Šta je novo?

Vasa iskustva sa CD-R 90

voyager

Čuven
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
650
Da li vredi reyati DivX na medije od 90 min tj. da li su tako rezani diskovi citljivi u prosecnim CDROM-ovima kakvi se srecu po masina starim do 3-4 godine.Naravno mislim na diskove snimane na nekim razumnim brzinama imajuci u vidu medij. Da li postoji bilo koji nazovi firmirani disk od 90min npr. Smartbuy.

Pa pazi ja nikako nisam za tu varijantu.. Ranije sam se isprimao na te diskove i pokazali su se kao ochajni..Prvo shto su teshko citljivi na starijim chitachima (24x pa na dole) a i na novijim se sporije chitaju zbog gushceg zapisa i mnogo ima buke dok se chitaju..sve u sveme ja kazem NE

OK, sporije se citaju ali u review koji je uradio Tom kaze da su ti diskovi savrseno citljivi cak i na standalone CD player-ima i car audio sitemima raznih generacija, naravno, u pitanju je bila snimljena muzika.

Pa ...

Postoji 90+ SmartBuy. Moguce je narezati ga do 94 min 28sec.
Provereno da mnogi citaci glupave sa njim. NEC-a necu ni da pominjem.
Sto se tice "Audio" diskova, tu je malo drugacija prica, zato i stariji modeli uspevaju da reprodukuju diskove preko 80min.
Ali sto se tice data, DivX isl. kompilacija, sa njima imaju probleme i DVD citaci!

Da li to kazes samo u vezi SmartBuy-a ili mislis na sve CD-R 90 diskove koje si porobao. I na kojim brzinama je rezano posto mi se cini da je to presudan faktor.

Pa ono ako ubadish 90 min diskove u neki cd player (mislim na audio) retko koji ce moci da ih prochita a da ne preskache:(

Da vas ne bih previse smarao, evo scenaria koji sam zamislio pa vi recite da li ima svrhe: prebacim svoj omiljeni film sa DVD-a u DivX. Posto sam to prilicno dobro savladao uz sve finese koje su za to potrebne interesuje me zaista kvalitet, zato to i radim sam a ne uzimam ove budzevine koje se valjaju. Zato i hocu da to rasirim na 800 MB jer me 2CD-a ipak smaraju.To bih snimio na TEAC-u 4x4x32 ako treba i na 1x. Nsaravno takav disk bih ustupio po nekom ortaku i sl. i zato me interesuje citljivost toga na raznim masinama.Eto, sta vi mislite?

voyager je napisao(la):
Da li to kazes samo u vezi SmartBuy-a ili mislis na sve CD-R 90 diskove koje si porobao. I na kojim brzinama je rezano posto mi se cini da je to presudan faktor.

Smart je "markiran". A odnosi se na sve koje sam probao(nekih 4 NoName-a pride). Mada program ne uspeva da identifikuje ni SmartB.
Definitivno: ako je za tvoju licnu upotrebu: No Problem. Ali ako hoces da isprobavas na raznim masinama/citacima: zaboravi.

Ne kapiram o cemu je rec ovde. Imam narezano nekoliko 90-o minutnih cd-ova i ni sa jednim nisam imao nikakvih problema. Dva su audio cd-a i rade savrseno normalno na mom cd-playeru, ostalih nekoliko su data cd-ovi i nisam primetio jos uvek nikakve probleme u citanju ni na dvd-romu (lite-on) niti na rezacu. Zaboravih da kazem da je jedan smart-buy, ostali su neki noname cd-ovi, bez razlike...

Pa mozda radi kod tebe.. ALi u vecini cd player koji poseduju ljudi kod nas preskachu pesme ako je rezano na 90min diskovima. Bila je opaka ispala kada je to bilo donesheno na zurku:(

leksa je napisao(la):
Ne kapiram o cemu je rec ovde.

