Šta je novo?

Vase misljenje...

klaywert

Slavan
Učlanjen(a)
18.09.2008
Poena
309
Razmisljam oko kupovine nove konfiguracije, neke komponente sam vec odabrao a vi mi recite koju graficku da uzmem, nisam neki veliki zavisnik novih high end igrica i necu ih igrati ali pak hocu dobro (ne najbolju) vec provereno dobru graficku.

ASUS P5QL-PRO
INTEL E8600 ILI E8400
TRANCEND JETRAM 2X1GB KIT (moze savet za neku drugu)
GRAFICKA PREPORUCITE
PSU Chieftec 450W 12CM Active silent (vec ga imam)
CASE TT Soprano RS101 VG7000BWS sa Coolerima od 12CM (stize za koji dan)
HDD STM3500320AS
Sounblaster Audigy 2 (vec ga imam)

Koju bi mi graficku preporucili za to i koji hladnjak za CPU koji je ultra tih, cena ne igra ulogu sto se tice hladnjaka, bitno je da je tih, puno vremena provodim pored PC-a i smeta mi kada se cuje iz kucista.
Sve je promenljivo osim MB i CPU i naravno onoga sto vec imam.

Grafika Radeon HD3850 512mb (HD4850 ako imas ~ 50-70% vise love)

Ako nisi strastveni gamer, 3850-ka ce te zadovoljiti, dok 4850-ka za vise para ce ti pruziti to i vise, na duze staze...

Memoriju bih preporucio OCZ jer je licno imam i moja je sasvim OK... ako overklokujes, dobro je znati da OCZ ima produzenu garanciju za overclock i memorija se sme overvoltovati od 2.2-2.4V u zavisnosti od modela, bez gubitka garancije... mislim da to vazi za XTC modele. Isto tako Geil Black Dragon je super... naravno gledaj da uzmes DDR2 na 1066mhz. Pod uslovom da E8xxx podrzava rad sa 1066mhz, posto znam da AMD chipseti podrzavaju 1066mhz ram samo kad je u konfiguraciji Phenom X3 i X4..

Isto vredi proveriti da li ce ti napajanje od 450W biti dosta za sve to, verovatno hoce ako ne planiras overklok i dodavanje jos kog HDD-a u buducnosti...

Uzmi e8400,e8600 je bacanje para...Sto se memorije tice slazem se sa milosem,ali ni sa trascendom neces pogresiti...isto tako mislim da je bolja varijanta da uzmes neko malo bolje napajanje,ako nista juri ona koja daju 3 godine garacije,po meni ocz 500w je skroz ok za te pare,a ima 3 god garancije

Hvala na savetima, moje napajanje je staro vec jedno 3 god, gura sve ono sto ste videli u profilu i to bez poteskoca u istinu cak sam prezadovoljan sa njim. Sto se overclocka tice, to nikad ni na jednoj masini nisam radio pa necu ni sad, nemam potrebe za tim. Treba mi komp sa kojim cu biti miran opet jedno 3-4 god kao i do sad sa nekim minimalnim ulaganjima.
A za ati ne znam, prijatelj je uzeo 3870 Gainward i ventilator mu je bucniji od mog celog kompa.

Hvala na savetima, moje napajanje je staro vec jedno 3 god, gura sve ono sto ste videli u profilu i to bez poteskoca u istinu cak sam prezadovoljan sa njim. Sto se overclocka tice, to nikad ni na jednoj masini nisam radio pa necu ni sad, nemam potrebe za tim. Treba mi komp sa kojim cu biti miran opet jedno 3-4 god kao i do sad sa nekim minimalnim ulaganjima.
A za ati ne znam, prijatelj je uzeo 3870 Gainward i ventilator mu je bucniji od mog celog kompa.

gainward ima svoje kulere. Uzmi ASUS 3850, neces imati tih problema. 400W je nedovoljno za tvoju konfiguraciju. Moraces novo napajanje. Imas jeftina LC power napajanja, za 40 evra. To ti preporucujem.

gainward ima svoje kulere. Uzmi ASUS 3850, neces imati tih problema. 400W je nedovoljno za tvoju konfiguraciju. Moraces novo napajanje. Imas jeftina LC power napajanja, za 40 evra. To ti preporucujem.

Kad vec dajem 500e za racunar necu sigurno kupiti LC napajanje.

