Prvo za upis u bazu podataka, neznam u cemu je porblem, jer u ti imas samo formu za upis koja je TEXT upises sta hoces pa onda pozoves metodu UbaciUBazu preko Button-a koji si kako kazes dodao samo mu za Event stavi OnClick pa das poziv metode. Naravno koristi COMMIT i ROLLBACK radi sigurnosti.
Sto se tice AutoNumber u DesignView sigurno si sam ogranicio za AutoNumber na Allow Duplicate NO.
Obajsnjenje za zasto ti posle 16 bez obzira sto si izbrisao 17 on sam prelazi na 18 je to sto na taj nacin cuva integritet baze. Razmisli sta ce se desiti ako si preko tog kljuca vezao neke podatke u drugoj tabeli, a u prvoj izbrise kljuc, pa ga ponovo dodas sa drugim parametrima ili vrednostima. U tom slucaju bi napravio totalni haos u bazi tj narusio integritet baze. NPR ako ti je pod 17 bila osoba sa imenom PERA a njegove ocene si belezio u drugoj tabeli, a nisi u Relationship-u lepo uradio vezu sa tabelam da ti ujedno brise i sva ostala pojavljivanja kljuca 17 u ostalim tabelama, pa na 17 stavis LAZU, onda bih LAZA uzeo PERINE ocene i time narusio integritet. Pravilo je da se kljucevi nebrisu vec samo podaci koji su vezani za neki kljuc, mada ako ga izbrises nece ti dozvoliti da ponovo upotrebis taj kljuc.
Ako ti je to neophodno da ponovo mozes upotrebiti kljuc koji si ozlobodio onda nemoj koristiti AutoNumber vec samo Number, a da to da ti sam dodeljuje kljuceve uradi jednu metodu koja ce da to kontrolise iz VB-a (radi increment +1, a pre toga prebrojava od pocetka do kog broja je zauzeto i onda brojac uvecava za 1), znaci napisi kod, jer sama baza to nece dozvoliti da AutoNumber radi tako.