Šta je novo?

Veliki problem-Molim za pomoc.

samsung

Slavan
Učlanjen(a)
31.07.2004
Poena
320
Pozdrav. Citam forum jako dugo vremena ( ne redovno ) i mnogo korisnih stvari sam naucio/nashao na njemu. Sve pohvale.
No, muka me je naterala da ce registrujem i napishem topic jer koliko znam, ovde dolazi dosta ljudi koji znaju oko racunara te se nadam da cu ovde naci resenje mog problema.
Odmah da napomenem da nemam neki ultramegagigahyper kompjuter vec se radi o kompu starom 3-4 godina, Celeron na 766, Chaintekova (neka ) ploca, 256 RAM ...( ostalo ne vazno)

Na kompu sam koristio dva OS-a----Win98SE (na C: ) i WinXPProfesionalSP1+svi sigurnosni updateovi ( bez onih vezanih za IE), na D:....Posedujem i drugi komp na kome je Win2000Profesional i oni su logicno umrezeni. To je tako radilo par meseci i bio sam prezadovoljan.Nikad nikakav problem nisam imao.Ali bukvalno NIKAD i NIJEDAN.
Posto mi Win98SE vishe nije bio potreban odlucio sam da ga skinem i ostanem samo na XP-u.
Sa XP sam pokrenuo instalaciju XP sa diska (misleci da u toku same instalacije ce se pojaviti ona opcija za formatizovanje odredjene particije, koja se, kao sto sam kasnije,nazalost kasno, utvrdio--nije pojavila)
Nakon zavrshene instalacije i uspesnog pokretanja sistema ( da, sistem se podigao !!! ) sam utvrdio da C: ipak nije formatizovan te je ostala i 98-ica. Restartovao sam komp, zeleci da se prebacim na XP sa D: i odatle formatizovao C: medjutim cekalo me je iznenadjenje---pojavljivala se poruka da OS ne moze biti pronadjen, tako da je dizanje sistema bilo nemoguce.
Posto imam programcic kojim se prave boot diskete za XP, pokrenuo sam ga i napravio 6 boot disketa.
Restartovao sam komp, digao ga sa tih 6 disketa i pokrenuo XP instalaciju. Izabrao sam opciju da formatira particiju u NTFS .Nakon instalacije samog XP krenuo sam sa instalacijom SP1 . Ostale stvari (ploca,VGA,modem,mrezna karta) nisam rucno instalirao jer ih je XP uspesno prepoznao.Kada sam to zavrshio krenuo sam sa instalacijom svih kriticnih updateova koje imam.Nakon zavrshene instalacije svega toga,podesena je mreza.Posle toga krenuo sam sa iskljucivajnem XP servisa koje sam nashao na ovom forumu.
Sve sam to uradio MEDJUTIM.
Primetio sam da komp ne radi kako je radio.
Npr---Kada idem mishem levo-desno kursor ide sa jedne na drugu stranu ali se na trenutak zakoci. U momentu kada se kursos zakoci primetio sam da lampica na kucistu se zacrveni (radi HDD) To se desava jedno 10ak puta. Nema pravila kada se to desava. Nekad pri pokretanju necega, nekad pri gasenju...Kada je pokrenuto vishe aplikacija (NPR--Opera,Total Commander,WinAmp..) prelazak sa jednog na drugi tab je sporije.
Mreza-Kada sa drugog racunara kopiram vece fileove od npr 20 MB primecujem josh vece zastajkivanje u radu i prelasku sa aplikacije na aplikaciju.
Ponekad je potrebno oko 10,15,20 sekundi da krene kopiranje fileova sa drugog kompa na ovaj.
Isto toliko vremena je potrebno da uopste udjem u sadrzaj nekog od sherovanih diskova na drugom kompu a nekada dodje i do blokade Total Commandera. Sama mreza je, kao i mnogo puta do sada podesavana na isti nacin tako da je mogucnost nekog pogreshnog setovanja nemoguca) Koristim ZA ali on je iskljucen za lokalnu mrezu.
Isto tako pri kopiranju npr CD--> HDD ( ili C: --> D: ) narocito pri velikim fileovima ( npr 700MB + - ) potrebno je cak i do 15ak sekundi da uopste krene proces kopiranja. Ali on obavezno krene tek iz drugogo puta zato sto se Total Comander uvek pri prvom pokushaju zablokira.
U tim situacijama ( kopiranje,seckanje) uvideo sam da dolazi i do CPU zauzeca cak i do 100%. To mi se ranije nije desavalo.Sasvim sam komotno kopirao npr CD-->HDD ( pun CD) i radio druge stvari bez zastajkivanja,seckanja ili usporavanja u prelascima sa taba na tab.
Pri podizanju sistema, nakon onog boot screena ( XP Profesional bla bla ) i i pojavljivanja plavicastog ekrana "welcome" ekran je crn i taj period traje dobrih odprilike 12-20-30 sekundi. Napominjem da je to ranije mnogo krace trajalo.
Sumnjivih servisa nema ( podsecam da sam po uputstvu gasio nepotrebne, u ovoj kao i u fazi posedovanja Win98SE+XPSP!---i nisam imao nikakvih problema) kao ni virusa,trojanaca,spyware-a i ostale gamadi.

