Šta je novo?

Veeliki problem -- HIS 9600XT !!!

Extreme

Slavan
Učlanjen(a)
20.04.2005
Poena
350
Posto sam ovo ostavio burazeru kad sam upgrade-ovao konfiguraciju, nisam ovo do juce ni provalio. 'Ladno u nekim igrama (citaj Quake 4, GTR, NFSMW) puca grafika, al' skroz.:crash:
Pocne prvo s artifaktima, pa popuca po celom ekranu, onda cak i zakuca na nekih 5-6 sec, i onda opet sve normalno kao i pre, do sledeceg puta.

E sad, ja sam njoj jos pre nekih godinu dana promenio bios (stavio neki Sapphire-ov sa promenjenim klokovima), pa jos klokovao, pa posto su mi 3DMark, RivaTuner i ostali pokazivali da kartica ima 256 RAM-a (iako na kartici pise da ima 128), stavljao sam bios i od Sapphire-ovog 9600XT sa 256 RAM-a i onda mi je ovako pucala grafika ali samo u 3DMark-u! Ni u jednoj igrici (npr. Counter, Battlefield, NFSU, NFSU2, itd.)!:wall:

Ja nesto razmisljam da je to do biosa, al' nigde ne mogu da nadjem bios za HIS Excalibur 9600XT sa 128MB (ili 256?!) sa Samsung-ovom memorijom. Nasao sam za 9600XT ali sa Hynix-ovom memorijom, i opet puca. Ajd' ako neko zna gde ima tih biosa ili ako neko ima takvu karticu neka okaci, ako je to uopste problem?

Poslednja izmena:
Uzmi Rabit pa smanji kolicinu memorije i popravi sta si jos zabrljao na tom biosu koji imas.

Aj probacu, al' mogu da sredjujem samo ove Sapphire-ove i ovaj jedan HIS-ov (koji je za 9600XT sa Hynix memorijom). Kad sam ****** pa nisam sacuvao originalni, a nigde na Netu ih nema.

Ako neko zna gde ima HIS-ovih biosa ili ako ima istu karticu, pa da mi sacuva svoj bios, to bi bio vrh...

btw. Kako to da vecini igara ne smeta, a ove prave problem?

Poslednja izmena:
verovatno im treba vise od 128MB texturne memorije, pa se to sto se desava desi kad pocnu da traze nesto cega nema :d

Nemoj stavljati BIOS kartice sa memorijom drugog proizvođača. Takođe mora biti i količinski isto (128Mb / 256Mb).
Evo link pa nađi BIOS kartice koja koristi istu memoriju, ima je isto količinski a proizvođač nije bitan. (to se da lako izmeniti)
Onda takj BIOS ufleshuj atiflash-om i to je to. Igraj se malo OC-a pa ustanovi max freq. edituj BIOS na nešto manje od tih (5-10Mhz) i uflešuj takav.
Tajminge i sl. ne diraj, bitno je samo da nađeš BIOS kartice sa istom memorijom (proizvođač i latencija).
:wave:

Poslednja izmena:
Ma pre par meseci sam ja probao par biosa sa tog sajta, pa sam morao ovu da spasavam pomocu PCI kartice. Bas sam i tad trazio sa Samsung-ovom memorijom i latencije cini mi se da su bile 3.3. Posle toga sam nalepio one male pasivce po memoriji pa sad ne mogu da vidim sta pise, al' znam sigurno da je Samsungova.

Probacu opet, al' sad nemam PCI... Bice zanimljivo u svakom slucaju.

A jos nesto mi je cudno: znaci pise na kartici (a i na kutiji je pisalo) da ima 128MB; jos dok je imala originalni bios 3DMark, RivaTuner, etc. su pokazivali da ima 256; a i ova dva biosa: HIS-ov sa 128MB Hynix-ove memorije i Sapphire-ov sa 256MB Samsungove memorije rade isto (citaj: pucaju isto) :trust: :cigar:

Evo ovako mozda ce izgledati malo smijesno ali koje drivere koristis???
Jer moj ortak je stavio nove 5.11 drivere i imao je bash identican problem kao i ti,znaci artifekti po cijelom ekranu,bash kao kad se pre o/c mem... Dakle probaj sa starijom verzijom drivera,a ako ne pomaze ovo flash novog biosa ;)
Poz...

Extreme je napisao(la):
Ma pre par meseci sam ja probao par biosa sa tog sajta, pa sam morao ovu da spasavam pomocu PCI kartice. Bas sam i tad trazio sa Samsung-ovom memorijom i latencije cini mi se da su bile 3.3. Posle toga sam nalepio one male pasivce po memoriji pa sad ne mogu da vidim sta pise, al' znam sigurno da je Samsungova.

Probacu opet, al' sad nemam PCI... Bice zanimljivo u svakom slucaju.

A jos nesto mi je cudno: znaci pise na kartici (a i na kutiji je pisalo) da ima 128MB; jos dok je imala originalni bios 3DMark, RivaTuner, etc. su pokazivali da ima 256; a i ova dva biosa: HIS-ov sa 128MB Hynix-ove memorije i Sapphire-ov sa 256MB Samsungove memorije rade isto (citaj: pucaju isto) :trust: :cigar:

Zar ti je teško da odeš na site proizvođača pa vidiš koliko Mb ima kartica.
Ili prepiši oznaku sa kartice, ukucaj u google i sve će ti se reći.
Kod ASUS R9550 128Mb ona je npr. "A9550GE/TD/P/128M/A". ;)

A i probaj ovo sa driverima. Ja i dalje koristim 4.8 Omega. Nemam nikakvih problema sa novim igrama. Čini mi se da driveri od 5.5 se konkretno razlikuju od starijih, ne znam zbog čega, to bi mogao Nedjo ili neko stručniji da ti objasni...

Ma nije mi bre tesko, samo sam malo nervozan zbog glupog problema. A postoje dve iste, jedna sa 128 a druga sa 256MB. Probacu to preko oznake, a kladim se da je 128MB.

Ovo za driver-e mi nije palo na pamet da stavljam starije, sad su 5.8 fabricki, sad cu probati 5.4, imam ih tu negde.

1.->Evo ovako izgleda moja, samo ima kondenzatore kao ova druga:
2.
(i nema te hladnjake i kod mene su default klokovi 500/300).

Poslednja izmena:
Promenio 2 biosa i probao sa Catalyst 4.11 i Omega 5.4 i nista, sve je ostalo isto, puca k'o luda i dalje.:wall: Aj' ako neko ima jos predloga...

Extreme je napisao(la):
Promenio 2 biosa i probao sa Catalyst 4.11 i Omega 5.4 i nista, sve je ostalo isto, puca k'o luda i dalje.:wall: Aj' ako neko ima jos predloga...
Stavi u BIOSu na AGP 4x, mislim da ce ti to resiti problem, a neces imati neki pad performansi.

1.->Evo ovako izgleda moja, samo ima kondenzatore kao ova druga:

Izgleda isto kao HIS 9550 na kojem sam pre par dana menjao nagorele mosfete.

Poslednja izmena:
Probao i AGP 4x, sve isto.

Ako neko ima jos nekih ideja, ja i dalje mislim da joj je jedina pomoc originalni bios.

Provalio sam koja je: HIS Excalibur Radeon 9600XT Classic, e sad me jos buni memorija, al' po ovome sto pise na cipovima (K4D261638F - TC33
Samsung) ispada da ima 128MB Samsung 3.3.ns.

Odoh jos da probam par biosa.

Probaj kartu kod nekog druga, moj prijatelj ima Leadtek 6200, otkljucanu na 8x1. FEAR, COD2 FarCry baguju, teksuture zezaju - zelene, plave i ko zna sta jos. Doneo je kartu kod mene i ova radi ko svajcarski sat, jos mo je klokali na 450/650 i pustili COD2, FarCry, Quake 4, FEAR... i ni traga od artefakta i bagovanja - sve radi kako treba. Tako da uzmi u obzir nesto na relaciji MB-CPU-RAM.

