violinista je napisao(la):
Evo, ovo uputstvo sam skinuo sa prethodne verzije foruma, a napisao ga je član Benchmarka - Andjelkoyu. Ovo sam samo Upload-ovao, da se nađe ovde kome treba, a po meni bi trebalo da ide u FAQ. Uputstvo je veoma kvalitetno odrađeno, i pomoglo je mnogima, pa vi vidite. Dobro bi bilo i da se sam autor uputstva javi. Pozdrav!
Ah... ne znam sta mi bi da kliknem na ovaj dosadni topic danas... pazi kad jos neko cuva ovo uputstvo. The lost treasure.
Nije bilo lose koncipirano

mada bi mogao jedan deblji updejt da padne, ima tu gomile momenata, 'ladno jedna knjigica od 50 strana iz licnog iskustva, a ne kopiranje doom9 "tutorijalcica" gde preskoce sustinu ili vas zatrpaju detaljima da se prosto izgubite... i tome sl... samo kada me ne bi mrzelo...
@ postavljac topica
Dajem ti samo par kratkih nacrta:
Moje skromno iskustvo u konverziji VHS sa komercijalnom opremom (obican kucni VCR i tv kartica) je prilicno ograniceno kada je PicMJPEG kodek u pitanju.
(1) ako imas praistorijski VHS plejer komercijalne klase ~ nedefinisane starosti, TVFM karticu i VHS kasete
u ocajnom stanju (time podrazumevam snimke sa dosta prekida i nastavljanja snimaka kamerom, dosta trzaja u slici, mehanicke deformacije trake na nekim delovima usled "guzvanja" itd...) preporucio bih ti neki od programa Intervideo WinDVR, Cyberlink PowerVCR (ili nesto slicno), dakle, MPEG-2 capture, obzirom da su ovi programi apsolutno imuni na sve pomenute prekide i prakticno sve oblike smetnji na traci. Znaci, pritisnes PLAY na videu, REC u programu, odspavas 3 sata, sledi STOP/STOP/SAVE AS i rezultat je vec na hardu. Koristi neki DVD profil ili jos bolje - napravi neki custom visokog kvaliteta.
(2) Ako je VHS "celovit", nema prekida snimaka (sneg i nagli trzaji na snimku koji nastaju pauziranjem, prekidima i nastavcima snimanja ili usled fizickog ostecenja trake) mozes koristiti PICMJPEG ili HUFFYUV kodek sa labavom (lossles) kompresijom.
Kod grebovanja sa PicMJPEG u normalnim okolnostima (neostecenj VHS) pri full pal rezoluciji i nekim labavijim setovanjima operacija ne zahteva snazan CPU ali zato opterecuje HDD i IDE magistralu. Medjutim, kada dodje do "trzaja" na traci, nagle pojave klasicnog snega - tada i dolazi do nasumicnog gubitka frejmova (sama pojava nije stetna ukoliko se frejm izgubi na 5-10-20 minuta) jer tu brzinu promene ulaznog signala sistem ne moze da isprati i dolazi do desinhronizacije slike i zvuka koje se jedino manuelno moze ispraviti u nekom editoru zvuka (exportujes zvuk u wav i na mestu prekida izbacis odredjenu duzinu trajanja zvuka - za onoliko frejmova koliko je izgubljeno)(a to je u sustini jako dug i zamoran experimantalni postupak posto ni detekcija droped frejmova nije savrsena).
Kasnije ides na konverziju u divx/xvid ili TMPGENC na dvd/vcd... A ako ne zelis da se mucis sa nekim koverzijama vec hoces dobar kvalitet u sto kracem roku koristi neki DVD profil iz programa za mpeg2 capture (1), fajl kasnije provuces kroz neki autgoring program ako hoces dvd_meni (tu mozes da koristis sta god ti padne na pamet: SonicMyDVD, Vegas, Tmpgenc, Nero/Easy video alate itd...) i to je to. To je cak mozda i najbolji postupak, posto izbegavas dvostruku konverziju (picmjpeg>mpeg2) ali nemas mogucnosti dodatne obrade, fltritanja itd...
VHS direktno u divx zaboravi. To je ok metod samo kada je izvor besprekorno "cist" (satelit, kablovska...)
Toliko od mene, posto me ova tema vishe ne zanima :d