Posle dva dana, sve sam srusio. Pre toga sam vratio C: na FAT32 i komp digao sa WIn98SE startup diskete. Obrisao sam particije, ponovo isparticionisao, formatirao, restartovao, bootovao sa XP disketama, instalirao XP+Sp + sve ostalo u nadi da sam nesto zeznuo pri prvom instaliranju XP, ali moja nada je kratko trajala,sve dok nisam pokrenuo kopiranja i uvideo da se sve isto desava.
Proveravao sam memoriju sa Gold Memory, proveravao sam HDD sa nekim maxtorovim programicicem, i sve je proslo ok. Procesor nisam
zato sto nisam dovoljno strucan za to ( a procitao sam na jednom drugom forumu da moze doci do crkavanja procesora pri tom ispitivanju) Sa druge strane, nekako logicno gledam, da je do procesora, verovatno bih imao problema sa dizanjem sistema,ili uopste radom na racunaru.

Eto, ovo je moj problemcic " ukratko"

😀
Nadam se da sam jasno predocio svoj problem a isto tako se nadam da neko zna resenje ove moje zavrzlame.
Jedno resenje znam- novcanik u ruke i pravac "covek od poverenja" da mi da nov komp ( ovaj je i ovako mator) ali ne znam gde sam ostavio novcanik pa valjda postoji i neka alternativa.
Unapred hvala svakom ko pokaze volje da mi pomogne.

Za pocetak reci u kom modu BIOS prijavljuje hdd. PIO, UDMA...
Pa onda reci kako XP vidi hdd: Device Manager >IDE Ata/Atapi controllers

A ne bi skodilo i da proveris sve kablove!

samsung je napisao(la):
Ostale stvari (ploca,VGA,modem,mrezna karta) nisam rucno instalirao jer ih je XP uspesno prepoznao.
je problem
instaliraj i "nepotrebni" drajver za plocu, udma/intel aplication accelerator,grafiku, mrezu i slicne propustene drajvere na xpu

@COR--Ne razumem se bas najbolje ali "DMA mode if avaliable"
Sto se tice kablova, to sam naravno vec uradio, i sve je ok.
A sto se tice toga kako XP vidi HDD, slikovito objasnjenje imash u attachmentu. Nadam se da si na to mislio.

@Filo-Disk koji imam za plocu, kada ga ubacim u CDROM , XP mi ne daje opcije koje mi je davao Win98SE ( za VIA drivere, Audio driver ...) nego se samo vide tj dostupne su mi samo dve opcije--read me file i explore this CD.
Sadrzaj diska se nalazi na slici u attachmentu ( sadrzaj) a sadrzaj VIA drivera se nalazi na slici VIA takodje u attachmentu, pa pogledaj i reci da li nesto od toga da instaliram ili da pokrenem neke druge VIA drivere. Konkretno imam na nekom disku VIAHyperion4in1448v.
Prvi puta kada sam uopste i instalirao XP na komp, nisam instalirao ni plocu, ni VGA,ni mreznu, jer ih je sve XP prepoznavao.Predpostavljam da je ili zato sto sam vec imao WIN98SE pa zbog njega ili zato sto su komponente starije pa ih XP ima vec u sebi.
Ako treba nesto od ovih drivera za plocu da instaliram, da li je potrebno ceo sistem da rushim pa sve iz poceteka da dizem ili ne?

