Šta je novo?

Velika temperatura

cyber-iv

Čuven
Učlanjen(a)
21.01.2003
Poena
604
Imam plocu:
ga-7vaxp
cpu xp 1800+
cooler Volcano 9
na normalnom taktu drzi temperaturu na 56* c ,a kad ga o/c na samo 1900+ podigne preko 60*:boom:

Pogledaj da li si lepo postavio cooler na procesor i probaj da otvoris kuciste, mozda ti ventilacija nije u redu... Ili probaj da promenis cooler.

sve sa probao nema sanse ventilacija je sigurno u redu , cak sam stavio i silver artic pastu ne cpu

Hm, a da Gigabyte malo ne krade! Imao sam prilike da vidim da GA + Duronu od 750 (neoc) pokazuje preko 60*C iako je cooler mlak. Pogotovu sto je ploca prikazivala jedno u BIOSu a drugo preko HW monitora!

vrednosti u biosu i u Windowsu su potpuno iste , mada cooler nije previse vruc na dodir :boom:

znaci pokaze temp. 60* cooler je mlak , posle 30 min ista temp. , ali je cooler vreo

I meni je to sumnjivo jer znam čoveka koji ima 7ZXE (KT133A), Durona na jedan.nešto i Volcano 9, i temperatura mu je najmanje 50 stepeni.. A što je najgore ploča ima termalnu diodu ispod CPU-a.

Opet, na jednoj mašini koju sam sklapao, sa GA 7VA, XP1800+ i "običnim" CoolerMaster Silent kulerom u Idle-u je pokazivao oko 48 stepeni.

Nego, sad se setih, probaj ti ovo pa javi rezultate:
http://www.monstergamer.com/pcextreme_articles_idleregisters.htm

testirao sam sa Prime 95 posle par testova ugasi racunar zbog velike temperature

ja sm sklopio bar dvadesetak takvih masina i bas se na mojoj zalomilo zato sto ostale nemaju nikakav problem i u njma je doduse 1700+

pazi sad , masina je radila o/c na 2100+ sto i nije neki skor ali se nije dizao temp. preko 58*

Probaj da promenis procesor, pa da vidis da li ti nesto nije u redu sa procesorom ili sa plocom. Ali definitivno mi nesto smrdi... :beat:

Imam 1700+ na GA 7va ploci i neki bezveze bakarni kuler (bar izgleda kao da je bakarni). Kod mene je kada je masina sklopljena pokazivao izmedju 48-52 stepena pod max. opterecenjem, a uposlednje vreme ode i na 62. Nije se pomerio, niti se otkacio, kada ga pipnem, mlak je. U cemu je problem, tj do koliko je bezbedno da "nabije" temperaturu??? :(

Ako nije Thoroughbred jezgro onda je i moguce da ti je to stvarna temperatura. Meni je na GA7VRX ploci palomino 1800+ davao max temperaturu nekih 58 stepeni. Naravno nisam se ni usudio da overklokujem. Sada imam T-Bred 1700+ o/c 2100+ i temp. ne prelazi 40 stepeni.

GA u svojim plocama nakon 7VRX-a i 7VRXP-a revizije 2.0 ne ugradjuje termalnu diodu vec za ocitavanje temperature koristi samu diodu unutar atlona.

dakle, ili je problem slabo montiran hladnjak ili je riknula dioda sto ja veoma neverovatno

mada dosta zavisi i od rasporeda u i samog modela kucista.

vertikalno napajanje, graficka karta nove generacije, nepostojanje izduvnog ventilatora su cesti uzroci preveliko zagrevanja unutar kucista.

Pa ne znam kako to da proverim bez skidanja procesora?:confused: Imam Cpu ID, ali mi je fajl preko 100kb, kako da ga kompresujem?

Pa posto mi je drugar montirao kuler, a sam sam sastavio ostalo, zanima me ( glupo pitanje), dali pasta ide samo na jezgro, ili po celoj povrsini plocice?:(

Santa/cyber-iv,

nemoguce da imas tako visoku temp, ako si sve lepo montirao. Moj bivsi 1600+ @1800+ ([email protected]) na full opterecenju nije prelazio 43-45C, sa kulerom Volcano7@3400rpm. A T'Bred na [email protected] na full opterecenju ne prelazi 35C nikako!!!

