Šta je novo?

Vasa iskustva sa FEDEX-om, UPS-om i DHL-om?

DiSLOcAtEd

Čuven
Učlanjen(a)
08.01.2002
Poena
620
Zdravo svima. Obzirom da narucivanje s Interneta i nije vise tako stran pojam kao do nedavno, interesuje me kakva su vasa iskustva sa gore pomenutim kompanijama. Napisite sve, od prosecnog vremena za koje stigne, pa sve do cene (koja mi u ovom trenutku predstavlja glavni kriterijum). Zasto ovo pisem? Naime, na UPS-ovom sajtu postoji interesantan "kaklulator" Calculate Time&Cost i nakon unosenja podataka koji su potrebni (velicina paketa, vrednost od nekih 15-ak dolara itd.) je elegantno izracunao da bi shipping cost iz Amerike do ovde bio oko 110 dolara. Malo mnogo, zar ne?
Pozdrav

P.S. Nazalost, na Fedex-ovom i DHL-ovom sajtu nisam nasao nista slicno, u najboljem slucaju moze samo da se izracuna vreme pristizanja posiljke.

PC Press ima jako losa iskustva sa DHL-om, zato koriste Fedex i UPS.
Poslednja losa situacija sa DHL-om se desila kada je stizala jedna maticna iz GA, ljudi su spakovali reklamne zastavice u paket i nisu ih upisali u deklaraciju. Suma summarum, DHL-ovci su napravili nevidjenu pometnju oko toga, chak su trazili i pismo izvinjenja od GA zbog takvog propusta. Na extra vazan paket se cekalo 5-6 dana vise nego sto treba...
Ja bi rekao : "you suck"...

nesharm, hvala na informacijama.
Pratim nekoliko stranih foruma i izgleda da nijedna od gore pomenutih firmi nije imuna na povremene "gafove" :). Samo sto u tom slucaju, musterije momentalno kontaktiraju kako firmu od kojih je roba narucena, tako i firmu koja je vrsila transport, i u velikom broju slucajeva stvar se zavrsi tako sto firma posalje novu posiljku, a zatim naplacuje od UPSa/Fedexa ili koga vec nastalu stetu. Mene prevashodno interesuje kolike su orijentacione cene transporta iz nekog dosadasnjeg iskustva, jer ovaj primer koji sam naveo za UPS me je zaprepastio. Nisam ocekivao da bude bas dzabe, ali takodje nisam ocekivao i da bude nekoliko puta veca od cene samog proizvoda :D

P.S. Nisam napomenuo da je jedini dostupan servis UPSa kod nas Worldwide EXpress, dok situacija nije sjajna ni u vecem delu Evrope (cini mi se da je izuzetak samo UK)

Ja licno, koristo sam dhl za posiljke iz SAD u jugu, dok sam fedex koristio u samom SAD (dok sam tamo boravio). Nisam imao problema sa njima i sve mi je dolazilo vrlo brzo (par dana najduze, od kako mi potvrde mailom da su poslali). Inace, kad se nesto prisetim, dhl je funkcionisao i dok je zemlja bila pod jacim sankcijama (1998).
Ono sto nisam mogao da izvedem je da narucim stvari (hemijske supstance) koje stizu na suvom ledu (-70C) jer to nisu hteli tada (iz SAD) ovde da transportuju. Sada nema problema, pa ce za lovu da transportuju prakticno sve izuzev npr. lesheva.
Druga je prica sto se uglavnom ne isplati ukoliko je vrednost posiljke manja od npr. oko 500e jer onda taj transport iznosi vise od npr. 10% vrednosti posiljke, ukoliko neko ima nameru da narucuje komponente preko neta.
Posto ponekad imam potrebu da licno narucim stvari iz inostranstva, to uglavnom uradim tako sto kontaktiram rodjake da oni to sebi naruce u maticnoj zemlji, a onda da mi oni posalju klasicnom&jeftinom postom. Tako mi uglavnom ne prodje duze od mesec dana (od kako oni naruce), pa posto mi se ne zuri onda mi je to najisplatljivije.

Ako se dobro secam, kada mi je bilo potrebno da brzo aplikujem za SAD vizu, transport (iz SAD) par papirnih dokumenata koji su mi na kucu stigli dhl-om je placen oko 60ak $. Ne isplati se, cini mi se, ukoliko bas nemate vrlo bitne&hitne razloge da vam nesto stigne najbrze moguce.

Poslednja izmena:
Ma ja sam nešto za posao slao u Nemačku DHL-om pre jedno dva meseca i koštalo je oko 3000din za tri A4 papira. Skupo je to, jako.

Ja sam vrlo nezadovoljan, ali pre bih rekao da je greska do nasih ******a sa carine nego do tih dostavljaca koji u ovim uslovima ipak solidno i uglavnom korektno rade...

Upravo ovih dana smo imali jako puno problema. Posiljka AMD-a koja je sadrzala socket 939 procesor, plocu i memoriju "nije prosla". E onda sledi sou u trajanju od 12 dana, dostavljanje raznih izjava, resenja, odluka...epilog svega, da ta skalamerija dodje kod nas na test nas je kostalo 10k dinara, recimo vise od penzije jednog od mojih roditelja. AMD nece da cuje da pokrije te troskove a procesor naravno vracamo njima, opet DHL-om...

