Šta je novo?

Variable bit rate ili constant bit rate?

zak

Slavan
Učlanjen(a)
23.08.2005
Poena
319
Variable bit rate ili constant bit rate?

Znaci obradio sam materijal i sad zelim da ga sacuvam na dvd-u u dvd formatu tj da mogu da ga reprodukujem na tv-u i sad ostala mi je samo jedna nedoumica sta da stavim na video variable ( VBR ) ili constant ( CBR ) isto pitanje vazi i za captur-ovanje sta od ta dva da izaberem?

Varijabilni bitrate je bolji, daje bolji kvalitet pri istoj veličini materijala. Uvek biraj VBR naročito ako snimaš za gledanje na plejeru gde možeš da vidiš da nema zastoja u reprodukciji, tj. na svom sopstvenom. CBR biraj za svaki slučaj ako snimaš disk drugima a ne znaš kakav imaju plejer. Neki krševi imaju starije procesore koji bolje reprodukuju CBR.

Znaci obradio sam materijal i sad zelim da ga sacuvam na dvd-u u dvd formatu tj da mogu da ga reprodukujem na tv-u i sad ostala mi je samo jedna nedoumica sta da stavim na video variable ( VBR ) ili constant ( CBR ) isto pitanje vazi i za captur-ovanje sta od ta dva da izaberem?
pa naravno cbr i obavezno što manji bitrejt (jako poželjno ispod 2mbps za mpeg2)
tako ćeš smestiti dosta materijala u naj lošijem kvalitetu, što je verovatno i cilj.
obzirom da snimljeni materijal više niko nikada neće ni gledati mislim da su navedeni parametri sasvim zadovoljavajući.

Darth Zool je napisao(la):
obzirom da snimljeni materijal više niko nikada neće ni gledati mislim da su navedeni parametri sasvim zadovoljavajući.
Ha,Ha,HA...
VBR naravno.

pa naravno cbr i obavezno što manji bitrejt (jako poželjno ispod 2mbps za mpeg2)
tako ćeš smestiti dosta materijala u naj lošijem kvalitetu, što je verovatno i cilj.
Apsolutno se slazem samo prvih pola sata turis onako na 8000 jer ostlo stvarno niko i ne gleda

O ovome nisam nikad razmisljao, ali pogledavsi ovu temu bacio sam se na razmisljanje i kad sam dosao kuci pogledao sam kako kod mene stoji i u ChrisTV sa kojim uvek radim capture ne stoji ni cbr ni vbr, nego average. Tako je po defoult-u i to nikad nisam menjao, niti sam znao da to ima veze sa kvalitetom materijala koji se snima, inace svaki capture je ok kvaliteta. Posto snimam svadbe i ostala veselja koja se gledaju na standardnom dvd-ju na tv-u, kvalitet je isti kao original kaseta. Snimam u pal 1/4 dvd, bitrate oko 3000, 352x288 pa 3 sata materijala stane na jedan dvd, sto mi je najbitnije. Nemam sad vremena ali pokusacu pod istim podesavanjima, da probam cbr i vbr da vidim dal ima razlike i kolika je.
A sta onda u seloj prici predstavlja taj average?

urospo je napisao(la):
O ovome nisam nikad razmisljao, ali pogledavsi ovu temu bacio sam se na razmisljanje i kad sam dosao kuci pogledao sam kako kod mene stoji i u ChrisTV sa kojim uvek radim capture ne stoji ni cbr ni vbr, nego average. Tako je po defoult-u i to nikad nisam menjao, niti sam znao da to ima veze sa kvalitetom materijala koji se snima, inace svaki capture je ok kvaliteta. Posto snimam svadbe i ostala veselja koja se gledaju na standardnom dvd-ju na tv-u, kvalitet je isti kao original kaseta. Snimam u pal 1/4 dvd, bitrate oko 3000, 352x288 pa 3 sata materijala stane na jedan dvd, sto mi je najbitnije. Nemam sad vremena ali pokusacu pod istim podesavanjima, da probam cbr i vbr da vidim dal ima razlike i kolika je.

Ovde se uopšte ne govori o capture procesu već o konverziji već skinutog materijala sa kamere u mpeg2...

Bitate se namešta u programu kojim radiš tu konverziju...

