Šta je novo?

Velika dilema - malo a dobro :(

Genghis Khan

Čuven
Učlanjen(a)
18.03.2001
Poena
680
U velikoj sam nedoumici. Shta uzeti?
potreban mi je aparat malih dimenzija koji uvek mogu da nosim sa sobom. Znachi da mogu da ga drzim u torbici i da mi je uvek tu. Trenutno su mi na umu s400 i s500 (IXUS-i). Medjutim pomalo se przim i na neke ozbiljnije aparate pa sam razmishljao i o g3. Ima li kompromisa? Kako bi me sluzio neki od pomenutih ixusa ako se u obzir uzme da sam amater? Kako vam se chine u radu ova dva ixusa (za vas koji ste ih koristili)?

Stvar je samo u tome koliki si amater. I ja sam poprilican amater, pa mi je vec A70 postao "neozbiljan", naravno, u otezanim uslovima. Tu ti IXUS nece dobro doci (slikanje nocu), kao nijedan aparat sa "malom optikom", koja uvek ima nisku svetlosnu moc. Dakle, zavisi sta ti je prioritet, kad slikas, sta i kako i koliko se lozis na kvalitet. Ako ces da ih izradjujes u standardnim formatima, ok, dovoljan je IXUS, ali ako hoces postere ili malo ozbiljnije slike, razmisli o G3 (koga nigde nema) ili G5 (simpson prodaje jedan samo testiran po super ceni)...

Meni se uvek cinilo da je A80 u stvari prepakovani G3 (isti senzor, slican softver, slicni rezimi).
Ostaje "mala optika" ali mi se cini da je ipak za klasu bolja od malih olimpusa i ostalih.
Ja sam slikao nesto nocnih fotografija, i cini mi se da se mala svetlosna jacina moze u prilicnoj
meri kompenzovati duzom ekspozicijom i/ili visom ISO vrednoscu. Naravno, u tom slucaju bi
trebalo koristiti stativ.

G3 neces najverovatnije nositi svugde sa sobom. Nije za torbicu.
Pre onda S45/50, ali su i oni dosta skupi.
A70/A80 vec mogu da se spakuju, nisu veliki, mada su malo tezi zbog 4 baterije.
Pomenuti Ixusi (S400 i ostali rodjaci) su zaista odlicni aparati, lepo izradjeni, kvalitetni, dobre slike..

A80 nikako nije za klasu bolji od Olympus-a C5000, mada je ovaj samo 1cm deblji.
Olympus Mju aparati su za klasu bolje izradjeni i zaptiveni i od Ixus serije, a kamoli od Canon A serije. Idealni su za nosenje okolo (plaza, kisa, blato..) i skljocanje bez mnogo razmisljanja.

Vidi da li se moze naci u SCG Fuji F700. Trenutno mu je cena jako pala, kad se nadje. Vrlo kvalitetan, vrlo mocan, kompaktan. Klasa Canona S45/S50.

G3 ima kais i ako uz njega dokupis koznu futrolu (pravljenu samo za njega), nece ti biti nesto gabaritniji osd A70 u torbici. Ja ga tako vec izvesno vreme nosim, i ni jednom mi jos nije bio teret - naprotiv.

Genghis Khan je napisao(la):
Kako bi me sluzio neki od pomenutih ixusa ako se u obzir uzme da sam amater? Kako vam se chine u radu ova dva ixusa (za vas koji ste ih koristili)?
Pa ako ti baš ne treba to nešto "ozbiljnije", zašto bi vukljao ciglu unaokolo? S400 (S500) je kompaktan, ima dovoljno kontrola i za malo naprednije fotografisanje, pravi odlične slike (čak i noću, što je nekima izgleda najvažnije :D). Dalje, ako se baš i rešiš da odrešiš kesu, mislim da ima i mnogo boljih rešenja od već bajatih i sporih G3 i G5.
Ako treba da postujem neke semplove sa S400, traži.

Kao i za mnogo drugih stvari ni ovde nema sanse da se dodje do neke priblizne univerzalnosti. Apsolutno je nemoguce pomiriti neke stvari. Znas kako, nama i Duron zavrsava posao :d , a ipak drzimo naclockovane P4 i Bartone :d .
Mali aparat ima prednost kod nosenja i fancy su.Ima onih koji daju zapanjujuce rezultate po dobrom svetlu ali... :D
Evo kako sam ja resio to. Ixus400 i G5(kad poraste bice EOS300D) :d :d

pa i ja sam planirao kasnije da uzmem jos jedan aparat. Mozda je ipak najbolja kombinacija da sada uzmem nesto malecno a kasnije nesto ozbiljnije i gotova stvar! ivanhoe, ajde okabhi negde par slicica sa s400 pa baci link ovde ili tako nesto :)

A SONY V1?
Pala mu je cena (kod Pakoma 466,50 evra, bez poreza).
Kompaktan, 5Mp, izvanredni modovi za snimanje nocu (NightFraming/NightShot), Hologram AF, mogucnost postavljanja eksternog blica (aparat bez toga je najobicnija igracka, bar za mene), zoom 34-136, Carl Zeiss socivo, ...
Socivo ne poseduje maksimalne vrednosti otvora blende kao kod G5, ali je ekvivalentan konkurentima iz klase (npr. Nikon 5400).

P.S. Kada je u pitanju kvalitet ja sam i dalje za klasicne SLR aparate, jer sam imao prilike da u istim svetlosnim uslovima (suncan dan) snimam i sa Canon eos1000 i sa Canon A80 oba postavljenana full auto mod. Slike su apsolutno NEUPOREDIVE. Nisam imao prilike da se malo duze "igram" sa A80 ali su me dobijene fotografije potpuno razocarale.
Ista stvar je i sa HP 735, ali od njega nisam ni ocekivao visok kvalitet.

Pozdrav

Kako snima video taj V1?

Genghis Khan je napisao(la):
ivanhoe, ajde okabhi negde par slicica sa s400 pa baci link ovde ili tako nesto :)
Evo nekoliko komada.
Rađen samo resize u 800x600, uglavnom ISO 50, Low Sharpening mod (radije šiljim i peglam slike u PS-u). Mrzelo me da kačim full size, pretpostavljam da ima na nekom od test sajtova.

byMaX je napisao(la):
Kako snima video taj V1?

To i mene zanima. Na testovima ga ocenjuju razlicito. Neko voli sto je kompaktan, a nekome smeta sto je mali pa se teze rukuje sa njime.
Neko daje prednost funkcijama za nocno snimanje i hvali postojanje ISO 800, dok drugi to smatraju bespotrebnim i kritikuju sto ne postoji ISO 50 kao kod Canon-a G5. Na sajtu dpreview je dobio ocenu Highly Recommended.

Bilo bi interesantno da Benchmark (ili Digital u narednom broju) odradi uporedni test digitalnih fotoaparata vise klase (Canon G5, Pro1, 300D, S1 IS; Sony V1, F828; Nikon 5400, 5700, 8700, D70; Olympus C 5060, C770, C8080; Minolta Z1, Z2, A1, A2, 7Hi; Panasonic FZ10, FZ2; Fuji S7000, S5000, S20 pro; HP 945 ... mozda sam zaboravio neki model) Tesko je skupiti sve modele na jednom mestu, ali bi to bio test koji bi mnogima olaksao izbor.
Takodje mozda nebi bilo lose da se napravi uporedjenje digitalnih i "analognih" foto aparata.

