Šta je novo?

Ventilarotor-pitanje

• Začetnik teme Začetnik teme Goxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Goxy

Čuven
Učlanjen(a)
06.03.2002
Poena
710
Ne znam da li je ovo pravo pitanje za ovaj deo foruma, ako nije neka me moderator premesti.
Buduci da imam kuciste Cooler Master Wavemaste sa opcijim ugradnje ventilatora na vrhu kucista, sto sam skoro uradio, imam jedno pitanje. Uz kuciste se dobija metalna mrezica sa filterom. Ventilator se stavi u tu mrezicu, sa danje strane prema unutrasnjosti se stavi onaj metalni ukrugli zastitnik, ali se javlja problem. Ako se ventilator okrene tako da izduvava vazduh iz kucista pocne da zvekece, a ako se okrene prema unutasnjosti (da uduvava vazduh u kuciste) radi nurmalno, tako da sam izabrao tu opciju. Pitanje je, koliko je zdravo za racunar da taj ventilator na vrhu uduvava spoljasnji vazduh u kuciste obzirom da imam jos dva ventilatora (napred i nazad)koji izduvavaju vazduh. Odnosno moje pitanje je, da li da ga ostavim ili da ga vadim ako nije dobro da uduvava vazduh u kuciste

Raspored ventilatora koji izduvava topao vazduh iz kucista i ventilatora koji uduvava svez vazduh mora biti takav da se pre svega obezbedi dobra cirkulacija vazduha unutar kucista. Ukoliko su prvi i drugi ventilator postavljeni npr. jedan iznad drugog to nema nikakvog smisla jer sav svez vazduh koji udje u kuciste istog momenta doceka ventilator koji isti taj vazduh izvodi iz kucista (to je npr kad stoje jedan iznad drugog) tako da svez, hladan vazduh ni ne stigne do komponenti. Najbolja varijanta je montirati ventilator koji dovodi vazduh u kuciste na prednji deo kucista a onaj sto izduvava na zadnji. Time se postize dobra cirkulacija i komponente dobijaju hladan vazduh. 90% kucista ima tako resen raspored ventilatora.

@Goxy- Peraja od fana kace mrezicu, potisni mrezicu nadole tako da napravis mali polu krug (peraja vise ne kace). Taj gornji fan izduvava vazduh.
Pozdrav.

Probao sam ja svasta, a jedino moguce resenje sam izabrao, po uputstvu, kako izgleda na slici, jedino sto na slici ne pise jeli taj fan izduvava ili uduvava vazduh

Topao vazduh ide gore pa je taj gore fan namenjen da ubrza izmenu vazduha.
Sklopi gore navedene sugestije i lepo odradi provetravanje kucista jer je to od izuzetne vaznosti.
To sa fanom na vrhu kucista sam bio u iskusenju da uradim jer je jako dobra fora. Iskoristi to.

Baraba je napisao(la):
Topao vazduh ide gore pa je taj gore fan namenjen da ubrza izmenu vazduha.
Sklopi gore navedene sugestije i lepo odradi provetravanje kucista jer je to od izuzetne vaznosti.
To sa fanom na vrhu kucista sam bio u iskusenju da uradim jer je jako dobra fora. Iskoristi to.

Hoces da kazes da on sluzi da izduvava vazduh. TO ne moze jer zvekece kada se okrene tako

Pa normalno je da na najvisoj tacki kucista ventilator treba da izduvava vazduh jer topao vazduh ide navise, a ne da taj topao vazduh vracas nazad u ukuciste 😉
Promeni ventilator jer je ocito da taj ne valja.

Skroz cu da ga skinem i da vratim USB-ove. Mislim da je to najlogicnije resenje

kako hoces

Ama poslusaj coveka i promeni ventilator.

Poenta ventilatora na vrhu kućišta je da što pre izvuče topli vazduh koji se podiže na vrh. Zbog toga bi svaki drugi način montiranja tog ventilatora bio perverzan, kako kaže moj profesor fizike. 😀
Ovo je napisalo već nekoliko ljudi, ali morao sam i ja, jer mnogo volim da se pravim pametan :d

ako je coveku jednostavnije da montira USB nego vent, i pored ovoliko sugestija koje upiru prst u jedno resenje, onda mu verovatno ni ne treba vent.

Samo ti montiraj taj USB, on ne tandrce sigurno
HAHAHAHAHAHAH 😀 🙂 😀

ispitivanjima je uvrdjeno da cak rupa za ventilator od 120 mm sa grilom smanjuje temperaturu barem za 2-3 stepena... znaci i bez ventilatora topao vazduh bezi na gore i izlazi sam... vracati ga nazad bi bilo.... glupo...

Nazad
Vrh Dno