Šta je novo?

Vek trajanja klokovane 9550 ?

Trogdor

Slavan
Učlanjen(a)
02.10.2005
Poena
319
Imam ASUS 9550 GE (klasika) i drzim je na 442/250 pa me zanima koliko joj je skracen vek trajanja zbog tog kloka !?
p.s. Hladjenje je default

Slobodno uzivaj i ne razmisljaj o tome... 😉

Nasao sam svojevremeno na netu neke podatke o tome i kako se smanjuje radi vek pri overkloku. I to je delovalo zabrinjavajuce.
E, onda sam uzeo pa zracunao (tada sam imao gf3ti200 gainward-ov) i ispalo je da ce umesto 20 godina da traje 18.7....tako da, opusteno🙂

Ne verujem da ima ikakvog značaja osim u slučaju da se menja Voltaža VPU-a ili DDR-a. Onda, verujem da bi imalo razlike ali bi bilo otprilike ovako kako je Broz napisao...

Vidi ovako. Radni vek overklokovane kartice je duzi nego njena tehnoloska zastarelost. Za 5 godina sa tom karticom igraces sokoban. :d

Ja bih voleo da se javi neko kome se to stvarno desilo :d

...pa evo coveku je riknula 6200-tka, al' 99.9999% zato sto je sredio pri montazi, TyphoonX-u je izgoreo naponski deo na 6800-tki LE, debelo overklokovanoj i otkljucanoj na 16/6. E sad zasto je riknula i da li bi se isto desilo i da je neoverklokovana - predpostavljam, al' nikad ne mozemo biti sigurni.

Delija je napisao(la):
...pa evo coveku je riknula 6200-tka, al' 99.9999% zato sto je sredio pri montazi, TyphoonX-u je izgoreo naponski deo na 6800-tki LE, debelo overklokovanoj i otkljucanoj na 16/6. E sad zasto je riknula i da li bi se isto desilo i da je neoverklokovana - predpostavljam, al' nikad ne mozemo biti sigurni.

Ne nisam mislio na te akcije, nego nesto tipa ubacio sam modovani bios, dao sestri karticu ona nema veze sa zivotom i ocom i posle 2-3-x godina joj je riknula kartica. Ja mislim da su ovo price za malu decu. Svi smo overavali durone 600 i 650 i cely i sta ti ja znam pre koliko godina i danas se isti proc prodaju na oglasima.

Poslednja izmena:
Jashta! 😉

pozdrav

Misko je napisao(la):
Ne nisam mislio na te akcije, nego nesto tipa ubacio sam modovani bios, dao sestri karticu ona nema veze sa zivotom i ocom i posle 2-3-x godina joj je riknula kartica. Ja mislim da su ovo price za malu decu. Svi smo overavali durone 600 i 650 i cely i sta ti ja znam pre koliko godina i danas se isti proc prodaju na oglasima.

Da ali nije to vise ta pricha. Keleraba na 566 koju sam od prvog dana vozio na 850 i dan danas radi. Ovi novi procesori koji su radjeni "sitnije" mnogo su nezniji i osetljiviji....

Evo da se i ja pridruzim, mod Duron 600 Spitfire nije video ispod 900MHz na Abit KT7E, igrice su radile i na 1.0GHz, pa sta. Pre godinu dana sam ga nab'o u Epox RDA3+ i odsrafio ga na 1150 MHz na 2.2V i radi bre, na tom taktu na magistrali 200+MHz je brzi od Bogalja northwooda 2400MHz. Prodao sam ga nekom iz Novoga Sada za ruter za wireless, jos ne nije zvao🙂 To ti dodje 4 godine rada pod sumanutim overklokom, pa ti vidi. Pa neka je i crk'o, sada vredi 10EUR. Za ove nove ne znam, meni nista nije crklo, osim ploce koju sam ja spalio, mada sam video da je bilo dosta Bogalja 2000 i 2400MHz northwoo na reklamacijama.