Danas je stiglo kuciste i moram reci da sam odusevljem kvalitetom izrade i izgledom, mnogo je lepse nego na slici. Tako da se razmisljam cak o TT napajanju ima li neko iskustva sa njima?

Procesor: Uzmi 8400. 8600 je bacanje para.
Ploča: Ok
Memorija: Ok
Grafička: Asus 3850
PSU: Corsair HX520. Ultra tiho i pouzdano napajanje sa 5 godina garancije.

I to ti je to. :wave:

Kad vec dajem 500e za racunar necu sigurno kupiti LC napajanje.

Danas je stiglo kuciste i moram reci da sam odusevljem kvalitetom izrade i izgledom, mnogo je lepse nego na slici. Tako da se razmisljam cak o TT napajanju ima li neko iskustva sa njima?

Dobra su ona, nego su malo skuplja u odnosu na neki OCZ ili Chieftec, mislim da bi bolje bilo da uzmes jedno od ta dva i ustedis malo para za ostale komponente... nije to puno skuplje, nekih 5-10eur zavisno od napajanja (snage), ja bih preporucio OCZ 600w StealthXStream (~75eur), ono je dosta tiho a i radi dobro. Ja licno uvek uzmem jace napajanje nego sto mi treba jer nikada ne znam kada cu uraditi upgrade, a volim da napajanje ne menjam neko vreme. Sta ja znam kad cu dodati 3 HDD-a ili ubaciti 4870x2?! 😀
Eventualno mozes ustedeti malo para ako uzmes ST/550W ATX ThermalTake 12V 2.2/14 cm FAN (~55eur), koje je 50W slabije od OCZ-a, ali i ~20eur jeftinije... ako ne planiras neki jaci upgrade (kao sto sam ja uradio sa X2 na X4 9950BE) 550W ce ti biti vise nego dovoljno...

Koliko te izadje tvoja konfiguracija iz prvog posta sa nekom HD4850 (~135eur)?

Isto se slazem da je bolje uzeti E8400 (~125eur) umesto E8600 (~205eur)... realno se ne isplati imati extra trosak od 100eura za samo 300mhz ubrzanje CPU-a, a pomenuti procesori imaju istu kolicinu kesa i sve (citaj: sve je isto sem MHz). Zaboga pa za 200eur kolko je E8600 mozes ladno uzeti Q9300 (~190eur) i jos ti ostane 15eur 😀

Isto treba imati na umu sledecu stvar... dok imati 6MB L2 stvarno vredi, odvagaj perf/price ratio sa E7200 (~85eur)koji ima 3MB L2, sto je 40eur manje od E8400... E8400 je difinitivno bolji procesor, ali pitanje je za sta tebi treba i kako ces ga koristiti... pogledaj uporedbu na: http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/core2duo-e7200_4.html#sect0 pa se onda odluci za procesor... evo i jedna slika uporedbe
t2.png

Samo treba imati na umu da je E7200 za koji gore vidis testove "nabudzen" da radi na 7x333Mhz umesto defaultnih 9.5x266Mhz... Lol, sta se i ja zamajavam kad si lepo rekao da neces OC (iako ovo i nije neki OC posto se radi o Intel procesorima 😀)...
Idi procitaj sa onog linka testove... ako mislis da 40eur nije vredno malo budzenja, uzmi E8400 u suprotnom E7200 ce ti odraditi posao sasvim ok.... Evo kolka je razlika u nekim programima (citaj: NE SVIM) kad se E7200 nasvira na 9.5x333mhz 😀 http://www.legitreviews.com/article/690/12/, ali opet 3MB L2 manje se najvise primeti u igrama... (5-15% usporenje)

Ako si pak odvojio pomenutu sumu za E8600 (205eur) onda bih rekao da uzmes Q9300 i pridruzis se nama quad-core momcima 😀, Igre ce ti verovatno raditi isto kao na dual-core, ali ces zato overall imati bolje performanse u svemu...

Poslednja izmena:
Dva posta gore sam napisao da ste me ubedili da uzmem E8400, taj ati mi je previse jak, ne treba mi gamerska masina. Necu igrati Crysis i COD4 itd, a za sad skoro da i nema strategije (koje jedino igram) a da ne mogu da igram i na staroj masini. Tako da ATI serija 3 ce mi biti sasvim ako ne i vise nego dovoljna, samo da ima HD output

Zacudio bi se kad bi video sta je sve covek u stanju da igra kad ima dobru grafiku 😀
Ok onda, ali rekao sam 4850 samo jer je mnogo bolja kartica za malo vise para... i ja imam 3870 i sasvim je OK, sve radi na max podesavanjima, cak i Crysis na High u WinXP, u Visti vec ne moze na Very High... padne framerate na ~20-23fps...

Doduse nisam probao sa novim Quad Core CPU i 4gb Ram-a, a verovatno bi radilo i brze jer Crysis provereno podrzava multi-threading, odnosno rad sa 4 jezgara...

A realno gledajuci koji god 3870 uzmes bice bucan dok igras igrice. JA predlazem ovaj kao moj PowerColor sa DDR4 i hladjenjem od Zerotherma, bucan je kad igras, ali kad ne igras ventilator se prakticno ne pali... jedina mana joj je sto je hladnjak tezak i pod tezinom se savija PCB grafike...

I koja ti je na kraju finalna konfiguracija? Ostajes sa Asus P5QL Pro i transcend?

Definitivno ostajem pri ASUS P5QL Pro, a obzirom na finansijko ogranicenje bice ili transcend jetram 2x1 gb kit pc800 ili kingston hyperX low latency takodje 2x1 gb kit, jedino me sada davi graficka kartica, tj koju uzeti. Ne bih previse da smaram ovde i da filozofiram ali mislim da ce to biti ASUS 3870. Kako sam gledao po netu ta je najtisa u odnosu na MSI i Gainward, cak mi se i svidja XFX GF NVIDIA 8800GT 600MHz 256MB DDR3 DUAL DVI, PCI-E Alpha Dog Edition ali nikog nemam da mi kaze kakvo je iskustvo imao sa njom.

PA dobro vidim da je taj Jetram dzabitis, ali opet za samo 10eur vise mozes uzeti neki OCZ, GEIL ili KINGSTON i to CL4...
A moja preporuka je da uzmes grafiku sa minimum 512mb DDR-a, 3870 je malo jeftinija varijanta od 8800gt, ali je i malo slabija... Primetio sam da Asus ima dosta slican hladnjak Powercoloru. Realno pri igranju svaka od ovih kartica ce praviti buku, a eto ja ti predlazem Powercolor jer je i on za zericu jeftiniji od Asus-a i ostalih...

ploca - vec si izabrao Asusa. Nista lose nisam chuo za tu plochu!

procesor - dobro su te ubedili za E8400. Za oko 120 evra, tu neces pogresiti, mada trenutno moze da se nadje i E8500 za oko 135 evra!

memorija - koliko para toliko muzike. Ja preferiram Geil, Kingston HyperX, OCZ. Ako ne nadjes nishta povoljno, imas kod mene 2x1GByte Geil Black Dragon 4-4-4-12 DDR2-800. Extra memorija, nije poshteno ni prashinu osetila, samo sto sam ja preshao na OCZ Reaper DDR2-1200! Sweet 🙂 Inache radi na oko 900Mhz na 1.8V. Cena oko 25 jura (kad se setim da sam je ja platio preko 50... 🙂 )

grafika - najbolje pogledaj sam na http://www.tomshardware.com/reviews/Best-Graphics-Card,2033.html
Pratim taj site vec dugo godina i covek ne greshi kada su grafe u pitanju! Apsolutno najbolji site za preporuku u kupovini! U najkracem:
za 100$ najbolje su Radeon HD 3870 i GeForce 9600 GT ravnopravno,
za 120$ GeForce 8800 GT 512MB (aka GeForce 9800 GT 512MB)
za 170$ Radeon HD 4850.
Odnos cena kartica na nasem trzistu je oko 100$ = 80evrica, pa sam izaberi. Prvo odluchi koju ces klasu, pa onda pogledaj reviews po netu - koja ti se svidi po karakteristikama, izaberi je!

napajanje - ako hocesh nesto u klasi 450W, apsolutni best buy kod nas je Corsair VX450W. Pogledaj malo po net-u, previshe je mocno za te pare! U klasi iznad opet Corsair VX550W i HX520W (malo skuplje)

kucishte - nabavio si

HDD - najbolji odnos cena/velichina diska trenutno je u opsegu 500-750 Gbyte. Sta god da uzmes u toj klasi neces pogreshiti!

zvuchna - bilo koji soundblaster

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno