Šta je novo?

Vegas Pro 9 & Edius 5!

Hombre

Slavan
Učlanjen(a)
24.02.2009
Poena
304
Sony Vegas Pro 9.0 (32/64-bit)...Combine Vegas Pro 9, DVD Architect Pro 5, and Dolby® Digital professional AC-3 encoding software to get an intuitive environment for video and broadcast professionals...

Canopus Edius 5 (32/64-bit)...

...Vase misljenje i eventualno iskustvo sa navedenim NLE editorima...uopsteno

i posebno u radu sa...AVC HD 1080 i/p i H.264 standardom kompresije !

Poslednja izmena:
Sony Vegas Pro 9.0 (32/64-bit)...Combine Vegas Pro 9, DVD Architect Pro 5, and Dolby® Digital professional AC-3 encoding software to get an intuitive environment for video and broadcast professionals...

Canopus Edius 5 (32/64-bit)...

...Vase misljenje i eventualno iskustvo sa navedenim NLE editorima...uopsteno

i posebno u radu sa...AVC HD 1080 i/p i H.264 standardom kompresije !

Probaj oba. Vidi ciji ti interface i filozofija vise odgovara. NA kraju ce na to da se svede i sam ces dobiti odgovor.
Ja sam radio u Vegasu, ali sam se ipak posle godinu dana okrenui i zadrzao na Adobe Premieru.

Vegas je od svih najjednostavniji i najbrzi, za premiere treba da znas programiranje da bi neke jednostavne stvari uradio, a edius mi nikada nije lezao ni radio kako treba. Sad radim u final cut pro i iMovie u OSX-u i ovo je dve generacije ispred sva tri programa, radi hdv realtime, a za to u windowsu treba karta od 1000e, isplati se par dana zezanja sa OSX instalacijom.

Vegas je od svih najjednostavniji i najbrzi, za premiere treba da znas programiranje da bi neke jednostavne stvari uradio, a edius mi nikada nije lezao ni radio kako treba. Sad radim u final cut pro i iMovie u OSX-u i ovo je dve generacije ispred sva tri programa, radi hdv realtime, a za to u windowsu treba karta od 1000e, isplati se par dana zezanja sa OSX instalacijom.

Da li ce ovaj guide pomoci ?

:)
za koje to stvari treba programiranje. i sta znaci `radi HDV u real time`. pa i kod premiera kad uradis import HDVa on ga shvata kao nativan format i ne treba da ga obradjuje kada ga stavis u time line, osim kad mu stavis filtere. samo terba da odaberes pravi preset. CS4 ima podrsku i za AVHCD.
posto sam na ovom linku od boreb procitao da ne treba da imas prazan HDD (kao sto sam negde na benchu procitao da moras) da bi instalirao leoparda, vec samo particiju probacu taj final cut pro.

za koje to stvari treba programiranje. i sta znaci `radi HDV u real time`. pa i kod premiera kad uradis import HDVa on ga shvata kao nativan format i ne treba da ga obradjuje kada ga stavis u time line, osim kad mu stavis filtere. samo terba da odaberes pravi preset. CS4 ima podrsku i za AVHCD.
posto sam na ovom linku od boreb procitao da ne treba da imas prazan HDD (kao sto sam negde na benchu procitao da moras) da bi instalirao leoparda, vec samo particiju probacu taj final cut pro.

Tek sada videh da ima posebna soba za osx.

U novoj verziji Premiera CS4 izbacena je mogucnost instaliranja Cinema Craftovog mpeg2 plugina sto je bila jedina prednost nad Vegasom.

I Final Cut je vredan samo ako se instalira novi Cinema Craftov CCE MP plugin koji ubija brzinom i kvalitetom. Bez njega ne verujem da je vredan smaranja.

Poslednja izmena:

Pa gomila stvari zahteva nelogichne i komplikovane radnje koje uopshte ne moraju da budu takve pa morash bukvalno da uchish program od nule, ne znachi ti nishta iskustvo u gomili drugih programa. Zato vecina i napushta Premiere jer je previshe komplikovan i za najjednostavnije stvari. Final Cut Pro recimo ima UI koji je skoro identichan Premiere-u, ali sam bukvalno u letu provaljivao sve, jer sve je logichno, a za Premiere sam morao da chitam i gledam chitave tutoriale.

HD u realtimeu znachi da imam preview koji radi bez ikakvog seckanja, sve radi u realtimeu, tranzicije, nisam probao puno efekata, ali podeshavanje ekspozicije, WBa, neki crop, sve to shto se najvishe koristi radi realtime, na AMD X2 od 30e :)

Ista stvar je i sa programom iMovie. Ako su ti dovoljne tranzicije, bitna podeshavanja slike, po neki efekat, program isto sve radi u realtimeu i neverovatno je intuitivan i brz.

Poslednja izmena:
jedva cekam da ga probam, ali me mrzi da instaliram macos, nisam vise ni pokusavao.

:) Dobri stari driver i njegovo teoretisanje, ovaj put o NLE programima. Kakvo programiranje to treba da znas da bi koristio Premiere? CS4 je apsolutno ***** to mogu da se slozim ali da ti je potrebno znanje programiranja nikako, ono sto je najgluplje uradjeno je povezivanje timelinea sa Adobe export programom, to je kriminal uzas i smaracina koja nije davno vidjena. Edius nesretnik sam po sebi moze da se pohvali izuzetno intuitivnim okruzenjem :D, konfuznoscu i nevidjenom sporoscu u nekim taskovima dok u nekim stvarima blista (zatvaranje programa npr.), Sony Vegas je ubedljivo najbolji od ovih navedenih, naravno ne zato sto ga ja koristim nego zato sto je sve sto NLE program treba da bude...mali, brz, jednostavan, true multiformat platforma, i meni apsolutno najbitnije - RADI FULL HD u realnom vremenu na previewu i bez kartica (HDV projekti, Canon HD, Nikon m-jpeg Codec). Ako bas zelis najbolji od najboljih tu ti je Avid sa njegovom gamom NLE programa, mada je to sasvim drugi svet.

Shta ja to teoretishem ? O montazi, ili mozda o DSLRu kao ti ? :d

Ako kazem programiranje, ne mislim sigurno bukvalno na to, vec da je mnogo komplikovano bez ikakve potrebe..

A shto se tiche Vegasa, on jeste najbolji prog na Windowsu, ali se na OSXu sve to radi josh 2-3x brze, jer postoje ******izmi, tipa shta ako sam zavrshio montazu, i nadjem par klipova koje bi trebalo negde u sred da ubacim :) Ti u vegasu za to morash da selektujesh, grupishesh i pomerash gomilu scena, pa da vracash i opet gadjash nazad sa tranzicijama, u iMovie recimo, samo uradish drag&drop izmedju dva klipa gde hocesh i on ce sve sam da uradi, ukljuchujuci i tranziciju u tachno onoliko sekundi koliko si mu zadao. Pa recimo kako radish podeshavanje WBa ili ekspozicije u Vegasu ? Za WB i ne znam kako se radi (u odnosu na belo u sceni), a ekspoziciju menjam samo onda kada je to neophodno jer je previshe klikova da bi to uradio sa na svakoj sceni. Na Macu ti imash ikonu na svakom klipu, kliknesh tu, kliknesh belo, eto WB, slajder pomerish za exposure, i zavrshio si. To je neverovatno brzo, nisam mogao da verujem kada sam prvi put radio montazu snimka od sat i po, trebalo mi je bukvalno 3x manje vremena nago u Vegasu.

Poslednja izmena:
Manji brži i jednostavniji od iMovie teško da postoji, ja sam oduševljen programom.

A shto se tiche Vegasa, on jeste najbolji prog na Windowsu, ali se na OSXu sve to radi josh 2-3x brze, jer postoje ******izmi, tipa shta ako sam zavrshio montazu, i nadjem par klipova koje bi trebalo negde u sred da ubacim :) Ti u vegasu za to morash da selektujesh, grupishesh i pomerash gomilu scena, pa da vracash i opet gadjash nazad sa tranzicijama

Probaj ikonicu Auto Ripple --> All Tracks, Markers and Regions ;)

Ne zelim da budem advokat Vegasa ali za color corrections je Vegas stvarno tata-mata. Ako nekog zanima neka baci pogled napr. ovde: http://vegas.digitalmedianet.com/articles/viewarticle.jsp?id=166552&afterinter=true

I jos nesto: ako se zeli prenos atributa sa jednog klipa na nekoliko drugih ne treba da se to radi rucno jedan po jedan nego se selektuje source klip tj. event i bira se "copy" a onda se selektuju odredisni eventsi na koji se prenose svojstva i iz kontekstnog menija bira "paste events attribute".. Na par mesta sam citao da ljudi ne znaju kako se to radi u Vegasu.

Inace se slazem sa driverom da je Premier skroz rogobatan program i da maltene treba znati programiranje za jednostavne stvari..Zato ga i ne koristim. :p

u principu osim auto WB koji je bolji i mocniji na corel video studio (posto pored premira samo njega koristim), svaka druga color/picture korekcija je na premieru u dva klika misem i jako laka. sada sam instalirao i taj imovie koji ne bih ni poredio sa premierom jer im namena nije ista, a i final cut pro 5 koji moje hdv mpeg ni ne moze da pokrene na time line, a trenutno mi nije tu kamera da ga pustim da mi on odradi capture pa da vidim svu njegovu moc :) . medjutim koliko vidim FC je isti intervejs kao premier, stim sto mi je premiere pregledniji. u principu mac mi nije nesto, mislim da je mac brzi u fajl sistemu, sto moze dosta da znaci, nisam vrsio testove ali znam kada sam sa particije na particiju prebacivao da sam bio u WOW fazonu, jako brzo.
svakako da te neke cake u imovieu koje olaksavaju driveru njegov posao, opravdaju to. medjutim meni nista nije do sada prevaglo da bih se odusevio macom, premijer je isto majka i po meni jako lak program, sve sto zamislim u njemu i lako uradim. za neke druge stvari makar za windoze ima brda i brda programa, pa kao sto po neki put nesto isaram po videu sa wacomom u corelu, jer je tu stvarno komplikovan zahvat majstorki napravio u poluklik misem...

Posle duzeg razmisljanja (u vremenu od 23.976 frejma) odlucio sam ipak da ne pokazem, previse je mocan i dobar stos da bi ga tek tako podelio, u poslednje vreme na domacim TV stanicama video sam prilicno mnogo materijala sa off WB-om pa bi fazon mogao da se zloupotrebi...a i zamislite bruku za sve vas extra profije u NLE svetu kako ucite nesto od amatera :D

Imam odlicnu masinu ali Vegas pro9 2.34h (projekat sa 1000 fotki izmedju svake tranzicija adorage . New Blue ... desetak avi klipova .. renda za 1.15h u DVD PAL separate streams 4200 bit . a Edius u sam mpeg za 20 min . Projekat sam prvo u Vegasu rendo u avi . Dali Vegas jos uvek ne koristi moc i7 procesora ili ja neznam . Pozdrav !

Vrh Dno