Šta je novo?

Ventilator na Chieftec-u.

• Začetnik teme Začetnik teme mLaki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

mLaki

Čuven
Učlanjen(a)
25.02.2004
Poena
680
Valjda ovaj tread pripada tu, pošto je overklokerski forum, posetioci sigurno imaju iskustva sa napajanjima.

Imam čifteka HPC-300-202, 300W napajanje, kada sam zadnji put upalio komp oglasio se ABIT EQ, ventilator na napajanju je radio na ~1200 rpm, ja ostavim mašinu i on se polako povećava i stane na ~1600, gde ga održava, na napajanju piše "With PFC" ja kontam da je to Power Fan Control pa verovatno ga on kontroliše ali ono što mi ne ide ugalvu je da se Power Fan pre okretao na nekih ~2000 rpm (valjda kad se oglasio Abit EQ jer je bio podešen na 1800 rpm). Mada moja NF7S 2.0 ima loše obeležene konektor za ventilatore kad priključim Power Fan sondu i ventilator kućišta na za to predviđeno mesto ABIT EQ i BIOS očitavaju oba rpm na pogrešnim mestima, napjanje očitava pod Chasis Fan a ventilator kućišta očitava pod Power Fan. Poneki naponi odstupaju negde oko 0.2 V, većina za 0.1 V ili su idealni što ja mislim da je u redu a samo napajanje na dodir nije previše toplo, pre bi se reklo mlako, negde oko 30 stepeni. Da li je ovaj broj obrtaja (~1600 rpm) u redu ili pak nešto ne valja?

Dobro, baš sam glup ali šta je onda sa napajanjem i ventilatorom?

1900-2000 rpm je prosek za to napajanje, a verovatno je uspred prljavstine malko zaribao ventilator.

kjgkreek je napisao(la):
1900-2000 rpm je prosek za to napajanje, a verovatno je uspred prljavstine malko zaribao ventilator.

kod mene na ct-360w je bilo upravo 1300-1600

Poslednja izmena:
Evo sada sam uključio mašinu i power fan je opet startovao na ~1100 rpm i polako ubrzava sve dok ne dođe do ~1600 ili ~1450 rpm i tada staje. Moja konfa je nf7s2.0 2500+, giga ddr, 120 giga hard, dvd, rezač i rade 9700 pro aiw koji sam nedavno stavio. Da li grafička sa externim napajanjem može da poremeti taj fan, pošto je pre toga sve radilo kako treba.

Kako mislis da poremeti fan? Pa taj fan kao i kod bilo kog boljeg napajanja (DTK, Enermax, Tagan...) ima varijabilni broj obrtaja. Naravno, da krece sporije, pa naknadno ubrza kako se napajanje ugreje. nista nije poremeceno. Evo ga kod mene se vrti sada na 1950 RPM, a pre se okretao na oko 1700 RPM. To naravno nema veze sa PFC oznakom. Znaci, ne slusaj ove "strucnjake" koji te ubedjuju da je fan zaribao i sl. - to je normalno. I naravno da se napajanje greje tj. greje se njegov lim koji prima toplotu sa ugradjenih heatsinkova.

mLaki je napisao(la):
Evo sada sam uključio mašinu i power fan je opet startovao na ~1100 rpm i polako ubrzava sve dok ne dođe do ~1600 ili ~1450 rpm i tada staje. Moja konfa je nf7s2.0 2500+, giga ddr, 120 giga hard, dvd, rezač i rade 9700 pro aiw koji sam nedavno stavio. Da li grafička sa externim napajanjem može da poremeti taj fan, pošto je pre toga sve radilo kako treba.
To sto ti menja obrtaje je normalno, to radi i kod mene, zavisno od opterecenja ide od nekih 1300-1700 o/min, po specifikaciji je max 1800o/min. Dakle samo opusteno. :beer:

Kod mene je kad se "zaleti" oko 2000rpm

Nazad
Vrh Dno