Prilozi

• snap.webp
    snap.webp
    31.8 KB · Pregleda: 96
  • sadrzajdiska.webp
    sadrzajdiska.webp
    30.7 KB · Pregleda: 94
  • VIA.webp
    VIA.webp
    65.1 KB · Pregleda: 94
hyperion instaliraj pod obavezno.taj 448 ce zavrsiti posao
a ako hoces da ti divx ne secka ili ako ces da igras neku igricu ponekad, u folderu video bi trebalo da imas drajver za graficku - ako nema za xp proci ce i onaj za win2000 a ako bas nece onda na http://www.viaarena.com/?PageID=70 po noviji drajver.
ploca je definitivno starija od xp-a pa je on ubacio neke svoje genericke drajvere, ali ipak ti njih zameni novijim
ako ne mozes da se snadjes probaj da otkrijes koja je ploca(npr program cpu-z ce ti reci) i koja je graficka(to mozes videti u device manageru)

Poslednja izmena:
U redu.
Samo mi nisi rekao, da ja sad moram da rushim ceo sistem da bih instalirao taj driver za plocu ili to mogu sada da uradim.
A sto se tice graficke. Graficka je onaj drndavi GeForce 2 100/200 😀 i nju XP bash tako i prepoznaje. Da li da ipak vadim driver sa diska kao sto si mi i rekao ili da ostane ovaj?

moze bez rusenja
ja sam shvatio da je grafika integrisana...sorry
drajver za nju je na
http://download.nvidia.com/Windows/61.77/61.77_win2kxp_english.exe
jedino sto je 12 mb veliki....
u najgorem slucaju trebalo bi da na nekom disku ...negde ...koji si nekad dobio ili kupio uz casopis tipa digital i slicno, imas nvidia detonator ili forceware drajver - isti je za win2000 i winxp
njega instaliraj za graficku

default winxp drajvere za graficke nikako ne treba koristiti - oni nemaju podrsku za opengl u sebi.

Skinuco to od 12MB,nije problem.
Kada tu budem skinuo, uradicu sve ovo sto si rekao, pa javljam se kasnije, sa rezultatima.
Hvala puno na pomoci.

VIAHyperion4in1448v instaliran a posle njega driver za graficku....
Nazalost, problem i dalje postoji.
Radi provere pokrenuo sam kopiranje CD--> HDD ( pun CD-70MB ), ali i dalje dolazi do seckanja,a zauzetost CPU varira cak i do 100%.
Dok je kopiranje u toku, i dalje prelazak (alt+tab) sa npr Total Commandera na Operu je sporiji.
Cak i kada se kopiranje prekine, i dalje se desava da kursor na svakih 2sec zastane na tren a da u tom trenutku se pali lampica od HDD na kucistu.
Ista stvar se desava i nakon pokretanja nekih vecih programa ( npr Photoshopa) kao i nakon njegovog zatvaranja ( kocenje kursora )
Da li bi ipak trebao sve da rushim pa da onda lepo dizem sve po redu kako i treba ili........? 🙁

bem li ga
pogledaj da li su diskovi u udma ili pio modu
na tvojoj snap.jpg slici imas kako se dolazi dotle
samo klikni po primary pa vidi u kom modu rade i eventualno prebaci u udma i isto to za sekundarni
takodje - kako je podesen bios? da tamo nesto nije cackano?tipa diskovi , procesor...takodje - da nisi iskljucio neki servis koji nije trebalo?

Sto se tice servisa, isti servisi koje sam i ranije ( pre famozne reinstalacije ) poiskljucivao iskljuceni su i sada i ranije zbog njih nisam imao problema.
BIOS nije diran, iz prostog razloga zato sto ne znam da radim sa njime.
A sto se tice tih modova ( DMA,PIO ) evo slika u attachu pa pogledaj.

Prilozi

• ide.webp
    ide.webp
    35.6 KB · Pregleda: 91
Ipak sam pribegao principu "sve iz pocetka"
Reinstalirao sam sve, sve digao po redu, jedino nisam gasio ni jedan servis i nisam instalirao updateove.
Mislio sam da ce mozda to da pomogne, ali jok.
Kocenja, glavljenja, seckanja zauzece CPU i do 100%------pri kopiranju fileova je i dalje prisutno...🙁
Sad stvarno vishe ne znam sta da radim.
Ili cu da :wall: ili cu da :crash: pa da ostanem bez kompa par meseci i kupim novi...🙁

Ne znam da li si primetio da ti je hdd u PIO modu ? 🙂
Windows XP ima trip da ponekad prebaci u pio mod i resenje je "deinstalirati" celu granu u device manageru, restartovati i pustiti win. da ponovo detektuje primary granu, trebalo bi da prebaci u normalan mod.Nije ni cudo sto imas zaglavljivanja/seckanja i cpu zauzece skoro 100% 🙂
Iste simptome sam i ja imao pre nego sto je krepao quantum AS kad sam ga prebacivao u pio mod.

k'o sto sam i mislio

HDD ti je u PIO modu. mb4 ti je rekao nacin kako da ga vradis u udma mod, ali pre toga reci koji ide kabl koristis: 80pin ili 40pin? Ako si stavio stari kabl, ustedi vreme i nemoj uninstall-irati ide granu :d

IF 80pin kabl THEN probaj da ga zamenis nekim (novim) //mozda je samo kabl delimicno ostecen.

I ono NAJVAZNIJE:
Reci kako BIOS vidi HDD: Pustis da izbroji memoriju, da prikaze clock procesora, detektuje hdd,cd,cd-rw i pritisnes PAUSE/Break dugme kad izlista tabelu komponenti, modova, irq-a itd...
Pa ako BIOS vidi HDD u PIO modu lupi :wall: 2x , pa :
1. stare ploce vole flash biosa.
2. stavis sva UDMA podesavanja na AUTO (disable nije kulturno gajiti u biosu)
3. kupis 80pin kabl (ako ga vec nemas)

Ako uradis SVE ovo a hdd i dalje ostane zaljubljen u PIO mod, bilo bi dobro da ozbiljno pocnes da razmisljas o novoj vezi. Ti + new HDD = UDMA133 :smoke:

Stari hdd :whip: negde kao slave ili da jednostavno :crash:

Samo reci jos jednu stvar: da li ti je kompjuter umrezen dok probas kopiranje ili nije?Ako je umrezen da li vidi drugi komp? Taj problem koji ti imas vrlo cesto hoce da napravi i mreza.

Znaci, treba ga naterati da radi u DMA modu.🙂
Ok, probao sam da uninstal celu tu granu, pa restart pa restart---primary ide chanel--> current transfer mode=PIO mode 🙁 Znaci, pomaka nema.
Sto se tice kabla- kabl je onaj koji sam i dobio uz komp i nikad nije vadjen iz ploce.
Kao sto sam vec rekao, nekad sam imao C:-Win98SE i D: XPSP1.
Pri instalaciji drivera za plocu na Win98SE sa diska koji sam dobio uz nju, u opcijama pri instalaciji pored raznoraznih stvari dobro se secam da je bila stavka..."... DMA mode" ( mislim da je bilo "ENABLE") i pored toga kockica za stikliranje koja je po defaultu bila stiklirana. Predpostavljam da je na WIn98SE bio taj drndavi DMA mod ( pa ga je mozda XP registrovao preko 98-ice, ili sta ti ja znam) posto, ako se secate rekao sam da nikad nisam imao ovakvih problema ranije. ( Po ovome predpostavljam da je kabl 80 )
E sad, kada sam instalirao "VIAHyperion4in1448v" nisam imao tu opciju tj za DMA mode...Cisto da napomenem, mozda nesto znaci.
BIOS--pogledao sam u BIOSU i sve stavke vezane za master/slave su nameste na AUTO.
A sto se tice fleshovanja BIOS-a, za to bi mi trebalo neko uputstvo sta i kako.
Zaboravio sam da pogledam "kako BIOS vidi HDD" pa cu to pogledati sutra i postovati.

Ne, komp vishe nije umrezen. I kada je bio umrezen ( ranije ) ovih problema nije bilo ni pri kopiranju komp1--->komp2, kao ni pri "singl" kopiranju.

