Šta je novo?

Veliki problem sa CD i HD-om! Pomoc!!

Petar_Pan

Čuven
Učlanjen(a)
11.11.2003
Poena
604
Cao svima!

Imam jedan problem koji me muci samo tako! Radi se o malo starijoj masini (800Mhz) i Elitegroup ploci BAP6-Me Problem je sledeci! Imam jedan LG combo drive i jedan obican LG 52x citac. Sa oba uredjaja se ponasa isto! Radi se o sledecem! Sa CD tj DVD uredjaja mogu sve lepo i normalno da instaliram, mogu da pustim film, mogu da slusam muziku i sve ide bez i najmanjeg problema, ali kada treba nesto da kopiram sa CD-a na hard disk, on jednostavno zakuca! Lampica na DVD tj CD se ugasi i tako ceka ceka ceka... Onda posle par minuta krene 20% pa opet zakuca..... ceka ceka ceka.. I tako u nedogled! Inace na kompu je instaliran Win XP Pro, i sto se tice drivera za plocu ima najnoviji VIA Hyperion! Mozda je problem u VIA Bus Master driveru, kao sto je to recimo kod Nforce2 sa ovim novim driverima, ali ja sam malo laik za to pa neznam! Da li moze neko da mi kaze o cemu se ovde radi! AKo je i problem u VIA bus Master, kako da ih skinem? Znam da nije nista do DVD ili do Harda, jer ovako sve najnormalnije radi, samo nece kada treba da nesto direktno kopiram sa diska na hard!

Ovo mi je manje vise prilicno bitno, jer hocu da ovaj kompjuter poklonim jednoj zdravstvenoj ustanovi kojoj moze mnogo vise dobro da dodje nego sto meni hvata prasinu.. Mogu im ga dati i ovako, ali bi bilo glupo da ne bude ispravan do kraja.

Hvala na savetima i pomoci unapred!

Ostavi u računaru samo HDD na primary master i jedan optički uređaj na secondary master. Pogledaj u kom transfer modu rade primary i secondary IDE kanal (treba da rade u DMA modu). Onda pokušaj da prekopiraš nešto sa CD-a na HDD.

Hmm.. Diskovi su ok..

Stavio sam tu kombinaciju. Primary master, i sec. master.. Oba rade u Multi Word 2. Hmm. Meni tu nesto nije normalno! Majke mi. Treba valjda bar u DMA 4? Jel da? Hard je 15 Gb

Petar_Pan je napisao(la):
Hmm.. Diskovi su ok..

Stavio sam tu kombinaciju. Primary master, i sec. master.. Oba rade u Multi Word 2. Hmm. Meni tu nesto nije normalno! Majke mi. Treba valjda bar u DMA 4? Jel da? Hard je 15 Gb

Izuzetno normalan DMA za LG optiku.

Koliko su ti stari uredjaji? LG ume vrlo brzo da otkaze.
Imam nesabrojivo mnogo pokvarenih LG CD-a i LG Combo uredjaja (sto nije slucaj sa LG rezacima koji su cak odlicni :D ).

Hard je UDMA 4, CD je UDMA 2, za cd je ok da je MultiWord, pogledaj hard iz biosa, da nije ugasen u biosu UDMA

Uredjaji su danas kupljeni! Znaci GLANC novi! Tako sam hteo da im ga poklonim, sa novim DVD citacem i CD Rezacem.. Znaci nije do toga.. Ono sto mene buni je to sto sve mogu da instaliram.. Ali ne i da kopiram.. Uzgred i Hard i CD su Multiword 2!

I jel ima neko resenje? Da preinstaliram mozda Win a kada instaliram Via 4 in 1 da ne stavim VIA Bus Master!? Hoce to mozda da pomogne ili nema nista ni od te kombinacije?

Petar_Pan je napisao(la):
I Da preinstaliram mozda Win a kada instaliram Via 4 in 1 da ne stavim VIA Bus Master!? Hoce to mozda da pomogne ili nema nista ni od te kombinacije?

Probaj - ništa te ne košta...

Instaliraj Windows, pa vidi da li radi pre instalacije VIA 4 IN 1. Onda instaliraj drajvere pa probaj ponovo.

Stavi STARE drajvere za plocu, i proveri BIOS.

Ma jok! Isto se ponasa kao pre! A sta si Boki mislio pod time da proverim bios?

Pogledaj u BIOS-u da li ti je uključen IDE Block Mode i HDD 32bit access (možda se opcije ne zovu baš ovako i možda nemaš obe, ali prepoznaćeš ih već :D ).

Te opcije u BIOSU nema. Pokusacu da uradim REINSTALL pa cu onda da vidim kako se uredjaji ponasaju! Hvala vam u svakom slucaju!

Nazad
Vrh Dno