Šta je novo?

Veliki problem sa HDD

ssholovic

Slavan
Učlanjen(a)
19.10.2005
Poena
309
Pokusavao sam da nadjem odgovore na ovom forumu, ali nazalost i pored odlicnog kvaliteta samog foruma, adekvatno resenje nisam nasao pa sam odlucio da predstavim moj problem. Radi se o racunaru sa maticnom plocom na koju nije moguce direktno prikljuciti SATA HDD, pa sam ubacio SATA kontroler, koji ispravno radi. Problem je u tome sto sam pokusao, i jos pokusavam da ubacim dva HDD od 160 GB, marke DiamondMax Plus 9 SATA/150 HDD\ koji su se nalazili na drugom racunaru, i gde su normalno radili,ali direktno ukljuceni na maticnu plocu. Na tom racunaru oni su se pojavljivali kao JEDAN HDD. Na njemu se nalazilo brdo podataka (oko 300GB zajedno) ali prebacivsi na drugi racunar, on daje informaciju da HDD treba formatirati, a podaci se na njemu ne vide. I pojavljuju se kao DVA razlicita. Ono sto mene zanima, iz kog razloga se podaci ne vide, i da li po tom pitanju moze nesto da se uradi. Operativni sistem na racunaru je WINXP Professional 2002 SP, a ploca ja AMD Semprom 2400+. Ako neko moze da mi pomogne, bio bih mu unapred zahvalan.

kazes da su se na drugom racunaru, gde su bili idektno povezani na plocu, prijavljivali kao jedan !
znaci da su bili u raid-u povezani !
e sad posto taj mod raida radi na principu da jedan deo podataka belezi na jedan hdd, a drugi deo na drugi hddm zbog toga ti nisu vidljivi podatci kada ih prikacis na tvoj kontroler i vide se kao dva odvojena hdd-a!
mislim da bih trebao nekako da spases podatke na neki treci HDD, pa onda ih prebaci na novi kontroler i iskonfigurisi po zelji

Upravo je u tome i problem, sto ja vise tom racunaru gde su oni nekad bili vezani u RAID ne mogu da pristupim, odnosno tog racunara vise nema 🙂 a ne mogu nikako da prebacim na drugi har jer nikako ne mogu da namestim da se podaci vide na hdd.

Upravo je u tome i problem, sto ja vise tom racunaru gde su oni nekad bili vezani u RAID ne mogu da pristupim, odnosno tog racunara vise nema 🙂 a ne mogu nikako da prebacim na drugi har jer nikako ne mogu da namestim da se podaci vide na hdd.

Reci mi jel se vidi tvoj HDD u biosu,mislim na taj sto je bio povezan na Raid vezi,ja sam cuo da Raid radi brze od recimo jednog HDD i da navodno ta kombinacija 2 HDD fajlove prebacuje i deli na oba Hdd(znaci ako imas neku sliku on je grubo receno podeli na pola,jedna polovina ide na jedan hdd a druga na drugi HDD) u tome je caka njegove brzine da rasterete jedan drugog i podele radnju koju bi inace radio jedan HDD!
Imas oba HDD ali na drugoj ploci se ne vide,ako su na ploci na kojoj su radili bili povezan na SATA kontroler,trazi takvu plocu koja ima mogucnosti povezivanja u Raid vezu!
Pozz

Poslednja izmena:
Na drugoj ploci su bili ppovezani direktno u plocu, nije imala SATA kontroler, a kod mene se diskovi u BIOSU vide, isto kao jedan, ali se u operativnom sistemu ne vide.
pozz

Nazad
Vrh Dno