Šta je novo?

VB - rad sa datotekama

kdejan

Čuven
Učlanjen(a)
21.08.2002
Poena
630
Recimo da sam napravio datoteku sa dva polja (recimo "ime" i "prezime"). Kako sada da tu datoteku pretrazujem sa podacima unetim iz nekog text boxa ili uz pomoc neke promenljive? Naime, ako napisem:
data1.recordset.findfirst "prezime='kovacevic' " sve lepo radi, ali kada napisem:
data1.recordset.findfirst "prezime=text1.text" prijavljuje se greska

"run-time error '3070'
The Microsoft Jet database engine does not recognize 'text1.text' as a valid field name or expression."

Da li treba dodati/napisati neku drugu naredbu kako bi sve lepo radilo, ili mozda treba izmeniti neka svojstva samoj datoteci kao objektu? Ne verujem da pokusavam nesto nemoguce, ali ako niko ne zna odgovor onda cu i dalje biti prinudjen da koristim:
open "nesto" for "nesto" as #1, sto sam dosad obilato koristio :eek:)

[email protected]

data1.recordset.findfirst "prezime=" & text1.text

Pozdrav

VIA je napisao(la):
data1.recordset.findfirst "prezime=" & text1.text

Pozdrav

Opet prijavljuje gresku. Sada prepoznaje text u okviru text boxa, medjutim ni dalje nece da radi.
Greska:
""run-time error '3070'
The Microsoft Jet database engine does not recognize 'ONO STO JE U TEXT BOXU' as a valid field name or expression."

Pozdrav!

Zeznuo sam se:
data1.recordset.findfirst "prezime = " & text1.text

Pozdrav

E, u redu je bilo i ono prvo (mada se prvo i drugo razlikuju samo po rasporedu praznih mesta) :eek:)
Stvar je bila u tome sto sam potpuno zaboravio da pisem one apostrofe u textboxu, pa zbog toga nije mogao da provali sta u stvari zelim...
kad sam stavio novu promenljivu
p="'"+text1.text+"'" pa onda koristo nju
data1.recordset.findfirst "prezime=" &p sve je lepo radilo :)

Naravno, mogao sam i u textboxu sve da pisem pod apostrofima...
Ovo objasnjenje sam napisao cisto ako jos neko bude imao slicnih problema.

Hvala ti, POZDRAV!

Nazad
Vrh Dno