Šta je novo?

velicina ccd senzora

milanlj

Čuven
Učlanjen(a)
09.07.2000
Poena
619
Na primer Canon A620 i Panasonic Lumix FZ7.
A620 ima veci senzor (1/1,8"), dok Panasonic ima 1/2,5"
Medjutim canon ima megapiksel vise: 7 mp, dok Panasonic ima 6 mp.

Mene zanima da li posto iako canon ima veci senzor, ima i 1 mp vise pa se to prakticno kompenzuje u kvalitetu, tj. Da li bi Canon trebalo da na osnovu ovoga pravi bolje fotografije? Svestan sam da Panasonic ima veci sum nego sto bi trebalo...

Cisto teoretski, kada bi senzori bili identicnog kvaliteta, povrsina senzora je
srazmerna kvadratu dijagonale, pa ispada da Canon ima skoro dvostruko
vecu povrsinu senzora, za 20-ak posto vise piksela.

Plus, navodno je taj senzor od 7.1 MP kod Canona (Sonijev)
bog zna kako dobar, barem tako pricaju na stranim sajtovima.

milanlj je napisao(la):
Na primer Canon A620 i Panasonic Lumix FZ7.
A620 ima veci senzor (1/1,8"), dok Panasonic ima 1/2,5"
Medjutim canon ima megapiksel vise: 7 mp, dok Panasonic ima 6 mp.

Mene zanima da li posto iako canon ima veci senzor, ima i 1 mp vise pa se to prakticno kompenzuje u kvalitetu, tj. Da li bi Canon trebalo da na osnovu ovoga pravi bolje fotografije? Svestan sam da Panasonic ima veci sum nego sto bi trebalo...

Stvar nije bas tako prosta jer nisu svi senzori istog kvaliteta, ali generalno vazi pravilo da sto je senzor veci to ce kolicina svetlosne informacije koju je on u stanju da skupi biti veca (nikako ne mesaj to sa mpixelima).

Ako su senzori iste generacije (kvaliteta), naravno ja bih uvek pre isao na onaj sa vecom dijagonalom, vise je informacija u stanju da prikupi, sto se oseti narocito pri slabijem osvetljenju. Ali opet stvari nisu tako proste, jer tu sad znacajnu ulogu imaju i DSP, optika u aparatu, opticki stabilizator ako je prisutan, itd... Na kraju krajeva se obicno svede da na preporuke prijatelja i citanje review-ova sa interneta...

Da samo dodam, da se senzori velicina 1/2.4"-2.7" tipicno ugradjuju u consumer modele, a od 1/1.8"-1.7" ili veceg obicno u kvalitetnije prosumer modele. Koliko para toliko muzike, uvek je vazilo i uvek ce.

Poslednja izmena:
M_M je napisao(la):
Da samo dodam, da se senzori velicina 1/2.4"-2.7" tipicno ugradjuju u consumer modele, a od 1/1.8"-1.7" ili veceg obicno u kvalitetnije prosumer modele. Koliko para toliko muzike, uvek je vazilo i uvek ce.

da, ali po nekoj logici bi Panasonic trebalo da je klasa iznad Canona A620, a ima manji senzor ?!?

milanlj je napisao(la):
da, ali po nekoj logici bi Panasonic trebalo da je klasa iznad Canona A620, a ima manji senzor ?!?

Znas kako, i jedan i drugi aparat su odlicni za pare koliko kostaju. Pitanje je samo sta koji nudi od opcija i sta je kojem kupcu prioritet.

U principu nisam pristalica skrtarenja na bitnim stvarima u koje nazalost 95% prosecnih kupaca nije dovoljno upuceno (kao npr. velicina senzora) i prenaglasavanja manje vaznih stvari koje oni nazalost jedino i znaju (kao npr da li je 6 ili 7 mpixela). Ali to se zove marketing, i to je jedna (tuzna) prica za neki drugi put...

Cisto kurioziteta radi, ja (jos uvek) imam Sony DSC-W5, 5.1mpix sa 1/1.8" senzorom, i jos nisam nasao aparat za svaki dan koji bi mi nudio znacajno vise nego on, a posto mi vrsi posao i pravi odlicne slike, nemam bas mnogo razloga da ga menjam.

Ono sto je meni bilo vazno prilikom kupovine je fotoaparata za svaki dan:
- Dobra marka (dakle Canon, Sony, Nikon, Panasonic, Fuji, Olympus... nikakvi Vivatar-i, Mustek-i i sl.)
- minimum 3x opticki zum
- barem 2" LCD a pozeljno i opticko trazilo
- barem 5Mpix
- barem 1/2.0" senzor ili veci
- da moze da stane u dzep od jakne
- da koristi AA baterije
- da je brz na okidacu
- da ima i manuelne kontrole
- da je dobro prosao na review-ovima

Ono sto bih voleo da jos ima i sto bi me podstaklo da kupim novi aparat je:
- opticka stabilizacija
- jos bolja osetljivost senzora i jos bolji DSP da pravi zaista lepe slike do barem recimo ISO400
- 3.5-4x zoom i to pocev od 28mm (a ne od 35-38mm kao sto vecina ima), sa F2.8(W)-F5.0(T)
- Ako ne koristi standardne AA baterije, onda barem 400 slika po CIPA benchmarku da moze da izgura.
- shutter/aperature priority mod

Oni koji su koliko toliko blizu ovim mojim zeljama su Panasonic Lumix DMC-FX01, Fuji F30 i Canon Ixus 700IS, svaki sa svojim vrlinama i manama, ali su jos nedovoljno bolji od mog repera da bi me pokolebali da pljunem kintu...

