Šta je novo?

Vapochil?

Mali HoBiT

Čuven
Učlanjen(a)
16.08.2002
Poena
705
Moja oprema  
CPU & Cooler
i7 14700kf P6.0/E4.6GHz Heatkiller IV waterblock
Matična ploča
Asus Z790 itx
RAM
G.Skill 2x24GB Patriot 8000MHz
GPU
Sapphire 6800XT EK waterblock
Storage
WD Black 850 1TB & Samsung 980Pro 2TB
PSU
Phanteks Revolt SFX 850w Platinum
Kućište
SSUPD Meshlicious, custom loop
Monitor
LG 38WN95C-W
Miš & tastatura
Keychron K7 max & Keychron m3 Metal
Ostale periferije
CP1500EPFCLCD
kako radi,ne mislim hladi,to znam da obavlja odlicno.
cime hladi? voda? freon? vazduh?

Mali HoBiT je napisao(la):
kako radi,ne mislim hladi,to znam da obavlja odlicno.
cime hladi? voda? freon? vazduh?
Freon a i vazduh , vazduh hladi kompresor od vapoa.Inace hladjenje ti je samo na cpu-u ruka od kompresora ide samo prema cpu-u,kod mene je sad temp na cpu-u -22,5 .a po zelji mozes da namestis vise odnosno manje.

Znam da je prezvakano al da ne trazim sad i da chitam sve ono reci mi za koju sad kintu moze da se nabavi ???

Genghis Khan je napisao(la):
Znam da je prezvakano al da ne trazim sad i da chitam sve ono reci mi za koju sad kintu moze da se nabavi ???
Za otprilike nesto vise od cene tvog celog racunara :mrgreen: :mrgreen:

Kokos je napisao(la):
...

Freon a i vazduh , vazduh hladi kompresor od vapoa.Inace hladjenje ti je samo na cpu-u ruka od kompresora ide samo prema cpu-u,kod mene je sad temp na cpu-u -22,5 .a po zelji mozes da namestis vise odnosno manje.

cek vapo. hladi samo procesor?
ja sam mislio da hladi ceo sistem.
MaX-a mi je rekao da je to sistem hladjenja kao kod frizidera :?:
nisam znao da procesor sme da ide ispod nule.

simpson H je napisao(la):
...
Za otprilike nesto vise od cene tvog celog racunara :mrgreen: :mrgreen:
Pa sta sad da radi, da proda komp da bi kupio Vapo? :mrgreen: :beat:

...

cek vapo. hladi samo procesor?
ja sam mislio da hladi ceo sistem.
MaX-a mi je rekao da je to sistem hladjenja kao kod frizidera :?:
nisam znao da procesor sme da ide ispod nule.

Pa jeste kao kod frizidera....samo sto isparivac nije veliki i ne hladi celo kuciste, nego samo block koji se naslanja na CPU.

Inace, CPU moze da ide i na -273, nista mu ne bi falilo....🙂

Hmm.. da li si video kod Toma bese sta je bilo P4ci koja je otisla na dosta ispod -50, ne znam tacnu cifru.

Puko je procesor na pola, ali tako sto se odvojila ona plocica od ostatka.

Tako da bas i nije dobro da se prilazi apsolutnoj nuli 🙂

Sasa je napisao(la):
Hmm.. da li si video kod Toma bese sta je bilo P4ci koja je otisla na dosta ispod -50, ne znam tacnu cifru.

Mislim da se prisecam toga....ali mi se cini da je fora bila u redosledu ukljucivanja, tako nesto...

Ma recu vam ja u cemu je fora za koji dan kad na prvom mestu apsolutnih konkurencija budem ja.neki privatni problemi su me malo usporili ali brzo ce to.

Sasa je napisao(la):

Nije Toma nego HardOCP

Ma frizider klasican.
Dakle, izmenjivac toplote kroz koji prolazi freon.
Njih hladi jedna vrlo ozbiljna 12tica (u cm) debela oko 5 cm.
Kompresor ne hladi nista, kad mu hladjenje ni ne treba.

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
Ma frizider klasican.
Dakle, izmenjivac toplote kroz koji prolazi freon.
Njih hladi jedna vrlo ozbiljna 12tica (u cm) debela oko 5 cm.
Kompresor ne hladi nista, kad mu hladjenje ni ne treba.

Pozdrav!

Ma znam, bre, Sasa.... 🙂 ... ali sam to hteo da cujem od ponosnog vlasnika.... 🙂

postoji li hladjenje koje ceo sistem drzi na 0 stepeni i manje?

postoji li hladjenje koje ceo sistem drzi na 0 stepeni i manje?
Naravno da postoji!

