Šta je novo?

/var/www

miljenko

Slavan
Učlanjen(a)
12.03.2007
Poena
320
imam ubuntu 7.10 i php5 i apache2 instaliran, sve radi ... ali ne mogu brisati fajlove iz /var/www
kako?

Verovatno nemaš prava kao user da brišeš fajlove odatle. Otkucaj
Kod:
ls -l
da proveriš prava pristupa na fajlovima.

Uvek možeš da ih obrišeš sa
Kod:
sudo rm <ime fajla>

sudo chmod -R 777 /var/www

I onda mozes sve da radis :) samo je ovo sigurnusni išju :)

A zašto "chmod -R 777" kada može da se samo uloguje kao root i odradi šta mu treba... Ili još bolje, neka se doda u www grupu, koja će imati sedmi nivo pristupa tim fajlovima.

Mnoge distribucije imaju zasebnu grupu predviđenu za korisnike sa pravima administriranja web servera i datoteka koje on servira. Nisam siguran za Ubuntu, ali znam da je Suse definitivno jedna od tih distribucija.

Elem, prvo proveri da li na tvom sistemu postoji grupa "www". To ćeš uraditi sledećom komandom:

# cat /etc/group | grep www

Trebalo bi da dobiješ odgovor u stilu:

www:x:8

Ako nema odgovora, odnosno dobiješ novu prompt liniju, kreiraj "www" grupu komandom:

# groupadd -r www

Proveri da li grupa sada postoji i zatim se dodaj u tu grupu editujući fajl, odnosno dodavanjem svog korisničkog imena na kraj te linije. Ona bi kod mene trebalo da izgleda u stilu (x i broj nisu bitni):

www:x:8:magick

Sačuvaj izmenu (ne zaboravi da /etc/group fajl moraš editovati kao root) i proveri integritet datoteke komandom:

# grpck -r

Sada možeš da promeniš prava pristupa nad '/var/www' direktorijumom i pripadajućim mu fajlovima i poddirektorijumima sa:

# chmod -R 775 /var/www

Sada još samo promeni vlasništvo grupe nad tim direktorijumom i njegovim sadržajem i gotovo:

# chown -R root:www /var/www

Sada stalno možeš da modifikuješ te datoteke bez nepotrebnog povišavanja prava. :banana:
:wave:

Ah, da... i ne zaboravi da se izloguješ i ponovo uloguješ pod nalogom kome si dodao pripadnost grupi kako bi aktivirao izmene. ;)

Inače, ako te to uopšte zanima, ono 'x' u nekoj liniji /etc/group fajla predstavlja maskiranu šifru, a pošto sam ti ja sa svičem '-r' predložio kreiranje sistemske grupe, pass ti neće ni trebati.

Inače, standardna 'groupadd' komanda se kod Debiana zove 'addgroup', a pošto je Ubuntu samo varijacija na temu, logično je očekivati da će i kod tebe to biti slučaj. Proveri to pre nego što počneš da slediš uputstvo.

Toliko od mene. :wave:

ovo sam probao pre postovanja
sudo rm... nece,
su root, pa onda rm ... nece
ne znam koji mu...
ovo kasnije izvalih
su root, kucam nautilus i onda iz grafickog okruzenja obrishem iz www-a sta mi treba :D
10x
@stator
nisam hteo 777
@magick
hvala na odgovoru. to cu primentiti za ubuduce,
10x

Poslednja izmena:
ovo sam probao pre postovanja
sudo rm... nece,
su root, pa onda rm ... nece
ne znam koji mu...

Kako bre neće!?!?! Jedini razlog iz kog ne bi hteo da obriše fajlove, čak ni kao root, je da neki root proces drži hendl nad tim fajlovima, tj da ih je lokovao. Možda je kasnije taj proces pustio lock nad tim fajlovima ili je jednostavno ugašen pa si mogao da ih obrišeš. I još jedno, možda glupo pitanje... da nisi slučajno pokušao sa rm da obrišeš neki direktorijum koji nije bio prazan? :d

Inače, pod KDE-om (Suse) imaš barem nekoliko načina da pokreneš grafički fajl menadžer kao 'super user' i svi ti bodu oči. Čak u meniju postoji ikonica 'File Manager - Supe User Mode'. A i 'Run Command' dijalog (ALT+F2) nudi opciju 'Run as a different user', koja naravno prihvata i root-a. Ali ništa od toga nije po pravima superiorniji način upravljanja datotekama od klasičnog shell-a.

@magick
hvala na odgovoru. to cu primentiti za ubuduce,
10x

Što za ubuduće, možeš i sada odmah, tako da više nikada ne moraš da se oko toga cimaš. Nije valjda da nikada više nećeš ažurirati taj sajt? :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno