Šta je novo?

VB i baze podataka

kdejan

Čuven
Učlanjen(a)
21.08.2002
Poena
630
Kako da iz baze podataka pronadjem sve zapise koje sadrze odredjeni string? Npr. imam polje "prezime". Kako sad da nadjem sva prezimena koja u sebi sadrze "Ko" (Kovacevic, Kosanovic, Kocic,Patkovic...)?

SQL: SELECT * FROM TABELA WHERE PREZIME LIKE 'Ko%'
Joker znak kod Accessa je '*'

kdejan je napisao(la):
Kako da iz baze podataka pronadjem sve zapise koje sadrze odredjeni string? Npr. imam polje "prezime". Kako sad da nadjem sva prezimena koja u sebi sadrze "Ko" (Kovacevic, Kosanovic, Kocic,Patkovic...)?
SQL:
select * from tabela where upper(prezime) like '%KO%'

ivanex je napisao(la):
...

SQL:
select * from tabela where upper(prezime) like '%KO%'

Da, da nisam video sta je covek tacno trazio. Samo da dodam da u slucaju Accessa treba da stoji Ucase umesto Upper.

Momci,hvala vam! Medjutim i dalje postoji jedan problem, a to je da ja jos uvek nisam najbolje upoznat sa kontrolom baza kroz sam kod programa :( Vodeci se kljucnom reci "like" koju sam video u vasim primerima i citajuci help za nju, kao i neke ranije treadove na slicnu temu probao sam nesto da izmuvam ali nisam uspeo. Pokusaji se svode na nesto priblizno ovome:
datoteka.recordset.findfirst "prezime=" & "like '*ko*'" ili
datoteka.recordset.findfirst where "prezime="&"like '*ko*'" i razne druge kombinacije
Da li je moguce to ostvariti na ovaj nacin i kako?

postavi referencu u programu koji radis na Microsoft ADO 2.6 i ucukaj ovo u kod odredjenog dogadjaja:

Dim adocon As Connection
Dim adors As Recordset
Dim konekcija as String

Konekcija = "Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;Data Source=" & App.Path & "\Baza.mdb;Jet OLEDB:Database Password=gnome4321;"

Set adocon = New Connection
Set adors = New Recordset

adocon.Open Konekcija
adors.Open "SELECT * FROM TABELA WHERE PREZIME LIKE 'Prezime%'"

Sada samo povezi ado recordset sa odgovarajucom kontrolom (datagrid, listbox i slicno)

Baza.mdb;Jet OLEDB:Database Password=gnome4321;"

ovaj deo ti pokazuje kako da koristis zasticenu access bazu sa lozinkom gnome4321...samo primer....izvinjavam se ako ima gresaka jer kucam iz glave.

uuuuu......evo greske.......ovaj red:

adors.Open "SELECT * FROM TABELA WHERE PREZIME LIKE 'Prezime%'"

treba ovako:

adors.Open "SELECT * FROM TABELA WHERE PREZIME LIKE 'Prezime%'" , adocon,3,3

...recimo......

Vrh Dno