Šta je novo?

Vecita dilema: RX480 ili GTX1060?

m4rkoni

Poštovan
Učlanjen(a)
11.08.2016
Poena
55
Pozdrav ljudi,

Prvi put kacim ovakav post na forumu tako da budite blagi. :)

Odlucio sam da upgradujem komp tako sto cu prvo kupiti grafiku, pa nakon toga sve ostalo: CPU, MOBU i RAM (kuciste, napajanje, monitor i skladiste vec imam pristojno).

Nakon detaljnog pretrazivanja po internetu, odlucio sam se definitivno za RX480 ili GTX1060 jer su u solidnom cenovnom rangu i solidno se pokazuju na 1440p rezoluciji koju koristim. Takodje, opredelio sam se za MSI jer sam iz vise izvora cuo da rade vrlo kvalitetne i tihe (sto mi je jedan od bitnijih uslova, sto ce mozda nekima biti apsurd) grafike.

Po benchmarkovima sam zakljucio da 1060 ima blagu prednost u odnosu na 480 u skoro svim igrama (sa izuzetkom u nekim DX12 igrama, ali uzorak tih igara nije bio dovoljan velik da se napravi korektno poredjenje). Povrh toga, cene obe grafike su vrlo slicne na nasem (srpskom) trzistu (oko 40k su obe).

Sada dolazi onaj deo gde bi mozda mogao neko da mi pomogne. :)

- Sta mi mislite o svemu tome?
- Da li je RX480 donekle future proof kartica jer daje neke opcije (Freesync ako se ne varam?) direktno u hardveru dok Nvidia ne daje?
- Iz iskustva znam da Nvidia ima bolju podrsku u igrama, samim tim postoji velika verovatnoca da ce se ovo nastaviti u buducnosti?
- Da li je 8gb stvarno neophodno u 480ci ili 6gb u 1060 je sasvim okej za danasnje igre i ono sto dolazi u narednom periodu od 3-5 godina? Po benchovima bi rekao da je 6gb sasvim dovoljno.
- Znam da je ATI-jeva podrska duza od Nvidia-ne podrske za grafike jer iz Nvidia znaju da zapostave stariju seriju kada izbace novu? Da li ce biti slican slucaj i sada i da li to uopste pravi veliku razliku?

1060
Просто јача графа. Шта ће бити касније? Нико не зна...
А због тога да узмеш тренутно слабију графу је, по мом мишљењу, безвезе.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Ni sa jednom od te dve kartice neces pogresiti, ali ja malu prednost dajem GTX 1060 6gb. Manja potrosnja, generalno malo brza kartica plus dosta veci OC potencijal.

Bolje ce da stari rx 480 i bolju ce podrsku imati, i bolje preformanse ima u dx12. To su prednosti amd kartice. Pogledaj sad 280x koja je i dalje "aktuelna", a vidi gde nvidia equvalent gtx 770.

Sent from my iPhone using Tapatalk

kao i obično, slažem se sa mladim stopketom.

Bolje ce da stari rx 480 i bolju ce podrsku imati, i bolje preformanse ima u dx12. To su prednosti amd kartice. Pogledaj sad 280x koja je i dalje "aktuelna", a vidi gde nvidia equvalent gtx 770.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ovo jeste jedan od aspekata na koji sam naleteo - da su ATI-jeve kartice zavrsile sa boljom podrskom tokom godina, tj da Nvidia se definitivno bolje brine o svojim novijim serijama, zapostavljajuci starije.
Mada, sa druge strane, ako je ovo jedini primer gde je ATi-jeva grafika bolje ostarila od Nvidiine, nisam bas skroz ubedjen. :)

Sto se tice DX12, kao sto sam napomenuo u postu, primetio sam da ATI daje bolje rezultate tu, ali je uzorak igara (novi Hitman i Warhammer ako se ne varam) vrlo mali da bi se to konacno zakljucilo, barem po meni. I takodje se pitam zbog dolaska Vulkana, koliko brzo, i da li ce uopste DX12 se dugo zadrzati na sceni tj da li ce biti vodeca tehnologija.

