Uh, odlično da sam naletio na ovu temu, planiram kupovati novi kompjuter baziran na Q9550, za ploču još nisam odlučio (Asus P5Q ili P5Q Pro ili tako nešto,
ne znam) a za grafičku sam bio zagrijan za 4870, nisam pratio previše oko hardvera jer se najviše informišem tek onda kad kupujem kao sada pa moram dosta da nadoknadim i pohvatam, a za 4870 sam nekako stekao utisak preletajući inače preko foruma da je dosta popularna ovde i da ima bolji odnos cijena/performanse od nVidija parnjaka, nije me privlačila GTX260 a ako se ne varam skuplja je i sporija.
Naletio sam na ovu temu i prvi put čuo za tu novu verziju GTX260 core 216 pa ste me zainteresovali i pogledao sam testove na netu, nisam pogledao previše testova ali koliko sam vidio brža je od 4780. Neko je ovde pomenuo da se GTX260 manje grije od 4870 a i da je tiša, to meni nisu nebitne stvari, to su veliki plusevi za nVidiju.
Sad me zanima kakva je ta nova GTX260 core 216 po upravo tim pitanjima: grijanje i buka coolera? Može li neko da kaže? Da li je neko ima ili ju je probao? Da li je i ona bolja od 4870 kao i stara GTX260 po tim pitanjima? PCBeast je ovde rekao da je i GTX260 core 216 bolja po tim pitanjima (brža, tiša, hladnija), zanima me da li ovo "tiša" zavisi od konkretnog primjerka, tj. od branda? Da li bih mogao ubosti primjerak koji je bučniji, topliji? Ili su ta rješenja sada nekako standardizovana i ista na svim karticama? Prije nije bilo tako već je dosta zavisilo od proizvođačevog rješenja. Kao što sam već rekao nisam pratio puno pa se sad informišem jer mi treba u mom izboru.
I koliko je zapravo bučna/tiha GTX260 core 216? Mislim...čuje li se? Ja imam stari radeon 9600 i ne čujem njegov cooler, čujem slabo neki ali to je onaj na procesoru. Ne bih baš volio da mi novi kompjuter bruji.
Za brzinu vidim da je dobra, i bolja od 4870. Imam 24" + 22" pa bih uzeo 4870 1024 MB ili ovu GTX260 core 216, raduje me što vidim da mogu sasvim lijepo da se nose sa 1920x1200 rezolucijom, bio sam siguran da ću ići na 4870 ali sada ću morati birati, a na izbor će uticati i cijena, i kad smo kod toga
Ako ti se ne žuri, sačekaj još nedelju-dve, biće i 55nm verzija GTX260 za maltene iste pare, a bolje će da se klokuje i manje da se greje...
Koliko je ovo pouzdano? Zvuči odlično.
I kako to inače ide sa obaranjem cijena kada nVidija ili Intel ili ADM najavi pad cijena od nekog datuma, da li se to odmah manifestuje i ovde kod nas, ili ima neko kašnjenje? Da li prodavci prvo prodaju sve što imaju po staroj cijeni pa tek onda spuštaju?
A za drajvere, znam da je prije važilo da ATI kuburi sa drajverima, da su slabiji nego u suprotnom taboru, ali koliko vidim na forumu i dalje se ista priča provlači?! To je onda još jedan plus za GTX260 core 216. A sad sam gledao jedan test na Anandu, potrošnja u Load režimu je vrlo slična kod nje i 4870, ali u Idle 4870 troši dosta više :zgran:, a to nije nebitno pošto se ipak većina vremena provodi u Idle kad je GPU u pitanju, bar je tako kod mene, prošla su vremena kad se igralo po skoro cijeli dan

,
po Anandu razlika je čak 44W u Ilde režimu u korist GTX260 core 216.
Hm...koliko sam shvatio ovde sa foruma a i sa tih par testova koje sam sada na brzinu pogledao GTX260 core 216 je:
brža
tiša (svaki primjerak ?)
hladnija
manje troši
bolji drajveri
a 4870 je jeftinija, čak možda i prilično jeftinija, i to je valjda jedina prednost ako sam dobro shvatio?
Do nekidan sam mislio da ću ići na ovaj novi Phenom II + 4870 a sada sam sve bliži Q9550 + ovaj nova GTX260

, ali trebam još vidjeti oko cijena, ova Intel+nVidija platforma je skuplja. Ako bi GTX260 core 216 uskoro pala u cijeni i ako bi se taj pad odmah osjetio i ovde to bi onda bilo odlično, olakšalo bi izbor.