Šta je novo?

Venice E6 3000+

Imas ocitavanje u kada udjes u BIOS setup, na istom mestu je gde je ocitavanje za napon procesora (DFI ploca). Ako memorija ne prelazi deklarisane brzine (DDR400) ne treba da dizes voltazu. Brzinu memorije racunas ovako:

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=75762

Zavisi i kakvu memoriju imas, neke ne vole podizanje napona (TCCD), kod nekih je to obavezno.

Napon mi je 1.4+5%=1.47 i tako radi stabilno na 2.7GHz, znaci moze da vrti Prime koliko god zelis. Radio je on i na 2.8, ali mi pucao Prime, a na 2750 ako pustim Prime nocu, onda ne puca, a ako ga pustim po danu, onda puca. Stvar je u tome da su naponske prilike u mrezi bolje po noci pa...:) Imam slabo napajanje da se bahcem sa teranjem preko 3GHz, mada sam siguran da ovaj proc moze to da uradi za slikanje. Kad sam ga upalio na 2850, usao mi u Win i bas kad je trebao disk da stane sa radom resetova mi se komp, sto bi po mojoj proceni znacilo da je napajanje strucnulo. Nisam ni pokusavao dalje od 1.47 da idem sa naponom, mozda cu probati, ali mislim da napajanje nece izdrzati dalje povecanje potrosnje procesora.
Evo jednog prijateljskog saveta, ko hoce da me slusa, nek poslusa, a ko nece, kako mu volja. Vidim da mnogi teraju napone na procesoru dosta visoko, cak i preko 1.8 za potrebe utvrdjivanja krajnjih dometa... Kazu nista mu nije falilo sa visokim naponom, nije ni strucnuo... E ako procesor jednom "strucne" zbog napona, onda je on ugasio za sva vremena. OK, slazem se, mozda je neki napon na koji postavite svoj proc i ok i nista mu ne fali, ali uzmite u obzir da moze da dodje i do pojave prenapona u mrezi pa da se taj napon jos malo podigne, hmmm, elektrodistribucija vam nece kupovati novi procesor. Sve u svemu mislim da nije vredno zbog par MHz igrati se sa dosta vecim naponom, samo toliko.

Savet je na mestu. Ja drzim gornji limit od 1.65V koliko sam nasao u AMDovoj dokumentaciji. Za svaki dan skinem jos malo jer sam zadovoljan sa +750MHz dobitka, preko toga vec moras exponencijalno da dizes napon da bi dobio na brzini. I jos jedna stvar, probajte OCCT, mnogo je rigorozan test. Ako mi je S&M prolazio long test na 2.6GHz na 1.58V, OCCT je prosao tek na 1.65V! Ista je prica i sa Memtest 86+ , zaboravite ga za neko ozbiljno testiranje. Procesor inace ne smatram stabilnim ako pukne na bilo kom testu ili igri ili nekom programu.

ja svoj furam na 2.6 za svaki dan sa 1.47 v,kad budem imao vremena i strpljanja trazicu mu gornju granicu ,naravno uz ochuvanu 100% stabilnost!ovako na 2.6 prolazi sve d osad imishljene testove da ih ne nabrajam i ja sam prezadovoljan!!! :) negreje se uopshte i radi ko zmaj!

Nazad
Vrh Dno