Šta je novo?

Vase misljenje

vlapet

Čuven
Učlanjen(a)
18.02.2004
Poena
604
Aloha

Zelim da kupim nov komp. Potrebno mi je vase misljenje da li je moj izbor dobar i da li je cena dobra.

Moj izbor je:

procesor + kuler AMD Athlon XP 2600+ box
matična ploča Abit AN7
memorija 512 MB SDRAM DDR400 Kingston

hard disk 160 GB Maxtor MX6Y120M0, SATA
flopi disk 3.5" Sony
dvd-rw Pioneer DVR-108D

grafička karta Asus ATi Radeon 9600XT/TD 128 MB DDR
zvučna karta [integrisana]

mrežna karta [integrisana]
kućište SuperCase 300W

Cena za sve ovo je oko 500 eura. Da li se isplati?

Hvala i pozdrav.

Vlapet

Evo kako bih ja to uradio da kupujem za sebe:

Procesor - nikako nov, osim ako znas da je otkljucan. U suprotnom ostaces zaglavljen na 333Mhz zauvek tj. do sledece promene procesora ili bolje reci cele platforme (menjanje 2600+ za neki bolji 32-bitni procesor nema nekog smisla, pogotovo za ljude koji nemaju para za bacanje). Uzeti kvalitetnu plocu koja zvanicno moze da radi na 200 kao i odgovarajucu memoriju i onda sve to gurati na 333 tj. 166 je najblaze receno greota. Dakle trazi otkljucan procesor po oglasima ili od toga od koga uzimas komp (postoji mogucnost da je isprobao nekoliko primeraka i da ima u ponudi nekog otkljucanog; plati ga i neki evro vise ako treba). Dakle nov i zakljucan procesor ni pod tackom razno. U najogrem slucaju uzmi Semprona 2400+ koji ima mnozilac 10 (10 x 166Mhz) i za koji postoji velika verovatnoca da ce raditi na 10 x 200Mhz (mada je to opet kocka, ali ako krenemo od toga da je u pitanju staro i odlicno TB B jezgro velika je verovatnoca da ce bez vecih problema raditi na 2Ghz).

Memorija - los izbor, ako mislis na Value seriju. Uzmi Corsair Value ima malo nizu latenciju, nesto se bolje kloka (mada nemoj mnogo da ocekujes), a cini mi se i da je jeftinija koji evro. Elem posto vidim da hoces da uzmes ukupno 512MB rama, ja bih u tom slucaju uzeo Geil Value 2 x 256MB (ako to jos uvek moze da se nadje). U tom slucaju dobijas dual ddr (+ 5%, dakle nista specijalno ali sto da ne), kvalitetnu memoriju u klasi Kingston/Corsair brenda, iste cene ali i oklopljenu plavim hladnjacima (nesto sto se vidja samo na ultra brzim memorijama).

Hard - Uzmi WD-a koji dolazi sa 3 godine garancije i uzivaj.

Graficka karta - oko izbora graficke nesto nisam u toku pogotovo sada sa navalom novih karti koje samo sto nisu stigle, kostaju 50 maraka, a brze su i od 9800pro i slicnih prica. U moje vreme 5900xt je bio bolja kupovina od 9600XT.

Kuciste - Ne znam u koju klasu spada pomenuti SuperCase od 300W, ali ako je jeftiniji od 25-30 evra onda je ta klasa smetje. Moja konstantna preporuka po pitanju minimuma izbora napajanja i kucista je DTK 400W (~35 evra) + limarija po zelji (od 5 do 200 evra).

To bi bilo to. Pozdrav i srecno sa kupovinom.

Roy Jones Jr. je napisao(la):
Evo kako bih ja to uradio da kupujem za sebe:

c3 je napisao(la):
ali mislis uzeti bartona ili semprona???
a sta mislis o +50e pa neki amd64

Hvala na komentarima, obojici. :)

Bartona, bolji je a i proveren je!

Amd64 nije samo 50e vise, to je velika razlika trenutno. Bolje je kupiti stariju a proverenu stvar za koju imas sve nego novu koja je jos uvek u pocetnoj fazi. To je neko moje misljenje.

Uskoro donosim odluku pa vas obavestavam.

Pozdrav

V

Poslednja izmena:
Gotovo je

Samo da vas obavestim da je komp stigo ali ima jedno malo ali.

Kada ga palim napise mi failuer - safe test press F1 to continue. Da li neko zna sta da radim i kako to da iskljucim?

Sem toga sve je ok sa kompom i dobro radi.

Pozdrav

V

Vrh Dno