Šta je novo?

Velika dilema oko DDR3

Kostolomac.TK

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
04.12.2004
Poena
319
Imam jednu dilemu koju vec duze pokusavam da resim al ne ide, pa evo da potrazim pomoc...

Windows XP Professional SP3 x86 je u pitanju a ploca GigaByte GA-X48T-DQ6 koja ima trenutno neku budjavu NCP DDR3 memoriju koja treba da se menja a tu nastaje problem:

2 x 1GB DDR3 OCZ, 1600MHz Gold XTC/CL7 kit ili 2 x 2GB DDR3 OCZ, 1333MHz OCZ Gold XTC/ kit

Znaci pitanje, da li staviti 2GB brze memoriju na 1600MHz ili staviti 4GB sporije memorije na 1333MHz. Ploca inace podrzava 1600MHz a procesor je Intel Core2Quad Q9450, Box, 2.66GHz, 12MB, quadcore. Interesuje me efekat u praksi, pa makar i u oba slucaja 2GB ili 4GB al me konkretno interesuje razlika u brzini a ne u kolicini jer je ovo ipak x86 sistem koji ima 3GB ogranicenje. Sta bi dobio i koliko tom brzom memorijom, uzmimo u obzir i razliku u ceni koja nije bas zanemarljiva.

ja bi ishao na 2gb 1600 pa kasnije uzeo josh 2gb :)

I tu ideju sam imao u glavi, padne cena ovo ono, al ipak me interesuje prednost i mane jednog ili drugog izbora...

I tu ideju sam imao u glavi, padne cena ovo ono, al ipak me interesuje prednost i mane jednog ili drugog izbora...

ako mozesh da iskoristish 4gb tj ako ti treba 4gb uzmi 4gb a ako samo igrash igre 2gb je dovoljno :wave:

Masina sluzi za HD/DVD/XviD video obradu, enkodiranje, kodiranje i sve ostalo vezano za video materijal i rama nikad dosta ... al svi smo svesni da je ovo x86 sistem za ogranicenjem od 3gb a pri tome mi je bitno koliko brzina te memorije moze da utice na rad. Od igara sluzi samo za Solsuite Solitaire :)

Masina sluzi za HD/DVD/XviD video obradu, enkodiranje, kodiranje i sve ostalo vezano za video materijal i rama nikad dosta ... al svi smo svesni da je ovo x86 sistem za ogranicenjem od 3gb a pri tome mi je bitno koliko brzina te memorije moze da utice na rad. Od igara sluzi samo za Solsuite Solitaire :)

e sada ne znam da ti kazesh shta je bolje poshto ne radim sa time ali ja mislim da je tu vishe bitna kolichina nego brzina a mozda i greshim sachekaj pojavice se neko ko ce znati da ti kaze shta da radish :wave:

kad si vec isao na DDR3 onda uzmi 1600 da bi bar nesto osetio od ddr3
ne znam kkavaje bila situacija ali mislim da ti je bila greska sto si isao na DDR3 a pogotovo sto si uzeo tu plocu ali da ne skrecemo sa teme da potvrdim da mislim da je bolje 1600mhz i to je to ali ako planiras visu u skorije vreme mesec dva uzmi 2x2gb

pa bilo je tada neki asus maximus formula II sa ddr2 i taj gigabyte sa ddr3 e sad obe su bile preko 200 tako da ono reko bolje ddr3 ... a sta fali toj ploci? a jos jedno 2x2gb trenutno nema na 1600 bar ne kod nas al kad bi bilo kostalo bi oko 250 sto trenutno je malo povece ... dok na 1333 kosta oko 200 ... i jos jednom sta fali toj ploci osim sto je najskuplja :)

Poslednja izmena:
Ploci naravno ne fali nista nego mislim da ima boljih za te pare ;) GA i uvek bio skup sa tim DQ6 modelima zato sto imaju dosta dodaten opreme 12 phase naponsku za CPU

Za ovo čemu je aparat namenjen najbitnija stavka je - brzina. Tako da uzmi tu na 1600, i kao što je već rečeno tu ćeš videti šta je pravi DDR3.

Malo mi mnogo tih 1800Mhz s obzirom da moja ploca 1600Mhz podrzava a retko koja druga ploca bar priblizno tome ... a najgore od svega sto je osecam ta memorija papreno skupa... znas li cenu kod nas?

samo sto veci oc potencijal.

CAS 2 DDR-400 = 10ns
CAS 2.5 DDR-500 = 10ns
CAS 4 DDR2-800 = 10ns
CAS 5 DDR2-1000 = 10ns
CAS 6 DDR2-1200 = 10ns
CAS 7 DDR3-1400 = 10ns
CAS 8 DDR3-1600 = 10ns

So now the question is how fast does my RAM run stock, and how far will my RAM overclock.
The stock speed of your ram is based on its ratings. Here is a table that will explain what ram ratings equate to and such.

specsxa3.jpg

http://forums.extremeoverclocking.com/showthread.php?t=286070

Poslednja izmena:
Ako racunamo da je DDR3:

2 x 2GB DDR3 OCZ, 1333MHz OCZ Gold XTC/ kit ~186 EUR
2 x 1GB DDR3 OCZ, 1600MHz Gold XTC/CL7 kit ~113 EUR

Memorija DIMM DDR3 2x1GB, 1800MHz OCZ Gold XTC/CL8 kit, cena ~162 eura

Nije bas isplativo a ni potrebno uzimati memoriju na 1800Mhz... bar ne u mom slucaju!

Najbolje je na 1333Mhz tj najjeftinije al ipak od 1600 deluje toliko privlacno... ne znam i dalje...

HUh sad ste me jos vise bacili u dilemu... sigurno cu padnem u iskusenje za overclock tako da mi ta na 1600 ne gine ...

Druze ubaci 2 x 2GB DDR3 OCZ, 1333MHz OCZ Gold XTC/ kit, ako vec imas kesa, jer za 3 - 4 meseca ako uzmes 2GB pitaces se "mozda sam trebao uzeti 4 GB", e kad to uradis uzmi i instaliraj Vistu i sve ce biti ok. Pozz

Poslednja izmena:
Kako hoces ali i ja sam isao na varijantu 2x1GB DDR3 na 1600 pa kad bude viska para uzece se jos jedan par, a da stavljas na 1333 to mi nije neko resenje, toliko od mene a ti kako hoces. Ja sam uzeo Corsair XMS3 1600MHz sa CL7 za nekih 170e u Becu :wave:

Na tvom mestu bih definitivno uzeo
2 x 1GB DDR3 OCZ, 1600MHz Gold XTC/CL7 kit ~113 EUR ,sacekao par meseci pa kupio jos jedan isti kit (tad ce biti bar 30e jeftiniji),a u medjuvremenu presao na 64bitni OS. Druga mogucnost je da uzmes 2x2GB DDR3 OCZ,1600MHz Gold XTC kit cena oko 210evra. Tj ako imas toliko kesha na raspolaganju.

Nazad
Vrh Dno