Sve vishe i vishe mi se cini da cu se ja ipak vratiti na kobinaciju Win98SE+XP...
😀

Btw, hvala Vam svima na pomoci koju pruzate. :wave:

Bro jtro... 😀
Setio sam se ( mada sam to trebao i ranije :wall: ) da zamenim kabl, tj da stavim onaj sa drugogo komp-a koji je sigurno dobar jer na drugom kompu je DMA mode.
Zamenio sam ga-nista. Opet sam deinstalirao granu-nista..PIO i dalje prisutan.
A sto se tice toga kako mi BIOS vidi HDD. Kada se iscita sve ono stoji sledece:
Primary Master Disk-LBA,ATA100,40029MB. ( Mislim da sam prepisao pravu stvar)

Posto ti je kompjuter pre operacije radio kako treba probaj samo jednu stvar:Izvadi mreznu kartu, i probaj bez nje (ako ti je mrezna karta u slotu, i imas aktivne drajvere za nju, WinXP hoce da se malo pravi pametan i da pokusava da prilikom zadatih operacija pokusava da pregleda sta se desava na mrezi). Ujedno iskljuci i task scheduler.

Offtopic: Da li može da se taj trip desi i sa SATA diskovima (automatsko prebacivanje u PIO mod bez znanja usera)? Evo meni komp dosta zagušeno radi, ali ne mogu da nađem nigde da ga vratim u DMA mod (jer ide poseban drajver za SATA). Blah...

samsung je napisao(la):
Primary Master Disk-LBA,ATA100,40029MB.

Da, prepisao si pravu stvar...

Malo je gadno sto clean XP install nije sredio stvar, ali sta je tu je.

FLASH:
Saznaj koju imas plocu. Ako si srecan ime pise NA njoj. Ako nisi...
Prilikom post-a (brojanja mem) pritisni pause/break i prepisi broj koji se nalazi u donjem levom uglu monitora.
Na www.wimsbios.com izaberes Award bios (chaintech ima award) i saznas koji imas chips i plocu. Onda odes na sajt proizvodjaca i skines NAJnoviji bios. Ako si i tu izgubio srecu (matora ploca, proizvodjac shvatio da je napravio nesto cega se treba stideti, pa je sklonio doticnu plocu sa svog sajta) pozoves brata Googla sledecim recima:
download bios ime ploce oznaka ploce
U svakom slucaju vise veruj onome sto pise na ploci nego oznakama biosa.

U teoriji lepse je presnimiti bios.bin na neku fat32 particiju i odstle startovati AWDFLASH. Ali u tvom slucaju (izdivljavanje HDD-a u pio modu) floppy ce biti sasvim dobar.

Bilo bi jako lepo da uradis bench tog HDD-a. I obavezno pusti neki BadBlock checker. A mozes da ga probas i na drugom compu. Cisto da vidis kako ga Win prijavljuje.

Toliko od mene.

Ovako:
U donjem levom uglu monitora pri podizanju pishe sledece:
12/21/2000-694x-686b-ia6ljc5cc-00
Na wimsbios.com sam nashao samo .....686a...( a kod mene je b)
E sad, posto se ja bash u hardware ne razumem ni malo, imam na nekom disku AIDA32, pa sam nju instalirao. Pogledao sam stavku mainboard a onda sam video da ima i deo za BIOS. Pogledasvshi tamo sta pishe, video sam upozorenje da je bios star vishe od dve godine i preporuku za upgrade kao i link ka novom biosu. Taj link me je bacio na chaintechov site sa koga sam skinuo 6VIA5T~1.exe.
Pokrenuo sam ga i on je extractovao 6VIA5T~1.BIN.
Posto nisam znao kako se fashuje BIOS, malo sam procackao po netu i saznao.
Skinuo sam i AWDFLASH.exe.
Napravio sam disketu ( A:format i ukljucena opcija "Make Boot Disc ) na koju sam nasnimio kasnije AWDFLASH.exe i 6VIA5T~1.BIN.
Bootovao sam komp sa diskete, i posle boota iskopirao ta dva file-a na C:
Pokrenuo sam AWDFLASH.exe, uneo u polje ime file-a ( 6VIA5T~1.BIN ) snimio BIOS, medjutim, posle snimanja BIOS-a dobijam sledecu poruku:
The Program file`s BIOS-lock string does not match with your system!
Probao sam da startujem ponovo ali ovog puta C:\AWDFLASH.exe 6VIA5T~1.BIN.
AWDFLASH se pokrenuo, i odmah je u polju za ime filea stajalo 6VIA5T~1.BIN. i pitao me za cuvanje BIOS-a...itd......Sve u svemu, ponovo sam dobio gore navedenu poruku.
Znam da treba da se u BIOSU skine zabrana flashovanja BIOS-a, pogledao sam to ali je ona vec bila skinuta.

