Šta je novo?

vazne VHS na DVD

vucko83

Čuven
Učlanjen(a)
26.12.2001
Poena
620
Spremam se da prebacim VHS kasete na dvd.Interesuje me kojim programom i kojim kodecima da postignem najveci kvalitet.Radio sam par puta i nisam bas bio zadovaoljan jer se gubila malo tecnost u snimku,nije "seckalo" ali nije potpuno glatko.Inace imam bartona 2500+,512Mb rama,asus tv/fm i msi fx5900vivo.
Uz to na koje dvd medija da snimam,koji su najsigurniji(pioneer 108d)

....guglaj malo.....
Koliko ja znam ne mozes neki kvalitet da izvuces sa VIVO karticama, a pogotovo sa MSI-om. Po meni najbolji kvalitet se dobija sa ATI-jevim karticama + ne zavisi samo od kartice, vec i o videa, software-a...
Poz.

Ne moram da radim msi-om imam asus tv/fm.
A snasao sam se na netu,skinuo sam tonu materijala i sad cituckam.

vucko83 je napisao(la):
Ne moram da radim msi-om imam asus tv/fm.
A snasao sam se na netu,skinuo sam tonu materijala i sad cituckam.

Pomagaj brate imam slican problem. Naime, juce sam kupio ASUS TV/FM kartu i pokusao da uradim prebacivanje VHS-->DVD ili MPEG2, ali sam imao velik gubitak frejmova. Sa najlosijim podesavanjima opet imam gubitak frejmova. Sta da se radi? Prodavac me je ubjedio sa ne treba da kupujem VIVO kartu jer je dovoljan bilo kakav video ulaz.
Konfiguracija je> XP 2000, 256 DDR Kingston, ASUS A7V600 ploca i Maxtor 7200ob/min.
Sta da poboljsam od konfiguracije da bi ovo moglo da radi?

Hvala. Pozdrav.

Pročešljaj malo po forumu, ima tonu materijala da nađeš. Npr. ukucaj ključne reči "Capture", "Pctv", "VHS2AVI" itd.

U najkraćem, gubitak frejmova najviše zavisi od kvaliteta snimka na video kaseti, a zatim i od fragmentacije hard diska, softvera, podešavanja drajvera, same konfiguracije...

Sa tom tvojom konfiguracijom ne bi trebalo da imaš gubitaka frejmova, dakle pročešljaj malo ovaj forum, i naći ćeš odgovore. Pozdrav!

Koliko sam ja skapirao i radio,prebacivanje u mpeg2 u real time-u izgleda ne ide tako glatko kako sam mislio.Na onom sajtu doom9 imas detajno objasnjenje
u principu treba prvo da se napravi nekompresovani snimak sa onim huffy codecima (20-40Gb) pa se onda radi prebacivanje u mpeg2.I ja sam pokusavao iz home theater i ostalim programa snimim mpeg2 ali se gubio kvalitet.Pogotovo se dobro vidi sa vhs kaseta snimanih kamerom gde kamera leti i to sipadne malo seckavo.

gledao sam malo po forumu i sve me to pomalo zbunjuje... neki kazi uzmi vivo karticu neki tv tuner karticu... malo nejasno.. pogotovo nekome ko se bas ne razumije previse u to.... bio bi zahvalan kad bi mi neko malo detaljnije objasnio tekartice kodirane i *****rije vezane uz to... hvala!

E.....kada bi hteo neko sve lepo da objasni.....ali niko to nece....
Ne znam zasto, ili kriju ili ih mrzi. Mogao bi neko da napravi i neki tutorial sa svim programima, linkovima ka njima pa da ga okaci.

Trazio sam i ja, pitao, ali sve uzlud. Sto vise pitas vise si zbunjen, svako ima svoje misljenje.

P.S. Ne verujem da je tako testo to uraditi, mislim na prebacivanje.

Cekacemo, pa valjda cemo i docekati ali cisto sumnjam :crash:

Pozdrav

Znas kako ja imam i VIVO karticu i asus tv/fm i neku razliku nisam primetio.
Samo je fora kako snimas.Idi na onaj link doom9 imas detaljan tutorial kako da
radis to sam virtualdub-om i nece biti problema.

Nemože se napraviti neko generalno uputstvo jer ljudi rade sa različitim karticama i sa različitim kamerama ili video rekorderima.
Generalno treba voditi računa o puno stvari da bi na kraju dobio kvalitetnu sliku. Odmah da razjasnimo da sa tim karticama ne očekujete vrhunski kvalitet.
Ja kad prebacujem VHS na DVD radim sledeće.
Ja vezujem VHS sa Miro DC10+ karticom vi ćete vezati na ono što imate.
Prva važna stvar nikad ne koristite RF (antenski) ulaz, nego kompozitni ili S. Ako se vezuje kamera FireWire ulaz.
Druga stvar izbor programa pomoću koga se radi capture zavisi kako program i vaša kartica sarađuju, običnu uz kartici stiže i neki program pomoću koga se radi capture.
Treća stvar codec. Capture se radi u nekoj kompresiji koja ima najmanje gubitka na kvalitetu na primer neko reče huffy.
Četvrta stvar prebaciti avi u mpeg pomoću Tmpgenc.
Peta stvar tako dobivene mpegove ubaciti u neki program za DVD autoring meni je odličan DVDLab.
I onda to narezati sa softverom po želji.
To je postupak koji se meni pokazao najboljim.
Naravno uvek mogu da se dese problemi.
Ispušteni frejmovi se dešavaju iz više razloga. Prvi razlog je da imate neki disk iz starije generacije koji nema potrebnu brzinu. Probajte da uradite defragmentaciju možda pomogne. Jedan savet, capture radite na zasebnom disku ili bar particiji. Druga stvar zbog koje se javljaju ispušteni frejmovi je da ste preterali sa rezolucijom, možda vaša kartica nemože da uradi 720x576. Sledeće je da ste stavili kompresuju za koju je vaš računar slab pa nestiže da uradi pa ima ispuštenih frejmova. Ispušteni frejmovi oće da se jave i ako je loš snimak na VHS kaseti.
Vocko83 reče da mu je malo seckavo. To može da se desi iz više razloga. Rezolucija DVD-a je najčešće 720x576 i bilo bi najbolje od početka raditi u toj tezoluciji inače moče da dođe do seckave slike. Vodite računa o fildovima jer su oni najčešći krivac. Proučite malo pojam deinterlace ko ima problem sa seckavom slikom.
Ima dosta toga objašnjeno ovde na forumu samo treba potražiti a šta nema na forumu ima na google.

Samo da se slozim sa merlinom... Svako preskakanje nekog postupka (tipa direktno u mpeg ili divx, filtriranje prilikom capturinga, kompresovanje zvuka...) donosi samo nevolje: preskoceni frejmovi, desinhronizacija, blokovi itd.

Evo, ovo uputstvo sam skinuo sa prethodne verzije foruma, a napisao ga je član Benchmarka - Andjelkoyu. Ovo sam samo Upload-ovao, da se nađe ovde kome treba, a po meni bi trebalo da ide u FAQ. Uputstvo je veoma kvalitetno odrađeno, i pomoglo je mnogima, pa vi vidite. Dobro bi bilo i da se sam autor uputstva javi. Pozdrav!

Copyright (c) Andjelkoyu & Benchmark Forum 2003.
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=26083

Enjoy!!

:type:

Druge reference:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=22924
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=26162
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=26265
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=27353
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=27567
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=35426

A šta misliš kako sam pronašao ove postove? PA KORISTEĆI PRETRAGU FORUMA!!!

Tek sad vidim, zašto je najjači Drapinov avatar.

