Šta je novo?

VB.NET pocetnicki problem

vladan

Čuven
Učlanjen(a)
17.08.2002
Poena
619
Imam form1 i Form2. Na form1 je TextBox1, a na form2 je TextBox2. Kako da kopiram, zapamtim text u TextBox1, onda pri otvaranju, forma2 pastujem,upisem automatski text u TextBox2. Sve je jedna aplikacija.
Hvala.

'Ajde ponovo.
Unese se neki tekst u TextBox1 i onda kada se otvori druga forma u njenom TextBox-u treba da pise isto?

Zar je moguce da niko ne zna resenje za ovaj jednostavan problem?
:)

Zar je moguce da podrazumevas da niko ne zna odgovor zato sto niko nije nista napisao?

Bas zato sto kazes da je _toliko_ jednostavan, bukvalno najosnovnije od najosnovnijeg - ako to ne mozes da provalis nakon nedelju dana, onda cemu programirati? Izvini ako ti se ton cini malo jak, ali sustina je tu - isprobavanje, "provaljivanje", help, google i slicne tehnike su cinile cak i do 30% napretka svakog od programera nakon sto je naucio osnove programiranja. Hajde da si zapao u neki stvarno problem, ali ovo...

Podrazumevano je da odgovor dobijem u sto kracem roku.
Po mom misljenju jeste jednostavan, ali nisam postavio pitanje pre nego sto sam proverio u helpu, knjizi, isprobao i tako dalje. Dok si se potrudio da napises ovoliko, mogao si da napises kako ili bar da ostavis link gde se moze pronaci resenje, ako je tako jednostavno. Sto se tebi cini mozda najdednostavnije od najednostavinjeg drugima nije, mozak kod svih nije isti, pa zato i razlicito razmisljamo i resavamo problem(e). Sto se tice programiranja nemam "blage veze". Sada nemoj ti mene da svatis pogresno.
Toliko od mene.
Poz.

'Aj lepo napravi parametrizovan konstruktor (New(bla string) ) za drugu formu i prosledi joj text i eto! Samo jedno od mogucih trista resenja!
Dekius!

Ovo se pretvorilo u pricu kako je lako, a niko ne kazwe kako se radi.
Ceprkao sam po netu i pronasao ovo:

Kreirao sam modul i podesio properties ako da se projekat otvara zajedno sa modulom. U modulu sam dodao public variable koja sadrzi ("remembers") sadrzaja textbox(ova). Takodjer sam dodao neke linije za otvaranje prvog forma.

Module Module1
Dim MainForm As Form1
Public myText As String
Public Sub Main()
MainForm = New Form1()
MainForm.ShowDialog()
End Sub
End Module

U Form1 sam dodao:

Private WithEvents Form2 As Form

I onda dugme za kontrolu koja skladisti sadrzaj textboxa, zatvara Form1 i otvara Form2:

my Text = TextBox.Text
Form1.ActiveForm.Dispose()
Form2 = New Form2()
Form2.ShowDialog()

I na Form2, za Form2_Load event jednostavno sam dodao:

TextBox2.Text = myText

Da li je ovo moguce da se uradi bez kreiranja dodatnog modula, vec sve u jednom projektu? Posto mi je potrebno da na kraju bude samo jedan fajl.

Private Sub Form_Load() ' naravno Load ove druge
sText2.text=Form1.sText1.text

i ostalo sta hoces pri Load-u forme 2...

End Sub :)

Nadam se da se sam dobro shvatio...trivijalno je- ako je to to...mada ne znam sta moze da bude jos...pisi ak oti nesto nije jasno pa da pomognemo...Mislim da je tebi pravilo problem kako da pozoves neku kontrolu sa druge forme..a to se radi sa Imeforme. Imekontrole.pa da lej svojsta....npr. text...Enable, Caption...sta god...
Pozdrav! :happy:

P.S. a sta ti znaci ono da bude jedan fajl...

Jel ovo ima veze sa onim tvojim refreshom brojaca...
ako ima , da ne nagadjamo kako treba da tvoj program radi,poenta je da ubacis onaj red negde...nisam siguran da je na Form2 Load event-u...moras da probas da nadjes koji event bi mogao da radi to sto ti hoces...evo sad citam ono za brojas i mislim da ne treba da Unload-ujes Formu 1 kad ucitas ovu drugu , vec treba da je Hide-ujes...tako da ostane u memoriji i onda ce da radi sve...onda kad ides nazad....
Private Sub btnBack_Click ()
onaj red za tekst1=tekst2
form2.hide
show form1
end sub

probaj nesto ovako pa javi kako ide...

mozes i da uvedes Public sBrojac as String
pa da njega koristis, ako ti je lakse....mada kao sto neko rece to i nije najbolje...
Pozdrav!

Pogresno sam se izrazio da bude jedan fajl. U stvari dobro sam napiao, ali sam o pogresnoj stvari razmisljao ( kad inportujes projekat koji je dll pa ga koristis zajedno sa njim, na kraju ispadne dodatni fajl (dll) za ovaj drugi dodani projekat).
E to sam mislio. :)
Ako bude problema napisacu posto sam tek uradio ovo.
Pozdrav :)

Da ima veze sa refres brojacem. Tj. ovo je dodatak istom projektu.
Koliko sam obuzet ovim projektom da vise neznam ni sa kom sam vise razgovarao, asa kim nisam.

Poenta je da ne poznajem programiranje. Zainteresovao sam se za njga, jer sam kao mali bio fan lego kockica. Samo sam se sa njima i igrao. Cak sam nalozio ortaka iz ulaza, a nismo bili toliko mali, 1. godina srednje skole, da se igramo sa njima. Naravno da nismo sedeli na toplom tepihu i gradili dvorceve. Nego smo se gadjali djuladima sa jednog kraja sobe na drugi. To je bilo nesto kao unapredjeni riziko. Sa coveculjcima, topovima i jednom maketom broda kojeg sam uradio od letvica po planu koji se kupuje u radnjama pa sam napravio neke modifikacije da izgleda kao gusaraska galija a ne jedrilica iz 20 veka. E asad da ovo ne bi bila prica o mom detinjstvu.

Ja svatm programiranje kao igru sa lego kockicama. Sklapanje razlicitih blokova i kasnije upotrebljavanje istih za razlicite uloge ili poslove. Cak sam kao mali se nervirao zasto nemam, ovo ce da znaju oni koji su nekada pustili prste na neke od njih, velike ravne povrsine ili 2x2 ili obojene prozirne koje predstavljaju farove ili neka svetla. E pa u VB ili nekom drugom je ovo moguce. Postoji bezbroj istih virtualnik kockica koje mogu da se upotrebe. tako da nema da zafali kad se gradi npr. dvorac ili lista za printovanje. Poenta je sledeca da ovo radim samo za sebe i ne nameravam da prodam, niti imam firmu da bih mogao da iskoristim u financiske svrhe. Jednostavno sam dobio knjigu VB za pocetnike ili vec kako se zove, mrzi me da trazim, tu je negde oko stola, prosao sam skoro celu knjigu i zainteresovao sam se za izgradnju baze podataka. Krenuo da radim plus sam nabavio sql server zbog potrebne vezbe, mada sam kasnije video da moze sa MSN koji vec se tu negde nalazi u Win ili VB cd-ovima. Da sam znao ranije spasilo bi me mnogo muka u vezi nabavke ovog softvera u danasnje vreme. I da svedem pricu na kraju, uzeo sam jedno od poslednjih poglavlja i poceo da pravim svoju bazu. Bez ikakvih predrasuda pa da vidim dokle mogu da stignem. Dogurao sam dosta i sad bih hteo da zavrsim samo sto me kopka ova opcija. postoji tu jos dosta da se uradi, uklanjanje gresaka, privatnost aplikacije, mogucnost instaliranja na druge masine koje nameju net tehnologiju, ali ja cu biti zadovoljan ako resi i ovo. Dosta stvari nema u knjizi koje sam upotrebio, njih sam nasao na vama vec poznatim stranama. Posto sam ja suvi pocetnik i nemam resursa.
Toliko od mene. Nadam se da nisam oduzio ovo. Ovaj lik M&M sam ja, da nebih zbunjivao neke koji su uopste citali ovaj post. Hte bih da se zahvalim onima koji su mi pomogli da uopste postigme i ovo koliko sam uradio, ali kao sto sam napisao vise se i ne secam skim sam sve razgovarao. Nadam se da nece se naljutiti, predpostavljam da je pomoc pruzena od njih bila na niskom nivou znanja. Milsim nista sto bih ih nateralo da cupaju kosu. Mada pomoc je pomoc, hvala im. (Samo da mi ne blokira komp jer nemam ovaj text sacuvan). I za kraj kao sto je rekao mislim Ainstajn ni jedan projekat nije zavrsen, nego samo nedostatak ideja da se prosiri njegova funkcija. Cak nisam siguran da je to on rekao, ali sam siguran da je jedan od jako pametnih ljudi iz proslosti.