Sve u svemu--> :wall: 🙁

Da li sam ja sve dobro radio? Da li poruka koju dobijam znaci da BIOS koji sam skinuo nije pravi? 😀
Ako sam dobro radio ( mislim na sam postupak ), a BIOS nije onaj pravi koji sam trebao da skinem, da li je neko voljan da mi pronadje odgovarajuci BIOS? Kao sto sam rekao, slabo poznajem hardware, pa bih napravio report file u AIDA32 i attachovao ga, pa da se pomocu info-a iz njega pronadje odgovarajuci BIOS?

Ja, kakve sam srece, imam osecaj da i pored ovog silnog cimanja sa BIOSOM, stvar na kraju nece biti resena. :wall:
Sledece sto mi pada na pamet je da sve lepo srushim, da napravim malu particiju od 2GB, instaliram WIN98SE, i ako je u njemu DMA mode, dignem XP na drugu particiju,iz njega obrishem WINDOWS sa C:, izbrishem liniju sa 98-icom u boot.ini fileu i ostanem samo na XP ( za ovo brisanje WINDOWSA i linije iz boot filea sam procitao na nekom topicu ovde) i molim boga da pored ove "akcije" XP ga vidi u DMA modu.
A ako ni to ne uspe, e onda odo lepo u radnju da kupim novi HDD a ovaj da mi stoji kao slave..... :wall: 😡
Ali bih ipak, prvo pokushao sa BIOSom, posto je on sledeci na redu... 😀

posto je kod tebe hard u udma2 modu meni se ipak cini dakabl ne valja
kakav je kabl?
40zilni ili 80zilni?
udma33 ili udma66/100/133?
tj.sa krupnijim ili sitnijim zicicama?ne znam kako slikovito da ti objasnim ali kad vidis i jedan i drugi shvatices o cemu pricam
idi u ponedeljak u neku prodavnicu i trazi udma100 kabl da vidis
ako je isti kao taj na koji je prikljucen hard onda format u ruke pa win98
ako je drugaciji - trebalo bi da ima vise zichica, tj.80, onda ga kupi i na njega stavi hard i eto resenja problema

@samusung: lepo ti prodaj ta tvoja 2 kompa i uzmi neku plocu sa nForce 2 chipsetom i bices prezadovoljan, na to mozes da racunas... 😉

@violinista: Ne verujem. I ako ti se desi, ides na uninstall i resetujes komp, pa ce win da ti stavi da radi normalno... Elem, meni se desava drugaciji trip: Moj drug ima UDMA6 mod ~ SATA (ATA150) u device manageru, dok meni to stoji na UDMA5 (ATA133). A obojica imamo SATA HDD-ove (on WD, ja Maxtor). Jedina razlika je to sto on ima RAID i 4 sata porta, a ja imam 2 sata porta bez raid-a.

Aj recite nesto ako znate

POZ

Pazi sad, moze da se desi da ti glupi win98 koci zbog njegovog tripa sa dma modom. I to ne ako je ukljucen za hdd vec za cd-rom. Meni se to desavalo i to isto posle reinstall-a. Tako da u win98 idi u device menager,cd-rom, propertis, pa iskljuci dma mode. Imao sam slicnih problema na dve masine. Inace ta dma opcija za cd-rom se gubi posle instala nekog od update za 98. Da me ubijes ne mogu da se setim. Ajd vredi pokusati :,,:
Ako ti to odradi posao dacu ti sve update za 98, ima da ti radi ko lood. :cigar:
Pozdrav