Inače, ja stalno držim CBR, 8000, po prinicipu - jedna miniDV kaseta (60 min) = 1 DVD disk. Naravno, ostane još dosta prostora na disku, ali ko će to ionako gledati (60 min. je maksimum za neko držanje pažnje, a ovako je i u maksimalnom kvalitetu). Ako baš hoću da strpam više na disk, spuštam bitrejt na 5000-6000 i to je to...:)

Poslednja izmena:
Covece 3 sata na DVD...352x288....mnogo osakaceno.Snimis lepo sat vremena na jedan DVD...720x576 CBR 8000 ili VBR 9199 i dobijes maksimalni kvalitet.Cena DVD medija je smesna tako da to ne bi trebalo da bude ogranicavajuci faktor.

urospo je napisao(la):
... kad sam dosao kuci pogledao sam kako kod mene stoji i u ChrisTV sa kojim uvek radim capture ne stoji ni cbr ni vbr, nego average. Tako je po defoult-u i to nikad nisam menjao, niti sam znao da to ima veze sa kvalitetom materijala koji se snima, inace svaki capture je ok kvaliteta. Posto snimam svadbe i ostala veselja koja se gledaju na standardnom dvd-ju na tv-u, kvalitet je isti kao original kaseta. Snimam u pal 1/4 dvd, bitrate oko 3000, 352x288 pa 3 sata materijala stane na jedan dvd, sto mi je najbitnije. Nemam sad vremena ali pokusacu pod istim podesavanjima, da probam cbr i vbr da vidim dal ima razlike i kolika je.
Overkill je napisao(la):
Covece 3 sata na DVD...352x288....mnogo osakaceno....
za tu rezoluciju je preporučen bitrejt oko 2200-2300 cbr.
nema potrebe za većim bitrejtom, a za datu rezoluciju vbr je u gubljenje vremena.
tako da ispada da urospo još i preteruje :D
Overkill je napisao(la):
...Snimis lepo sat vremena na jedan DVD...720x576 CBR 8000 ili VBR 9199 i dobijes maksimalni kvalitet.Cena DVD medija je smesna tako da to ne bi trebalo da bude ogranicavajuci faktor.
720x576 CBR 8000.... je ok, ali...
720x576 VBR 9199 je stvarno, ali stvarno bez ikakvog smisla.
mada ako uzmemo u obzir nick na forumu .... :D
što sa vbr je da se dodeli manji bitrejt a da se dobije isti ili možda nešto bolji kvalitet od cbr enkodiranja.
mislim ako se zna da je maksimalni bitrejt za video dvd 9800, a ti si enkoderu rekao da je cilj 9199, rezultat je gotovo identičan kao da si enkodirao u cbr 9200, s tim da je vbr sporiji ;)

za vbr je primereniji bitrejt od 6000-6500

Poslednja izmena:

:d

Vezano za VBR...dosta sam se igrao sa bit rate-om i dobijao sam najbolje rezultate sa 9199 sto je u stvari default u tmpgenc-u...naravno ima smisla to sto si napisao....nemam pojma :d i ovako poslednje dve godine radim samo neke straminge...

za tu rezoluciju je preporučen bitrejt oko 2200-2300 cbr.
nema potrebe za većim bitrejtom, a za datu rezoluciju vbr je u gubljenje vremena.
tako da ispada da urospo još i preteruje :D

720x576 CBR 8000.... je ok, ali...
720x576 VBR 9199 je stvarno, ali stvarno bez ikakvog smisla.
što sa vbr je da se dodeli manji bitrejt a da se dobije isti ili možda nešto bolji kvalitet od cbr enkodiranja.
mislim ako se zna da je maksimalni bitrejt za video dvd 9800, a ti si enkoderu rekao da je cilj 9199, rezultat je gotovo identičan kao da si enkodirao u cbr 9200, s tim da je vbr sporiji ;)

za vbr je primereniji bitrejt od 6000-6500
Pa dobro jel postoji neki odnos kvaliteta recimo za cbr vrednost x = vrednosti y za vbr tj jel postoji formula po kojoj se racuna taj odnos?:cigar:

A da i koju vrednost i cega (cbr ili vbr ) da stavim a da slika bude dobra a ne neka blaga katastrofa?

Kod CBR-a neki "opšteprihvaćeni" bitrate kojim dobijaš visok kvalitet je 8000. Za VBR ne znam jer ga ne koristim...

zak je napisao(la):
A da i koju vrednost i cega (cbr ili vbr ) da stavim a da slika bude dobra a ne neka blaga katastrofa?
pogledaj zadnji red koji si citirao ;)

Video forumi obiluju prepucavanjima šta je bolje CBR/VBR.
Evo sa Doom9 odlomak iz uputstva za Canopus ProCoder,CCE :

CBR/VBR Type should be set to either VBR 1-pass or VBR 2-pass. The latter needs twice the encoding time, but you'll get closer to the specified bitrate, and thus your filesize will be predictable. For the same (average) bitrate VBR 2-pass reaches better quality. There are two video bitrates to be set: Video Bitrate(kbps) is the average bitrate you calculated at the beginning of step 3, whereas Max. bitrate(kbps) specifies the limit for the encoder. Set that one to 8000.

