Šta je novo?

Venice E6 3000+

Dok si se ti dovuko do BIOSa temp je dobrano pala, on se zaglavio na dosta vecoj temp.

Kolko videh na onom sajticu za identifikaciju procesora i revizije E6 pishe da sme do 65 a ne znam dal E3 beshe do 70... A ako si u biosu to video ko zna kolko je preko chak bio stvarno za vreme zapucavanja... :D
Ma meni je chudno kako se tako malo greje... mislim i 55 stepeni mi josh nije nagurao kad sam ga stavio na 2.6 a kamo li 65, a josh imam i obichan box kuler... ?
A shto se tiche igre probao sam NFSMW bash u te svrhe i benchovao minut igranja... Ma mrtva trka... na 2700 ili 1800 nema neke zeshce razlike, uz to da sam na 2700 imao neku nestabilnost sa zvukom, samo kvrcne neshto i nema ga... Eto ti kazesh da se oseti u igrama, ovi drugi kazu da ne utiche... Ocemo poll a? :D

Lukija je napisao(la):
Da znas da hocu samo da nadjem nosace za ventilator.
Mozesh da iskoristish one plochice na kucishtu koje skidash kad montirash grafiku li neki pci kartu ;)

DjoleNS je napisao(la):
Eto ti kazesh da se oseti u igrama, ovi drugi kazu da ne utiche... Ocemo poll a? :D
Probaj Far Cry!To je igra koj je osetljiva na CPU

mani CPU E6 neprelazi 53C!ma shta radio! Grejao sam ga nekih 2h sa S&M-om a nishta ko on nezna da zagreje!

Poslednja izmena od urednika:
Evo ja ga upravo grejem sa prime95... Stavio sam ga na 9x301... Shto ne ide preko 300? Kad mu u biosu stavim npr 311, on kad butuje ispishe 2800 ali kad udje u win radi na 301x9??
Evo upravo puche prime95, onaj blend test... Jel mora komp da idluje dok radi prime ili mogu da ga mrcvarim do kraja?

animaN je napisao(la):
Probaj Far Cry!To je igra koj je osetljiva na CPU
Poz

Premerio sam detaljno koliko se menja score u 3dmarku... i znachi sa 1.8mhz dobijam oko 4000 a sa 2.7mhz oko 4150... Razlika samo 150 poena... Bash je malo... Far cry sada nemam, a bash probao i to...

DjoleNS je napisao(la):
Premerio sam detaljno koliko se menja score u 3dmarku... i znachi sa 1.8mhz dobijam oko 4000 a sa 2.7mhz oko 4150... Razlika samo 150 poena... Bash je malo... Far cry sada nemam, a bash probao i to...
izvini ali jel treba da ti se crta ili sta? :trust:
taj 3d mark u kome ti meris "NE VIDI" procesor u finalnom rezultatu!!!
odradi samo CPU test na 1.8 i 2.7 pa uporedi.
ili neku igru tipa DooM3, HL2 koje u sebi imaju neki benchmark mod....

Rekoh vec, nemam sad te igre da sa njima testiram... Kad nabavim videcemo... Testirao sam sa onim shto imam...

@djoleNS uradi test u 3dmarku 01 na 1.8 i na 2.7 i reci mi koliki je dobitak,jer se u tom 3dmarku najvishe primeti razlika u kloku procesora,dok 03 i 05 vishe gledaju na graficku(gpu i mem).

Hmmm, mene tu vise fascinira memorija. Mogu i ja moj proc isto toliko da nateram, bar za slikanje, ali memorija, e to je vec druga prica:)

i na to ima uticaj procesor, odnosno memorijski kontroler na njemu

ivanbo2003 je napisao(la):
Jel imas mogucnost da u kucistu ugradis neki vent. da duva preko memorije?Imam ja PQI(obican) 1x512MB koji moze do 228Mhz pri 2.8V i greje se bash puno kad pustim nesto zahtevno,pa se razmisljam da budzim nesto preko njega.Prst mogu da drzim ali nekih 5 sec max.A jos sam stavio TT heatspreader,koji pomaze,ali jos mi je to "pretoplo" za moj ukus.

