Šta je novo?

Vecita dilema - sta kupiti!

Excelsior

Čuven
Učlanjen(a)
09.10.2003
Poena
601
Cao!
Potrebna mi je pomoc oko sastavljanja konfiguracije u iznosu do 500€ (ne racunajucu periferije) pa molim za preporuku - konkretni modeli i malo pojasnjenje ako moze. Radi se o kucnoj masini koja bi se koristila za gledanje filmova, slusanje muzike, obradu fotografija, grafiku i sl.
Najvazniji mi je otprilike odnos cena/kvalitet, znaci nesto ekonomicno ali ne na ustrb stabilnosti. Sto se tice overklokinga to me ne zanima. Koji su krajnji zahtevi za ovu namenu i posle cega je sve vec neko izivljavanje i bacanje para (tipa svejedno da li kucas tekst u Wordu na PII ili PIV). Imajuci ovo u vidu sta biste preporucili za:

Kuciste

Plocu (ne neke luksuzne verzije i dodaci koji mi nece nicem koristiti, moze eventualno btii integrisana grafika ukoliko se to pokaze kao dobro resenje)

Procesor (neki solidan procesor koji se nece overklokovati – i sta je bolje brzi procesor ili vise memorije)

Hladnjiak

Memoriju (cemu je u ovom slucaju bolje dati prednost – vrsti, kvalitetu ili kolicini memorije)

Graficku (kog je kvaliteta grafika na integrisanim plocama odnosno da li bi mi radila posao kao neka od ovih sto se nude po 50-ak € sto je max koji mislim izdvojiti za nju)

HDD (do 80GB prostora – tih i pouzdan, koliko kesha i sl. ostavljam na vama da procenite)

DVD – pristojan DVD

Floppy - :)

Modem – neki interni modem

Naravno ovo treba da potraje neku godinu ;)

ploča Epox EP-8RDA nForce2 - 84€, može i od nekog drugog proizvođača, važan je čipset. Ovo bi ti uglavnom svi preporučili, mada bih ja bio još drastičniji i predložio jeftiniju varijantu sa VIA kt333 ili kt400 čipsetom, što bi koštalo 62€ (npr Microstar MS-6712 KT4V-L). Razlike drastične u brzini ne bi bilo pošto ti nije potreban overklok. Što se tiče stabilnosti, nisam primetio znake nestabilnosti na ovim jeftinijim varijantama.

memorija 2x256 DDRAM PC3200 (400Mhz)=2x40€=80€

procesorXP (K7), 2.000+ /266FSB, AMD 53€
XP (K7), 2.400+ /266FSB, AMD 71€

hladnjak u zavisnosti šta prodavac ima u ponudi, pošto često i nisi u stanju da biraš. Najbolje je da kupuješ od nekog pouzdanog pa da njemu prepustiš izbor. Bio sam često svedok da su drugari kupovali kompjutere od "velikih" firmi, koje su katastrofalno montirale hladnjak, što je uzrokovalo veliko grejanje procesora. Računaj za hladnjak 10-15€

DVD Ja sam vlasnik LG DVD-a koji sam kupio pre godinu dana i sasvim sam zadovoljan. Čita sve živo, što nije bilo slučaj sa prethodnim modelom koji sam imao (creative). Samo ne znam kakve su ove nove serije - 33€. Verovatno ne bi pogrešio ni kupovinom nekog pioneer modela. Ja bih ti predložio da kupiš i CDRW uređaj, naravno LG :mrgreen: cena sitnica - 40€. Savetovao bih ti da uopšte ne kupuješ flopi, jeste da je samo 10€, ali njegovo vreme je definitivno prošlo, sad svako ima rezač.

modem ne mogu ni jedan da ti preporučim pošto su sad svi katastrofalno loši. Zavisi kakve sreće imaš i kakvu centralu imaš. Uglavnom svi su oko 10€

grafička - Što se tiče jeftinijih kartica, moja preporuka je ATI Radeon 9200 64MB DDR TV-Out. U zavisnosti od proizvođača cena je od 60-70€

hard disk - HDD Maxtor 80GB DiamondMax Plus 7200rpm 65€. Bilo šta drugo ćeš teže naći i po većoj ceni.