Cooler Master pre neki dan poslao vodeno hladjenje i napajanje za test. Opet nece niko da saslusa o cemu se radi iako je covek iz CM-a napisao original statement na memorandumu kako se radi o prerelease uredjajima, da su namenjeni iskljucivo za testiranje i da nemaju komercijalnu vrednost. Nakon sto me je zena carinik na aerodromu koliko toliko saslusala, nailazi sef koji saslusao dve reci nije i u prolazu kaze: "ti tu nesto muvas, naplatite mu punu carinu"! Ali nema pojma o cemu se radi!!! Meni kratak filtilj, i pred celom smenom tom ostatku Slobinog rezima saspem buljuk psovki kakve samo valjda mi na Dorcolu znamo :D

Malo mi je falilo da ga prebijem pred svima, odem nakon toga u carinsku unutrasnju kontrolu da skrenem paznju na njegovo ponasanje i da im uredno napomenem da cu sledeci put za to nevaspitanje da ga isamaram tamo pred svima. Klosari bre sve...

Epilog, zahvalicu se strancima za ubuduce, ljudi ne mogu da shvate da i pored takvih napomena koje uredno salju, nema nikoga da to objektivno sagleda i saslusa. Luda zemlja bre...

@ DS9: Vidis, to i mene interesuje. Minimizacija transportnih troskova :d. Pomisljao sam i na slanje obicnom postom, jedino sto me brine u tom slucaju su lepljivi prsti (nasih) postara&carinika :D:D, narocito u prethodnom periodu, kada su povremeno ljudima stizala otvorena pisma, a desavalo se da i uopste nisu stizala (iskreno ne znam da li se to i sada desava). Mozes li da mi kazes, ako nije tajna, koliko je otprilike kostalo slanje na taj nacin?
@ Peca: Ne znam sta da kazem :( Jos ce dosta vremena proteci dok neke stvari dodju na svoje mesto, ukoliko se to i desi. Sticajem okolnosti, otac trenutno vadi neke papire, i svaki put se ponovo razocaram "razvijenoscu" birokratije. Da bi izvadio najjednostavniji dokument/potvrdu potrebna je gomila strpljenja&vremena. Luda zemlja bre.... :smackbum: :banana: :p
P.S. Sentenced: Hvala.
P.P.S. DS9. Skorije sam procitao da americki federalni zakon zabranjuje slanje aerosola vazdusnim putem, a i na Fedexovom sajtu (calculate shipping time) prilikom odabira vrste posiljke sam primetio da je isti jako probirljiv tj. malcice je redukovan broj dozvoljen stvari koje mozes primiti ovde.

ups je mene ispalio zbog jednog pogresnog slova u imenu (a cela tacna adresa je bila) su 40 dana kasnili i sa isporukom i naplatili mi ovi sa aerodroma lezarinu (iste vrednosti kao i paket).

Naravno trzisna inspekcija je resila lako problem u moju korist tako da sam dobio pare nazad i prevalio trosak na pravog krivca.

UPS ovaj nas izbegavajte kako mozes...

Regularna posta ce pre odraditi posao korektno...

Ja sam preko regularne poste trebao da primim paket (dodushe isto za firmu) i na carini su mi rekli da ne mogu da preuzmem paket i da platim za njega vec da moram da angazujem shpediciju. Svadjao sam se jedno 15min sa radnicom na shalteru da mi i to kaze jer su mi jednostavno rekli nemate papire, i to je to. Paket je imao 300g. I tako sam joj ja onda fino rekao, ako je tako ondaq ga zadrzite zabole me q****. :p

Nasi predstavnici kurirskih kompanija se stvarno trude oko toga ali carinici su cisti kriminalci. Desava se da lepo opeljese paket pred ocima coveka iz kuriirsko/spediterske firme. Znam to zato sto sam neko vreme i sam radio u jednoj od tih ( da ne reklamiram). Ako nekom treba pomoc oko nekog narucivanja neka se obrati na PM pre nego sto poruci pa da napisemo mail nekim kolegama tamo pa da pokusamo da to organizujemo na najbezbedniji/ bezbolniji nacin za sve. Dok sam radio gledao sam kako prolaze paketi od 1000 DM kao reklamni materijal bez carine. Lezarina mora da se plati jer to naplacaje AB bez obzira na vrednost ili razlog zbog kojeg paket tamo stoji. Uh kakav konfuzan post.

Peca je napisao(la):
Ja sam vrlo nezadovoljan, ali pre bih rekao da je greska do nasih ******a sa carine nego do tih dostavljaca koji u ovim uslovima ipak solidno i uglavnom korektno rade...

Sa carinicima se teško izlazi na kraj, osim preko špeditera, koji su opet k****i slične sorte, ali može jeftinije da se prođe.

Peca je definitivno u pravu! Carinici su gamad, koje ni RAID-om ne moz' da savladas. Ja nikad nisam imao problema sa DHL-om ili UPS-om, ali zato sa carinom nasom, katastrofa. Pre neku godinu, neki profesor sa UCLA univerziteta, koga sam molio da mi posalje knjigu to lepo i uradi, naravno, DHL-om, stigne za par dana na carinu. Uredno ja dobijem obavestenje da treba se javim u zgradu PTT-a u Slobodana Penezica Krcuna, radi preuzimanja posiljke. Elem, tu nastaju problemi. Carinik (zenska osoba, uz to i retardirana valjda) me udavio. Iako je na posiljci pisalo "printed matter" i "gift", ova guska resila da ocarini knjigu pa to ti je, ni manje ni vise nego 100$, a vrednost knjige na amazonu tada bila 75$, katastrofa. Svako objasnjavanje bilo prakticno nemoguce... Da ne pominjem da sam morao 3 puta da dolazim u Bg (zivim u Kragujevcu), jer su mi bile potrebne neke potvrde, pecati....Klasican *****izam.

Nazad
Vrh Dno