Šta je novo?

veliki upis na SSD nakon clean install windows 10

MightyOutlaw

Slavan
Učlanjen(a)
04.01.2009
Poena
350
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Pozdrav, da li mozda neko zna koji je razlog velikog upisa nakon clean install win10? Instalirao sam svez sistem na novom Samsungu 990pro 2Tb i nakon 24h ima vec upis skoro 1200Gb. Bukvalno sam samo odradio sistem, instalirao drajvere odradio win update instalirao par programa( Magician, crystal disk info, crystal disk mark, chrome) i nekih 200gb podataka sa externog nvme diska. Ista su ocitavanja na samsung magician-u i na cystal disk info-u. Za tih 24h disk je radio max 3h.

superfecth mozda, indexing radi windows

Pa nije to previše za početak, instaliraš windows koji na početku formatira disk što se isto računa kao upis. Onda windows upišu privremeno sve iz ISO-a a to je bar duplo više nego sam iso pa teko onda napravi. otvori sve što treba. Svaki veliki update zameni skoro sve systemske fajlove itd. To je već trećina tog upisa. Tim trigeruje Garbage collection pa svako brisanje znači upis nula a SMART sve to zabeleži kao pisanje, nema veze da li su nule ili jedinice. Posle napravi i Restore particiju i tu upiše puno, System rastore upiše promene od posle drajverra i programa pa onda i memory cache i Hibernate file. Smiriće se posle izvesnog vremena.

@MightyOutlaw : koliko radne memorije imaš? Svako isključivanje računara je upis na ssd.

Imam 32gb ddr5, u pitanju je laptop HP EliteBook 840 G11.

Previše upisa za 3h efektivnog rada.

Jako čudno, jedino što imam drugačije u odnosu na stari nvme je program samsung magician. Sa starim 1tb xpg 8200pro sam za nekih godinu dana napravio 10tbw.

Nevažno je koji i koliko je disk veliki i sigurno ne piše sam od sebe. za sve su krivi OS i programi a windows stalno mešto pišu i brišu.
Evo posle 265 dana 24/7 37408 GB i to nije bilo instalacije windowsa, samo updates.

Ako je i Indexing uključen, a im dosta fajlova ništa čudno...

Izgleda da veliki upis pravi crystaldiskmark, na samo jednom testu na 5 prolaza 1gb pravi upis od preko 100gb.

sto se opterecujes? taj ssd ima ogromsn TBW

Meni pobrljavio 970 Evo Plus 1tb posle 2,3 god. Upisa bilo 6TB samo.

Nazad
Vrh Dno