milanlj je napisao(la):
da, ali po nekoj logici bi Panasonic trebalo da je klasa iznad Canona A620, a ima manji senzor ?!?
Znas kako, i jedan i drugi aparat su odlicni za pare koliko kostaju. Pitanje je samo sta koji nudi od opcija i sta je kojem kupcu prioritet.
U principu nisam pristalica skrtarenja na bitnim stvarima u koje nazalost 95% prosecnih kupaca nije dovoljno upuceno (kao npr. velicina senzora) i prenaglasavanja manje vaznih stvari koje oni nazalost jedino i znaju (kao npr da li je 6 ili 7 mpixela). Ali to se zove marketing, i to je jedna (tuzna) prica za neki drugi put...
Cisto kurioziteta radi, ja (jos uvek) imam Sony DSC-W5, 5.1mpix sa 1/1.8" senzorom, i jos nisam nasao aparat za svaki dan koji bi mi nudio znacajno vise nego on, a posto mi vrsi posao i pravi odlicne slike, nemam bas mnogo razloga da ga menjam.
Ono sto je meni bilo vazno prilikom kupovine je fotoaparata za svaki dan:
- Dobra marka (dakle Canon, Sony, Nikon, Panasonic, Fuji, Olympus... nikakvi Vivatar-i, Mustek-i i sl.)
- minimum 3x opticki zum
- barem 2" LCD a pozeljno i opticko trazilo
- barem 5Mpix
- barem 1/2.0" senzor ili veci
- da moze da stane u dzep od jakne
- da koristi AA baterije
- da je brz na okidacu
- da ima i manuelne kontrole
- da je dobro prosao na review-ovima
Ono sto bih voleo da jos ima i sto bi me podstaklo da kupim novi aparat je:
- opticka stabilizacija
- jos bolja osetljivost senzora i jos bolji DSP da pravi zaista lepe slike do barem recimo ISO400
- 3.5-4x zoom i to pocev od 28mm (a ne od 35-38mm kao sto vecina ima), sa F2.8(W)-F5.0(T)
- Ako ne koristi standardne AA baterije, onda barem 400 slika po CIPA benchmarku da moze da izgura.
- shutter/aperature priority mod
Oni koji su koliko toliko blizu ovim mojim zeljama su Panasonic Lumix DMC-FX01, Fuji F30 i Canon Ixus 700IS, svaki sa svojim vrlinama i manama, ali su jos nedovoljno bolji od mog repera da bi me pokolebali da pljunem kintu...