Poslednja izmena:
Razumem ja sve to. Moze se reci da sam napredan korisnik aparata. Ja znam sta hocu. Samo me interesuje prica oko senzora, tj da li senzor od 6 mp velicine 1/2.5" i senzor od npr 7 ili 8 mp velicine 1/1.8" su uporedivi. Znas da recimo ako na istu velicinu senzora dodas jos koji mp vise, da se onda sigurno nista ne dobija na kvalitetu vec moze samo da bude gore...

1/1.8" ima oko 54% veću površinu u odnosu na 1/2.5",
jer standardne oznake veličina ne označavaju njihovu realnu dijagonalu... [do your google]

Teorijski (a i praktično u ovom slučaju) Canon A620 ima niži šum u odnosu na tog Panasonica iz navedenog razloga i pored 1mpx više. Međutim, CCD senzor je samo prvi stepen u pipeline-u kod nastajanja fotke u digitalcu, posle nje ide obrada u procesoru, interpolacija i kolorna transformacija, čišćenje šuma, oštrenje, saturacija itd... tako da i kvalitet obrade vrlo utiče na konačan rezultat. Sa druge strane, veličina senzora nije sasvim proizvoljna, manji senzor omogućava kompaktniji objektiv u samoj kontrukciji (lakše se postiže veliki zum poput 12x) tako da je i sa te strane učinjen kompromis.

Jeste, ima tu još caka, manji pikseli traže kvalitetniju optiku (rezoluciju), fokus je kraći a kod elektronskih senzora bitno utiče upadni ugao svetla (kod hemijske emulzije ne naročito) itd. Uglavnom, i ja više volim dimenziju senzora i kvalitetnu svetlu optiku nego formalni broj piksela. Ne menjam Canon G2 još...

milanlj je napisao(la):
Mene zanima da li posto iako canon ima veci senzor, ima i 1 mp vise pa se to prakticno kompenzuje u kvalitetu, tj. Da li bi Canon trebalo da na osnovu ovoga pravi bolje fotografije?
Da.
6 ili 7 mp beznačajno utječe na kvalitetu slike, ali veličina senzora značajnije utječe na kvalitetu slike.

Kao što je neko dole rekao, postoje i drugi faktori koji utječu na kvalitetu slike (optika, procesor) tako da i to treba uzeti u obzir.

Ja osobno kad budem uzimao drugi aparat svakako ću obratiti pažnju na veličinu senzora, i još obavezno treba da koristi aaa baterije i da ima metalno kućište i da je neki ugledni brand (Canon, Olympus, Sony, Panasonic).

Zoom mi je manje važan, manualne kontrole mi ne trebaju, lcd poželjno da je što manji.

U prevodu, fotke na A620 imaju vishe detalja, a znajuci koliko je Canon dobar u softveru za postprocessing, moze se sa sigurnoshcu reci da A620 pravi bolje fotke od FZ7. Pored toga, Canon ima i manje shuma.

Ovo je teorija, a praksa govori to isto :) Sad, to shto kvalitet fotke nije presudan za kupovinu nekog aparata je druga stvar, i ja bih uvek pre uzeo FZ7 "protiv" A620 i ne samo zbog zuma.

Poslednja izmena:
driver je napisao(la):
U prevodu, fotke na A620 imaju vishe detalja, a znajuci koliko je Canon dobar u softveru za postprocessing, moze se sa sigurnoshcu reci da A620 pravi bolje fotke od FZ7. Pored toga, Canon ima i manje shuma.

Ovo je teorija, a praksa govori to isto :) Sad, to shto kvalitet fotke nije presudan za kupovinu nekog aparata je druga stvar, i ja bih uvek pre uzeo FZ7 "protiv" A620 i ne samo zbog zuma.

A zbog cega bi ga jos uzeo?

Ja lichno zbog osecaja dok fotkash, odnosno drzanja (iako je mali) i EVFa, ali to sam ja :) Fotkao sam Gumball sa A620 (moj aparat bio na servisu) i stvarno mi je bio bedak, jedva sam chekao da zavrshim. Gledati u LCD i drzati aparat oblika pakle cigarata nije bash neshto shto zovem fotografisanje :)

Ko je koristio bilo koji A canon, to je to, nishta se nije promenilo u "osecaju za feeling" od A10 pre 5 godina.

Mozda zvuchi bez veze, ali uzmi neki veci aparat posle njega koji ima EVF, progledacesh i pored toga shto je bedan (EVF) :)

milane zar je senzor razlog što se jedan (tvoj?) FZ7 našao u oglasima?

andjelkoyu je napisao(la):
milane zar je senzor razlog što se jedan (tvoj?) FZ7 našao u oglasima?

ne naravno... pitao sam jer me je to uvek bunilo... aparat je u oglasima jer mi trebaju pare

Vrh Dno