Šta je novo?

Veliki problem sa raspakivanjem datoteka

Black Arrow

Slavan
Učlanjen(a)
19.12.2006
Poena
319
Skinuo sam jedan prilicno veliki fajl koji je podeljen na jedno 40 delova. Stvar funkcionise vrlo prosto - pokrenem jedan deo, on povuce sledeci i tako se sve raspakuje i dobijam jedan veliki .iso fajl koji pomocu Daemon tools-a ucitam.

Problem je sledeci: Kada sam raspakivao, bio sam skoro na kraju, kad mi je izbacilo gresku u stilu "Fajl sistem je FAT32 i on ne podrzava fajlove vece od 4GB" i ne mogu da zavrsim raspakivanje, posto se sve obrise i nemam onda nista.

Da li ima neki nacin da se ovo raspakuje posto mi je malo frka, skidao sam dosta dugo i sada da mi propadne :wall:

Resenje je da arhivu raspakujes na NTFS particiju, jer FAT32 ne podrzava fajlove vece od 4GB, kao sto ti je vec pisalo u toj gresci. Drugacije ne mozes.

Meni je i c i d particija FAT32 tipa, tako da ne znam kako cu...

Ako imas dovoljno slobodnog prostora na HD-u, uzmi neki program za baratanje particijama tipa Partition Magic ili slicno i napravi jednu NTFS particiju od recimo 5GB da mozes da raspakujes arhive velicine DVD-a. To ti je jedno od resenja dok ne pozajmis ili ne kupis drugi HD sa kojim bi mogao da odradis backup i formatiranje particija u NTFS.

Imas i opciju da konvertujes FAT32 u NTFS uz ocuvanje podataka, ali to nije sigurna varijanta jer moze da se desi da ipak ostanes bez tih podataka.

Nadam se da sam ti nekako pomogao.

Pojasni mi malo kako mogu da na svojoj D particiji gde imam dosta prostora napravim jednu novu particiju od 5 GB?

Mislim da bi to bilo resenje.

Ako nemaš iskustva u igranju sa particijama i fajl sistemima, možda je bolje da izbegneš čačkanje (sem u slučaju da na D particiji nemaš nikakve važne podatke). Nareži te fajlove na DVD-RW i odnesi kod nekog ko ima NTFS, i tamo raspakuj iso i sprži ga na DVD.

OK, moze li neko da mi objasni kako da na svojoj FAT32 D particiji, pomocu nekog programa napravim jos jednu NTFS particiju od 5 GB?

Hvala unapred!

A da konvertujes celu d particiju komandom CONVERT D: /FS:NTFS a mozes i C osim ako nemas bas neki specijalni razlog da budes na FAT32

Nisam bas siguran za to...

Nekako mi je ovo sa programom bolje i bezbednije.

Ko jos koristi FAT32 danas???

Ako hoces da pravis novu particiju (tj. da ih seckas) treba ti Acronis Disk Suite.

Nisam ja kriv, znam da mi treba NTFS za veci hard, to su oni iz servisa stavili.

Ne mogu da verujem sta mi se danas desilo 🙁

Poceo ja da skidam neki .iso fajl sa torrenta i stalno prijavljuje kako nemam dovoljno mesta na hardu. Pogledam i skontam da imam jos 7 GB slobodno, a da je fajl samo 4,3 GB.

Znaci, nece da skida jedan fajl ako je veci od 4 GB!

Kako da resim ovaj problem? Da li mogu nekako da na D disku koji je FAT32, na kome imam slobodno 7 GB, napravim i jednu particiju koja je NTFS i tu skidam pomenuti fajl.

Ako moze, kako to da uradim? Molim vas, pomozite, hitno mi je jako...

Vrlo jednostavno. Downloaduj PartitionMagic 8 i tutorial.

Čim startuješ program i vidiš njegov korisnički interfejs biće ti jasno. 🙂

P.S. Ako i tada bude problema - obrati mi se na PM.

Poslednja izmena:
Instalirao sam program, pokrenuo i izbacilo mi ovo:

Kliknuo sam na OK i izbacilo mi je ovo:

Posle ovoga se program jednostavno ugasio.

U cemu je problem?

Konvertuj lepo d: particiju u NTFS, a najlakše je uraditi to već ugrađenim alatom u windows.
Otvori command prompt i kucaj "CONVERT d: /FS:NTFS /V" i on će da odradi sve što treba.

Ima li mozda neka mogucnost da se i C particija nesto zaje8e?

Osim sto cu sa D sve morati da backupujem?

Ne postoji način da se za**** particija na kojoj ne radiš konvertovanje, a i šanse da se za**** particija koju konvertuješ su minimalne. Mislim da je jedini način da nestane struje tokom konverzije.
Ja sam svojevremeno konvertovao sistemsku particiju na ovaj način i nisam imao nikakvih problema.
Poželjno je samo odraditi defragmentaciju jednom posle toga, zato što se menja veličina cluster-a i ostane dosta rupa u fajl sistemu koje treba da se preslože kako treba.

Poslednja izmena:
Cekaj malo, a fajlovi koje imam na D particiji? Oni nestaju ili sta je sa njima?

Jel postoji potreba da ceo D formatiram i tek onda konvertujem iz FAT32 u NTFS?

Ne postoji. Dandy ti je rekao da je tako konvertovao sistemsku particiju (dakle na njoj su bili podaci + OS).

Cekaj malo, a fajlovi koje imam na D particiji? Oni nestaju ili sta je sa njima?

Jel postoji potreba da ceo D formatiram i tek onda konvertujem iz FAT32 u NTFS?
Ne, ovo je konverzija u hodu, tj. svi podaci ostaju netaknuti.
Ako već formatiraš disk, onda možeš u startu da ga formatiraš kao NTFS, nema potrebe za naknadnom konverzijom.

Formatirao sam ipak hard, svakako sam trebao tako da je problem resen.

Nazad
Vrh Dno