Prilozi

• Real-Time Capture (DIVX, PICMJPEG, HUFFYUV).zip
    281.5 KB · Pregleda: 413
Poslednja izmena:
Probaj sa Dscaler programom, ja sam ortaku prebacivao nesto sa VHS-a, i ispalo je odlicno, znaci slika vrh, nema seckanja, gubljenja frame-ova...

violinista je napisao(la):
Evo, ovo uputstvo sam skinuo sa prethodne verzije foruma, a napisao ga je član Benchmarka - Andjelkoyu. Ovo sam samo Upload-ovao, da se nađe ovde kome treba, a po meni bi trebalo da ide u FAQ. Uputstvo je veoma kvalitetno odrađeno, i pomoglo je mnogima, pa vi vidite. Dobro bi bilo i da se sam autor uputstva javi. Pozdrav!
Ah... ne znam sta mi bi da kliknem na ovaj dosadni topic danas... pazi kad jos neko cuva ovo uputstvo. The lost treasure. :)

Nije bilo lose koncipirano :) mada bi mogao jedan deblji updejt da padne, ima tu gomile momenata, 'ladno jedna knjigica od 50 strana iz licnog iskustva, a ne kopiranje doom9 "tutorijalcica" gde preskoce sustinu ili vas zatrpaju detaljima da se prosto izgubite... i tome sl... samo kada me ne bi mrzelo...

@ postavljac topica
Dajem ti samo par kratkih nacrta:

Moje skromno iskustvo u konverziji VHS sa komercijalnom opremom (obican kucni VCR i tv kartica) je prilicno ograniceno kada je PicMJPEG kodek u pitanju.

(1) ako imas praistorijski VHS plejer komercijalne klase ~ nedefinisane starosti, TVFM karticu i VHS kasete u ocajnom stanju (time podrazumevam snimke sa dosta prekida i nastavljanja snimaka kamerom, dosta trzaja u slici, mehanicke deformacije trake na nekim delovima usled "guzvanja" itd...) preporucio bih ti neki od programa Intervideo WinDVR, Cyberlink PowerVCR (ili nesto slicno), dakle, MPEG-2 capture, obzirom da su ovi programi apsolutno imuni na sve pomenute prekide i prakticno sve oblike smetnji na traci. Znaci, pritisnes PLAY na videu, REC u programu, odspavas 3 sata, sledi STOP/STOP/SAVE AS i rezultat je vec na hardu. Koristi neki DVD profil ili jos bolje - napravi neki custom visokog kvaliteta.

(2) Ako je VHS "celovit", nema prekida snimaka (sneg i nagli trzaji na snimku koji nastaju pauziranjem, prekidima i nastavcima snimanja ili usled fizickog ostecenja trake) mozes koristiti PICMJPEG ili HUFFYUV kodek sa labavom (lossles) kompresijom.
Kod grebovanja sa PicMJPEG u normalnim okolnostima (neostecenj VHS) pri full pal rezoluciji i nekim labavijim setovanjima operacija ne zahteva snazan CPU ali zato opterecuje HDD i IDE magistralu. Medjutim, kada dodje do "trzaja" na traci, nagle pojave klasicnog snega - tada i dolazi do nasumicnog gubitka frejmova (sama pojava nije stetna ukoliko se frejm izgubi na 5-10-20 minuta) jer tu brzinu promene ulaznog signala sistem ne moze da isprati i dolazi do desinhronizacije slike i zvuka koje se jedino manuelno moze ispraviti u nekom editoru zvuka (exportujes zvuk u wav i na mestu prekida izbacis odredjenu duzinu trajanja zvuka - za onoliko frejmova koliko je izgubljeno)(a to je u sustini jako dug i zamoran experimantalni postupak posto ni detekcija droped frejmova nije savrsena).

Kasnije ides na konverziju u divx/xvid ili TMPGENC na dvd/vcd... A ako ne zelis da se mucis sa nekim koverzijama vec hoces dobar kvalitet u sto kracem roku koristi neki DVD profil iz programa za mpeg2 capture (1), fajl kasnije provuces kroz neki autgoring program ako hoces dvd_meni (tu mozes da koristis sta god ti padne na pamet: SonicMyDVD, Vegas, Tmpgenc, Nero/Easy video alate itd...) i to je to. To je cak mozda i najbolji postupak, posto izbegavas dvostruku konverziju (picmjpeg>mpeg2) ali nemas mogucnosti dodatne obrade, fltritanja itd...

VHS direktno u divx zaboravi. To je ok metod samo kada je izvor besprekorno "cist" (satelit, kablovska...)

