Šta je novo?

Venice 3200+ vs.3000+

M!ST!CX

Čuven
Učlanjen(a)
18.12.2004
Poena
680
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD TR2 2920X @4.3GHz Full Custom Watercooling
Matična ploča
ASUS X399 ROG ZENITH EXTREME
RAM
32GB DDR4 CORSAIR VENGEANCE RGB PRO 3000MHz
GPU
Asus TUF Gaming GeForce RTX 3080 Ti OC Edition
Storage
Samsung M.2 NVMe 950 PRO 512GB + GIGABYTE M.2 NVMe 512GB + Samsung SSD 850 EVO 250GB + Samsung SSD 860 EVO 1TB + Samsung SSD 860 EVO 1TB + QNAP TS-431P2 @ 12TB
Zvuk
Logitech Z-5500 Digital
PSU
EVGA SuperNOVA G2 850W
Kućište
NZXT H9 Flow
Monitor
27" 27GP850 Nano IPS 180Hz + 27" LG 4K UK650-W + 27" ACER V276HL
Miš & tastatura
Corsair K70 MK.2 & Razer Lancehead Tournament Edition @ Razer Gigantus
Ostale periferije
Razer Nari 7.1
Mobilni telefon
Samsung Galaxy A34 5G
Pametni uređaji
Samsung Galaxy watch 3 45mm
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Uskoro(citaj za koji dana)treba da uzmem jedan od gore napomenutih modela Athlon64.Pa me interesuje kolika je zapravo razlika(u "snazi") izmedju ova dva modela da li je razlika u ceni od ~50E prava tj oslikava realnu razliku u brzini(ne mislimna razliku od 200MHz) ili clock performansama?od doticnih procesora nameravam da izvucem maximum(ako nesto znaci radili bi na DFI LANParty Ultra-D).U pitanju je 939 podnozje.
Nadam se da sam bio jasan,da nisam zakomplikovao....poz :wave:

Prednost 3200+ je u multiplier-u 10, pa ces lako sinhrono poterati sistem na 2700-2800MHz (podrazumeva se memorija koja to moze da isprati). Ukoliko ti nije stalo da sve sljaka sinhrono, slobodno uzmi 3000-ku koja se takodje klokuje kao blesava. Sve vreme pricam o Venice jezgru, da ne bude zabune. Dobar broj Venice-a 3000 na DFI-ju radi 9x300 bez da stucne, pa ti vidi.

Ne razumem se bas dobro,pa me interesuje sta je sinhroni a sta asinhroni rad?
a i da ne zaboravim @mihailo o kakvom sistemu hladjenja je rec?

Poslednja izmena:
mihailo je napisao(la):
Prednost 3200+ je u multiplier-u 10, pa ces lako sinhrono poterati sistem na 2700-2800MHz (podrazumeva se memorija koja to moze da isprati). Ukoliko ti nije stalo da sve sljaka sinhrono, slobodno uzmi 3000-ku koja se takodje klokuje kao blesava. Sve vreme pricam o Venice jezgru, da ne bude zabune. Dobar broj Venice-a 3000 na DFI-ju radi 9x300 bez da stucne, pa ti vidi.
Miksajlo sine, o cemu ti pricas. Covek pita da li se oseti razlika od 50e u radu a ti o oc-u!?!? :d
Misticni ta razlika ne vredi 50e kratko i jasno.

ma oce chovek da izvuche max iz procesora, tu je 3200+ upravo zbog tog 10x fleksibilniji, naravno, kad bi ushao malo u problematiku svega toga shvatio bi da je mihailo sve lepo rekao - sinhrono poterati memoriju. To je sa 3000+ poprilichno zeznuto, tj. trazi proveren primerak memorije, koju ce btw kod nas teze (pre ce biti nikako) naci.
10x270 je mozda nekom bitnije od 9x300 (memorija ce tada u najboljem slucaju raditi na 245Mhz). A verujem i da je npr. razlika u ceni izmedju memorije koja radi na 270 i one koja ide na 300, bas tih 50€, tako da se potire, a manje ce muke imati da nabavi ram koji radi na 270 :)
ne znam da l' sam bio jasan :d :D

Poslednja izmena:
@Ji cekaj, ne razumem prvo si rekao
Ji 4Tze je napisao(la):
trazi proveren primerak memorije, koju ce btw kod nas teze (pre ce biti nikako) naci.
pa onda
Ji 4Tze je napisao(la):
manje ce muke imati da nabavi ram koji radi na 270
sta od ta dva jel cu moci ili ne?
btw u skorije vreme(zbog finansija)necu menjati trenutne RAM module ,koliko su dobri moduli koje ja imam 2x 256DDR400 Samsung da li ce oni moci da posluze??

Marti, covek je pitao da li za 50 EUR 3200+ nudi vise u performansama i OC-u, ne vidim gde sam promasio temu.

@M!ST!CX U tvom slucaju (Kingston VR na duze staze) se nikako ne isplati kupovina 3200-tke. Diskutabilno je da li bi 3200-tka uopste radila brze kada je pritegnes na Ultra-D. Mnogi 3000+ su ovde ubelezili vise (svakodnevne) radne frekvencije od 3200. Moj Ultra-D i 3000+ rade na 2700MHz svakodnevno, a upareni su sa slicnim modulima (Infineon PC3200).