Stavi na oglase r9 280x i gtx 770 pa ćeš da vidiš koja će da ode brže. :)

Mene taj odnos prema kupcima odvraća od Nvidie. Jeste bolji je AMD u tom malom uzorku, Nvidia u ostalim naslovima...
Ako uzimaš grafičku za period od 2-3 godine, možda je bolje ići na AMD, ako bi je menjao ranije onda Nvidia.

Trenutno se rx 480 8gb model ne isplati, dok je kod rx 480 4gb / 1060 6gb odnos cena: 235/290 (kod madžara) ili 265/330 (kod nas).
Obe kartice su dobre tu nema dileme. Koju god da uzmeš dobiješ kartu performansi gtx 980 za te pare :)

Mene taj odnos prema kupcima odvraća od Nvidie. Jeste bolji je AMD u tom malom uzorku, Nvidia u ostalim naslovima...
Ako uzimaš grafičku za period od 2-3 godine, možda je bolje ići na AMD, ako bi je menjao ranije onda Nvidia.

Trenutno se rx 480 8gb model ne isplati, dok je kod rx 480 4gb / 1060 6gb odnos cena: 235/290 (kod madžara) ili 265/330 (kod nas).
Obe kartice su dobre tu nema dileme. Koju god da uzmeš dobiješ kartu performansi gtx 980 za te pare :)

Heh, ja definitivno vise gledam da uzmem grafiku koja ce mi trajati na duze staze, ali definitivno je tesko proceniti trziste ovih dana. :)

Sacekacu svakako da vidim misljenja drugih ljudi, ali olaksa izbor to sto vecina ljudi se slaze da necu puno pogresiti koju god karticu od ove dve da uzmem. :D

Vazi, hvala ti na odgovoru. Uzecu u obzir sve ovo pre nego sto budem odlucio. :)

U zadnjih nekoliko naslova koji su dx 11 rx 480 4gb je ista ili bolja od gtx 1060 3gb.Gtx 1060 je bila slabija desetak procenta u igrama koje su stare po godinu dve tj u standarnim benchmarkovima koje se rade kad bilo koja nova karta izadje.
S druge strane jeste pravilo da amd karte koje su iste klase posle nekog vremena postanu klasa iznad ali to je važilo kad je amd izbacivao drajvere retko dok sad izdaje nove drajvere nekoliko puta mesecno.
Još jedna bitna stavka je cena polovnih karti tj da nvidia karte kao polovne mnogo više vrede a iz razloga prirodne zatucalosti odredjenih korisnika koji uzimaju samo nvidia karte.Glupo ali ipak važno ako menjaš cesto graficke karte.
U svakom slucaju šta kod da uzmeš neceš pogrešiti a ovakva rasprava ima samo da te još više gurne u nedoumicu.Ja bi licno uzeo jeftiniju opciju a tebi predlažem da kupiš ono što si prvo pomislio da uzmeš jer je to po pravilu najbolje rešenje.

Poslednja izmena:
Gledao sam nešto i mnogo mi više smilsa ima rx 470 4gb (pogledaj zadnje 4-5 igre gde je u 3 ista kao gtx 1060 6gb) a osetno je jeftinija.
Pogledajte prilog 215298
Pogledajte prilog 215299
Pogledajte prilog 215300
Pogledajte prilog 215301

Hmm, da, slazem se da price point ne opravdava cenu.

Medjutim, vidim da se sada pojavljuju neke povoljnije RX480, kao npr:
https://shop.benchmark.rs/graficke_karte/asus_radeon_rx_480_4gb_gddr5_256bit_dual_rx480_o4g-88383

Da li je ova drugacija po necemu od ~50tak eura skuplje STRIX?

Poslednja izmena:
Imaj na umu da kod rx 470 i rx 480 razlika nije samo u kolicini memorije vec modeli sa 8 gb imaju vece klokove pa su jedno 5 procenta brže karte od modela sa 4gb al su i skuplje.

Nazad
Vrh Dno