Toliko od mene, posto me ova tema vishe ne zanima :d

Boris Lozac je napisao(la):
Probaj sa Dscaler programom, ja sam ortaku prebacivao nesto sa VHS-a, i ispalo je odlicno, znaci slika vrh, nema seckanja, gubljenja frame-ova...
Jos samo ovo: DScaler bih preporucio ali samo sa krajnjim oprezom i to kao poslednju soluciju a ne alat koji treba "svakako koristiti". Na mom 1700xp nema teorije da radi - kakva god "blaga" setovanja da mu podesim (najnovija verzija). Drugo, nikakva vizuelna kontrola jednostavno ne postoji, statistika o dropped frejmovima, zauzetosti prostora, kompresiji, desinhronizaciji - nema pristupacnih rec/stop funkcija, sve je postavljeno samo kao krajnje experimentalni feature jos uvek. DSaler daje odlicnu sliku zbog filtera u realnom vremenu, ali je i CPU zahtevno...

sta mislite o ovoj varijanti?
imam D8 kameru sa analognim i digitalnim ulazima i izlazima...
ako bih VHS video vezao na analogni ulaz, a kameru preko firewire vezao za komp?
da li je ovako uradjen sirovi snimak kvalitetniji, od klasicnog analognog prebacivanja?

hvala...

poz

Znači prvo moraš da snimiš sa VHS-a a kameru pa onda sa kamere na komp. Pa ako ti je kartica losa i ovo nije loše rešenje.

merlin je napisao(la):
Znači prvo moraš da snimiš sa VHS-a a kameru pa onda sa kamere na komp.

mislim da ne mora da se snima na kameru, da se to radi `onfly`...

probacu ovih dana, pa javljam rezultate... ;)

poz

Ajde mi recite ako sam glup ili sam nesto propustio u svoj ovoj prici..
Drug mi je dao neku kasteu da mu prebacim na DVD,da se ne bi zezao
instalirao sam WinDVD creator,izabrao standard play(2h) i +vr disk,lepo prebacio sa video i kliknuo na make movie i narezao dvd.

E sad taj dvd kad pustim u media player-u ide ubrzao po 2 sec za jednu i secka.Kad ga pustim u home theateru ide normalno vreme samo secka da jaja,ne moze da se gleda uopste.Inace dok sam presnimavao sve je bilo tecno u windvd-u.Da nisam trebao da stavim -vr ma sta to znacilo.
Sta je sad koj k.....c :mad:

E da sad sam video da je avi koji je napravljen sasvim u redu,znaci sj....o me je kod pravljenja dvd filma iz avi-ja.

Poslednja izmena:
E ja imam druge probleme.
Koristio sam WinDVR 3. Prebacim sve fino direktno u mpeg2 DVD kvaliteta.
Kad pustim snimak da vidim kako je ispalo shvatim da mi se sinhronizacija (zvuk kasni oko 1s) gubi nakon 50 min pa do kraja snimka. Ne znam sta moze biti uzrok ovome (mozda HDD).

Kad prebacim u DVD format na hard sve isto ostaje po pitanju sinhronizacije. Nema sjeckanja ni gubitka frejmova.

Probao sam i Power Director 3DE, ali tu imam gubitke frejmova tako da je neupotrebljiv.

Za daljne eksperimente mi je mali hard. Sta je dobro za ove stvari: maxtor sata 80, 120 ili 160 GB? Citao sam onaj opsiran opis hardova,a li tu nije navedeno koji model uzeti za sta kao primjer, vec bi trebalo da covjek sam smisli i izracuna na osnovu kodova.

Ljudi uglavnom spominju Virtual DUB VCR + TMPGenc enkoder za rjesavanje problema sinhronizacije. Ono sto sam do sad vido na ovom forumu je da se ljudi trude da mnogo pricaju, a malo kazu. Niko nece da kaze do kraja koji hardver koristi (ploca, HDD, TV ili VIVO, RAM) + detaljno o softveru. Kriju ko zmija noge.

