Koristite zastareli preglednik. Možda se neće pravilno prikazivati ova ili druge veb stranice. Trebalo bi da nadogradite ili koristite alternativni preglednik.
VB6 - koji tip podataka za astronomska izračunavanja?
U svakom slucaju, u VB-u sasvim sigurno (sto sam utvrdio malo pre, ne znam samo zasto mi je trebalo vise od 2 sekunde razmisljanja...) nema promenljive koja moze da prihvati takav broj (nemam ideju ni sta bi moglo da prihvati takav broj)...
Double je najveca promenljiva.
Sad i mene zanima.....da li je neko zgotovio nekakav program koji bi vrsio takve proracune, a da pri tome ne pita svaki sekund da li zelim da nastavim sa racunanjem (sto win. kalkulator stalno radi)...?
Bilo bi fino da radi u dosu na primer. Time bih izvesnu prasnjavu 386-icu uposlio na vise godina....
Sa toliko velikim brojevima se radi tako što broj razbiješ u cifre i smestiš ih u jedan niz. Funkcije za manipulaciju velikim brojevima možeš da nađeš na net-u (mnogo preporučljivije nego sam da ih praviš - pošto ćeš sigurno naći višestruko brža rešenja).
Ako ti je taj ogromni faktorijel potreban da bi izračunao neki manji broj (npr. neka verovatnoća, dakle između 0 i 1), onda možeš pribeći logaritmovanju cele formule. Tada će se pojaviti negde i log(n!), koji možeš u jednoj petlji izračunati kao log + log(n-1) + ... + log(2). Naravno, na kraju podigneš e na rezultat koji dobiješ, da bi izračunao stvarnu vrednost toga... toga što računaš
U koju astronomsku svrhu ti treba toliki broj? Bas me zanima posto sam se bavio astronomijom amaterski jedno minimum 10 godina, cak i isao u Petnicu 4 godine na astronomske seminare.
Svojevremeno sam pisao u asembleru program koji bas racuna faktorijele ogromnih brojeva i to radi pesacki. Izvrsavalo se solidno brzo i na 386ici. Ako nekog interesuje source okacicu ga ovde.
*****i VB6 ako se ozbiljno bavis Astronomijom. Ili Mathematica Stivena Wolframa ili Matlab. To preporucujem svima koji bi nesto ozbiljno da racunaju. Inzinjerima MathCAD.