Za MainConcept:

You can set Variable bitrate or Constant bitrate as the Bitrate type, no matter whether you chose 2-pass encoding or not. The variable bitrate option requires a maximum, an average, and a minimum bitrate. I suggest to leave max. and min. bitrate at the defaults of 8000 kbps and 2500 kbps, respectively. You may set a higher max. bitrate, but that may lead to a few problems with authoring and playback later on, depending on the software and standalone player (and even the DVD-R media) you use. The most important setting is the Average (kbps), because this one is responsible for the file size you'll get, so set it to the value you calculated. The constant bitrate setting is easy: simply set your bitrate, there's only one. Leave the Rate control mode at its default, which is Mode 1.(...)

Poslednja izmena:
Overkill je napisao(la):
Covece 3 sata na DVD...352x288....mnogo osakaceno.Snimis lepo sat vremena na jedan DVD...720x576 CBR 8000 ili VBR 9199 i dobijes maksimalni kvalitet.Cena DVD medija je smesna tako da to ne bi trebalo da bude ogranicavajuci faktor.

Delimicno si u pravu sto se tice tog sakacenja:D
Naime, rekoh vec da kad se to pusti na tv-u preko standardnog dvd-a slika je extra. Razlika u odnosu na original kasetu se uopste ne primecuje.A ovi sto im radim 99% to gledaju na taj nacin.
Drugo, dvd mediji jesu jeftini ali problem je u skladistenju materijala. Obicno su svadbe, koje najcesce radim, na 3-4 kasete od po tri sata, sto znaci da bi mi za sve to trebalo 9 -12 dvd-a, sto je izuzetno neprakticno jer da bi se odgledala cela svadba, treba da se ubacuju i izbacuju diskovi toliko puta, a na stranu sto neretko i ljudi izricito zahtevaju da se jedna kaseta prebaci na 1 dvd.

Sasvim je svejedno da li grebujete MPE2 u CBR ili VBR. Sta sam primetio u malim ali jako efikasnim programima za DVD autoring. U zavisnosti od rezolucije i duzine materijala program sam odredjuje velicinu bit ratea. Krajnji fajl krece se od 4.2 do 4.4 GB. I dok on rekompresuje vas grebovan materijal ne cini to kao CBR vec kao VBR. Recimo zadnji materijal koji sam obradjivao u DVD autoringu je bio izmedju 3500 i 3700kb/sec. Znaci ponasa se varijabilno i nikako konstantno. Verovatno je razlog vise osvetljena scena/ manje osvetljena, brzi pokreti/staticna slika.....
A duzina materijala je bila veca od 2h ne secam se tacno bas kolika je. ;)
Pozdrav drustvu! :)

urospo je napisao(la):
Naime, rekoh vec da kad se to pusti na tv-u preko standardnog dvd-a slika je extra. Razlika u odnosu na original kasetu se uopste ne primecuje.
naravno, dobar vhs snimak bi trebalo da ima skoro sif (352×288) rezoluciju.

jesi li probao sa nižim bitrejtom od 3mbps ?

naravno, dobar vhs snimak bi trebalo da ima skoro sif (352×288) rezoluciju.

jesi li probao sa nižim bitrejtom od 3mbps ?

Probao sam ali nisam primetio razliku, pa uglavnom radim na 3000 bitrate, zapravo iskombinovao sam da ceo snimak sa sve menijem bude tacno za jedan dvd, a to postizem sa 3000 br, zato toliko i stavljam iako je, kako si vec rekao, za tu rezoluciju preporucen bitrejt oko 2200.
U ovom slucaju vazi ono, od viska glava ne boli:d

@urospro
dobro, nego bitrejt od 2200kbps dobro dođe kada treba smestiti kasetu od 4 sata na dvd ;)

@urospro
dobro, nego bitrejt od 2200kbps dobro dođe kada treba smestiti kasetu od 4 sata na dvd ;)

U pravu si, o tome nisam razmisljao. To bi mi dobro doslo za neke zvezdine utakmice koje vec duze vreme planiram da prebacim sa vhs-a.

urospo je napisao(la):
U pravu si, o tome nisam razmisljao. To bi mi dobro doslo za neke zvezdine utakmice koje vec duze vreme planiram da prebacim sa vhs-a.
eto taman da upariš utakmice (kao gosti - kao domaći) na jednom disku :D

Nazad
Vrh Dno