quiet",jer nema ni jedna sa pasivnim hladjenjem.......ali takodje su daleko od toga da su bucne (za razliku od npr. fx5800ultra koja se cuje kao mlazni avion 🙂 )
Znaci,rezime,sto se buke tice,uzivaj jer neces imati problema....
Bogami, moja 5900 Ultra se bas prilicno cuje!
Kod mene nema to "2D-3D mod", uvek vrti na max, tj. na 500/950 MHz i sibaju ona sva fana iz sve snage... i cuje se, bas se cuje. Samo zbog nje moram da zatvaram kuciste, tada je vec prilicno bolje.

Mozda da jos iscupam onaj +12V konektor, tada jeste tisa... :d

Ili da vratim Ti4200. Tako je vec opasno tiho 😉

20 db se ne cuje, sto znaci da GT laze, tj. kazu da im kuleri prave 20db a prave verovatno blizu 30.

Da se sad ne gadjamo ciframa, 20db se ne cuje, a ako je "jedva se cuje" to je nivo kulera koje svi mi karakterisemo "realno se ne cuju".

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Bila je bas lepa prica o svemu ovome u bugu... ukratko, ne mora da znaci da lazu, ali mozda daju rezultat na jedno metar od kucista npr...
Najtisi ventilatori su cooler masterovi led sa rifle bearing... imam 4 kom u masini, ranije 5 komada... vrte se na oko 2300-2400 i imaju malo veci cfm od standardnih takvih ( ne znam sad napamet koliki tacno)... a poredjenja radi ventilator od whisperrocka bio puno glasniji (zato sam i zavrnuo jedan ovaj umesto originalnog...)
Jos i lepo sijaju povrh svega |)) samo ne znam da li ih ima negde blizu... |[

nesharm je napisao(la):
Care, ti to budzis fanove na pasivne hladnjake? 😛

URRAAAA, RADIIIIIIII !!!!!
heheheh....Njemu je sve ultra tiho, obzirom da ne chuje ni zvono na vratima od TT12

nesharm je napisao(la):
Care, ti to budzis fanove na pasivne hladnjake? 😛
Da znas da sam uzeo jednu malu 4-kicu u Radio klubu da je namontiram povrh NB32J 😀

Al' ipak necu, radi fino i bez toga... 😉

20 db ti je uslovno receno tisina, ne radi ni jedan el. aparat u kuci ( ovde mislim na TV, Ves masinu, miksere i slicno...), svi cute. Ako ne verujes a ti sondu za merenje u ruke pa proveri. Ovo je neki prosek u kuci, stanu, kancelariji ( za jednu osobu) i slicno.

Ji 4Tze je napisao(la):
moguce, 22 dB je dahtanje u tel. slusalicu
G... jel' to hoces da nam kazes nesto ili... ? :d:d:d:d

Ova moja krntija od 5900Ultre se ne cuje maltene uopste (ili sam ja ogluveo,a nisam bas ni primetio.....doduse,mozda i jesam,jer nikada ne cujem zenu dok mi nesto objasnjava :d ).......
Ja svakih mesec-dva otvaram kuciste i usisavam i cistim svu prasinu iz kucista i sa ventilatora,jer je ovde na dorcolu uzas od prasincine koje ima kao pleve.....

nesharm je napisao(la):
Bese 14 dBA ljudski shapat?

Ne, 20dB je vec tisina. A da bi nesto cuo mora da bude preko 20. Npr. 28dB, kao stvarno tihi fanovi 🙂

Pozdrav!

Nazad
Vrh Dno