Pozdrav! :wave:

Uradio sam juce i ne da radi nego rastura. I to na memoriji bez hladnjaka, mada ne verujem da hladnjak ima neku ulogu.

http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=768466&postcount=11

Jerry[NS] je napisao(la):
@djoleNS uradi test u 3dmarku 01 na 1.8 i na 2.7 i reci mi koliki je dobitak,jer se u tom 3dmarku najvishe primeti razlika u kloku procesora,dok 03 i 05 vishe gledaju na graficku(gpu i mem).

Nemam ni mark01... Polako, ne mogu sve od jednom... Kad nabavim javljam... Treba ovih dana HL2 da mi stigne pa cu probati prvo s tim...
Nego jel zna neko kako HTT dici preko 300 u biosu a da ga tako i butuje...? Ja mogu da ga nateram preko samo iz clockgen-a ali kad restartujem komp sve je po starom, napishe 300+ u biosu a podigne ga na 300... :trust:
Ploca asus a8n-e.

ja sam pre 7 dana napakovao masinu sa ovim procesorom i posle 10sati testiranja na 2600 digao je temp na 40 (samo), tako da sam za svaki dan spustio na 2500 i prezadovoljan sam kako radi, izgleda da sam naleteo na dobar primerak.
sve to na dfi ultra-d i sa giga vs corsair

Lukija je napisao(la):
Uradio sam juce i ne da radi nego rastura. I to na memoriji bez hladnjaka, mada ne verujem da hladnjak ima neku ulogu.

http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=768466&postcount=11

Svak cast,zaista odlicni rezultati!
Moracu i ja da budzim u skorije vreme nesto,tj. cim nadjem malo slobodnog vremena(od faxa).
BTW,gde si pazario PQI turbo ako nije tajna :) (kod nas ili u inostranstvu)?Memorija ti je zakon,nema sta,a sada se i malo greje tako da je masina nasvirana do bola:D

Pozdrav :wave:

LazaNS je napisao(la):
Hmmm, mene tu vise fascinira memorija. Mogu i ja moj proc isto toliko da nateram, bar za slikanje, ali memorija, e to je vec druga prica:)
Pa tu i jeste sustina ,procesor je mogao priblizno i na 3000Mhz,medjutim od stabilnosti nista.Super pi bi u samom startu zakucavao(dok je sa pomenutom stabilnom frekvencijom odradio posao za nekih 28s,sa frekvencijom za meoriju od 265 na 1.5-2-2-5).Sto se tice memorije izgurao sam stabilno 270 sa 1.5-2-2-5,tako da sam imao neko bolje hladjenje(recimo vodeno)izgurao bi i vise.Presudan faktor je bilo i napajanje Coolermaster 550W,koje sam platio toliko da me i sad dusa zaboli.Kad sve saberes overclocking nije tako jeftina stvar............................. :D

Poslednja izmena:
ivanbo2003 je napisao(la):
Svak cast,zaista odlicni rezultati!
Moracu i ja da budzim u skorije vreme nesto,tj. cim nadjem malo slobodnog vremena(od faxa).
BTW,gde si pazario PQI turbo ako nije tajna :) (kod nas ili u inostranstvu)?Memorija ti je zakon,nema sta,a sada se i malo greje tako da je masina nasvirana do bola:D

Pozdrav :wave:

Evo jos malo testova:

http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=770359&postcount=22

Memoriju sam uzeo krajem decembra 2004, doneo mi je ortak iz USA a kupljena je na Newegg-u. Sve me izaslo oko 280$ (40$ je otpalo na takse i transport).

Lukija moram priznati da si uradio dobar mod sa onim coolerom sto visi o onu sipku u kucistu,razmisljao sam na isto da uradim jer bash na tom delu ima izbusena rupica,taman da se montira cooler.Neznam ni da li da stavljam uopste jer imam TT big typhoon koji hladi sve oko sebe.. 2x12 je suvisno mozda?

Ventilator iznad meme je konza.... Ja imam malo drukcije montiran, ali stoji otprilike na istom mestu.... Memorija se jedva greje :)

Jedno pitanje. Svaka vam cast na tim rezultatima sa memorijom sto ih postizete, ali me zanima jedna stvar. Ima li zapravo neke koristi od tako brze memorije. Ja sam pravio neke testove namerno znatno usporavajuci memoriju i nigde sem u testovima memorije nisam mogao da primetim bilo kakvu razliku!!! Koliko mi se cini brzina memorije ni u kom slucaju nije ogranicenje pa se njenim dodatnim ubrzavanjem nista ne dobija. Ispravite me ako gresim.