Da li neko moze da navede neku dobitnu (detaljnu) kombinaciju harvdvera i softvera? Ovi sto rade svadbe ubise se od posla i para i sve im radi kako treba, a gomila nas se pati sa raznim glupostima.

Pozdrav.

Vidim pročitao si šta ljudi spominju a da li si probao?
A što niko ne pominje HDD, ploču, RAM je zato što sa tim ljudi nemaju problema.

Malo kasno videš ovo, ali ajd da podelim svoja iskustva:
1. Radio sam sa pctv PCI karticom, i sa ViVo gf4mx karticom. Moj predlog je ViVo kartica, zvog većeg protoka koji daje AGP port u odnosu na PCI magistralu. Sa druge strane, na tv karticama je obično bt878 čip koji je mnogo konfigurabilniji nego filipsovi čipovi koji su na GF ViVo karticama (za rage theater na ATi-ju ne znam), pa se lepe stvari mogu postići prčkanjem po regisrtima čipa (bt tweaker). Moje iskustvo je da je lakše postići zadovoljavajući kvalitet na ViVo nego sa tv karticom.
2. Program koji koristim je VirtualDub Sync, spec verzija programa koji je u stanju da sinhronizuje grebovani zvuk sa slikom u slučaju gubitka frejmova (što je praktično nemoguće izbeći kod VHS traka, zbog oštećenja istih). Dakle, grebuješ, gubiš frejmove, ali zvuk ostaje sinhronizovan.
3. Rezolucija: obzirom da je VHS format koji ima max 250 horizontalnih linija, malo je besmisleno grebovati u višoj rezoluciji od 384x288, ali može (sve se, jel, može, ali ima li smisla). Ne ići NIKADA na neke sulude među korake tipa 640x480 i slično. Ove rezolucije se kasnije postižu prilikom obrade snimka.
Sa TV-a, dakle LIVE program, ide u full rezoluciju 720x576.
4. Kodek: ili Huffyuv (u ovom slučaju spremiti veeellliikiii hdd, jer je ovo looseless kompresija, pa ždere prostor - kvalitet snimka je zato odličan) ili MJPEG (gubitak na kvalitetu je minoran u odnosu na stepen kompresije koja se postiže, a koja se može štelovati po potrebi).
5. Sve dalje je pitanje ukusa: softver za obradu snimka, format (avi, dvd,...)...

Bitno je da je mašina stabilna, da nema konflikta na IRQ-u za tv karticu, da se grebuje na hdd koji je odvojenoj grani, da ništa ali ništa ne krade resurse mašine dok se grebuje, da su drajveri 300% stabilni. Ja sam svojevremeno i na VIA 694 + celeron 633 + pctv + win98 ima perfektne snimke bez lost frames prilikom snimanja live TV, ili VHS traka koje su bile u dobrom stanju (bez zgužbotina i sl). Sada na mašini u sigu, cpu usage ne ide preko 15% pri full res grebovanju.

Čovek je hteo da od VHS-a napravi DVD i u tom slučaju nije besmisleno, nego neophodno grebovanje u 720x576.

uz msi 5900xt vivo se dobija program koji se zove win dvd creator sa njim se prebacuje vhs u dvd (mpeg2) vrlo jednostavno.ako sve uradite kako treba dobicete gomilu vob, bup , iso datoteka,kao na orig. dvd-u. mozete napraviti autoplay kao i meni. prethodno se instalira capture driver koji se dobija uz karticu ili se moze skinuti sa nvidia download aktuelna verzija je 3.10. kada se instalira tv (ili vhs) se moze gledati preko npr. mv2 playera.radio sam i sa msi tv karticom ali nisam dobio ni priblizan kvaliet slike.
p.s. zanimljivo je da niko nije pomenuo prog. gordian knot komplikovan ali savrsen za dalje kodiranje u xvid ili divx. filmovi koje gledamo u nekom kodeku a izgledaju kao da su dvd su kodirani u gordijanu.

merlin je napisao(la):
Čovek je hteo da od VHS-a napravi DVD i u tom slučaju nije besmisleno, nego neophodno grebovanje u 720x576.