Ma evo kod burazera na NF7-S2 sa Bartonom 2600+ i kod mene na K8N i 3000+ Sempron-om 64bit isto puca. Sad sam je ubio sa Connect3D biosom, a nemam pri ruci PCI grafiku, a nesto nece na slepo il' sam ja zaboravio kako se to radi.

Bar sad znam koja je, samo sto i dalje nema originalnog biosa. Ipak ima 128MB.

btw. i kod mene radi FarCry savrseno

Poslednja izmena:
Znaci, ili je ova kartica totalno luda, ili sam ja.:cigar: NI JEDAN, ali bas ni jedan bios za 9600XT sa Samsung-om 3.3 (ili Hynix-om 3.3) sa techpowerup-a ne radi na njoj. U stvari radi neki Asus-ov, ali odmah pocne da se gubi s nekim linijama, upitnicima, etc.

Pazi sad, BILO KOJI bios za 9600XT sa 256MB radi na njoj normalno, samo sto puca u tih par igara i 3DMark-u 2005!!! :trust: :trust: :trust: (cak sam ih editovao Rabit-om, smanjio memoriju na 128MB i radi isto)

Aj' sad da vas vidim. :eyebrows:

Bojim se da sama kartica ima neki problem. "HW prirode". Stavi taj sa kojim radi koliko toliko normalno (od 256Mb) i drastično smanji clock memorije (400Mhz npr)...

Podigni napon agp u biosu na 1,8 V iskljuci/ukljuci fast write i smanji klok drasticno. Naravno jedno po jedno da bi locirao problem.

Ne znam, moguce je i to, vise me nista ne bi zacudilo, ni da su se gremlini pojavili...

Ali valjda bi onda bilo problema u svim igrama, itd, a ne samo u 2-3 i u 3DMark-u 2005, nije mi logicno. Evo sad ima HIS-ov bios za 9600XT 256MB, samo sam u RaBit-u smanjio da ima 128MB.

***. sad kad sam provalio i koja je i koliko memorije ima, nece da radi tako, nego me *ebe. :wall: :wall:

ps. cak sam i Win bio reinstalirao i nista, sve isto...

otogrunt je napisao(la):
Podigni napon agp u biosu na 1,8 V iskljuci/ukljuci fast write i smanji klok drasticno. Naravno jedno po jedno da bi locirao problem.

Aj' i to da probam, samo mi se cini da je najvise u biosu 1.7V, al' videcu.

Poslednja izmena:
Probao i .....................NISTA! :crash::crash::crash:

Aj' ko mi nadje bios za HIS 9600XT 128MB (mada verovatno moze i 256) sa Samsung 3.3 memorijom dobija :bottle: !

Sve sam probao, jedino to ostaje........... :S:

***a, sam si kriv sto si zaebo karticu. Sad se ubi :D

Shala mala :p

Dorry je napisao(la):
***a, sam si kriv sto si zaebo karticu. Sad se ubi :D

***, otkad mi je burazer rekao za problem, evo vec dva dana :wall: i jos mi nije nista.:cigar::banana::smoke:

Al' se posledice, evo ^, primecuju....

Bios od HIS 9600 pro 128MB ( 400 / 600 ) Samsung GC33 memorija ali nisam 100 % siguran jer sam je prodao pre par meseci.Pa mozda pomogne.
Pozdrav

P.S. Samo promeni .txt ekstenziju u .bin.

Prilozi

• HIS9600P.txt
    52 KB · Pregleda: 36
Poslednja izmena:
Ne vredi, ne radi, tj. flash-uje se ali odmah puca sa nekim horiz. linijama. E sad dali je to do procesora (na mom bas pise 9600XT) ili do memorije (moja je Samsung TC33) ne znam. :crash:

A ne mogu da verujem da nigde na Net-u nema biosa za nju, pa nisam ja valjda jedini koji je kupio tu karticu.

Ostaje ti na kraju da odes do distributera His kartica i "lepo" ih zamolis da ti skinu bios sa kartice identicne tvojoj (ako ih jos ima ).

Nazad
Vrh Dno