Šta je novo?

Veliki problem molim pomoc

Exorcist-AW-

Cenjen
Učlanjen(a)
31.07.2012
Poena
154
Cao svima imam problem sa biosom nedavno sam promjenio procesor u starom kompjuteru DC7900 HP SFF.
Procesor koji sam stavio je C2D E6600 i kada palim komp pocne da pisti i pise mi sledece 1801-microcode update error pa onda u donjem lijevom uglu F1 BOOT i kada pritisnem F1 komp se normalno upali i dalje nerazumijem kako to da sredim dali je zato sto sam promjenio procesor pa se nesto u biosu pomutilo i kako to da ispravim.

Skini odavde "HP Compaq Business Desktop System BIOS (786G1 BIOS)" verzija 1.26 (desno je download taster):

http://h20000.www2.hp.com/bizsuppor...785403&swLang=13&taskId=135&swEnvOID=4054#120

Moram da se ogradim da sledeći postupak radiš na svoju odgovornost jer nemam taj komp. da probam, a i ovo je uvek pomalo rizična operacija :D.

-Isključi sve programe koji rade u pozadini, da čak i one pored časovnika u donjem desnom uglu.
-Fajl koji si skinuo bi trebalo da ima naziv "sp54033.exe". Startuj ga i pusti da ti otpakuje sadržaj u folder C:\swsetup\SP54033. Idi u taj folder i u podfolderu HPQFLASH startuj program "HPQFlash.exe". Trebalo bi, ako je sve dosad u redu, da ti prikaže trenutnu verziju BIOS-a i verziju koju ćes tek da flešuješ. Ako slučajno pita za folder u kome se nalazi novi BIOS, pokaži na C:\swsetup\SP54033\HPQFLASH.
-Klikni na OK i ne čačkaj racunar za vreme dok radi BIOS update :). Posle, nadam se uspešnog završetka, dobijaš o tome informaciju.
-Zatim Shutdown (ne Restart), pa uključiš ponovo računar na dugme.

Ups, ovo sve prethodno, samo ako uspevaš da uđeš u Windows. U suprotnom javi pa ćemo da probamo na drugi način. Možeš i sam da pogledaš u fajlu "Bios Flash", folder C:\swsetup\SP54033, ostale varijante.

Mogu da udjem u windows komp radi sasvim normalno kad pritisnem F1 ali ajd pokusacu mada me malo strah xD.
Javim danas posto nisam na njemu trenutno.
Hvala ti puno

Evo uradio sam potpuno isto kao sto si napiso ali opek kad palim komp sve po starom izbaci onu gresku i zapisti pa se upali kad pritisnem F1 sta da mu radim :/
Evo ti i slika ako ti imalo pomaze.
Prepoznao je bios ovu verziju sto si mi dao 786G1 ali dzaba
Photo-0016.jpg

a evo i kako pise kada se pali.

Photo-0017de.jpg

Poslednja izmena:
Hm, isključio si računar posle BIOS update-a i onda ga ponovo uključio pritiskom na dugme? Koliko vidim sa prve slike BIOS ispravno prepoznaje tip procesora, L1, L2 keš, brzinu i FSB. Jedino još što možeš da probaš je da uđeš u BIOS Setup i da odabereš "Apply Defaults and Exit" opciju. Time će se sva podešavanja vratiti na fabričke vrednosti. Na onom sajtu koji sam ti poslao danas ima i fajl "Microcode Update for HP 786G and 786H8 BIOS Family Computers with Intel Processors", ali bi trebalo da je ovo već sadržano u 786G1 v1.26. U principu iako se BIOS žali, trebalo bi da ti procesor u Windows-u radi normalno... ako možeš da istrpiš pritiskanje F1. Trenutno ne mogu da se setim ničeg novog, javiću ako mi nešto padne napamet.

Da sve sam uradio kako si mi reko ali nije vrijedilo vidis i da se verzija biosa promjenila na ovu novu sto si poslo.
Apply Defaults and Exit nereaguje to sam bezbroj puta probo samo se pocinjem brnuti da se nemoze ispraviti ova greska.
Ma mogu da istrpim zasto da ne ali narano volio bih kad bi bilo sve normalno.
Pa ako se necega sjetis javi mi i hvala ti.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno