Šta je novo?

Velicina CCD-a i pixeli

VVllaaddaa

Slavan
Učlanjen(a)
03.06.2004
Poena
304
Elem...
Vec duze vreme citam ovde na forumu da kvalitet fotografije na dig. aparatu pored ostalih faktora dosta zavisi i od velicine CCD-a. Tu naravno ima logike ;). Mozda sad odvalim glupost, ali sta cu kad ne znam :D.
Ono sto mene zanima je da li jedan isti aparat pravi bolje slike (ostrije i sa manje suma) ako slikam u nizoj rezoluciji.
Konkretno imam Canon A75. Da li u uslovima slabog osvetljenja treba da koristim sto nizu rezoluciju da bi imao manje suma?

Koliko je meni poznato aparat uvek pravi iste slike tj. radi u najvecoj rezoluciji a onda tu fotku smanji na odabranu velicinu, a na smanjenoj fotki se sum naravno manje vidi

Uvek fotkaj u najvecoj rezoluciji sa najvecim kvalitetom! Lako je posle ako je potrebno smanjiti fotku a i neki alati to urade bolje od aparata.

Do 13x18 ne treba da brines o sumu ni pri iso400. A i nikad ne znas kad ce ti zatrebati 20x30 ili crop... Od viska pixela neboli glava, samo kartica pomalo :)

Naravno, pod uslovom da je ta maksimalna rezolucija zaista prava rezolucija CCD cipa, a ne interpolirana.

Sad citam ponovo moj post i kapiram da nisam bas najbolje formulisao pitanje ;)
Znam za pricu da je recimo (opet ja sa Canonom :)) A75 uslovno receno bolji aparat od A85 jer ima istu velicinu CCD-a ali 1 MP manje. Zato mi je bilo logicno da cu imati manje suma sa manjom rezolucijom. Jeremyjev post mi je razjasnio stvar... Koliku god ja rezoluciju da odaberem on ce slikati u 3.2 mp i posle smanjiti i kompresovati sliku. I to je logicno, ali ja ocigledno nisam razmisljao u dobrom pravcu :)

Hvala svima na odgovorima!

Dandy je napisao(la):
Naravno, pod uslovom da je ta maksimalna rezolucija zaista prava rezolucija CCD cipa, a ne interpolirana.

Svaka iole ozbiljna firma ne interpolira svoje pixele (-:

To radi Fuji... [-:

Al imaju makar opravdanje :)

Uvek fotkaj u najvecoj rezoluciji sa najvecim kvalitetom!
Eh, Abdee.. Nikad ne reci "nikad" i "uvek" :D:D.
A sta da radis na putovanju od nedelju dana, kad nemas mogucnosti da prebacujes na CD i nemas prenosni HD (kao XDrive)? Ja sam okidao i po hiljadu-dve fotki tada. Pa kad nema mesta na flesu, smanjis kompresiju, rezoluciju, pojacas kriterijume, brises na licu mesta sta ne valja.. Da vidis kako je dobra i jaca kompresija, manja rezolucija, kad nema mesta na kartici :D:D:D.
Bez sale, zeninu Minoltu A1 sam samo probao par puta u 5MP. Stoji joj stalno na 3MP i srednjoj kompresiji..

Aleksandar je napisao(la):
A sta da radis na putovanju od nedelju dana, kad nemas mogucnosti da prebacujes na CD i nemas prenosni HD (kao XDrive)?
Jurio sam ja prosle godine po Zlatiboru ko moze da mi prebaci fotke sa kartice na CD.
Na kraju mi baja uzeo u fotografskoj radnji 300 din. Doduse sa njegovim cd-om :D :)

Aleksandar je napisao(la):
Eh, Abdee.. Nikad ne reci "nikad" i "uvek" :D:D.
A sta da radis na putovanju od nedelju dana, kad nemas mogucnosti da prebacujes na CD i nemas prenosni HD (kao XDrive)? Ja sam okidao i po hiljadu-dve fotki tada. Pa kad nema mesta na flesu, smanjis kompresiju, rezoluciju, pojacas kriterijume, brises na licu mesta sta ne valja.. Da vidis kako je dobra i jaca kompresija, manja rezolucija, kad nema mesta na kartici :D:D:D.
Bez sale, zeninu Minoltu A1 sam samo probao par puta u 5MP. Stoji joj stalno na 3MP i srednjoj kompresiji..

Ti dobro znas da sam ja lud :p

:eyebrows:

Nazad
Vrh Dno