Sve ukupno sa jeftinijom pločom, jeftinijim procesorom i uračunatim CDRW i najobičnijim kućištem iznosi 450€. Moja preporuka je da ipak kupiš neko kvalitetnije kućište - tu ne mogu da ti dam savet pošto nisam upućen u cene (mogao bih da ti kažem kupi chieftec, ali ne znam da li bi se uklopilo u cenu).

Molim ostale koji daju savete, da gledaju da se uklope u cenu, pošto se često ljudi zalete, pa od početnih 500€ stignu da 700-800€. Tako je lako savetovati.

Cene koje sam dao su okvirne i otprilike su najjeftinije po kojima se te komponente mogu naći.

Nadam se da monitor računaš u periferiju? Ako ne onda se mora ići na manje memorije i još neke sitne uštede. Ne bih ti savetovao combo uređaje, pošto moj prijatelj ima problema sa čitanjem mnogih cd-ova na njemu. U svakom slučaju mislim da je CDRW preka potreba, nikako luksuz.

Nadam se da sam pomogao.

Hvala ti puno.
Da, ne racunam monitor kao ni misa i tastatru jer ih vec imam. Takodje imam i rezac. Znaci samo gore navedeno.
A neka GF4 MX440 tipa ASUS V8170DDR(SE)/T/64MB/ GF4 MX440 128-bit TV-out ili je Radeon ipak neuporedivo bolji?
Ima li neke sustinske razlike u Athlon XP 2000, 2200 i 2400 sem u brzini?

Excelsior je napisao(la):
Hvala ti puno.
Da, ne racunam monitor kao ni misa i tastatru jer ih vec imam. Takodje imam i rezac. Znaci samo gore navedeno.
A neka GF4 MX440 tipa ASUS V8170DDR(SE)/T/64MB/ GF4 MX440 128-bit TV-out ili je Radeon ipak neuporedivo bolji?
Ima li neke sustinske razlike u Athlon XP 2000, 2200 i 2400 sem u brzini?

MX440 je vreme pregazilo. Dovoljna je za najnize rezolucije ali vec ima igara u kojima shtuca i u 640x480 (osim ako se ima procesor preko 2GHz).

Sto se Athlona tice postoje T'bred (kod nas) do 2600+ i Barton od 2500+. O razlikama mozes da citas u ostalim threadovima na ovu temu...

redeon je bolji. Obavezno obrati pažnju da ne kupiš slučajno model sa 64-bitnom memorijskom magistralon (treba da bude 128-bitna). Ovo važi kako za mx440, FX5200 tako i za ove radeon kartice. Najjeftiniji modeli se često sakate ovim, što uzrokuje pad performansi do 50%. Nisam siguran kako prepoznati odgovarajući model, zato je potrebno kupovati kod nekog savesnog prodavca, jer razlike u ceni najčešće nema između ovih "ojađenih" kartica i onih "normalnih" a razlike u kvalitetu svakako ima.

SE oznaka kod grafičkih karti označava Second Edition. U praksi su one mnogo lošije od običnih. Najbolje je ako je to samo zbog sporijeg takta memorije, a najčešće se ogleda baš u onoj 64-bitnoj mem magistrali, mada ne mora neophodno da znači.

Što se mene tiče, kod ovih procesora je jedina razlika u brzini - pošto te overklok ne interesuje.

Odlično je što već imaš rezač i monitor. Onda obavezno kupi kvalitetno (koliko toliko) kućište i još će preostati do 500€ Ne moraš sve da potrošiš, ali ako hoćeš uvek možeš uzeti bolji procesor, ploču, više memorije... Tu nema nauke, snaći ćeš se već.

A u slucaju da se ne igraju igrice, znaci samo gledanje filmova?
Da li sem Chieftec i DTK jos nesto dolazi u obzir? Npr. ENLIGHT EN-A3101 ATX Tower 300W Silver.

Kvalitetno kućište ti predlažem, bez obzira na overklok. Uglavnom je to osnova stabilnosti računara. Nemaš pojma koliko se ja zlopatim sa svojim Excellent Power napajanjem (kakva ironija). Rekao sam da nije neka mudrost savetovati Chieftec, to je isto kao kad ti neko kaže kupi mercedes i ne brini. Mudrost je savetovati nešto jeftinije, a ja stvarno nemam iskustva, niti sam upućen u cene. Pretpostavljam da je DTK solidnog kvaliteta i solidne cene, ali će se naći neko drugi da razreši ovu tvoju dilemu. Ni taj Enlight ne zvuči loše :D

Nazad
Vrh Dno