Ili si stavio previse paste (dovoljno je tek toliko da pokrije SAMO jezgro procesora u jako tankom sloju), ili ti kuler ne lezi horizontalno na procesoru, nego je malcice nakrivljen, tj. naleze samo na ivicu jezgra (tako sam spalio jednog durona :D), ili ti vertikalno napajanje zaklanja ventilator kulera, ili ti je provetravanje u kucistu jednako nuli...
Iseci lim pozadi, stavi jednu osmicu, skini jednu ili dve maske napred sa kucista, i da vidis promaju u kucistu :). Skini kuler, ocisti jezgro vatom i alkoholom (mozda ti se zalomila neka mrvica, pa kuler ne naleze na jezgro), ispoliraj povrsinu kulera finom smirglom dok se ne ogledas u njemu :), nanesi mrvicu paste na jezgro i jednolicno rasporedi prstom po celoj povrsini, pazljivo montiraj kuler. I ocisti ventilator pre toga, ako je pun prasine. Pomeri IDE kablove u stranu, da ne ometaju protok vazduha i to je to...

To ce ti resiti problem....

Pozdrav!

Hvala, cim nadjem malo vremena odradicu.cheers

nije u pitanju kuciste ( imam big tower) , napajanje je visoko postavljeno ,a nije ni protok vazduha , :boom:

cyber-iv,

onda te verovatno zaj.... kuler na procesoru. ako dobro naleze na povrsinu jezgra, temperature ne moze tako brzo da se popne, odn. da bude toliko veca nego sto je telo kulera na dodir.
jednom mi se desilo isto to, procesor radi na vecoj temperaturi nego sto bi trebalo... ubrzo sam ustanovio da je dno kulera bilo malo nakrivljeno, i nalegalo samo delomicno na jezgro (tj. po ivici) ali je ipak bilo dovoljno paste da popuni nastalu prazninu i da jezgro ne izgori (ali se zato dosta grejalo). ili to, ili imas suvise paste pa toplota ne prelazi dovoljno sa jezgra na dno kulera, ili uopste nemas pastu (ili dovoljno paste) na dodirnoj povrsini. ponovo uradi montazu kulera, po propisu :) ...

Pozdrav

montiraj dodatnu sondu (koju si dobio uz plocu, zalepi senzor za telo kulera (blize socketu) i vidi koja je temperatura kulera...

hmm

ja imam isti problem znaci u pitanju je ga 7vaxi copper king na xp1700+ i ako igram recimo morrowind jedno 2 sata izbacuje me iz igre a cpu temperatura mu je 60 celzijusa

Re: hmm

mikac79 je napisao(la):
ja imam isti problem znaci u pitanju je ga 7vaxi copper king na xp1700+ i ako igram recimo morrowind jedno 2 sata izbacuje me iz igre a cpu temperatura mu je 60 celzijusa
mikac, jel nisi rekao da mu je temperatura oko 35-36?

ma

jeste ali kad je ladan a sad sam igrao morrowind i odnah skace na 59 i izbacuje iz igre e sad sam otvorio jednu stranu pa cemo videti

Mogu vam reci iz svog licnog iskustva za sve Gigabyte ploce da temperatura od 60 ili cak 70 stepeni nije nista cudno za Gigabyte ploce, izgleda da Gigabyte ploce drugacije izcitavaju temperturu nego ostale ploce, cak mislim da je to i realno, jer nije istina da procesor koji radi naklokovan do jaja i dignutom voltazom od 30% sa vazdusnim hladjenjem ne prelazi 38 stepeni, a zakucava se na 41 ili slicno, a kad pipnes hladnjak mozes da peces jaja, gde to moze da bude 40 stepeni ?!?!?!? zamisli kolko je onda u jezgru kad vec cooler pece, pa mozda je 64 ?? ili cak i vise? jer kod Gigabyte ploca 64 stepena je normalno kad preklokujes procesor, jer cak do 70c radi bez problema a na 72 stepena procesor se usporava na brzinu jedne 286-tice a i dalje ne zakucava... ;)

Ovo vam kazem jer imam mnogo iskustva sa GA plocamo posto sam do nedavno radio u jednoj "MALOJ" firmi za racunare a do tada su prodali samo Gigabyte ploca preko 250 komada..
:wave;

A sta ako su temperature u BIOS-u, MBM-u i EasyTune-u identicne, recimo 40C, a telo hladnjaka na dodir prijatno toplo ?