Pa AUDIO cd je harverski podrzan od strane samih citaca. Zato se vecina i snalazi sa njima. I dosta novih citaca. Medjutim, cak i Pionner DvD-i, Marantz i jos neki imaju problema sa >80 min. diskovima. Kod DivX-a, veruj, ima mnooogo vise problema. LiteOn, LG, i jos poneki kraljevi overurna lako izlaze na kraj. Ali ostali...:(

BokiPK je napisao(la):
Pa AUDIO cd je harverski podrzan od strane samih citaca. Zato se vecina i snalazi sa njima. I dosta novih citaca. Medjutim, cak i Pionner DvD-i, Marantz i jos neki imaju problema sa >80 min. diskovima. Kod DivX-a, veruj, ima mnooogo vise problema. LiteOn, LG, i jos poneki kraljevi overurna lako izlaze na kraj. Ali ostali...:(

Izvini, nisam bas najbolje skapirao. Kako mislis audio cd je hardverski podrzan? Pa rec je o standalone hi-fi cd player-u, kako ce drugacije da bude podrzan? Samo kazem da kod mene nikakvih problema nema sa citanjem 90min cd-ova ni u obicnom (hi-fi) cd playeru ni u dvd-romu odn. rezacu (bili to audio cd-ovi ili data). Bar dosad nisam imao.

leksa je napisao(la):
Izvini, nisam bas najbolje skapirao. Kako mislis audio cd je hardverski podrzan? Pa rec je o standalone hi-fi cd player-u, kako ce drugacije da bude podrzan? Samo kazem da kod mene nikakvih problema nema sa citanjem 90min cd-ova ni u obicnom (hi-fi) cd playeru ni u dvd-romu odn. rezacu (bili to audio cd-ovi ili data). Bar dosad nisam imao.

Mislim na drajvove. Kad reprodukuju AudioCD za to im ne treba softver. Pa se ponasaju i kao standalone plejeri. A sto se tice DATA cd-a, kojima i pripada DivX, to je sasvim druga prica.

Zaboravio sam da napomenem jako vaznu stvar, a verujem da je vecina vas i upoznata sa tim, a to je da se 90-o minutni cd-ovi ne rezu brze od 12x (a pozeljno je i sporije), bar nije preporucljivo posto onda nastaju upravo problemi sa citljivoscu.

voyager je napisao(la):
Da vas ne bih previse smarao, evo scenaria koji sam zamislio pa vi recite da li ima svrhe: prebacim svoj omiljeni film sa DVD-a u DivX. Posto sam to prilicno dobro savladao uz sve finese koje su za to potrebne interesuje me zaista kvalitet, zato to i radim sam a ne uzimam ove budzevine koje se valjaju. Zato i hocu da to rasirim na 800 MB jer me 2CD-a ipak smaraju.To bih snimio na TEAC-u 4x4x32 ako treba i na 1x. Nsaravno takav disk bih ustupio po nekom ortaku i sl. i zato me interesuje citljivost toga na raznim masinama.Eto, sta vi mislite?

Mozes kompresovati film u OGG kontejner file velicine 800MB i to regularno rezati na obicne 80min diskove, ne trebaju ti 90min diskovi za to.
Drug je tako ranije kompresovao i CD su bili sasvim ok sto se citanja i 'sekovanja' filma.

leksa je napisao(la):
Zaboravio sam da napomenem jako vaznu stvar, a verujem da je vecina vas i upoznata sa tim, a to je da se 90-o minutni cd-ovi ne rezu brze od 12x (a pozeljno je i sporije), bar nije preporucljivo posto onda nastaju upravo problemi sa citljivoscu.

To je vazilo zbog "PUCANJA" diskova, ne zbog citljivosti.
Btw, bas sam testirao: pustio sam na 32x i na 12x, gorenavedeni smart.
Isto su (ne)citljiva oba primerka: bez problema ih citaju Toshiba DvD, LiteOn DvD i rezac(koji je i izveo rezanje), Teac40x rezac, a problema ima Pioneer(!) DvD, jedanSamsung CDR i jos neki.
Inace istu krivu citanja daju oba CD-a.

Vrh Dno