EDIT: Sinhrono znaci da procesor i memorija rade na istoj frekvenciji, sto u slucaju jaceg OC-a sa rangom Value memorija nije moguce (primer procesor 9x300MHz, a krajnji domet memorije 220MHz za PC3200).
Kako nije drugacije naznaceno, cela prica se odnosi na vazdusno (BOX) hladjenje :)

Poslednja izmena:
@misticx: pa lakse ces naci memoriju koja radi na 270 nego na 300 :)
neki teraju jeftinije kinstone (kingmaxe, sta vec od ova dva recice ti neko upuceniji) neki skuplje sa TCCD chipovima, a neki, tachnije, niko kod nas za svaki dan (ispravite me ako gresim) vozi ram sinhrono na 300MHz (znachi 9x300, mem divider 200).
A da, da ne zaboravim, ultra-D ima i onaj medjudelilac (183) pa i tako mozes da izvuches maximum koji juris

Ji 4Tze je napisao(la):
To je sa 3000+ poprilichno zeznuto, tj. trazi proveren primerak memorije, koju ce btw kod nas teze (pre ce biti nikako) naci.

A sta fali 180 deliocu? Delioc su celi tako u oba slucaja postizete isto. Evo ja drzim 8x300 , delilac 180 (tj 9). Isto kao i 9x267. Zbog izbora delilaca lako se moze nabosti pravi za memoriju za razliku od ploca koje imaju samo 4 komada.
Recimo da mu Venice ide na 9x300 , stavi divider na 180 i dobija delilac 10 , znaci mem radi na 270. I koja je sada razlika izmedju 10x270?

@M!ST!CX: Mislim da ti je bolje da kupis 3000+, a tih ustedjenih 50€ da das na upgrade memorije.

@ostali: Stvarno ste krelcosi, nista ne pomazete coveku tim vasim prepucavanjem!

Poslednja izmena:
Na a64 u principu ne postoji asinhroni rezim u pravom smislu reci. Sve je sinhrono bas zbog tog memorijskog delioca...

Lukija je napisao(la):
A sta fali 180 deliocu? Delioc su celi tako u oba slucaja postizete isto. Evo ja drzim 8x300 , delilac 180 (tj 9). Isto kao i 9x267. Zbog izbora delilaca lako se moze nabosti pravi za memoriju za razliku od ploca koje imaju samo 4 komada.
Recimo da mu Venice ide na 9x300 , stavi divider na 180 i dobija delilac 10 , znaci mem radi na 270. I koja je sada razlika izmedju 10x270?

ne fali mu nista naravno (ja ga nemam recimo na DAGF ploci), razlika je verovatno samo u glavi :d (da parafraziram Paradigmu), SS Sandri i superPiju

@mihailo hvala na objasnjenju ;)

da li ce moci Corsair XMS PC4400 koji radi na 550MHz ici sinhrono sa Vince 3200+
(10x270)

Sto se memorije tice - da.

Samo jos procesor da se slozi sa tim ;)

Da li je 9x300 max. za Venice jezgro ili je to samo max sa BOX coolerom?Interesuje me posto bi u skorije vreme trebao da uzmem Asetec Antartica(ili neko drugo u tom rangu) pa me interesuje da li bi mogao da izvucem jos(nije da ne bi bio zadovoljan sa 9x300 :D )?
uz naravno ddr560 recimo
Hvala vam za prethodna objasnjenja i savete :wave:

M!ST!CX je napisao(la):
Da li je 9x300 max. za Venice jezgro ili je to samo max sa BOX coolerom?Interesuje me posto bi u skorije vreme trebao da uzmem Asetec Antartica(ili neko drugo u tom rangu) pa me interesuje da li bi mogao da izvucem jos(nije da ne bi bio zadovoljan sa 9x300 :D )?
uz naravno ddr560 recimo
Ma jok, to sam ja samo naveo kao primer ukoliko se, ne daj Boze, desi da dobijes neki losiji primerak.

Mozes ti i na 2.8, 2.9, pa i 3 giga sa Venice-om... sve zavisi od raspolozenja procesora. I naravno hladjenja ;)
Mislim da bi cak i na 2800MHz mogao sa BOX coolerom. Preko toga nema sanse.

da ne otvaram novu temu evo pitanje
MB: DFI LANPARTY SLI-DR
CPU:3200+ venice
RAM:Corsair XMS PC4400 550MHz
koji uzeti kuler do 50 eura da moze hladiti ovaj procesor na 300FSB

Poslednja izmena od urednika:
Hyper 6+, ili obican Hyper 6.

POZ :wave:

kakva je razlika izmedju "+" i obicnog hyper 6

Ji 4Tze je napisao(la):
@misticx: pa lakse ces naci memoriju koja radi na 270 nego na 300 :)
neki teraju jeftinije kinstone (kingmaxe, sta vec od ova dva recice ti neko upuceniji) neki skuplje sa TCCD chipovima, a neki, tachnije, niko kod nas za svaki dan (ispravite me ako gresim) vozi ram sinhrono na 300MHz (znachi 9x300, mem divider 200).
A da, da ne zaboravim, ultra-D ima i onaj medjudelilac (183) pa i tako mozes da izvuches maximum koji juris

Da te ispravim :d

Zadnjih mesec dana, sto bi ti reko, vozim 9x311 sa Corsom 4400 za svaki dan.

miki321 je napisao(la):
da li ce moci Corsair XMS PC4400 koji radi na 550MHz ici sinhrono sa Vince 3200+
(10x270)

Corsair bez problema.

Problem moze da ti bude memorijski kontroler na procesoru. Mnogo cesce to zeza nego memorija.

miki321 je napisao(la):
kakva je razlika izmedju "+" i obicnog hyper 6

Na Hyper6+ ide 10cm ventilator i pola je uradjen od bakra a pola od aluminijuma. Tako da je po testovima malo bolji od obicnog Hyper6. :) Inace ja sam prezadovoljan sa Hyper6 (obican). :)

POZ :wave:

Vrh Dno