Šta je novo?

Vazduh vs Voda

• Začetnik teme Začetnik teme CYK
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mislio sam da je sala ali vidim da ce izmaci kontroli pa da intervenisem. Dakle 3x30dB ≠ 90dB. Subjektivna jacina zvuka se racuna po logaritamskoj skali. 3 decibela odgovaraju duplo jacem zvuku, u slucaju tri ovakva ventilatora (30dB) imao bi buku od oko 35dB.

Paradigma je napisao(la):
Mislio sam da je sala ali vidim da ce izmaci kontroli pa da intervenisem. Dakle 3x30dB ≠ 90dB. Subjektivna jacina zvuka se racuna po logaritamskoj skali. 3 decibela odgovaraju duplo jacem zvuku, u slucaju tri ovakva ventilatora (30dB) imao bi buku od oko 35dB.
Paradigma, pomozi zemljaku koga je izdala sreca *a i mozak jedva sluzi* 😛
Kazi mi molim te formulu prema kojoj se ovo racuna
Poz :wave:

Paradigma je napisao(la):
Pa jedni drugima zagusuju buku... 😀 :d

djuka007 je napisao(la):
Paradigma, pomozi zemljaku koga je izdala sreca *a i mozak jedva sluzi* 😛
Kazi mi molim te formulu prema kojoj se ovo racuna
Poz :wave:

Jačina zvuka može biti objektivna i subjektivna. Objektivna jačina zvuka određena je energijom zvučnog talasa koja se u jedinici vremena prenosi česticama koje osciluju kroz jediničnu površinu normalnu na pravac kretanja talasa. Jedinica kojom se izražava je vat po kvadratnom metru [W/m²].

Subjektivna jačina se opaža čulom sluha. Ona zavisi od objektivne jačine zvučnog talasa ali je ta zavisnost složena jer je uho različito osetljivo na zvukove različitih frekvencija. Da bi zvučni talas izazvao osećaj zvuka, mora imati minimalnu jačinu koja se zove prag čujnosti. Standardni prag čujnosti je 10^(-12) W/m² pri frekvenciji 1 kHz. Maksimalna jačina zvuka koji uho može da čuje ne zavisi od frekvencije i iznosi oko 10 W/m², odnosno oko 140dB.

Decibel se definise kao veličina koja predstavlja logaritam odnosa dvaju intenziteta. Deset puta manja jedinica zove se decibel (dB). Broj decibela izračunava se prema:

n = 10 log (I1/I2) (dB)

U tvom slučaju imaš da je n = 10 log (3xI/I) (dB), pošto je I = 30dB lako ćeš izračunati da je n = 4.77dB i kada to sabereš sa referentnih 30dB dobijaš 34.77dB.

Poslednja izmena:
@Paradigma..lepo objasnjeno..bacite u stickey..sto da ne

Poslednja izmena:
@Paradigma
Pa ne kaze se za dzabe covek se uci dok je ziv...
Hvala care :smoke:

Nazad
Vrh Dno