P.S. Izvinjavam se ako je iz mog predhodnog posta neko zakljucio da sam koristio SONY V1.

oko sony-a V1

oko sony-a v1 - ima ga moj dobar drug. pritom ja imam oly c4000z...
dosta puta smo zajedno isli i slikali iste stvari - i sta reci...
po mom skromnom misljenju - sony ima za KLASU bolju fotografiju nego moj olympus!! Cak, moj ortak nema vecu karticu (32mb) pa vecinu slika snima u 1,2MP.. e sada kad vi vidite da je 1,2mp slika bolja od vase 4mp - onda vam je sve jasno... stvarno mocan aparat - uzgred uporedjivali smo ga i sa pentaxom (lupicu recimo 555) koji je kostao mozda i vise od sony-a...slike mu nisu ni do kolena (cak je moj oly bolji od pentaxa)

ima tu i mana - kao sto su:
cudna ergonomija (doduse mozda je do navikavanja)
mali ekran
mozda jos nesto
ne toliko jak makro

ali kad vidite fotografiju - sve pada u vodu...
znaci da ponovim - najbolja fotografija (sony v1) koju sam do sada video!!!
a video sam - oly c4000z, canon a70 , a80, ixus400 (inace moj omiljeni), s50, fuji (nekoliko modela) g3 itd... i odgovorno tvrdim, da od svih njih ima za klasu bolju sliku!!!

ako nesko ima nesto da pita, slobodno...

i za klasu je skuplji, pogotovo od a70...
ja sam uzeo a75 i prezadovoljan sam, ima iso50 pa do 400, uspeo sam sa iso100, bez blica da napravim odlicne nocne fotke...ne znam kakav je a70 ali kazu da je a75 dosta bolji, mada ne moze da se poredi sa G5 ....ali opet cena a75 je oko 290e sto je veliki + za aparat.

Tom je napisao(la):
oko sony-a v1 - ima ga moj dobar drug. pritom ja imam oly c4000z...
dosta puta smo zajedno isli i slikali iste stvari - i sta reci...
po mom skromnom misljenju - sony ima za KLASU bolju fotografiju nego moj olympus!! Cak, moj ortak nema vecu karticu (32mb) pa vecinu slika snima u 1,2MP.. e sada kad vi vidite da je 1,2mp slika bolja od vase 4mp - onda vam je sve jasno...

Ovo mi nije jasno uopste - uporedjivao si slike od 1.2MP i 4MP? Kako? Da li si prvo reskalirao (npr. bilinearno) 4MP sliku na 1.2MP pa onda uporedjivao??
Ili ti je program za gledanje slika sam smanjio (mnogi ne smanjuju bas dobro, zbog brzine)? Ili si gledao oba u 100% velicine? Naravno da pikseli lepse izgledaju onda na manjoj slici..
Da li si siguran da ti je fokus bio dobar, da nisi mrdao mnogo i sl.

Molim da ovo malo pojasnis, posto jako cenim C-4000, video mnogo slika, neke skljocnuo i sam, i apsolutno je prva liga sto se tice kvaliteta fotografija! Odlican je i V1, ali sumnjam da je bolji od C-4000, posebno primetno bolji.

pa dobro mozda sam malo preterao...

pa dobro mozda sam malo preterao, da je bas toliko bolje.. izgleda da je svima zasmetalo ono za "klasu bolje"

pa da malo pojasnim - recimo kada slikamo ja i on (olyc4000z i V1) istu stvar, njegove slike su uvek ostrije! znaci ista stvar - verovatno ima dosta toga u tome sto ima i onaj laser koji mu pomaze da fokusira...

ne kazem ja da su slike na c4000z lose, sta vise bolje su od dosta aparata koje sam video (znaci odlicne, moj burazer kaze da su bolje od njegovog s50!) ali sony nekako uvek napravi bolju sliku, naravno na kraju to je subjektivan utisak...
e sada kako bi to okarakterisali razliciti ljudi, kao "za klasu bolja" ili "ostrija" ili na kraju "jako mala razlika" slozices se da je cisto subjektivan utisak

poz aleksandre

uf, naljutio sam aleksanda oko digitalaca - nevalja :p :D

V1 ima oko 300g, a tezina aparata je cesto veci problem nego dimenzije kada je u pitanju "nosenje okolo". Recimo, meni dimenzije mog S40 odlicno odgovaraju, ali nema sanse da ga nosim u bilo kom dzepu, jer je prilicno tezak....preko 300g...

