Šta je novo?

Veliki post o C1 i C2 greskama i LiteOn "based" re

Ha

Čuven
Učlanjen(a)
09.07.2000
Poena
619
Prvo da objasnim zasto sam dao naziv "veliki post" ...
Pa evo o cemu se radi ... vecina Vas se informisala preko raznih testova
o tzv. c1 i c2 greskama koje nastaju pri narezivanju diskova.

prvo jedan informativni link :) http://www.cdrinfo.com/Sections/Articles/Specific.asp?ArticleHeadline=Writing+Quality&index=13

Dakle greske koje nastaju pri narezivanju, prema rijecima testera rezaca Baneta, ne bi trebalo da prelaze 10/sec. da bi se taj disk mogao smatrati solidno narezanim. E sad, posto je uredjaj za kontrolu
tih gresaka ekstremno skup za nase pojmove(kosta reda 10000$ .. da da nisam se presao ) onda je i gotovo nemoguce na taj nacin da vrsimo testiranja i da biramo najsigurnije brzine - medije - programe i sl.
tj. sve ono sto utice na kvalitet snimka. Nakon sto u prethodnim postovima nisam dobio odgovor na pitanje u vezi tih gresaka, kontaktirao sam "Baneta(bez ® u nick-u :)) koji je vrsio testiranja barem ovih zadnjih serija CDRW uredjaja. On mi je objasnio na koji nacin testira, tj. da koristi taj vrlo skup uredjaj.
posto sam vlasnik Sony-ja 40x koji je LIteOn based, a pronasao sam program koji je LiteOn napravio, a sluzi izmedju ostalih i za mjerenje c1 i c2 gresaka, ali za svega 1-5 din truda dok se ne skine sa interneta :D
sto je ipak drasticna razlika u odnosu na 10k$ :) ...

Naravno da sam oc-ovao rezac i taman u pravo vrijeme sam pronasao taj program da vidim kakv je kvalitet snimljenih diskova ... posto nikako nisam bio zadovoljan sa 48 brzinskim fw-ovima(VS06, VS02 ...) presao sam na 40 brzinske fw-ove od w serije LiteOn-ova, i na kraju kad nisam dobio sto sam ocekivao vratio sam fw od sony-a(original sam izgleda greskom obrisao, tako da ovom prilikom apelujem na vlasnike sony-a CRX195E1 ... da backUp-uju fw i ako mogu da mi poslju putem mail-a ...
kod mene je bila nekakva verzija ZS05 koju nisam uspio naci na interenetu. Za sad mi je u rezacu ZYS2 verzija fw-a ... inace ako je neko nesiguran kako se to radi neka mi se obrati poslacu mu sve sto mu je potrebno za tu operaciju.
Elem, sa ovim programcetom i LiteOn based rezacima, moguce je provjeriti i diskove narezane sa drugim rezacima, tako da se otvaraju velike mogucnosti za testiranje.
U atachment sam ubacio neke grafove koje sam snimio sa tim programom. U vecini slika se vidi da pikovi prelaze granicu od 10egresaka/s, a cak i srednja vrijednost prelazi tu granicu. Inace medije su bile SmartBay i nesto Acer-a ... jedan od grafova je bio pokusaj da se nareze sa 48x SmartBay koji podrzava max. 40x, uz naravno isklj. smartburn opcijom u Nero-u ... rezultat = katastrofa ... disk je prakticno
mogao da se procita sa 1x FX ako je i tako mogao(nisam gubio vrijeme cekajuci da zavrsi Nero speed, vec sam prekinuo test kad sam vidio da je disk jako los).

Link ka programu Wses je ftp://62.67.47.73/wses.rar

Eto nadam se da sam otvorio vaznu temu, narocito kad se svi zapitamo kakve diskove ostavljamo za backup i kolio ce trajati biti citljivi i sl.

Bilo bi dobro da svako da neki svoj doprinos(ko moze, naravno ... LiteOn-ovci! :D) dok sam Baneta zamolio da izvrsi poredjenje rezultata dobijenih programom i skupim uredjajem da bi smo imali predstavu o max. gresci mjerenja. Svako ko je u mogucnosti moze okaciti post sa slicicom i podacima koja medija, koji rezac, koja brzina, koji firmware i sl. Inace programcic je jednostavan za upotrebu ali u z upozorenje da se nikako ne upotrebi opcija "clear eeprom; i jos neke u slicne komande.
Progrm ima mogucnost capture-ovanja (ctrl-alt-T, ali teko posto se prebaci u PCX format vise pojasnjenja na sledecem link-u http://forum.cdfreaks.com/showthread.php?threadid=51738&perpage=25&pagenumber=1 ....

toliko od mene ... pozdrav svim voljnim testerima (D) i onima koji to nisu (D) :)

pozdrav!