@Filo---Jel samo 80 zilni moze da radi DMA mode? Ako je tako, onda je moj kabl 80 zilni jer sam ga stavljao na drugi komp koje je, glr chuda, bio u PIO modu ali sam ga sasvim normalno vratio/prebacio u DMA,i nakon restarta kompa i provere u device menageru, primary IDE grana je u DMA modu.
Nego, ja sam nocas bio zaludan pa sam lepo instalirao 98icu ponovo, ( pri instalaciji ploce sam dobio opciju "enable DMA" i naravfno stiklirao je.Posle sam na drugu particiju instalirao XP+SP1+one hyperion drivere medjutim,( moram priznati da sam imao taj osecaj) nema razlike. Problem je i dalje tu ( za razliku od pre kada u istoj kombinaciji OS-ova njega nije bilo)
Znaci, ostaju mi definitivno dve kombinacije--Ili nekim slucajem ovaj kabl ipak ne pasuje na XP (mada, kakve veze ima kabl ??) pa cu ici u ponedeljak da kupim drugi ili josh uvek ne uradjena varijanta flashovanja biosa.Ako nista od toga ne uspe,kupujem novi HDD jer vishe opcija nema.
Cisto informativno ( eentualno ce mi trebati)-Koji HDD da kupim? Uzeo bih nesto od 80GB ( i da radi u tom prokletom DMA modu ) i kakve su cene uopste?

Ahhhh...

@Filo covek kaze da je probao sa drugim kablom...

Da, awdflash te ljubazno obavestio da si nasao pogresan bios i mudro je odlucio da te spreci u nastojanju da totalno upropastis plocu 🙂

Posle tri sata googlanja nasao sam da je 12/21/2000-694x-686b-ia6ljc5cc-00
Chaintech 6VIA5(T) ploca, sto znamo da nije tacno jer si ti vec probao taj bios.
Probaj da procitas na ploci njeno ime, probaj da nadjes knjizicu...
Kao sto sam ranije pomenuo fabrika moze da ubaci neki slican bios (licno video da je ABIT BE7 imao bios od BE7-G)
Ah, da sam na tvom mestu, ja bih probao sa biosom za CT-6VIA5:
http://www.zdnet.de/treiber/man_prod/chaintech_mainboard-bios-wc.html
Jer imaju isti chips http://www.mainboard.cz/mb/chaintech/CT-6VIA5.htm

Ako nesto bude lose, awdflash ce se samoubiti i spreciti :crash:

Ali, jako su male sanse da ti proradi udma posle flasha. Ne kazem, u teoriji sys bi trebao da bude stabilniji :crash: lepsi :d prosto sarmantniji :smoke: pametniji :type: brzi :whip: i bolji 😀

Kabl generalno nije skup (150din najvise) i mozda zaista pomogne.

maxtor 80gb oko 55€
maxtor 120gb oko 67€
ako uzimas sa 8mb cache dodaj oko 5-6€

Kroz par nedelja cu kupovati burazu comp, pa ako me sacekas, mozda prodjes koji € jeftinije 🙂

:wall:
Heh, lepo smo se mi napricali ovde...🙂
😀
A ovde sve lepo pishe https://maxtor.custhelp.com/cgi-bin...h_adp.php?p_faqid=1326&&p_sid=qyoiMjlh&p_lva=
:laugh:

Umro sam od smeha kada sam na ovo naleteo i procitao. 😀

Heh, kako mi se smeshi Maxtor od 120Gb... 😉 ...A i ovako mi je vih 40Gb malo... :smoke:

Sve u svemu, hvala puno svima na pomoci i predlozima... :wave:

Zaboravih.....Koji uopste ja HDD da kupim? 😀 Hteo bih jedno 120Gb, ali ne znam da li ga ova moja ploca podrzava ( dal uospte to ima veze?), dal ce raditi....

Poslednja izmena:
Ako ides na 120Gb, potrudi se da flash tu plocu. Tek da preskocimo pitanja tipa: zasto nije stabilno, zasto mi ponekad bsod-uje...
Nisam siguran, ali mislim da to je ploca na granici za 120Gb. Cak postoji sansa da joj je 80gb max bez flasha.

Ali cak i ako pise da podrzava 120Gb, ucini samom sebi uslugu i nadji novi bios.
HDD i nov bios se lepo slazu 🙂 i mnogo vole 😉

Sto se tice flash-a, to sam uradio sa onim gore navedenim biosom.
***a, ne znam gde mi je uputstvo za plocu, predpostavljam da u njemu pishe to do koliko GB moze da podrzi HDD...
Ma u krajnjem slucaju i 80GB mi je sasvim ok + ovaj stari hard od 40...Ojha,120Gb-puna kapa.......za sada 😀

Nazad
Vrh Dno