Poslednja izmena:
Broz je napisao(la):
Da ali nije to vise ta pricha. Keleraba na 566 koju sam od prvog dana vozio na 850 i dan danas radi. Ovi novi procesori koji su radjeni "sitnije" mnogo su nezniji i osetljiviji....

Ma nema to veze, ta prica oko oc-a i veka trajanja datira ihaha odavno bas iz vremena keleraba i durona....

Pa vidi ovako. Cinjenica da je, i teoretski i prakticno, migracija elektrona povecana, za stepen overkloka. Ali, sama tehnologija izrade je takva da dozvoljava uvecane frekvencije. Ne mislim na konkretnu komponentu, GPU ili CPU ili memorijski cipovi, vec na tehnologiju izrade.
U "realnom" koriscenju doticne komponente veci efekat na MTBF, vreme do pogibije, ima kvalitet napona i ostatak okruzenja.
Tako da do pogibije dolazi mnogo pre nego sto bi "prirodno" bio skracen vek za neki zanemarljiv procenat povecane radne frekvencije.
Dramaticno povecanje frekvencije, sto je san OC-a, nije moguc, iako bi komponenta to izdrzala, zbog velikog suma koji se javlja u lokalno zagrejanim zonama, koji "prebacuje" nivo informacije. To je mikroelement OC-a, hladjenje, uz dodati napon, i dolazenje do granice, kada informacija postaje nestabilna (radimo testove za "maltretiranje"). Ta "spoljna" ogranicenja, onemogucavaju OC koji bi mozda znacajnije uticao na vek komponente.
Materijali koji se koriste mogu da izdrze i par desetina GHz, ali samo osnovnog kloka, bez razmene informacija.
Pri tome je znacajan limiter i stampana ploca, sa FR4 materijalom, koji vec na 450MHz (tu negde) postaje "provodnik". Zalazi se vec u RF.
Poz.

Vek trajanja je podlozan proceni EPS-a da je vreme da kupis novu grafiku 😀

KIBLA`s je napisao(la):
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=55538&highlight=Duron+600

Ovaj rezultat u 3D Mark 2001 je sa 9600 Pro overklokovanom na 540/700MHz otprilike. To je bio moj procesor, malo smo se izivljavali i kod DrFedje, na Abitu AN7 islo je malo brze nego kod mene na Epox RDA3+. Ne mogu da nadjem screen shots za win rar i SuperPi, ali ako me pamcenje ne vara cini mi se da je win rar isao oko 220 kb/s, dok je kod moje komsinice bogalj 2400 northwood na nekoj Asus 845PE ploci (ne znam tacno koja, cini mi se P4PE-X) isao 190kb/s. O SuperPi da ne govorimo, 1Mb na Duronu oko 1min 15s, a bogalj 1min 50s.
Ima li pitanja?? Sada ce se naci neko pametan pa ce reci da nismo testirali Sandru i sta ti ja znam, samo nemojte zaboraviti da je ovaj Duron 600 kupljen u Avgustu-Septembru 2001.

Pa ne znam, ovakva diskusija pa jos na Benchu. Ajde sto je offtopic, da zanemarimo, ali "baratanje" sa "dokazima" 😉 . Zar nije vec vidjeno i objasnjeno vise puta, ali izgleda da neko voli zapocinjanje preistorijske price. A mladi ljudi, ne igraju sah na Tasu.
Odlican je Duron, namoj da ga menjas, radice jos pet godina, pa cemo naci nekog Bartona da ga zamenimo ,) .

Poz.

Poslednja izmena:
Vladd je napisao(la):
Pa ne znam, ovakva diskusija pa jos na Benchu. Ajde sto je offtopic, da zanemarimo, ali "baratanje" sa "dokazima" 😉 . Zar nije vec vidjeno i objasnjeno vise puta, ali izgleda da neko voli zapocinjanje preistorijske price. A mladi ljudi, ne igraju sah na Tasu.
Odlican je Duron, namoj da ga menjas, radice jos pet godina, pa cemo naci nekog Bartona da ga zamenimo ,) .

Poz.
Slažem se sa tobom, počelo je smaranje i tačka. Nadam se da je svako izvukao neku pouku iz ove rasprave, a što se tiče Durona, kao što rekoh ode u NS za ruter. Što se mene tiče, uvek sam za OC 😀 , samo pamet u glavu.

R_U_S je napisao(la):
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=55538&highlight=Duron+600

Ovaj rezultat u 3D Mark 2001 je sa 9600 Pro overklokovanom na 540/700MHz otprilike. To je bio moj procesor, malo smo se izivljavali i kod DrFedje, na Abitu AN7 islo je malo brze nego kod mene na Epox RDA3+. Ne mogu da nadjem screen shots za win rar i SuperPi, ali ako me pamcenje ne vara cini mi se da je win rar isao oko 220 kb/s, dok je kod moje komsinice bogalj 2400 northwood na nekoj Asus 845PE ploci (ne znam tacno koja, cini mi se P4PE-X) isao 190kb/s. O SuperPi da ne govorimo, 1Mb na Duronu oko 1min 15s, a bogalj 1min 50s.
Ima li pitanja?? Sada ce se naci neko pametan pa ce reci da nismo testirali Sandru i sta ti ja znam, samo nemojte zaboraviti da je ovaj Duron 600 kupljen u Avgustu-Septembru 2001.
kod tvoje komsinice na uzas ploc koju poredes sa EPOX-om i komsinica koja
je sigurno odrzavala sistem
ja u to ne verujem, verujem u oc nema frke ali da je brzi od kelerabe na tom
taktu....
a takodje ne volim testove tipa sandre i ostalih
provrtis igru, ili kompresija
ali neka ovo bude kraj
ustvari daj ti poslednju
:d

KIBLA`s je napisao(la):
kod tvoje komsinice na uzas ploc koju poredes sa EPOX-om i komsinica koja
je sigurno odrzavala sistem
ja u to ne verujem, verujem u oc nema frke ali da je brzi od kelerabe na tom
taktu....
a takodje ne volim testove tipa sandre i ostalih
provrtis igru, ili kompresija
ali neka ovo bude kraj
ustvari daj ti poslednju
:d
E pa stvarno ne želim da više diskutujem na ovu temu. Da bi skratili ovu raspravu, uzmi 9600Pro ili 9600XT, zabodi u neku 845 ploču (ili bilo koju drugu :d), odršrafi grafičku na 540/700, i čudi se čudu kada vidiš rezultat u 3Dmrak 2001 - koliko manje poena će imati (ili bilo kom drugom, probaj i igrice, ja sam sa tim duronom i 9600Pro cepao Far Cry u 800x600 sve na high, opušteno) .
Na kraju ću pozvati lika iz Novoga Sada i otkupiti procesor nazad, ionako ne mogu da prežalim što sam ga prodao :wall: :wall: :wall: . U svakom slučaju provrti malo nekog bogalja (naravno na defaultu, 24x100 MHz), pa se javi.
I još nešto, komp od moje komšinice je u top stanju, sve sam podesio kako treba, dok kod druge komšinice koja ima jugodatin krš: bogalj 2.4+SiS za intela winrar ide 180 kb/s, drugo nisam ni smeo da pustim, doduše tu nisam ulazio u bios itd (ko im je samo prodao tu priču za intela 😛 )

UH.................🙂
Ma lepo neko reche ovde za sokoban🙂 vreme je chudo
Za 5 godina cesh igrati prastari Far Cry sa 9550 a tad ce recimo biti aktuelan DOOM 5 Eternal Evil,FAR CRY Ultimate,a da zaboravih i Half-Life Triology a da i Quake X Arena 🙂
Togdoooooooorrrrrrrrrrr! 🙂

Nazad
Vrh Dno