P.S. moram jos jednom da ponovim, ako neko nije citao ovaj "roman" u potpunosti a ima volje da mi pomogne ... elem, potreban mi je original; firmware sa Sony-a CRX195E1(po mogucnosti ZS05). Ako potencijalni pomagac ne zna kako to uraditi neka me kontaktira sve cu mu objasniti i poslati program mail-om. U sustini ne treba vise od 5-10 minuta da se to uradi.

Sorry

Super info Ha.
Nisam video ovaj tvoj post, dok sam odgovarao na tvoj prethodni thread o greskama.

Ha, da ti ne odgovaram na mejl, odgovoricu ovde...

Ne mogu se C1 greshke meriti sa tachnoshcu laserom koji je ugradjen u CD-RW pisache, poshto on za tu namenu nije ni predvidjen. Laseri u specijalnim tester mashinama rade na neshto odredjenijoj talasnoj duzini bez fiksne snage. Testiranje na tester mashini traje oko 6 minuta (osnovno, a za dobijanje kompletnopg i tachnog grafa i po 80-90 minuta), a posle se dobija slichica koju vi vidite. Mana tester mashine je shto se moraju testirati audio diskovi, mada postoji mali dodatak koji se dokupljuje za testiranje data diskova, i koji je za divno chudo izuzetno jeftin.
To shto se dobija kao rezultat pokretanja WSES-a nije nazalost uporedivo ni sa chim.

C2 greshke su fizichki defekti, i njih i nemash razloga da merish:) Dovoljno je da okrenesh drugu stranu diska, malo nakrivish da svetlost pada pod odredjenim uglom, i pogledash da li ima ogrebotina, prashine, masnih otisaka (ako si je burek nad CD-om)... U principu sve shto po definiciji ne moze da spada u C1 greshke (tezi fizichki defekti), spada u C2 greshke.

Bane

Bane je napisao(la):
Ha, da ti ne odgovaram na mejl, odgovoricu ovde...

Ne mogu se C1 greshke meriti sa tachnoshcu ....

Bane

E dobro da si se oglasio (D)

I meni se cini da nacin mjerenja preko Wses-a nisu najtacnija, ali ipak
odrazava neku sliku diska i u tom smislu mozda moze biti nekakav pokazatelj. Fino sto si nam objasnio i proceduru, nisam ni sumnjao u tako nesto, narocito sto se iole zahtjevnija mjerenja moraju vrlo pedantno raditi. Ali ipak bi volio, ajd; podrska i ostalih bench-ovaca :D,
da napravis nekoliko testova na tu temu npr. cetiri razlicita diska i uporedni grafovi ... to nam treba ovdije, da steknemo uvid u neke stvari ...

pozdrav!

P.S. vidio sam DS9 da si odgovorio na moj thread i zato (D) :)
a i linkovi mi se cine zanimljivim(makar po nazivima), moracu da ih pogledam kad budem imo vezu sa ostatkom svijeta :D

Re: Veliki post o C1 i C2 greskama i LiteOn "based&quot

Ha je napisao(la):
...
Naravno da sam oc-ovao rezac i taman u pravo vrijeme sam pronasao taj program da vidim kakv je kvalitet snimljenih diskova ... posto nikako nisam bio zadovoljan sa 48 brzinskim fw-ovima(VS06, VS02 ...) presao sam na 40 brzinske fw-ove od w serije LiteOn-ova, i na kraju kad nisam dobio sto sam ocekivao vratio sam fw od sony-a(original sam izgleda greskom obrisao, tako da ovom prilikom apelujem na vlasnike sony-a CRX195E1 ... da backUp-uju fw i ako mogu da mi poslju putem mail-a ...
kod mene je bila nekakva verzija ZS05 koju nisam uspio naci na interenetu. Za sad mi je u rezacu ZYS2 verzija fw-a ... inace ako je neko nesiguran kako se to radi neka mi se obrati poslacu mu sve sto mu je potrebno za tu operaciju.