Tom je napisao(la):
pa da malo pojasnim - recimo kada slikamo ja i on (olyc4000z i V1) istu stvar, njegove slike su uvek ostrije! znaci ista stvar - verovatno ima dosta toga u tome sto ima i onaj laser koji mu pomaze da fokusira...
Verujem ja tebi da su ispale bolje sa V1, to uopste ne sporim. Ti si ih video, ne ja. Zanima me zasto izgledaju bolje..

Ne mozes uporedjivati ostrinu na slikama razlicite dimenzije. Ni sum. Boje mozes. Kad se smanji, slika uvek ispadne ostrija.
Zato me zanima kako ti deluju kad se posmatraju slike istih dimenzija?

OK je da Sony ima prednost, ipak ima vise piksela, a i Sony aparati su poznati po fenomenalnoj rezoluciji - razlucivosti detalja. Tj. i da je to Olympus sa 5MP (npr. C5050), ocekivao bih da Sony pruzi mozda nesto vise detalja.

P.S. Taman posla da si me naljutio, bas gledam svoj post, ne deluje mi cak ni da prebacujem. Naprotiv, ja pokusavam da naucim nesto od tebe, ti si radio sa oba ta aparata.

P.P.S. Pozdrav Tome :wave: :beer:

he he..

na polju digitalne fotografije alexsanrdre ti rulas i to je to... upravo je pravi izraz za razliku izmedju ova dva aparata (odnosno konacno - njihove fotografije) je kolicina detalja!!!
ja sam to losije opisao kao ostriju sliku (v1) i mutniju (c4000z). definitivno nije dobar izraz. nego to izgleda i najvise zbunjuje i vara ljude kao sto sam ja...recimo, u ovom slucaju, cemu svi ti MP??? (izgleda da marketinske fore ovde bas pale zar ne?)

dva fotoaparata sa isto MP, a razlicita kolicina informacija detalja po slici??!!
malo jeste zbun - verovatno nije ni cudo sto se ljudi odlucuju za Musteka (150e i 4MP pa sta tu moze da ne valja!?)

sve u svemu (da ne duzim) - ovaj model Sony-a je jako jako dobar, i pravi stvarno odlicne slike. a isto tako sam cuo od vlasnika v1, da sony-jevi aparati iz nize klase, pa cak i p5 (ili tako nesto - onaj drugi 5mp aparat) prave daleko losije (mutnije) slike

ako nekako mogu jos da pomognem - tu sam
poz digit ekipo

Aleksandar je napisao(la):
A80 nikako nije za klasu bolji od Olympus-a C5000, mada je ovaj samo 1cm deblji.
Olympus Mju aparati su za klasu bolje izradjeni i zaptiveni i od Ixus serije, a kamoli od Canon A serije. Idealni su za nosenje okolo (plaza, kisa, blato..) i skljocanje bez mnogo razmisljanja.

Moze li jedna informacija vezana za Mju... Naime, poslije dugotrajnog igranja sa A60 i Mju 300 dosao sam do toga da oko pola slika napravljenih olimpom moram ponovo da pravim. O noćnom snimanju da ne govorim. Znači ili su van fokusa, ili su mutne (ne, ne tresu mi se ruke :D ), jednostavno rijetko koja slika "uspje".

Konkretno pitanje je da li je moguće da je Canon toliko bolji od 300-ice ili ja negdje griješim?

Da napomenem sve je na AUTO na oba aparata... :wave:

Tom je napisao(la):
sve u svemu (da ne duzim) - ovaj model Sony-a je jako jako dobar, i pravi stvarno odlicne slike. a isto tako sam cuo od vlasnika v1, da sony-jevi aparati iz nize klase, pa cak i p5 (ili tako nesto - onaj drugi 5mp aparat) prave daleko losije (mutnije) slike

ako nekako mogu jos da pomognem - tu sam
poz digit ekipo

bice da to ima neke veze sa `sitnicom` pod imenom Carl Zeiss.

Nazad
Vrh Dno