Nemoguce da sonda laze, tj. prikazuje manje nego sto jeste, da jezgro radi na 100C a hladnjak ne naleze na jezgro, i da se samim tim (hladnjak) ne zagreva koliko treba.

I dalje tvrdim da CPU ne moze dostici tolike temperature sa iole normalnim kulerom i kucistem...

Jednostavan test da li je kuler ispravno montiran je sledeci. Upalis HLADAN komp, uletis u BIOS i pratis temperaturu procesora. Ako krene sa sobne temperature (recimo 25) i u toku 10ak minuta dostigne 40, onda je sve OK, jer je zagrevanje procesora usporeno zagrevanjem masivnog hladnjaka. Ali ako temperatura odmah skoci na 40-50, a telo kulera nije mnogo promenilo temperaturu (to provrerite dodirom) znaci da jezgro takoreci ne prenosi toplotu na hladnjak i trenutacno postigne visoku temperaturu, jer je masa jezgra smesno mala u odnosu na jezgro+hadnjak, a izvor toplote je isti u oba slucaja, naravno :).

Znaci, ako je podizanje temperature procesora hladnog kompjutera 'tromo', kuler je ispravno montiran. A kada se temperatura stabilizuje, dodirom hladnjaka proverite da li sonda laze ili ne.

Pozdrav

ps.
Veceras cu da izmaltretiram jedan JIUGB pa cu vam javiti dokle sam stigao i koje su temps.

washka je napisao(la):
Mogu vam reci iz svog licnog iskustva za sve Gigabyte ploce da temperatura od 60 ili cak 70 stepeni nije nista cudno za Gigabyte ploce, izgleda da Gigabyte ploce drugacije izcitavaju temperturu nego ostale ploce, cak mislim da je to i realno, jer nije istina da procesor koji radi naklokovan do jaja i dignutom voltazom od 30% sa vazdusnim hladjenjem ne prelazi 38 stepeni, a zakucava se na 41 ili slicno, a kad pipnes hladnjak mozes da peces jaja, gde to moze da bude 40 stepeni ?!?!?!? zamisli kolko je onda u jezgru kad vec cooler pece, pa mozda je 64 ?? ili cak i vise? jer kod Gigabyte ploca 64 stepena je normalno kad preklokujes procesor, jer cak do 70c radi bez problema a na 72 stepena procesor se usporava na brzinu jedne 286-tice a i dalje ne zakucava... ;)

Ovo vam kazem jer imam mnogo iskustva sa GA plocamo posto sam do nedavno radio u jednoj "MALOJ" firmi za racunare a do tada su prodali samo Gigabyte ploca preko 250 komada..
:wave;

kako mislis normalno:confused: normalno je da te ploca laze! pa to je smesno, a jos gore je to da si se tolko zaludio za te gigashitove:cuss:

JFK je napisao(la):
kako mislis normalno:confused: normalno je da te ploca laze! pa to je smesno, a jos gore je to da si se tolko zaludio za te gigashitove:cuss:

Ovde se prica o VAZDUSNOM HLADJENJU a ne o vodenom. Nema svako vodeno hladjenje!!! Kako sam cuo da kod vas i sa vodenim hladjenjem temperatura dostigne i do 32 stepena..(D) :hump: :confused: Kako onda moze sa vazdusnim da bude 38 full opterecen procesor klokovan do panja????

washka je napisao(la):
Kako onda moze sa vazdusnim da bude 38 full opterecen procesor klokovan do panja????

Moze, moze i te kako, kupi 1700+ Tbred B i SLK800 sa dobrim fanom, pa ce ti biti jasno. :mig:

Ljudi oko cega vi raspravljate ima razlike od procesora do procesora kod mene je taj njegov (cyber) procesor na vrxp ploci sa slk800 i smart fan 2
imao oko 50 stepeni znaci sa procesorom nesto nije u redu
a inace sa slk 800 t.bread mozes i da prehladis posto mi je na defoult naponu padao i ispod 30c

cheers

Nazad
Vrh Dno