Moja terasa u Januaru :mrgreen: :mrgreen: .

tex707 je napisao(la):
...
Ma znam, bre, Sasa.... 🙂 ... ali sam to hteo da cujem od ponosnog vlasnika.... 🙂

Ma ja sam bre PR tom Vapochill-u, sva pitanja postavljati meni :beat:

Pozdrav!

simpson H je napisao(la):
...

Naravno da postoji!

Moja terasa u Januaru :mrgreen: :mrgreen: .

hmm,to mi je dalo ideju 😀

koliko dugo smem da izlozim racunar nizoj temperaturi a da se ne stvori kondenzacija?
tipa da je temperatura oko 5-7 stepeni...

koliko dugo smem da izlozim racunar nizoj temperaturi a da se ne stvori kondenzacija?
tipa da je temperatura oko 5-7 stepeni...

Ako mislis na komponente (CPU, GPU NB itd), ne bi trebalo rizikovati ni sekund...do kondenzacije moze da dodje veoma brzo ako je vlaznost visoka, a temperaturna razlika znatna....izvadi vlaznu staklenu flasu iz frizidera (ili zamrzivaca) po toplom vlaznom vremenu i poslatraj....

Ako mislis na CEO racunar (kuciste), to vec moze da se izvede na duge staze....ali mozes da racunas na kondenzaciju kada ga uneses u toplu prostoriju...

tex707 je napisao(la):
...

Ako mislis na komponente (CPU, GPU NB itd), ne bi trebalo rizikovati ni sekund...do kondenzacije moze da dodje veoma brzo ako je vlaznost visoka, a temperaturna razlika znatna....izvadi vlaznu staklenu flasu iz frizidera (ili zamrzivaca) po toplom vlaznom vremenu i poslatraj....

Ako mislis na CEO racunar (kuciste), to vec moze da se izvede na duge staze....ali mozes da racunas na kondenzaciju kada ga uneses u toplu prostoriju...

prvenstveno sam mislio na otvoreno kuciste u "hladnijoj" prostoriji,koja je minimalna temperatura na kojoj smem da ih izlozim a da ne stvaram kondenzaciju? 10 stepeni, vise-manje?

...

prvenstveno sam mislio na otvoreno kuciste u "hladnijoj" prostoriji,koja je minimalna temperatura na kojoj smem da ih izlozim a da ne stvaram kondenzaciju? 10 stepeni, vise-manje?

Nema je...prakticno neograniceno (sto se kondenzacije tice)....evo zasto:

kondenzacija zavisi od dva faktora:
razlike u temperaturi izmedju vazduha i povrsine na kojoj dolazi do kondenzacije i
vlaznosti vazduha.

Da bi do kondenzacije doslo povrsina (dakle delovi racunara) mora da bude HLADNIJA od vazduha....posto u slucaju koji pominjes do ovoga ne moze doci, prakticno da nema ogranicenja.

tex ajde ostavi neki broj telefona da te nazovem sutra kada budes imao vremena i da porazgovaramo ko ljudi,meni treba gomila informacija a ovo dopisivanje moze da potraje 😀 :mrgreen:
Pozdrav

tex707 je napisao(la):
...
kondenzacija zavisi od dva faktora:
razlike u temperaturi izmedju vazduha i povrsine na kojoj dolazi do kondenzacije i
vlaznosti vazduha.
.

Kondenzacija, na nekom telu, nastaje kada je tacka rose visa od temperature tog tela!

alokiN je napisao(la):
...

Kondenzacija, na nekom telu, nastaje kada je tacka rose visa od temperature tog tela!

Ne polazemo ovde termodinamiku...objasnio sam na najjednostavniji nacin da razume neko ko nije strucnjak...a na ovaj tvoj komentar oni koji se ne razumeju u materiju mogu samo da pitaju sta je to "tacka rose"...a onima koji se razumeju objasnjenje i onako nije potrebno.

koja je temperatura vode pri hladjenju procesora sa istom(vodeno hladjenje)?

koja je temperatura vode pri hladjenju procesora sa istom(vodeno hladjenje)?

Zavisi od nacina hladjenja vode....ako je obicno pasivno (zimenjivac toplote sa ventilatorom), onda je nekoliko stepeni visa od sobne....zavisno od efikasnosti izmenjivaca. Ako je evaporaciono (bong) onda je niza od sobne....kod mene je temp. vode 22-23C kada je u sobi 27C.

bi li smela da temperatura vode bude 0-5 stepeni?
i ako ne zasto?

Nazad
Vrh Dno