Alal ti vera! "Naravno"!. Pa svako ko vrsi o/c (trebalo bi) da zna kakav rizik to vuce za sobom i da moze da ga plati.
A ako hoces da radis vazne stvari(bekap bitnih podataka) sigurno neces rezati na 40/48x.
Imam original LiteOn 40x verziju W, i niti sam ga o/c, niti bekap rezem brze od 12-16x. Filmove na 20/24x. Mada tvrdim da je kod bilo kog boljeg/novijeg 40/48x(izuzevTeac-a:D) rezaca bezbedno rezati do 32x.
I stojim iza toga na osnovu isprobanih Teac, NEC, LG, MSI, Plextor, ASUS i pomenutog LiteOn-a.

Nazalost, utility radi samo sa LiteOn i LiteOn based cd uredjajima, nisam imao srece prilikom pokretanja programa na Teac CDROM-u i CDRW-u

E svasta... Stavis drugi firmware pa se cudis zasto ti je posle snimljeni disk slabo citljiv... ctp;

Sto se merenja gresaka tice, meni nekako najbezbednije deluje metoda probanja citljivosti narezanih diskova u sto vise razlicitih uredjaja. Pa ako je citljiv u svima, potpuno mi je svejedno da li ima ovoliko ili onoliko C gresaka...

Re: Veliki post o C1 i C2 greskama i LiteOn "based&quot

Ha je napisao(la):
P.S. moram jos jednom da ponovim, ako neko nije citao ovaj "roman" u potpunosti a ima volje da mi pomogne ... elem, potreban mi je original; firmware sa Sony-a CRX195E1(po mogucnosti ZS05). Ako potencijalni pomagac ne zna kako to uraditi neka me kontaktira sve cu mu objasniti i poslati program mail-om. U sustini ne treba vise od 5-10 minuta da se to uradi.

Jesi li nabavio firmware? Ako nisi, imam ja samo mi reci na koji mail da ti bacim.

Ashley je u pravu, ne treba traziti dlaku u jajetu. Bitno je da se narezani disk vidi na vecini romova i gotovo.

Amon_Ra je napisao(la):
Ashley je u pravu, ne treba traziti dlaku u jajetu. Bitno je da se narezani disk vidi na vecini romova i gotovo.

Na kraju stvarno moram da se slozim sa tom konstatacijom, ako su
diskovi citljivi i snimljeni na koliko-toliko kvalitetne medije ne bi trebalo biti problema ni kasnije. Medjutim bez obzira na to smatram da ovaj forum mora pruziti nesto vise(citaj: za onoga ko hoce) u smislu testiranja, jer od toga dolaze svi zakljucci vezani za neki proizvod. Elem, u konkretnom slucaju bi to moglo da znaci da se uspostavi neka veza izmedju snimljenih diskova, pod odredjenim okolnostima, i njihovg vjeka trajanja ... npr. kroz godinu dvije(imam u vidu primjenu i na sve blizi,po cijeni, nama korisnicima, DVD standard) mogu se desiti otkazi, pa bi tad ovakvi podaci bili od velike koristi pri analizi otkaza. Naravno ovo je jedna od mogucnosti i smatram da nije za podcjenjivanje, cak sta vise smatram da takve stvari vode do jednog viseg nivoa u pristupu uopce testiranju a za posljedicu dolaze podaci koji mogu biti mjerodavniji.
Ne moram da napominjem da je bilo dosta slucajeva otkaza diskova i vecina nije sigurna da li je medija, pisac ili nesto trece uzrok ...

Da ne duzim vise type; da ne bi bilo FX onda bolje skratiti :) uz pozdrav svim voljnim da naprave nekli mali doprinos

pozdrav!

Dobar dan:) Ja sam jedan od ponosnih vlasnika liteon-a:) E ajde molim te otpakuj mi ovaj rar i posalji mi na [email protected] zipovan ili otvoren jer me bas smara i mrzi me da trazim winrar...
Jos jedna stvar - ja sam do sada narezao jedno 30-ak diskova i to princo, tdk 24x sert i smart buy 16x i sto je najzanimljivije ova dva poslednja je prepoznavao i rezao kao 40x. To me malo zbunjuje jer smo isto te diskove rezali na teac 40x i lg 40x i asusu 40x i nij jedan nije nudio tu brzinu kao liteon! Jel to dobro ili lose nemam pojma ali ja ih narezah 40x i to meni i celom komsiluku:) A u komsiluku ima sta da se vidi - mitsumi cdrom 8x - citao bez problema sve, sony 4x -takodje citao bez problema, rezac plextor 2x - citao bez problema....

poz:)

Vrh Dno