Jerry[NS] je napisao(la):
Lukija moram priznati da si uradio dobar mod sa onim coolerom sto visi o onu sipku u kucistu,razmisljao sam na isto da uradim jer bash na tom delu ima izbusena rupica,taman da se montira cooler.Neznam ni da li da stavljam uopste jer imam TT big typhoon koji hladi sve oko sebe.. 2x12 je suvisno mozda?

Rupica nije bas u liniji pa sam lim malo iskrivio. Bitno je da radi posao , medjutim, ventilator sam stavio na prikljucak na ploci stalno varira brzinu sto iritira, sledece je da ga prikacim na molex (tj 7v). Inace hladjenja nikada dosta!

LazaNS je napisao(la):
Jedno pitanje. Svaka vam cast na tim rezultatima sa memorijom sto ih postizete, ali me zanima jedna stvar. Ima li zapravo neke koristi od tako brze memorije. Ja sam pravio neke testove namerno znatno usporavajuci memoriju i nigde sem u testovima memorije nisam mogao da primetim bilo kakvu razliku!!! Koliko mi se cini brzina memorije ni u kom slucaju nije ogranicenje pa se njenim dodatnim ubrzavanjem nista ne dobija. Ispravite me ako gresim.

Tacno, vec sam negde slao link, u svakodnevnoj upotrebi neces primetiti neku raziliku, jedino u nekim benchmark programima. Sam overclock je vise psiholoski momenat, lepse ti je kada memorija radi na 1:1 :)

zato sam ja i prodao 2x512 Kingmax DDR500,nekako mi je lepshe 2x1gb DDR430 a da ni sam neznam zashto :D

Pozdrav svima. Pre manje od 2 nedelje sam uzeo doticni procesor. To mi je prva 64 bitna konfa. Upustio sam se u OC tek sinoc. Evo rezultata: 9x315= 2835MHz. HTT je 3X a memorija na 133. Napon preko 1,6V sa box coolerom i otvorenim prozorom. LOL
Procesor verovatno moze i vise ali sa mojim krsom od Frontiera 350W nikako.
Stabilnost nisam testirao ali po radu koji je pruzao izgledao mi je stabilan.Ali provericu. Temperatura je isla nesto preko 40.

Mali update, iako S&M prolazi na 1.4V * 113% na 2.6GHz , OCCT pukne odmah, morace ovo na 1.6V, stay tuned.

Update: OCCT prolazi tek na 1.5V * 110% (1.65V), 2.6GHz. Mnogo, mada temp ne prelazi 50*C. Ostaje opcija da drzim ovaj napon ili da se odreknem kojeg MHz.

Update 2: 2.55GHz na 1.55V (ovo inace sada drzim za svaki dan). Znaci za extra 50MHz mi treba jos +0.1V, sto odprilike govori da su mu tu i limiti.

LazaNS kaze da njemu stabilno stoji na 2,7... Lazo, kolki si napon stavio?
Inache josh jedno pitanje; Nije mi bash najjasnije, ako napon ne diram, tj. ostavim ga na AUTO, on se automatski menja sam... tj. povecava se kako ja povecavam klok procesora...
Jel to okej ili mu treba staviti dodatni napon tj. josh veci malo? Znachi npr ako je na 2,6 onda 1,6V ??

Auto bi trebalo da stavi onoliko koliko je propisano za CPU (ako se ne varam to je 1.35V - 1.40V, nije bas precizirano). Kod klokovanja, napon ne dizes a klok podizes sve dok masina postane bas nestabilna. Onda je vreme da dodas malo napona u malim koracima (0.025V) i vidis koliko treba da bi bio stabilan. I tako natezes i jedno i drugo do neke granice, a to je recimo 1.6V za svakodnevnu upotrebu. Sve preko toga je vec opasno (pogledati AMDovu dokumentaciju i specifikacije napona).

Pa da, nisam mu dirao voltazu, zato je i padao na stabilnosti... A shta sa memorijom i njenim naponom? Ona isto stoji na auto ali kod nje mi je problem shto nigde ne mogu da ochitam koliki joj je napon trenutno pa ne znam ni koliko da povecavam..

Vrh Dno