I da odgovorim Carlito: Greska nije moja. Ja sam postavio pitanje na drugom forumu i ovo sam dobio odgovor. Ovo je moj prevod jer je porumka bila na engleskom. To zatvaranje form1 je njegova ideja. Sad moram i njemu nesto da odgovorim. Samo neznam da li da mu kazem da nece da radi ako se zatvori form1. I on je pocetnik u VB, ali je mag za mene. Probacu os nesto i ako ne uspem ima da batalim. Bice mi zao ako ne uspem jer je ulozeno dosta truda u ovu aplikaciju (search "masina", razna nestandardne opcije unosenje novih korisnika, menjanje vec postojecih i jos dosta toga). Cak mislim da je ovo uspeh za mene, ako podrazumevano da sam preleteo sa jednom knjigom i oda je ovo moja prva aplikacija. Dugacka je 188KB suvog koda bez slika i ikonica.

Pozdrav :)
Izvinite na duzini.

Poslao sam ti private message ali ne znam da li si dobio...neke poruke koje saljem odu u Outbox i nikad ne dobijem odgovor na njih, pa pretpostavljam da nisu isporucene..
General..odes na vrh koda i tu pises Public....

Pozdrav!

Dobio sam poruke.
Modem mi krci, pa je moguce i da pregori. bedak. Elem. Ovo je citav kod ali ja nigde nenadjoh general.

Nista ja to ne vidim. Ovo je ceo kod. General nigde nema.

Public Class Form1
Inherits System.Windows.Forms.Form

#Region " Windows Form Designer generated code "

Public Sub New()
MyBase.New()

'This call is required by the Windows Form Designer.
InitializeComponent()

'Add any initialization after the InitializeComponent() call

End Sub

'Form overrides dispose to clean up the component list.
Protected Overloads Overrides Sub Dispose(ByVal disposing As Boolean)
If disposing Then
If Not (components Is Nothing) Then
components.Dispose()
End If
End If
MyBase.Dispose(disposing)
End Sub

'Required by the Windows Form Designer
Private components As System.ComponentModel.IContainer

'NOTE: The following procedure is required by the Windows Form Designer
'It can be modified using the Windows Form Designer.
'Do not modify it using the code editor.
Friend WithEvents TextBox1 As System.Windows.Forms.TextBox
Friend WithEvents TextBox2 As System.Windows.Forms.TextBox
<System.Diagnostics.DebuggerStepThrough()> Private Sub InitializeComponent()
Me.TextBox1 = New System.Windows.Forms.TextBox()
Me.TextBox2 = New System.Windows.Forms.TextBox()
Me.SuspendLayout()
'
'TextBox1
'
Me.TextBox1.Location = New System.Drawing.Point(72, 40)
Me.TextBox1.Name = "TextBox1"
Me.TextBox1.TabIndex = 0
Me.TextBox1.Text = "TextBox1"
'
'TextBox2
'
Me.TextBox2.Location = New System.Drawing.Point(72, 80)
Me.TextBox2.Name = "TextBox2"
Me.TextBox2.TabIndex = 1
Me.TextBox2.Text = "TextBox2"
'
'Form1
'
Me.AutoScaleBaseSize = New System.Drawing.Size(5, 13)
Me.ClientSize = New System.Drawing.Size(292, 266)
Me.Controls.AddRange(New System.Windows.Forms.Control() {Me.TextBox2, Me.TextBox1})
Me.Name = "Form1"
Me.Text = "Form1"
Me.ResumeLayout(False)

End Sub

#End Region

End Class

Samo se popni na vrh iznad svog tog koda i gore (pre svega ) upisi sta treba!
Sad mi je jasno zasto ti je takav potpis! :mrgreen: O:)
Pozdrav! :wave;

Nazad
Vrh Dno