Besmisleno u smislu da original signal ima rezoluciju od 200-250 linija, pa se prilikom grebovanja u 576 linija vrši resize, plus ako su te trake snimane sa TV, moguće je da su i interlejsovane. Ovakav snimak je em zamućen, en interlejs je resajzovan, i kad to probaš filterima da popravljaš, nema šanse da ispadne ni solidno, a kamoli dobro.
Sa druge strane, 384x288 nije interlejsovan, lakše ga je obraditi, a i razni resize filteri ti pružaju više opcija da pokušaš da dobiješ dobar kvalitet slike.

Mada, čim ti radiš resize sa manjeg na veće, to nema šanse da da ispadne dobro, gubi se na oštrini i jasnoći slike i to ti je to.

Ovo se odnosi na VHS, koji ima max 250 linija.

Sa SuperVHS, Betom, 8-com, i direktnim live TV grebovanjem je već druga priča, tu je signal kvalitetniji, pa se već njemu prilagodiš.

Poenta je da se pokuša da se gubitak kvaliteta (a svako kopiranje analognog signala nosi sa sobom obavezan gubitak kvaliteta) svede na minimum.

Poslednja izmena:
Za ljubitelje ASUS TVFM

Imao sam dosta problema prilikom grebovanja, ali je juce sve proradilo.

Koristuio sam ASUS TVFM sa Philips SAA7135HL/101 cipom. Ranije se prodavala kartica sa 7134 cipom (ima i veci daljinac u poredjenju sa ovom) pa mislim da je to unosilo zabune na ovom forumu, a i medju nama kupcima.

Elem, da bih razjasnio neke stvari nadjem datasheets od ovih cipova i stvarno vidim da su to odlicne sprave s tim da je zvuk bolje odradjen kod 7135 (ima podrsku za Dolby Prologic Surround 5.1). Kako ce proizvodjac karte da uposli taj cip to je druga stvar. Usput, unutra su dva 9bitna A/D konvertora za obradu videa i 2 A/D 16b za obradu zvuka. Kod obrade kompozitnog signala (2 zice, sto svi radimo) se koristi samo jedan 9b konvertor, a oba se koriste za pravi S-video signal (5 zica). To sto neke kartice ili uredjaji za kompozitni signal koriste isti tip konektora za s-video je obicna prevara.

Problem je pravio asusov drajver koji je jako los(da ne komentarisem prateci softver). Sa njim nisu htjeli da rdae neki pogrami npr. WinDVD creator, PowerVCR i WinProducer.
Nasao sam genericki WDM drajver ovog cipseta na nekom ruskom sajtu (google->) koji je odlican (nov2004, a asusov je iz maja). U drajveru imate spisak TVFM kartica koje koriste Philips seriju cipova 7130-7135 i podesite na vasu kartu.
Usput sam pogasio par procesa, uradio defragmentaciju i to je to.

Capture sam radio pomocu WinDVR 3 u punoj PAL rezoluciji sa ukupnim protokom 7715kB/s (224kb/s za 16b stereo zvuk MPEG Layer II). Video je star, a kaseta u losem stanju, ali je dobijeni rezultat odlican (tj. ne vidi se razlika u odnosu na orginalni VHS koji je sniman kamerom).

Ima neke logike sve ovo sto se gore govori o manjim rezolucijama, ali ja kod mene nisam primjetio neke probleme. Ono sto ja znam je da kartica grebuje analogni signal (+ i - vod), a mi kazemo da hocemo digitalni signal u vecoj ili manjoj rezoluciji i nama to racunar tako odradi. Rezultat zavisi od kvaliteta onog sto ulazi u masinu tj. A/D konvertor, a ako je to 250 linija sta da se radi.

epp je napisao(la):
.......Nasao sam genericki WDM drajver ovog cipseta na nekom ruskom sajtu (google->) koji je odlican (nov2004, a asusov je iz maja). U drajveru imate spisak TVFM kartica koje koriste Philips seriju cipova 7130-7135 i podesite na vasu kartu....
Za ljude sa bt karticama preporučujem drajver sa IU LAB sajta. Tamo ima i dosta dobar program za grebovanje a i još štošta vrednog...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno